icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

oli18
16. nov 2019

Uz sa to tu zvrtlo na nadavky na matky. Mozno o to aj islo. Aj vy ste matky, mnohe budete take iste, ako tie, na ktore tu nadavate. Rovnako by vedeli nadavat vase matky na vas, ak by tu chodili. Lebo nikto nie je dokonaly, ani matka pre dceru, ani dceta pre matku. Vecny problem 😏

miadi
16. nov 2019

Cely rok sa ti dari tam neist a na vianoce musis ?

autor
16. nov 2019

@miadi Nechcem. Ja som stastna, ked som bez nej, od februara som tam nebola a vobev mi nechyba, som stastna a stasnejsia by som bola, keby som o nej nevedela nic a nemali sme ziaden kontakt.

autor
16. nov 2019

@miadi Podla nej je divne, ze som tam tak dlho nebola.

misinka0611
16. nov 2019

Koľko máš rokov?

miadi
16. nov 2019

Tak nechod. Napis jej list. Vsetko co Ta trapi vo vztahu snou vsetko co Ta boli. Ako vysvetlenie preco uz nechces kupovat darceky a chodit domov. Ak to snou nepohne a nezmeni jej pristup k tebe aspon sa ti ulavy. Na vianoce chod niekde s priatelom.

autor
16. nov 2019

@miadi Neviem si predstavit, ze by som jej napisala to, co sem. Podla mba by chybu v sebe nevidela, vedze stale hovori, po kom sme ze sme sa ani jeden nevydarili.

miadi
16. nov 2019

Vlastne škoda reči bež kupit parfemy daj 100e do obalky pre brata a zabal pracovnu zmluvu internet banking jej mozes ukazat aj na phone. A šetri na Male Divy a pouzivaj antikoncepciu nech je vsetko ako “mà byt” podla mami. Nikto to za teba nevyriesi iba ty sama mozes povedat dost.

autor
16. nov 2019

@miadi Ta psychoterapia na skodu nebude. Asi ju potrebujem ako sol.

miadi
16. nov 2019

Asi?

miadi
16. nov 2019

Inak s priatelom vsetko ok v pohode? To len mama stebou takto zameta? Rozmyslam ci je to tebou ako takou ze si nevies presadit svoje ci je to ozaj len s mamou tak?

autor
16. nov 2019

@miadi S priatelom super, som s nim stastna, planujeme svadbu 🙂

autor
16. nov 2019

@miadi Co sa tyka tej psychickej stranky, moc si neverim a som nadmieru hanbliva. Musim s tym zabojovat.

autor
16. nov 2019

@miadi A tiez problem s komunikaciou, neviem sa spravat asertivne ani pohotovo reagovat.

eliska13
16. nov 2019

Určite chod na terapie to všetko vyplýva z výchovy a prostredia doma.Psycholog je študovany a vie ako na to, na toto Ti motivačné knižky či citáty z webu nepomôžu.A máš šťastie, že máš fajn priateľa, lebo ľudia si často nájdu za partnera taký typ ako boli rodičia a "poslúchajú" dalej

gamakage
16. nov 2019

Rád je tu veľa a kopa dobrých .. čítam to tu od začiatku a aj napriek k tomu ako sa to celé vyvíja je jasné že sa chcem odtrhnúť .. ja mám s mamou skvelý vzťah takže si to neviem predstaviť ale čo viem je že žijem podľa vlastných predstáv a podľa seba .. je koooopa veci o ktorých moja mama nevie a asi ani nikdy vedieť nebude a ja som s tým ok. Ani ja neviem všetko o nej. Niektoré veci vyšli na povrch až po rokov a riadne má šokovali ale to je o inom. Môžem ti len poradiť ako sa k niekým veciam postaviť

Tak za prvé .. priateľa si chceš brať čiže už je skôr partner .. mame si ho nepredstavila ani si ho nespomenula a predsa mu na FB napísala .. !varovný signal! Ako ho našla a prečo ? Akú mala potrebu mu napísať a čo z toho vzišlo ? To by som sa spýtala jeho (partnera) Pochopila som len toľko že on sa urazil že si ho tajila a nebolo mu divné že ak o ňom nevedela ako ho mohla vypátrať a hlavne prečo by ho potrebovala kontaktovať ? Už toto by mu malo ukázať že asi to čo o svojej mame tvrdíš nie je tak úplne 'klamstvo" a že nezvelicujes.. chce sa s nimi stretnúť ? Dobre ale na verejnosti .. napr v kaviarni .. ak sa to zvrtne môžete odísť a pokiaľ sa tak stane a on je chlap, tak povie svoj názor a vezme ťa preč .. ak to dopadne dobre možno ešte nejaké 2-3 stretnutia ale vždy na verejnosti a potom možno nejaké krátke kľudne aj u tvojej "mamy" ..

