Mala by byť voda v reštaurácii zadarmo?
Videla som, ako sa ľudia hádajú o tom, či by mala byť voda v podniku k objednávke zadarmo? Či už ak si dám jedlo alebo kávu. Niekde v zahraničí dostanem vodu automaticky zadarmo, tu si za pohár čistej vody pýtajú aj dobré pálky. Čo si o tom myslíte?
ja si myslim, ze ku kave (to vacsina dava automaticky) alebo k jedlu (aj takych par restauracii sa najde) zadarmo, ale ked niekto ide si sadnut na tri hodiny a pije iba vodu, tak to by zadarmo byt nemalo
@anonym_autor K jedlu alebo ku káve zadarmo, ak by som prišla len na vodu tak si ju zaplatím. Ak mi vodu naúčtujú k objednávke, viac tam nechodím. Ja to mám takto a sú reštaurácie, kde to proste nerobia. Presne toto teraz začali robiť v reštike kde sme nechávali tak 300-400€ mesačne a riešili sme to so šéfkou, odmietla ustúpiť, nemá to ani v cenníku, a tak kvôli 15-18 eurám mesačne čo chcela naviac zarobiť na tom istom prišla o 300-400€ lebo sme tam prestali chodiť a chodíme inde kde nám vodu k objednávke neúčtujú. A je mi jedno kto si čo o tom myslí, ja to mám takto.
@anonym_autor voda je relatívny pojem. Mám skúsenosť, že namiesto vody z vodovodu začali ako čistú vodu ponukať len balený nesýtený Rajec. Lebo tiež mali túto dilemu. Však je to len voda, lenže aj za tú vodu podnik platí a platí aj osobu, ktorá ju napustí, donesie, platí aj to, že ten pohár potom musí byť umytý.
Nemám problém zaplatiť za pohár vody, veď aj za colu sme ochotní zaplatiť. Alebo iné veci… Ale zasa nemôže to byť prestrelené - ako raz, keď sme v horúčave deťom objednali 2 1,5l džbány vody (celá objednávka bola podstatne väčšia) a zaúčtovali si 18e.
Vo Vietname máš v reštaurácii/bufete alebo aj v pouličnom stánku ľadový čaj zdarma, buď si načapuješ pri vstupe, alebo majú samostatne na stoloch termosky z ktorých si naleješ, prípadne ti donesú na stôl keď sadneš.
Hádam im netečie voda zadarmo a platia účty za vodu z vodovodu
@anonym_autor ja som napríklad bola prekvapená keď sme boli v Grecku na dovolenke, že tsm automaticky bez toho aby sme si objednali doniesli 1-1,5 l fľašu (väčšinou klasická voda predávaná v supermarkete len neperliva) a 2 poháre k tomu. Nikdy tuto vodu neúčtovali len vtedy keď sme si už potom objednali ďalšiu. Mne sa to veľmi páčilo a po týždni tam som si nevedela na to zvyknúť že tu majú veľa krát problém doniesť čistú vodu a väčšinou si musím objednať predraženú minerálku alebo teda tu vodu s citrónom kde si za to aj zaplatím
Na jednej strane by to mohlo byt super.... ALE
Voda skutocne nie je zadarmo a neviem kde okrem kavy ti vodu zadarmo daju (aj to max 1dcl vody ku kave). Kde v zahranici ti ju daju zadarmo? Hmlisto si pamatam ze v Grecku sme dostali pred asi 20 rokmi vodu a pohare ked sme si objednali kolu. V chorvatsku sme dokonca platili 7E za 7dcl vody z flase (bez bubliniek) a kedze sme boli smadny, tak to len moje deti mali spotrebu 14 e za 2 flase vody - fakt nezartujem... to mi pride zlodejina.
Na druhej strane vies kolko ludi by sedelo v restike pri pohari vody hodiny? To sa fakt neda....
@anonym_autor ja by som do reštaurácie či kaviarne v ktorej mi zaúčtovali pomimo objednávky aj vodu viac nevstúpila. Chodím často a zatiaľ sa mi toto chvalabohu nikdy nestalo. Je to nonsens. Podľa logiky dievčat tu že vodu nemajú zadarmo a niekto musí umyť pohár by mali uložiť stopky aj na vodovodny kohútik v toalete a merať množstvo spláchnutí a pri odchode by to malo byť zákazníkovi účtované. Voda predsa nie je zadarmo a záchod tiež niekto musí čistiť ako ten pohár. Pozerám že ľudia sa nechajú tvarovať a vystavovať akémukoľvek nezmyslu. Nabudúce si zaplaťte aj za servítku naviac
Pohár vody nikoho nič nestojí, lebo cena vody sa počíta, od kubíka. V gastronómii sú tak vysoke ceny, že k obedu by mohli dávať aj pohár šampanského nie len vody. Príprava objednaného jedla zahŕňa v sebe energiu,suroviny, pracovnú silu , vodu a všetku sanitaciu okolo, takže dva deci čistej vody je v pomere tohoto všetkého zanedbateľné, až smiešne.
