icon

Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň

erikasadek
13. nov 2009

otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....

u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹

velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...

bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...

myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..

dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂

leteku
5. nov 2017

@geruata - skúste to na Turnianskej. Máme tam špeciálnu triedu, ale naše deti sú v neustálom kontakte s bežnými deťmi. Snažíme sa robiť všetky aktivity ako v bežných triedach, ale veľa sa robí aj individuálne.

nikulka79
6. nov 2017

@pencil ja ked som maleho prihlasovala tiez tam nebola ziadna kolonka ohladom diagnozy.len ze to ma potvrdit pediater ohladom infekcnosti.ja som vtedy osobne riaditelovy davala potvrdenia ohladom diagnozy aby vedel ako dalej pokracovat.nas maly je tiez vfa ale nerozprava ma epy zachvaty,takze si ziadal aj asistenta,kedze ja s manzelom sme zamestnany.co sa tyka skolky tak mi bolo vysvetlene ze ak je dieta s diagnozou moze navstevovat skolku aj s doprovodom jedneho s rodicov,on si moze ziadat od uradu asistenta do skolky ale ten je na pomoc ucitelkam nie osobny asistent.ak je dieta ako moje tak si cez urad mozem ziadat asistenta na dobrovolnicke toho mozem mat pol roka a musi byt dlhodobo nezamestnany alebo mozem byt s dietatom ja.co sa tyka skoly dieta ak nastupi do skoly ma uz narok na osobneho asistenta.nasi vysoko funkcny maju v skole narok len do konca 5rocnika.dieta od stredne po ment.ret maju narok na cele obdobie studia.co sa tyka skolky pri vfa neni vhodne dieta zaradit do spec.skolky,pretoze moze zaostavat vo vyvoji ale aj nemusi.je to hlavne od prace spec.pedagoga a zaclenenia dietata do skupinky deti s danymi diagnozami.cize keby bol zaradeny medzi vfa tak vam bude napredovat a nebudu ho druhe deti brzdit.nas odmieta rovesnikov a stale chodi medzi deti predskolskeho veku.pre neho rovesnici niesu zaujimavy a doslova ich odmieta koli iq.takze ked nas vysmaria s triedy tak behame po skolke.tym chcem napisat,ze pani riaditelka moze byt stastna ze ma taketo dieta bez problemov zaradene do skupinky a vy mate pravo aj mat tam drobceka

geruata
6. nov 2017

@nikulka79 dakujem tak mi padol kamen zo srdca lebo som si myslela ze ked ma takto odbili tak je to asi bezny postup ze musi ist do spec.skolocky,ale problem je aj v tom ze oni ako dvojcata su nauceny byt stale spolu a pani riaditelka mi povedala ze keby ho aj bolo mozne prijat coz nie je tak by ich rozdelili a kazdeho by dala do inej triedy😤 to ja uz fakt nechapem co su toto za sposobi na toto som vyslovene fakt ze citliva.

geruata
6. nov 2017

@leteku dakujem za radu o tejto skolke som nevedela.

geruata
10. nov 2017

@nikulka79 tak si predstavte,dnes som volala s veducou školskeho uradu a ta mi oznamila ze po rozhovore so zastupkynou skolky momentalne nemaju volne miesta co uplne chapem ale go co prislo potom ma skoro vykotilo ze oni nevedia ci ja ako treti subjekt mozem byt v skolke s malym ci je to pravne v poriadku ze sa im zda ze nie ale este mi to presne zistia a ci som si pozerala uz soec. Skolky ze oni mi zistia kde v spec. Skolke by bolo volne miesto a potom zacala ze ucitelky su uz aj tak vytazene a ze aj moj druhy maly co je v skolke je problemovy lebo citujem a to sa podrzte nema rad farby cobtym chcel basnik povedat neviem a ma rad ked su steny iba biele 😤. Vobec nechapem co toto ma znamenat a som taka nahnevana ze keby deturence neboli doma na atb a mal ich kto postrazit tak tam nabehnem a to co by si odomna vypocula by si za klobuk nedala ale aj na to pride....

mona999
10. nov 2017

@geruata no mam uplne deja vu..z toho.co pises. My sme nakoniec skoncili veru v speci slolke. Ale tieto.dristy...to je presneee. Ach. Kravy. No a to ze druhy ma rad biele steny...no isto je tiez autista 😅 s tymto sa stretavam u viacerych mamiciek, ze sa to veze aj so surodencami a skatulkovat zacinaju aj ich. HROZNE. mna toto taaaak.dokaze vytocit. Mentalita tato slovenska. Juuuj. Rychlo sa zbavit.