Čo sa týka jej sledovania všetkého .. má prístup ak vašim životom aj vďaka sociálnym sieťam .. ja osobne FB nemám ale mám messenger .. ak potrebujem s nikým komunikovať je toto možnosť .nepotrebujem mať profil aby sa každý vedel nájsť.. prípadne vymazať z priateľov (ak sú na FB aj bratia a otec tak aj ich ) a nastaviť súkromie na čo najnižšiu skupinu ľudí ..

Sledovanie či pracuješ a tvoj IB? To či pracuješ na to stačí povedať ani alebo nie .. ak neverí sa začne ťa urážať tak nereaguj.. vôbec nijako ..alebo za začni smiať .. to ju minimálne vykoľaji ak sa spýta na čom sa smeješ tak povedz že je ti vtipné že tí neverí že pracuješ keď si od nej nikdy nepotrebovala peniaze a že žiješ a staráš sa sama o seba zatiaľ čo ona si doma živí darmožráča (treba byť tvrdí )
A tvoj IB je tvoja súkromná záležitosť. Donútiť ťa k tomu nemôže a ak bude máš možnosť to to riešiť pár spôsobmi .. nech ti ona ukáže aky má stav účtu a koľko má našetrené a ty jej potom ukážeš svoj (moc neodporúčam ak má dosť svojich peňazí .. ak zarába tvoj otec a účet je spoločný tak chceš vidieť jej peniaze a nie ich peniaze ) ale nemyslím si že by na to pristúpila ... Tiež jej môžeš povedať že je to nátlak z jej strany a dá sa to považovať za trestný čin a že by si "nerada" podala na ňu oznámenie .

A čo sa týka Vianoc... Jednoducho nechoď .. napíš sms že tento rok neprídeš.. že sa zmenili plány a že s partnerom už niečo máte ak bude zisťovať čo tak jednoducho je to tvoja súkromná vec ale že jej s radosťou donesieš suvenír ako dar (obyčajná magnetka, pohľadnica je podľa mňa dostačujúca - ja osobne som rada za niečo také lebo viem že si na mňa spomenuli).. darčeky určite nekupuj podľa ich zoznamu .. v žiadnom prípade .. ak chceš niečo dať tak podľa vlastného uváženia a na otázku prečo ? Chcela si darovať to čo si myslíš že je pre nich najlepší dar a od srdca ..

Na otázku či si tehotná .. odpoveď nie alebo áno .. keďže nie si tak odpoveď nie a keď neverí . Mama keby som tehotná bola by som v očiach svojho dieťaťa najlepšou mamou na svete lebo by som bola úplne iná ako ty a otec.. treba to ale povedať sebavedomo a najlepšie s úsmevom a pozerať sa pritom priamo do očí...

A čo sa týka tých 100€ tak neviem ako k tomu presne prišlo a tak ale ak si ich skutočne sľúbila tak ok. Daj ich bratovi priamo do ruky pred mamou a povedz že mu odovzdavas svoju čas peňazí za jeho notebook a že veríš že ho použije na nájdenie si práce ktorú aktuálne nemá ale ty máš a práve tieto peniaze čo mu dávaš si si zaslúžene zarobila sama a nepotrebovala si ich od nikoho..

Myslím že som pokryla asi každý spomenutý problém. Toto sú len "akoby návody" .. všetko musíš ale zvládnuť sama a nepoddat sa.. vždy si povedz len toľko či to tak naozaj chceš ..

autor
16. nov 2019

@gamakage Dakujem za rady 🙂 Posnazim sa to pomaly aplikovat na mojom vztahu a matkou aj v inych oblastiach. Naozaj neviem co tym sledovala, ked mu pisala. Ale mojmu ex o mne narozpravala skarede veci a ked som sa jej spytala preco, povedala, ze preto, lebo som ju nastvala.
Bratia niky nic nemuseli, este aj na mna donasali a zalovali. Myslim, ze budu visiet rodicom na krku do konca zivota. Mozno tusia, ze ich nechovali k nezodpovednosti a frustraciu z toho si vybijaju aspon tak, ze im nadavaju vulgarne, ale z domu by ich nevyhodili. Ale mna by nedbali.
Ten co nemaka musi aspon upratovat, ale ked som bola na navsteve minuly rok, musela som upratovat, varit ja. On len sedel a hral videohry. A mame klamal, ze upratoval on.

