icon

Mala by byť voda v reštaurácii zadarmo?

18. aug 2025

Videla som, ako sa ľudia hádajú o tom, či by mala byť voda v podniku k objednávke zadarmo? Či už ak si dám jedlo alebo kávu. Niekde v zahraničí dostanem vodu automaticky zadarmo, tu si za pohár čistej vody pýtajú aj dobré pálky. Čo si o tom myslíte?

bosorkabb
18. aug 2025

K jedlu,ku káve určite áno. Čistú vodu.

anonym_73d4fd
18. aug 2025
@nyusika

@anonym_73d4fd ved aj ty si mizes kupiot pol litra kofoly za 1.5.
ja by som si nekupila, radsej si kupim citronovu vodu za 2.50. necakam, ze to dostanem zadarmo.
a nie, nie je nicia povinnost davat cokolvek zadarmo.
ja nemusim chodit do restauracii, je to iba moznost.
s vyssimi cenami pocitam, nebidem preto nariekat, ake je vsekto drahe - lebo vsetko proste drahe je.

@nyusika ani ja to nečakám zadarmo. Skôr sa snažím poukázať nato, ako toto zdravšie pitie začali zneužívať.

gab1sol
18. aug 2025
@nin12345

@gab1sol vieš čo? Práveže mám veľmi bohaté skúsenosti s gastrom. A ty píšeš bludy o nejakých experimentoch. Toto je nová vec platiť si za vodu. Vravím ja som sa s tým ešte nestretla. Robila som v mnohých gastrach nikdy som nikde nestretla ľudí čo by sedeli pri pohári vody hodiny. To odkiaľ berieš takéto dáta🤣

@nin12345 ty si sa s tým nestretla, ja sa s tým stretávam, odkedy chodím do reštaurácii. A tú vodu zadarmo v tej konkrétnej reštaurácii navrhla moja mamina majiteľovi reštaurácie, s čím súhlasil. Ale po dlhšom čase si to prepočítali a zistili, že ubúdlo objednávok s platenými nápojmi, že hostia uprednostnili vodu zadarmo a tak sa neskôr vrátili k pôvodnému, že voda zadarmo nebude automaticky.
A keď už sme pritom, ak mám platiaceho zákazníka, každou objednávkou ide niečo aj na réžiu, teda aj na tie spomínané toalety. Ak budem dávať veci zadarmo, nieže nezarobím, ale ani nepokryjem réžiu.

sulavikova
18. aug 2025
@nyusika

@sulavikova ku kave je pphar vpdy snad samozrejmost aj u nas.
a nie, ani Taliani nedavaju zadarmo automaticky flasu s vodou - prinesu ju, ale platis za nu 🙂

@nyusika nie je to samozrejmosť a už vôbec tu na Skovensku. To zdutá a nasratá servírka je klasik a obraz Slovenkej baristiky. Potom ani vodu nechceš. Taliani podávajú vodu gratis hlavne na juhu, pretože rozvíjajú turizmus, a tak sa snažia.

o__o
18. aug 2025

Neviem, preco by mali davat vodu zadarmo. Maju v cenniku vodu perlivu/neperlivu chladenu/nechladenu, tak ked chcem vodu, objednam si taku a necakam zadarmo vodu z vodovodu

diewcatqoo
18. aug 2025

Mam zopar oblubenych podnikov, kde automaticky prinesu k jedlu vodu, dokonca aj citron tam daju. Zadarmo, ani nepytam. Myslim, ze k jedlu by sa mohla podavat zadarmo vsade. Alebo za nejaky smiesny poplatok.
Inak pre mna su najviac wtf ceny tych akoze domacich limonad. 3 deci cistej vody s najlacnejsim sirupom, par kociek ladu, dve maliny, tri listky maty, bum, 7 Eur 😳

nin12345
18. aug 2025
@gab1sol

@nin12345 ty si sa s tým nestretla, ja sa s tým stretávam, odkedy chodím do reštaurácii. A tú vodu zadarmo v tej konkrétnej reštaurácii navrhla moja mamina majiteľovi reštaurácie, s čím súhlasil. Ale po dlhšom čase si to prepočítali a zistili, že ubúdlo objednávok s platenými nápojmi, že hostia uprednostnili vodu zadarmo a tak sa neskôr vrátili k pôvodnému, že voda zadarmo nebude automaticky.
A keď už sme pritom, ak mám platiaceho zákazníka, každou objednávkou ide niečo aj na réžiu, teda aj na tie spomínané toalety. Ak budem dávať veci zadarmo, nieže nezarobím, ale ani nepokryjem réžiu.

