Malý psík do bytu vhodný k deťom?
Ahojte,
mate v byte psika? Uvazujeme o nejakom malickom, co podrastie minimum a je vhodny pre deti. Dajte,prosim, typy (aj foto) akeho vybrat a rady, na co si pri vybere dat pozor, aka rasa je vhodna, co vsetko (okrem vencenia,kupania,ockovania, stravy,...) zahrna starostlivost o psika? Je lepsi psik ci fenka? Preco? Kolko vas tak v priemere psik stoji mesacne? Dakujem.
@83lenka83 o nich som to ale aj pocula, ze to nie su moc psy k detom. maju svoju hlavu a tazko je ich k niecomu prinutit. ako skor ak by teda, tak by som volila jazvecika, russela alebofrancuzskeho buldocka. no psika treba viest k detom a aj naopak
@kikuska555 jasne, ze vsetko je o vychove, tak ale zase treba pozerat aj na to, ake zranenie moze sposobit maltezak, ak ta kusne a ake stafford, ktory ma tie celuste podstatne silnejsie.
@belllinka no maltezak sposobil mojej ranu 8 stehov 🤷
@fridi96 je to problem mam 2 deti! A ak chces ist so psom a s detmi niekam tak mozes ist max do prirody alebo na prechadzku ale decke parky, ihriska, nesklbis spolu takze bud nato doplacaju deti ze s nimi rodicia nevhodia nikam alebo pes lebo ostava zavrety.
@fridi96 nehovoriac o vyletoch, ked sme boli sami chodili sme vsade so psom po turistike ale bohuzial deti nebavi len chodit a chodit, chcu ist do zoo, do aquaparku, do restiky na pizzu. O viacdnovom vylete spojenom so psom a detmi mozes zabudnut.
@kikuska555 no a prave preto sú hotely pre psov že keď vieme že ideme na taký výlet aby sme ju vedeli kam dať a tak ma aj ona výlet a vieme že je v dobrých rukách 🙂 podľa mna v dnešnom svete sa dá všetko vybaviť len treba chcieť 🙂 a jasne že keď niekde ideme na pól dňa tak neberieme psa zo sebou ale je doma príde kamarátka alebo svokra vyvenči ju a ona spi celi deň však je to francuzak
@fridi96 aj ja som svojho davala do hotela, ale vzdy som bola z toho nestastna. Pre psa to vobec nie je dobre ked ho majitel odlozi na nejaky cas. Ano je to velmi lahke si to takto predstavovat. Mojho by som nikdy nedala prec. A neprajem ti vobec aby si musela nieco take urobit. Ale teraz uz viem ze psa v zivote uz domov nedonesiem. Lebo sa clovek obmedzuje a obmedzuje aj svoju rodinu.
@83lenka83 my zas mame civavu a ta by neublizila ani muche .. mame ho dlho a ani raz sa nestalo ze by do niecoho skocil a do cloveka uz vobec nie.. mali sme maciatka, kuriatka, dalsie steniatko.. a o vsetko sa staraj jak keby bol ich mama .. takze nie vsetky su take ..
My ked sme skusili dat psa do hotela, bolo to iba na 3 dni, tak 3 dni za nami zavijal, nespal ani pes, ani majitelka hotela, nezral.... no proste stres prenho, aj pre nas.
A obmedzovanie teda poriadne, chlpy vsade, mala som pocit, ze stale iba vencim a zo vsade letim domov lebo “pes musi ist von”. Potom sklbit prechadzky s kocikom a so psom.
@ukulela keby len ze 5 %mäsa... Ale 95% obilnín! Neviem ako je to u psov, ale mačky nemajú čo obilniny jest. My mame 3 mačky (a štvrtú v docaske) a kupujeme im granule, premiovu značku z netu, ktoré obsahujú 85% mäsa a 15% zeleniny a žiadne obilniny, ktorými si mačky zanasaju tráviaci trakt, spomaľujú trávenie a priberaju z nich chudiatka. Naši sú nádherné štíhle športové mačky (2 sú krizenci mau asi od mnozitela nájdení v krabici na diaľnici, kde čakali, kedy ich zrazí auto - asi nevyšiel vrh, nemajú všetky specificke chovné znaky, tak ich bolo predsa treba poslať umrieť... Lebo tak to ti rôzni mnozitelia a ti, co nie sú schopní svoje zviera kastrovat robia. A tretia je krizenka orientálky (dlhé uši, dlhé nohy ako pavúk, celá vyzerá jak anorektik, aj keď zožerie úplne najviac, veľké oči, kratucka srst... Ale tiež sme ju našli na ulici, ako sa ako maličké mačiatko motkala okolo svorky divo žijúcich maciek na jednom sídlisku a všetkým ľuďom sa obtierala o nohy... Niekto ju vyhodil z pohodlia domova hneď, ako sa dokojila) a veruže je pre nich krmivo drahé - 10 kg balenie stojí okolo 80€. A taštičky tiež dostávaju tie najlepšie, čo sa dali zohnať - bohužiaľ tiež neexistujú také, čo by nemali žiadne aditiva a boli plne mäsové... A tým, že ja som veganka a k mäsu mam naozaj odpor od detstva, ja by som sa k tomu ani nepriblizila a muž popri práci nemá čas na to, aby im každý deň chystal surové mäso 😏 tak majú aspoň the best of taštičky.