autor
16. nov 2019

@gamakage Matka je kontrolorka, raz ma bola skontrolovat na zastavke, ci idem do prace a tiez volala do prace, ci tam chodim.

pleja
16. nov 2019

Nedá mi nereagovať...to s tou šperkovnicou myslíš vážne? Že bude VĎAČNÁ? Takému človeku sa nezavďačíš. ..TY nie si zodpovedná za pocity a postoje tvojej matky...zodpovedná za svoj hnev a frustráciu je ona sama..tak ako je zodpovedný každý za to ako bude reagovať. Aj keby si vyhrala svetový pohár v lete na mesiac ona nebude spokojná. Detí maj kľudne koľko chceš...za svoj postoj k nim je zodpovedná ona, nie ty.

gamakage
16. nov 2019

Ak ťa kontrolovala aby vedela či ideš do práce tak nabudúce jej môžeš povedať na otázku či robíš : veď ty už odpoveď poznáš ..

Ako tých možností aká môže nastať situácia je veľa aj reakcií .. určite začni malými ale raznymi krokmi .. a hlavne vysvetli všetko partnerovi svoje pocity a čo by si chcela .. hlavne že chceš byť s ním a byť pokojná a šťastná ale musí ti aj on pomôcť lebo sama to nedokážeš..

Nedokážeš reagovať na situácie ? Tak telefón nezdvíhaj ries všetko cez sms (ak je taká možnosť ) neodpovedaj hneď... Ja niekedy odpíšem aj o deň dva .. niekdy si človek jednoducho musí všetko premyslieť .. ak tento spôsob komunikácie nebude fungovať tak existuje niečo také ako blokovanie hovorov na mobile . A na niektorých sa dajú blokovať aj sms .. prípadne skús presmerovať hovory .. tak keď z nejakého dôvodu si skúsi preveriť tvoje číslo tak zistí že má správne ale tebe sa nedovola.. ty budeš mať pokoj a ona bude šalieť .. hlavne treba začať u seba . Máš dobrú kamarátku? Chodievajte von a skúste zapracovať na tvojom probléme .. prípadne je tu aj odborná pomoc.. v sebe to máš... Zvládaš to už od februára teraz svoju snahu nezahod. Ona tvoj život nežije ale ty sama .. ona uz svoju šancu mala a podľa všetkého ľutuje svoje rozhodnutia (a tým myslím jej rozhodnutie mať deti - asi ju k tomu viedla len situácia lebo všetci mali a bola by stará dievka a tak ) predstav si čo v živote chceš a toho sa drž..

kikaaa444
16. nov 2019

Ty kokos tak to je sila😀 tvoja mama nemá čas behať po obchodoch a od teba čaká modré z neba 🙄 vysvetľovať nič nemusíš, Jednoducho tento rok darčeky nebudú a bodka . Prečo ,? Lebo . Vybavené . Sa takým prístupom aký ma tvoja rodina by som im na just nič nekúpila ani keby som peniaze k dobru mala .

0martina0
16. nov 2019

no ale na tomto som sa dobre zasmiala,si dospela nemaž vzťah z mamau ako ma byť a zaťažuješ sa darčekmi,jednoducho teno rok nekupujem a hotovo,a ked nemate dobry vzťah načo jej treba vysvetľovať prečo ....tak tomu nerozumiem

adkoalauri
16. nov 2019

Ja som mala cas behat po meste,ale nechcelo sa mi.A viete preco,lebo nie som dojna krava...-by som povedala.A odovzdala by som jednu pohladnicu a zazelala Krasne Vianoce...