@gab1sol no tak za mňa čistá voda je proste réžia. Keby si ruky umyješ dvoma deci naviac je to úplne to isté. Toalety a čistá voda je základ absolútne všade sú k dispozícii. Či ideš k nechtarke má wc a naleje ti vodu, či do banky, či do reštaurácie kamkoľvek... A vždy to tak bolo. A kaviarne a reštaurácie na vode nekrachovali. Toto je novodobý výmysel ako sa nabaliť už aj na vode. Ale končím s touto témou asi lebo ma to vytáča. Plaťťe si kľudne za čistú vodu k jedlu naďalej ak vám to pripadá úplne v poriadku. Ja do takých prevádzok naďalej chodiť nebudem a vybavené. Dúfam že tento rozmar nepríde aj k nám. Ale ani v naozaj vychytených BA reštauráciách som to nevidela tak neviem kde sa s tým stretávate

3petka
18. aug 2025

@anonym_autor Tak je to zložitá téma ale spýtať si za kohútkovicu také plálky??? Veď dobre nech si dajú za dcl 0,05 centa ale 0,5 je podľa mňa scestné.
Áno umývajú poháre a pod ale to isté robia aj ak nalejú kofolu, ktorá u nás stojí rovnako ako ten pohár vody.
Btw mali sme radi jednu reštiku no presne nám naúčtovali za vodu, chodili sme tam pravidelne a nie je to lacná reštika. Nechodíme tam.
Veď nejdem vypiť galon vody za to jedno posedenie, dám si 3dcl a viac nepýtam.

simca06022011
18. aug 2025

Tam nejde len o tu vodu... ide aj o tu sluzbu a podnik nie je od toho otvoreny, aby tam ludom vodu z vodovou rozlieval (co by si hned kopa ludi dala) + v cene je kalkulovana sluzba aj materiál okolo toho, cena pohara, aj toho cloveka co naberie tu vodu, aj toho co to odnesie, aj tam da napr. ten citron, potom to treba umyt... A to su len veci, s vodou spojene, este aj sediet budete na niecom, niekde atd...

Ak chcete zadarmo byt obsluzeni = tak doma. ALebo sa napite z vodovodu.
Bezne som videla dzbany s vodou napr. pocas obedov na stoloch, patria k menu atd... zase nie je to nic extra, ale ak je to na jedalnom/napojovom listku = plati sa za to.

carolynka
18. aug 2025
@katkaseiner

Na jednej strane by to mohlo byt super.... ALE
Voda skutocne nie je zadarmo a neviem kde okrem kavy ti vodu zadarmo daju (aj to max 1dcl vody ku kave). Kde v zahranici ti ju daju zadarmo? Hmlisto si pamatam ze v Grecku sme dostali pred asi 20 rokmi vodu a pohare ked sme si objednali kolu. V chorvatsku sme dokonca platili 7E za 7dcl vody z flase (bez bubliniek) a kedze sme boli smadny, tak to len moje deti mali spotrebu 14 e za 2 flase vody - fakt nezartujem... to mi pride zlodejina.
Na druhej strane vies kolko ludi by sedelo v restike pri pohari vody hodiny? To sa fakt neda....

@katkaseiner v Irsku davaju zadarmo

gab1sol
18. aug 2025
@nin12345

@gab1sol no tak za mňa čistá voda je proste réžia. Keby si ruky umyješ dvoma deci naviac je to úplne to isté. Toalety a čistá voda je základ absolútne všade sú k dispozícii. Či ideš k nechtarke má wc a naleje ti vodu, či do banky, či do reštaurácie kamkoľvek... A vždy to tak bolo. A kaviarne a reštaurácie na vode nekrachovali. Toto je novodobý výmysel ako sa nabaliť už aj na vode. Ale končím s touto témou asi lebo ma to vytáča. Plaťťe si kľudne za čistú vodu k jedlu naďalej ak vám to pripadá úplne v poriadku. Ja do takých prevádzok naďalej chodiť nebudem a vybavené. Dúfam že tento rozmar nepríde aj k nám. Ale ani v naozaj vychytených BA reštauráciách som to nevidela tak neviem kde sa s tým stretávate

@nin12345 čo si nevidela ani v naozaj vychytených BA reštauráciách?

vevesh
18. aug 2025
@gab1sol

@nin12345 vieš, čo? Asi nemáš skúsenosti s gastrom, že? Reštaurácia by mala mať sociálne zariadenie pre hostí. Ale…
V jednej reštaurácii sa urobil, nazvime to “sociálny experiment”. Kým nebolo problém si zaplatiť na kofolu, colu, pivo, vodu si nikto nedal… Keď sa reštaurácia rozhodla, že k obedu (rozumej obedové menu), alebo teda všeobecne k objednávke jedla dajú vodu zadarmo, zrazu nikto nechcel kofolu, colu, pivo išlo stále, ale čo bol problém, sedeli pri tej vode aj dve, tri hodiny a tak blokovali stoly pre ďalších hostí. Lebo však voda zadarmo, ešte nedopili… Aj ten “pohár” si má na seba zarobiť, ale ak bude zadarmo na úkor toho, čo zarába, tak ani tú vodu nebude z čoho zaplatiť.