@jankanelka A nesúhlasím s tým, že pre psa ci mačku netreba tu najkvalitnejsiu stravu (ako tu už dakto písal) - co ušetris na strave, zaplatíš veterinárovi (a ešte oveľa viac, lebo naozaj dobrí veterinári sú drahi. A keď viem, že si idem brat zvieratko, tak je to záväzok na cca 20 rokov a musím mu vytvoriť podmienky v byte - náš celý byt je prispôsobený tak, aby cicuchy mali kade behať, splhat, nahanat sa. Aby mali svoj priestor, kde im nikto iný nechodí a to je ich rajon (majú od podlahy až po strop vysoký šplhaci strom, 3 ďalšie skrabadla, po stenách v rôznych leveloch poličky, ktoré sú len pre nich, oni sa tade naháňajú, milión plechov po celom byte... Atď..)
Psa by som do bytu nechcela, lebo mame obaja zamestnanie, pri ktorom sme celý deň preč a pes by tým veľmi trpel. Navyše neviem, ako by som preňho vytvorila taký priestor na život v byte ako pre mačky, keďže na dáku prekážkovu dráhu tam fakt nie je miesto 😂 a plus venčiť 3-5x do dňa, každý deň dlhé prechádzky, zamestnať toho psa nejakou úlohou (lebo pes potrebuje dostávať úlohy, aby bol šťastný), 2x do týždňa cvicisko. Navyše tráviť s nim čas, pes vyžaduje pozornosť od svojich pánov, je to závislák... Pre mňa by to bola úloha, ktorú by som nedokázala splniť a cítila by som zlyhanie, že tomu zvieraťu nedokážem dat plnohodnotný život, taky na aký bolo slachtene a taky aký si zaslúži. Žiadne zvieratko by nemalo byť bytovým ci módnym doplnkom. V prvom rade je to živý, cítiaci tvor, ktorý potrebuje starostlivosť ako dieťa. A treba byť pripravený na rôzne situácie, mať toho veľa nastudovaneho, vzdelávať sa, zaujímať sa ako zlepšiť ešte viac kvalitu ich života. Láska a starostlivosť je základ. Ale zvieratká potrebujú viac ako to. Každé ma svoje špecifické potreby a teda pred tým, než si zaobstarame zvieratko, je nutné ich poznať a mat plán, ako sa budú napĺňať. A samozrejme, pes nie je hracka pre dieťa, budete sa onho starať hlavne vy dospelí, dieťa sa nevie starať (aj keď by sa veľmi snažilo, dieťa sa nevie starať o iné dieta), tínedžer je už zodpovedný a už rozumie konceptu výchovy a starostlivosti. A takisto, keď už toto mate zamknuté a premyslené, že čo a ako bude s psíkom vnútri, tak si nájdite nejaký útulok, čo je poblizku a vezmite si psíka odtiaľ. Krížence sú zdravšie, múdrejšie a este aj oveľa vdacnejsie psy. Lebo za psa od chovateľa zaplatíš aj 1500€ a za "papierového psa za lacno" - teda u mnozitela, zaplatia za to, že ty chceš konkrétne plemeno, ale stačí ti aj bez PP, desiatky až stovky ďalších mláďat životom a ešte aj ich rodičia žijú vo veľmi zlej situácii, fenky sú nútené rodiť aj 3x ročne, nemajú adekvátnu starostlivosť... Je tam toho veľa. Proste obyčajný čierny biznis, ktorý stojí na bolesti, utrpení a smrti iných. Je to tak. Ak nechces mat výstavného psa, kríženec z útulku úplne v pohode zabezpečí funkciu psa v rodine. Tam ti povedia o ich povahe, ako sa znášajú s ostatnými, aj s deťmi, tie psíky sú už predpripravene - majú hygienické návyky, sú socializovane, ovládajú základné povely, takže ich nemusíš učiť všetko od úplného začiatku.