Pohár vody nikoho nič nestojí, lebo cena vody sa počíta, od kubíka. V gastronómii sú tak vysoke ceny, že k obedu by mohli dávať aj pohár šampanského nie len vody. Príprava objednaného jedla zahŕňa v sebe energiu,suroviny, pracovnú silu , vodu a všetku sanitaciu okolo, takže dva deci čistej vody je v pomere tohoto všetkého zanedbateľné, až smiešne.
@anna777115 presne tak neverím že niekto ešte normálne rozmýšľa
ku kave sa dava pohar vody/sody zdarma. ak chces liter do dzbanu - plati sa za to.
a nielen na Slovensku
v menuckovych restauracoach sa ale dzban s vodou dava na stol gratis, uz som to zazila.
Nie, určite by nemala byť zadarmo. Platíš servis, miesto, služby.
Ku káve má byť určite voda v malom poháriku zadarmo a ocenila by som to aj k hlavnému jedlu, ale zase rozumiem, že potom by stúpli ceny jedál, keďže nápoje sú tiež výrazným zdrojom príjmu podnikov. Nepáči sa mi však, keď je voda rovnakej ceny ako napríklad kola.
@sisska96 @katkaseiner
elektrina tiež nie je zadarmo, mali by potom zvlášť účtovať za zapnutie ventilátora alebo klímy, ešte to tak niekto sa príde zadarmo schladiť z rozpálenej ulice
@nin12345 na toaletu by mali mať automat kde hodíš mincu a pustí ťa prejsť 🙂
mna velmi prekvapilo, ked sme pri veceri v jednom 4*hoteli v tatrach za obycajnu vodu bez ladu, bez citrona zaplatili 4 eura.
Vždy si objednávame pohár čistej vody, dcéra inú nepije. My si samozrejme objednáme normálne (kávu, colu, minerálku) a v 99% prípadoch aj jedlo. Nikdy sme za vodu neplatili, ak by mi dali zaplatiť pohár čistej vody viac by som neprišla.
@sisska96 @katkaseiner
elektrina tiež nie je zadarmo, mali by potom zvlášť účtovať za zapnutie ventilátora alebo klímy, ešte to tak niekto sa príde zadarmo schladiť z rozpálenej ulice
@maranco ale vidíš im takéto zderstvo kľudne prechádza lebo ľudia zjavne sú ochotní za to platiť😄
@anonym_autor ja by som do reštaurácie či kaviarne v ktorej mi zaúčtovali pomimo objednávky aj vodu viac nevstúpila. Chodím často a zatiaľ sa mi toto chvalabohu nikdy nestalo. Je to nonsens. Podľa logiky dievčat tu že vodu nemajú zadarmo a niekto musí umyť pohár by mali uložiť stopky aj na vodovodny kohútik v toalete a merať množstvo spláchnutí a pri odchode by to malo byť zákazníkovi účtované. Voda predsa nie je zadarmo a záchod tiež niekto musí čistiť ako ten pohár. Pozerám že ľudia sa nechajú tvarovať a vystavovať akémukoľvek nezmyslu. Nabudúce si zaplaťte aj za servítku naviac
@nin12345 vieš, čo? Asi nemáš skúsenosti s gastrom, že? Reštaurácia by mala mať sociálne zariadenie pre hostí. Ale…
V jednej reštaurácii sa urobil, nazvime to “sociálny experiment”. Kým nebolo problém si zaplatiť na kofolu, colu, pivo, vodu si nikto nedal… Keď sa reštaurácia rozhodla, že k obedu (rozumej obedové menu), alebo teda všeobecne k objednávke jedla dajú vodu zadarmo, zrazu nikto nechcel kofolu, colu, pivo išlo stále, ale čo bol problém, sedeli pri tej vode aj dve, tri hodiny a tak blokovali stoly pre ďalších hostí. Lebo však voda zadarmo, ešte nedopili… Aj ten “pohár” si má na seba zarobiť, ale ak bude zadarmo na úkor toho, čo zarába, tak ani tú vodu nebude z čoho zaplatiť.