@gab1sol to je jednoduche vyriesit. Kto si objedna jedlo, dostane 0,7dcl vodu s poharmi na stol zadarmo. Takto to funguje vo vacsine restauracii. Kto si neobjedna jedlo, vodu zadarmo nedostane. Tak ci tak sa najdu ludia, ktori s jednym " pivkom ci kolou" blokuju styri hodiny stol. A na toto su tiez paky - pri neobjednani jedla mozes sediet iba hodinu...

guiseppinka
18. aug 2025
@sulavikova

Ako kde, Taliani automaticky pri káve do šálky dajú aj pohár vody, inde na obed/ večeru ponúknu rovno fľašu- karafu. Ja sa nespolieham na zadarmo či automaticky, rovno si pýtam vodu, a potom platím

@sulavikova ani by som nepovedala. A talian si skasne coperto v sume od 2,5 po 4e este len dojdes...

gab1sol
18. aug 2025
@vevesh

@gab1sol to je jednoduche vyriesit. Kto si objedna jedlo, dostane 0,7dcl vodu s poharmi na stol zadarmo. Takto to funguje vo vacsine restauracii. Kto si neobjedna jedlo, vodu zadarmo nedostane. Tak ci tak sa najdu ludia, ktori s jednym " pivkom ci kolou" blokuju styri hodiny stol. A na toto su tiez paky - pri neobjednani jedla mozes sediet iba hodinu...

@vevesh práveže tým džbánom vody sa to sedenie predĺžilo… Kým nedopili.

nin12345
18. aug 2025
@gab1sol

@nin12345 čo si nevidela ani v naozaj vychytených BA reštauráciách?

@gab1sol že by mi dali platiť za čistú vodu

balerina2025
18. aug 2025
@taxanka

Na jednu stranu mi to príde ako zdieranie hlavne v týchto teplách a za naozaj smiešne vysoké sumy . Sama som raz ostala pozerať ako oťapená keď mi za tenučký pol mesiačik citrónu v 3 dcl vode zaúčtovali 1,50€ (lebo predsa voda s citrónom) ale na druhú stranu - vodu nemáte zadarmo ani doma. Ak prídete do podniku a sadnete si len na pohár vody, ktorý by mal byť zadarmo tak Vám ho niekto musí naliať, obslúžiť Vás, umyť pohár - náklady určite nie sú 0.

@taxanka prepac ale tebe pride normalne pit 1dcl vody za 0.5o eura? to uz pivo vyjde lacnejsie pomaly. ci kofola. troska proti logike ze?

gab1sol
18. aug 2025
@nin12345

@gab1sol že by mi dali platiť za čistú vodu

@nin12345 neviem presne teda, čo sú vychytené BA reštaurácie (priznávam, teraz chodíme kvôli deťom do iných, im vyhovujúcich), ale tak najväčší šok bolo tých 18e za 3L vody v Husacine Gurmánsky Grob - to bolo naozaj ustrelený. Naposledy sme platili za vodu v Iasai - neboli sme si len posedieť, boli sme na večeru, ja som si dala aj prosecco, muž ako šofér len vodu. Vyššie ceny za vodu registrujem práve v BA a potom v Tatrách.

jablkovastrudla
18. aug 2025
@katkaseiner

Na jednej strane by to mohlo byt super.... ALE
Voda skutocne nie je zadarmo a neviem kde okrem kavy ti vodu zadarmo daju (aj to max 1dcl vody ku kave). Kde v zahranici ti ju daju zadarmo? Hmlisto si pamatam ze v Grecku sme dostali pred asi 20 rokmi vodu a pohare ked sme si objednali kolu. V chorvatsku sme dokonca platili 7E za 7dcl vody z flase (bez bubliniek) a kedze sme boli smadny, tak to len moje deti mali spotrebu 14 e za 2 flase vody - fakt nezartujem... to mi pride zlodejina.
Na druhej strane vies kolko ludi by sedelo v restike pri pohari vody hodiny? To sa fakt neda....

@katkaseiner v Irsku za vodu v podniku neplatime, ked ideme na veceru tak nam daju dzban vody s poharmi automaticky. Platis za mineralku a podobne, za vodu z vodovodu nie.

anonym_759382
18. aug 2025
@gab1sol

@nin12345 neviem presne teda, čo sú vychytené BA reštaurácie (priznávam, teraz chodíme kvôli deťom do iných, im vyhovujúcich), ale tak najväčší šok bolo tých 18e za 3L vody v Husacine Gurmánsky Grob - to bolo naozaj ustrelený. Naposledy sme platili za vodu v Iasai - neboli sme si len posedieť, boli sme na večeru, ja som si dala aj prosecco, muž ako šofér len vodu. Vyššie ceny za vodu registrujem práve v BA a potom v Tatrách.