Veru, za mňa žiadny pes :D my sme mali civaviaka v byte a nikdy viac. A to ani neznackoval, ale hrozna povaha. A to už bývame v dome a psa už nechcem žiadneho vidieť po tej skusenosti. Bol večne chory, plus strašný stressman. Dokonca neznášal deti. Veľmi závisí od povahy. Ak už by som kupovala, tak asi od overeného chovateľa, alebo potom psa z útulku, o ktorom už budete vedieť, akú má povahu. Nikam sme sa s ním nemohli dostať, lebo bol zo všetkého vystresovaný, ešte aj srdcové problémy nakoniec mal. Je to naozaj ako ďalšie dieťa.
York, male, NEPLZNE, oddane..radsej fenku k detom.Vydrzi kym sa vratime z prace a zo skol, cely den spi a potom sa chce hrat...negativum- steka na cudzich ako sialeny 😂 my ho absolutne nemame problem odlozit, ked ideme prec. Popripade by som zvazila toho pudla. Hlavne v zivote nechcem vnutri plznuceho psa, mala som 5 rokov a skoro ma z tych chlpov vsade porazilo
@kikuska555 no ale stym sme ju nedali preč len išla tam na týždeň ona mala tiež dovolenku a chodila aj do školy pre psy...No nie sme rovnaké a nie každý to vláda ale tak taký nech ani nekúpi psa 🙂 ja som mala tiež od malička psa a tak isto bude mat aj moje decko lebo viem aké dobre to je a nedala by som ju za nič , kebyže možme mat mali by sme aj dvoch lenže mame len dvojizbak 🙂
@fridi96 az take prospesne to nie je, starsia nema ziadnu alergiu a mala 2 mesacna sa narodila a mala taku silnu ze jednoducho musel ist prec. A ver mi ze dala by si ak by ei sa mala rozhodnut medzi dietatom a psom. To je ale na inu debatu a nema to nic s touto diskusiou. Drzim prsty na porod nevh to mas raz dva za sebou ❤️
Celý život sme mali psa. Nedávno umrela ako 17 ročná. Predtým ešte iného psa. Po týchto skúsenostiach je môj názor, že pes do bytu nepatrí.
@jankanelka malé plemená - minipsíky vo všeobecnosti nie sú vhodné k malým deťom, keďže im môžu ľahko ublížiť. Pes nie je hračka a dieťa do minimálne 10 rokov sa o psíka nevie postarať, ani ho samo venčiť.
Vstupné náklady na psíka rátaj okolo 500 a viac €, samozrejme, treba kúpiť psa s preukazom pôvodu, ktorý je v prvom rade zárukou, že kupuješ psa daného plemena a nie kríženca s pôvodom neistým. Dobrá chovka zaručí aj zdravého psíka a aj istý predpoklad jeho povahy. Očkovací preukaz nie je preukaz pôvodu, je to len doklad o psíkových prvých očkovaniach a čipovaní. K čipu dávajú aj tzv petpas, s tým je možné aj cestovať mimo republiky.
Psík potrebuje na začiatok kvalitné krmivo (odporučí chovateľ, čím krmil), lacné granule zo supermarketov sú na báze obilnín so 4% mäsa. Keďže pes je mäsožravec, nie je to nič vhodné, čo by mal žrať. Kvalitné krmivo stojí viac ako Pedigree z TESCO. Okrem toho peliešok, dečku, vodítko, obojok, nejakú hračku ... všetko je individuálne, dá sa kúpiť aj lacnejšie, aj drahšie. Psíka treba zaregistrovať na mestskom úrade, poplatky sú rôzne, my sme platili 8€ u nás, ale niekde sú to aj desiatky €.
Treba si hned nájsť veterinára, kam budete chodiť aj na očkovania, aj na prehliadky ... taká bežná návšteva od 20€ vyššie. Ak si vyberiete psíka, ktorému sa srsť strihá, prirátaj si poplatky za salón. Ostatné plemená treba česať, treba kefu, psí šampón (ľudský je absolútne nevhodný).
Co sa týka pohlavia, sučky su vo všeobecnosti kľudnejšie, prítulnejšie, nežnejšie ... ale aj v rámci plemena majú psíci rôzne temperamentné povahy. Poznám chovateľa pudlíkov, má sestry a jedna je kľuďas a druhá pojašená. Sučka sa bude hárať každého pol roka, dá sa to zvládnuť, ale je potrebné ju ustrážiť, alebo dať kastrovať. Sučka (alebo aj psík) s PP môže mať aj šteniatka, ale musí absolvovať bonitáciu, výstavy...
A plemeno? My sme mali všeličo, od vlčiaka, cez orieškov po kavalierku, všetci to boli úžasní psi. je to o výchove.
@katulik123 my máme maltezaka fenku 8 mesačná a neviem si vynachváliť mam dve baby jedna ma 6 druhá 3 roky ale ten pes je zlatíčko...