dilino
16. nov 2019

ty svojej mame nič nevysvetľuj neideš tak neideš čo sa stane ked nepoôjdeš ved na tie darčeky hádam ti treba aj tri výplaty čosi v žiadnom pripade načo pôjdeš domov bud s priateľom ja by som jej normálne povedala nemám peniaze a hotovo a nič nevysvetľovala Vianoce niesú o darčekoch Vianoce sú o pokoji, kľude, rodinej pohode , a nie že prideš nakúpiš kopec darčekov tvoja rodina je veľmi naročna mala si sa tvojej mami opytať že či nemáš náhodou kúpiť všetky bratrancom, sesterniciam aj z druhého kolena čo sú to za spôsoby kde sme tvoja matka prepáč je doslaova taka bezočiva že vydi že peniaze nemáš a aby si kupovala drahe dary dobre OK robila si v zahraniči kúpiš v poriadku ale nie ked si tu doma na Slovensku a platy sú malé a vy chcete postaviť dom ved na to treba veľmi veľa e a ty radšej mysli na seba a nie na nich a ostaň s priateľom urobte si pekné Vianoce a mame povedz že si chcela byť s priateľom doma môžem sa opytať koľko máš rokov že si nechaš dirigovať od matky ked si samostatna mna by ani nenapadlo tam isť ked sa tak spravajú jej nič nemusiš vysvetľovať a dary take drahé už vôbec kúpovať tiež nie na priamo že nič nekúpiš nemáš nato aby nebola sklamana a ked nemáš s ňou dobre vzťahy načo tam vôbec isť aby ti vyčitala že si jej nesplnila to čo chcela ja by som na tvojom mieste ani neišla načo a to že je bezcitná neznámena že teraz si dupne a ty ako prepáč oslík otras sa im splniš všetko čo im na očiach vydiš no nie hľad si na svoje potreby ked chce parfém nech si našetri a nie že prisť ukazať si na to bez rodielu či máš alebo nemáš peniaze moja rada kúp maličkosť a nie veľke dary za stovky eur aj maličkosť poteši.

airaw
16. nov 2019

Prečo chces stále komunikovať s matkou? PREČO?

dilino
16. nov 2019

a ešte dodatok môj priateľ mal taku neter donedavna diktovala si mobil za toľko, peňaženka kožena, rôzne parfémy drahé na to čo ukazala to dostala až tu zrazu som sa tak vytočila kamáratka moja pracuje ako lekárka na onkologi a povedala mi prid s ňou tak som tam prišila ked vydela to utrpenie, zomierajucich mladých ľudi čo doživali a fakt mlady ležali tam a od vtedy ubehlo 2 roky nič nechce ani na meniny ani na narodeniny a ani na Vianoce čokoládu alebo bombonieru áno ale na drahe dary už nepomysli vravela mi že môj najväčši dar je že som zdrava a môžem slobodne, žiť chodiť do roboty tvoja matka môže byť rada že je zdrava keby bola chora neriešila by kraviny parfém dovoleka ale bola by šťastna že je zdrava a ráno sa zobudi a môže sa obliecť, obuť a že je v poriadku nech je rada že nemusi behať od dveri k dverám pokiaľ je človek zdravý tak si neuvedomuje že rieši hlúposti dary a tak ale ak by bola chora tak už by rozmýšľala ináč.

cacianka
16. nov 2019

@lapalma s tymto prispevkom suhlasim najviac.
Aj keby nakupila raz tolko ako si objednali aj tak bude pre nich hlupana, alebo aj pi..jebnuta.
Vzdy a za vsetko.aj za to ze prší alebo vyjde mesiac.

lintu
16. nov 2019

V skratke - matka ta ma potrebu vlastnit a ty jej to, aj ked s frflanim, dovolujes. Nie si na tom o nic moc lepsie ako tvoji bratia. Pruser mate vsetci traja. Az sa cudujem, ze stihas mat popri tom vsetkom normalny vztah. Ak s tym celym fakt nezacnes nieco rychlo robit, aj po tom zachvilu bude. Asi ziadny partner nechce pocut, ze jeho partnerka nemoze mat dieta kvoli matke.
Vdaka za sperkovnicu? Mama ocakava 150€ parfum a ty jej namiesto toho chces doniest handmade sperkovnicu? Najskor ta vysmeje a niekam posle, ale tak ved ked ti to stoji za to....

abbey1
16. nov 2019

Sorry, mne sa nechce veriť, že žena, nie mladé dievča, napriek pobytu v zahraničí, napriek vzťahu,...by takto prežívala na diaľku vzťah s matkou, ktorú od februára nevidela. Sci- ti.

misinka0611
16. nov 2019

@abbey1 Mne sa to tiež už nechce veriť. Trapit sa kvôli hlúpym darcekom.. tam treba ísť na onkologiu a zisti čo sú to problémy.