Ja som si všimla, že na nej začali robiť veľký biznis. Voda s citrónom na 1 dcl drahšia ako kofola? Chápem, že teraz je veľká osveta zdravého stravovania, skoro všetci chudnú alebo si držia váhu /kalórie či proste zdravšie žijú. Tiež si dávam v reštauráciách zásadne len vodu s citrónom. Ale nepáči sa mi, že kedysi stála max 0.2€/dcl a teraz 0.80€??(videla som príspevok, kde za 3l vody s citrónom zaplatili 24€) Fakt, drahšia ako kofola.. Manžel si kúpil pol litra kofoly za 1,5€ a ja pol litra vody s citrónom za 2,5€.
@sisska96 @katkaseiner
@maranco už pri tých cenách jedla kde obyčajne cestoviny bez masa stoja 15-16€ by si hádam mohli dovoliť dať zákazníkovi pohár čistej vody.. však aj u lekára napríklad vidím že majú automaty na vodu..
Chapem, ze na Slovensku sa to hned zneuzije, ked "popustia uzdu"... ale urcite k uz objednanemu jedlu by si to kludne mohli dovolit... "len tak" asi nie, to by tam vysedaval kde kto zadarmo pri tej vode... pravda je niekde "uprostred" v tomto (v dobrej restike to ocakavam...)
Ja som si všimla, že na nej začali robiť veľký biznis. Voda s citrónom na 1 dcl drahšia ako kofola? Chápem, že teraz je veľká osveta zdravého stravovania, skoro všetci chudnú alebo si držia váhu /kalórie či proste zdravšie žijú. Tiež si dávam v reštauráciách zásadne len vodu s citrónom. Ale nepáči sa mi, že kedysi stála max 0.2€/dcl a teraz 0.80€??(videla som príspevok, kde za 3l vody s citrónom zaplatili 24€) Fakt, drahšia ako kofola.. Manžel si kúpil pol litra kofoly za 1,5€ a ja pol litra vody s citrónom za 2,5€.
@anonym_73d4fd ved aj ty si mizes kupiot pol litra kofoly za 1.5.
ja by som si nekupila, radsej si kupim citronovu vodu za 2.50. necakam, ze to dostanem zadarmo.
a nie, nie je nicia povinnost davat cokolvek zadarmo.
ja nemusim chodit do restauracii, je to iba moznost.
s vyssimi cenami pocitam, nebidem preto nariekat, ake je vsekto drahe - lebo vsetko proste drahe je.
@nin12345 vieš, čo? Asi nemáš skúsenosti s gastrom, že? Reštaurácia by mala mať sociálne zariadenie pre hostí. Ale…
V jednej reštaurácii sa urobil, nazvime to “sociálny experiment”. Kým nebolo problém si zaplatiť na kofolu, colu, pivo, vodu si nikto nedal… Keď sa reštaurácia rozhodla, že k obedu (rozumej obedové menu), alebo teda všeobecne k objednávke jedla dajú vodu zadarmo, zrazu nikto nechcel kofolu, colu, pivo išlo stále, ale čo bol problém, sedeli pri tej vode aj dve, tri hodiny a tak blokovali stoly pre ďalších hostí. Lebo však voda zadarmo, ešte nedopili… Aj ten “pohár” si má na seba zarobiť, ale ak bude zadarmo na úkor toho, čo zarába, tak ani tú vodu nebude z čoho zaplatiť.
@gab1sol vieš čo? Práveže mám veľmi bohaté skúsenosti s gastrom. A ty píšeš bludy o nejakých experimentoch. Toto je nová vec platiť si za vodu. Vravím ja som sa s tým ešte nestretla. Robila som v mnohých gastrach nikdy som nikde nestretla ľudí čo by sedeli pri pohári vody hodiny. To odkiaľ berieš takéto dáta🤣
@anonym_73d4fd ved aj ty si mizes kupiot pol litra kofoly za 1.5.
ja by som si nekupila, radsej si kupim citronovu vodu za 2.50. necakam, ze to dostanem zadarmo.
a nie, nie je nicia povinnost davat cokolvek zadarmo.
ja nemusim chodit do restauracii, je to iba moznost.
s vyssimi cenami pocitam, nebidem preto nariekat, ake je vsekto drahe - lebo vsetko proste drahe je.
@nyusika a s týmto nastavením ako máš ty všetko ešte len drahšie bude. Pretože si ochotná zaplatiť čokoľvek bez zdravého rozmýšľania
@anonym_autor lenze slovenskí národ je velmi vychovaní. Ked das moznost vody zadarmo, nikto si uz neobjedná nic ine. Lebo Vsak naco by som platil, ked dostanem džbán body zadarmo. Mam kaviaren, v cene kavy je 1, 5 dc vody “zadarmo” teda je to účtované v cene kavy. Vies kolko ludi si objedná iny nápoj k tej kave, ked dostanu tu vodu akoze zadarmo??? Asi tak jedna tretina! A aj to skor v lete ked je teplo. Inak vacsina ludi sedi pri stole s kavou a stou malo vodou. Inak vodu zadarmo nedavam, bohuzial lebo by sme pri mentalite Slovákov skrachovali. Jedine komu dame vodu zadarmo, teda vodu z vodovodu su male deti, ktore pridu s rodičmi a rodicia si normlane objednajú z ponuky a vypýtajú si pohar čistej vody, tak im proste normalne napustím pohar s vodou. Ale inak sa to neda, hlavne v kaviarnach, kde si niekto objedná kavu za 2 eura, a sedi tam hodinu, dve, tak nemoze dostat vodu zadarmo. Ak si niekto mysli, ze v gastre sa zarábajú nenormálne prachy, tak nech si na mesiac skúsi pracu v gastre.