Ach, psík vhodný pre deti...
Tiež som mala tieto starosti...veľmi som chcela psíka, ako to bude krásne, ako budeme spolu venčiť, ako bude s nami vyrastať , ale potom som začala rozmýšľať inak. Muž v práci vonku leje, obliecť decká ísť so psom von, ráno, na obed, večer, sneží mrzne, obliecť decká ísť so posom von, škôlka škola, privstať si o hodinu skorej či prší, snezi, mrzne, obliecť decká ísť so psom von....dovolenka kam so psom? Mám na to? Nie...
Výdavky? Očkovanie cca 30€ ročne, strava- podľa toho čo mu doprajete.
Ako som dopadla - mám dve nádherné siamské mačky, vzala som si ich od pani , čo už sa o ne nevládala starať. Šak čo veď mačka ... Ale aj tá macka...očkovanie 1 za 2 roky 20€ , kupovať piesok do wc, ktoré treba niekoľko krát čistiť,tak ako aj psovi aj im sa treba venovať, hrať sa s nimi mojkat, potrebujú to sú vyšľachtené na to aby bolo kontaktné. Strava cca 50€ raz za 3 mesiace, kupujem im kvalitné granule a konzervy aby som predchádzala tazkostiam, ktoré má môžu stať majland, lebo zvieratám sa poistenie neplatí. Niekedy pri dvoch deťoch už večer ani nemám náladu na ne, taká som vyflustnuta, ale je to mačka, je to samostatnejší predsa ako pes. Tak skúste ešte počkať, všetko si 3x premyslieť a potom sa rozhodnúť 🙂
@fridi96 máme buldocka ( teraz u rodičov, cca 2,5rocny) a o lenivosti nemôže byť ani reč 😂 skôr je to o tom, že pes sa naučí a zvykne si... Viszlu Maďarsku mám ja a je to hyperaktívny pes podľa opisov, a pritom poznám desiatky ľudí čo ho majú za gaučoveho psa a spokojní sú všetci aj pes.
@jankanelka pes nie je hračka, vždy pri výbere plemena záleží aj na konkrétnej povahe, ako si ho vychovate, koľko budete mať na neho času , aké bude mať psík podnety.... Každý poradí inak, ja poznám aj nervózne čivavy, náš bývalý westik vôbec nebol na deti... A vidíš tu ho odporučía... Keď nemáš skúsenosť so psom tak by som si to dobre rozmyslela, aby tu nebolo o nešťastného štvornohého miláčika viac. Je riešenie zobrať menšiu fenku aj steniatko z útulku. Ak sa rozhodnete kúpiť, určite z riadnych chovných staníc a nie mnoziarne. Myslíte na to, že je to totiž dlhý čas. Problémy s dovolenkami, venčiť treba pravidelne, zdravotné problémy riešiť, plznutie, kliešte, stekot, nálady psa v byte... Strava je to najmenej ( moja viszla preje mesačne cca 40-50eur). Ja osobne mám na to napr nervy, svojho psa milujem, ale už sme 3. Leto bez dovolenky.... Ja ho proste nedokážem nechať len tak doma a veď niekto ho nakrmi zo susedov, keď viem aký je na nás naviazaný a bude tu týždeň zavijat. Detto psi hotel.... Neviem... Zo sebou ho veľmi k moru nechceme brat, neviem ako v letoviskách zvládajú venciace sa psi atď... Nemám s tým skúsenosti 😒 a nechcem si dovcu pokaziť 😊 radšej na dvore postavím stan a ostanem v ňom aj so psom😂
Do bytu pes nepatri
@simca06022011 my ju berieme všade aj vychádzky denne 3x plus rodičia majú dom tak aj tam ale ona 10-15min to sa vyblázni a potom zaspí 😂 ale to je aj podľa toho akého vychyta človek sú tie čo sú kľudnejší a sú viac bláznivý my sme ako brali sme sa rozprávali so ženou čo Ich chová už 25rokov tak ona nám všetko vtedy vysvetlila
@fridi96 no tento máš vydrží aj s mojou viszlou hodinu lietať, od malička 😂 na turistiku v kľude ide... Ale veľmi je zlatý, všetky vnučky ho slintosa malého zbožňujú 😂 vycvičený je, tak ich aj poslúchne keď dačo...no úplne parťák 😁
Odporúčam bišóna. Skvelá povaha a neplzne. Ale ako všetky preslachtene psy - keď bude starší bude doňho treba vrazat peniaze. Ale zase každá rasa na niečo trpí, keď chce človek zdravotne bezproblémového psa jefone kríženec.

@jankanelka civavu urcite nie, mame a deti nema vobec rad. Takto naposledy dopadol moj syn ale upozornujem, te si za to mohol sam.