@gab1sol vsade su, aj stredne slovenske aj orava kysuce vsade. sme teraz behali vsade voda minimalne 0.5 za dcl

vevesh
18. aug 2025
@gab1sol

@gab1sol ale ked si niekto objedna jedlo, tak im na tu vodu zadarmo "zarobili", aj ked posedia 10minut dlhsie. A ked je to tak nadraty podnik, ze riesi miesto a ako dlho hostia sedia, tak nech si daju casovo ohranicit moznost sedenia ako v niektorych vychytenych ci michelinskych restikach. 🤷‍♀️🤷‍♀️

kaca222
18. aug 2025
@nin12345

@nin12345 ak si to nevidela, tak asi moc do reštaurácií nechodíš 😃

carolynka
18. aug 2025
@gab1sol

@gab1sol inak nechapem preco by Mal niekto sediet v restauracii dlhsie kvoli dzbanu vody zadarmo. V Irsku je voda z kohutika v restauraciach zadarmo a.za 20 rokov som tam nevidela nikoho vysedavat nad poharom vody.
Tu aj v kaviarnach je dispozicii pul s niekolkymi dzbanmi vody a poharmi, ak je zakaznik smadny, tak sa zadarmo napije vody. Zatial tu podniky na tom nekrachuju

gab1sol
18. aug 2025
@vevesh

@gab1sol ale ked si niekto objedna jedlo, tak im na tu vodu zadarmo "zarobili", aj ked posedia 10minut dlhsie. A ked je to tak nadraty podnik, ze riesi miesto a ako dlho hostia sedia, tak nech si daju casovo ohranicit moznost sedenia ako v niektorych vychytenych ci michelinskych restikach. 🤷‍♀️🤷‍♀️

@vevesh práveže to nebol žiadny nóbl podnik, ťahali to najmä menučká, takže potrebovali, aby sa to tam točilo. Večer posedieť nebolo problém, ale cez ten obed…

oblecenieavecicky
18. aug 2025

@anonym_autor V USA, aj na Islande nám ju dávali automaticky na stôl - zadarmo.

gab1sol
18. aug 2025
@carolynka

@gab1sol inak nechapem preco by Mal niekto sediet v restauracii dlhsie kvoli dzbanu vody zadarmo. V Irsku je voda z kohutika v restauraciach zadarmo a.za 20 rokov som tam nevidela nikoho vysedavat nad poharom vody.
Tu aj v kaviarnach je dispozicii pul s niekolkymi dzbanmi vody a poharmi, ak je zakaznik smadny, tak sa zadarmo napije vody. Zatial tu podniky na tom nekrachuju

@carolynka tak v Írsku. Neporovnávajme mentality národov. Ver tomu, že na Slovensku sú ľudia, ktorí vypijú aj galón vody, keď je zadarmo. Lebo zadarmo.

kaja0210
18. aug 2025
@taxanka

Na jednu stranu mi to príde ako zdieranie hlavne v týchto teplách a za naozaj smiešne vysoké sumy . Sama som raz ostala pozerať ako oťapená keď mi za tenučký pol mesiačik citrónu v 3 dcl vode zaúčtovali 1,50€ (lebo predsa voda s citrónom) ale na druhú stranu - vodu nemáte zadarmo ani doma. Ak prídete do podniku a sadnete si len na pohár vody, ktorý by mal byť zadarmo tak Vám ho niekto musí naliať, obslúžiť Vás, umyť pohár - náklady určite nie sú 0.

@taxanka mne naposledy 4dc vody s citrónom 3,50 🤦 Ešte podotknem, že to bol taký malý stánok, žiadna luxusná reštaurácia. Keby tam nerobili najlepšie langoše na svete, už by ma tam nikdy nevideli !😀

jablkovastrudla
18. aug 2025
@gab1sol

@carolynka tak v Írsku. Neporovnávajme mentality národov. Ver tomu, že na Slovensku sú ľudia, ktorí vypijú aj galón vody, keď je zadarmo. Lebo zadarmo.

@gab1sol ale ved odpovedame katke kde v zahranici je voda zadarmo, to nie je hrdenie sa nieco ze aha tu mame vodu zadarmo.

didush27
18. aug 2025

Pri cene cca 3,50 € za kubík (1000 litrov) by mohli dávať čistú vodu gratis

nyusika
Autor odpoveď zmazal
nyusika
18. aug 2025
@nin12345

@nin12345
tak sa napi v ramci navstevy toalety z vodovodneho kohutika a mas vybavene.
v podstae si aj prilohu k jedlu vies prineist sama - ked mas zahradu, rovno si prines zeleninu...