Ako kde, Taliani automaticky pri káve do šálky dajú aj pohár vody, inde na obed/ večeru ponúknu rovno fľašu- karafu. Ja sa nespolieham na zadarmo či automaticky, rovno si pýtam vodu, a potom platím
@anonym_autor zadarmo zadarmo zadarmo😂 nic nie je zadarmo ani osoba ktorá vodu prinesie ani stolička na ktorej hosť sedí ani stôl sa zadarmo po hosťovi v reštaurácii neutrie. Ak sa chce niekto dohadovať o tejto somarine tak skuste položiť aspoň otázku tak ako treba. Ma mať hosť možnosť si objednať/neobjednať drink podľa svojich preferencii, alebo mu ma niekto nasilu zaúčtovať vodu automaticky aj keď ju nechce? Lebo zaplatí ju na 100%, lebo ani sklenený džbán a pohare nie su zadarmo a ani behanie čašníkov s džbánom vody nie je zadarmo.
@nyusika a s týmto nastavením ako máš ty všetko ešte len drahšie bude. Pretože si ochotná zaplatiť čokoľvek bez zdravého rozmýšľania
@nin12345 nie, nie som ochotna zaplatit za vsetko. dobre si vyberam, za co platim.
len proste necakam, ze dostanem napoj zadarmo - pokial to nie je menuckova akcia.
u nas v praci v "tackarni" maju normalne take velke dzbany s cistou vodou, sodou a s takou citronovou vodou (aj mata tam je) zadarmo...nalievas si, kolko chces vypit.
ked pridem do dobrej restauracie, necakam to.
Ako kde, Taliani automaticky pri káve do šálky dajú aj pohár vody, inde na obed/ večeru ponúknu rovno fľašu- karafu. Ja sa nespolieham na zadarmo či automaticky, rovno si pýtam vodu, a potom platím
@sulavikova ku kave je pphar vpdy snad samozrejmost aj u nas.
a nie, ani Taliani nedavaju zadarmo automaticky flasu s vodou - prinesu ju, ale platis za nu 🙂
@anonym_autor lenze slovenskí národ je velmi vychovaní. Ked das moznost vody zadarmo, nikto si uz neobjedná nic ine. Lebo Vsak naco by som platil, ked dostanem džbán body zadarmo. Mam kaviaren, v cene kavy je 1, 5 dc vody “zadarmo” teda je to účtované v cene kavy. Vies kolko ludi si objedná iny nápoj k tej kave, ked dostanu tu vodu akoze zadarmo??? Asi tak jedna tretina! A aj to skor v lete ked je teplo. Inak vacsina ludi sedi pri stole s kavou a stou malo vodou. Inak vodu zadarmo nedavam, bohuzial lebo by sme pri mentalite Slovákov skrachovali. Jedine komu dame vodu zadarmo, teda vodu z vodovodu su male deti, ktore pridu s rodičmi a rodicia si normlane objednajú z ponuky a vypýtajú si pohar čistej vody, tak im proste normalne napustím pohar s vodou. Ale inak sa to neda, hlavne v kaviarnach, kde si niekto objedná kavu za 2 eura, a sedi tam hodinu, dve, tak nemoze dostat vodu zadarmo. Ak si niekto mysli, ze v gastre sa zarábajú nenormálne prachy, tak nech si na mesiac skúsi pracu v gastre.
@anonym_45de44 to je v poriadku, robíte to správne

Na jednu stranu mi to príde ako zdieranie hlavne v týchto teplách a za naozaj smiešne vysoké sumy . Sama som raz ostala pozerať ako oťapená keď mi za tenučký pol mesiačik citrónu v 3 dcl vode zaúčtovali 1,50€ (lebo predsa voda s citrónom) ale na druhú stranu - vodu nemáte zadarmo ani doma. Ak prídete do podniku a sadnete si len na pohár vody, ktorý by mal byť zadarmo tak Vám ho niekto musí naliať, obslúžiť Vás, umyť pohár - náklady určite nie sú 0.