geruata
10. nov 2017

@mona999 vsak toto dojedovana som jak fras este aj teraz,ale toto si s nimi este doriesim to je vrchol aby taketo nekonstruktivne keci rozpravali ako to co ma byt ja mam rada zase steny farebne a co mozno toho ma plne zuby ze mam byt jak papagaj tak ma radsej biele😂im skocim do usmevu ze doteraz so mnou nikdo ziadny problem neriesil a odrazu pocuvam dristy nad ktorymi mi rozum stoji z tretej strany moj nazor je ze v prvom rade to maju riesit s rodicmi na to sme predsa ich rodicia a nie blabolit cudzim a potom dobre z noh nespadnem ze co to pocuvam,zrejme sa to uz neda dalej odkladat a prisiel cas ich poriadne seknut. A co sa tej spec. Skolocky tyka to nie ze som radikalne proti tomu len sa mi nepaci ze mu nedali ani sancu ani len malicku šancicku ale hned tvrdia kam patri a ako sa to u nich neda lebo vzdy sa najde dovod ako sa to neda to je to najlachsie najst sposob ako by sa to dalo vyzaduje trosku inteligencie snazenia sa empatie a bohuzial nicim z toho tam podaktori opakujem podaktori cest vynimkam neoplyvaju asi budem musiet pichnut do osieho hniezda aj u starostky alebo na min.skolstva. velmi mi vadi ze tieto deticky takto hrubo odignoruju a miknu plecom a viac to nie je ich problem. Aj napriek tomu ze v dnesnej dobe je mnoho takychto deticiek s roznou skalou poruch tak sa tvaria ze hlavne ruky od nich prec aj ked by mozno aj v obyc.skolke prosperovali tak ved na co si robit zbytocnu robotu ved podla ich slov aj tak toho maju vela a nestihaju ked sa chce vsetko sa da a ked sa to robi aj srdcom hlavne ze na prihluple oslavy peniaze budu ale na podporu nasich deti a nasej buducnosti nie lebo tieto deti vyrastu a zatial zazivaju len nepochopenie a nedostatok lasky a tolerancie zo strany sirokeho okolia zase velka cest vynimkam tolerantnym chapajucim a laskyplnym ludom ktory sa neboja a nerobia rozdiely a neskatulkuju. Ospravedlnujem sa ze som sa tak rozpisala ale nemohla som si pomoct.

llulla
10. nov 2017

@geruata to,ci Ti dovolia byt s malym v skolke je vyslovene na rozhodnuti riaditela skolky.Rovnako je to v skole.Ja som momentalne s mojim synom (prvak v beznej zs) v skole,pretoze zatial nema asistenta.Dohodla som sa s riaditelkou.

Co sa tyka asistentov-v skole ma narok byt iba asistent ucitela.Nie osobny asistent.Osobny asistent nesmie do triedy,hoci opat moze riaditel udelit vynimku.Takze vsetko je o ludoch.

@nikulka79 neuvazovala si,ze by si sa s riaditelkou dohodla,aby vas zaradila k predskolakom?Ved ked drobec nema o rovesnikov zaujem a u predskolakov sa zapaja,tak nie je o com.Nic ho viac neposunie v socializacii,ako prostredie,v ktorom sa zapaja.

geruata
11. nov 2017

@llulla vsak prave ... ani oni sami nemaju moznosti,ani prijat niekoho lebo na dalsieho pedagoga ci asistenta nie su peniaze a ani mna lebo este to neodovodnili ale urcite sa nejaky dovod najde....😑

llulla
11. nov 2017

@geruata v skolke len velmi neradi pustaju rodica do triedy,vyhovorky sa vzdy najdu😟

sisula969911
11. nov 2017

@geruata presne taky isty problem mame aj my.....stacilo ze sme dali spravu v skolke a hned dieťa s takou diagnózou HFA patri do specialnej skolky,hned zaskatulkovana bez snahy spoznať dcerku,ci by to zvladla,alebo nie,za ďalšie samozrejme obec nema financie na osobneho asistenta.....jednoducho sa len zbavit pre nich asi nejakej zataze a ruky prec

katarina_g
12. nov 2017

dievcata co mate aktualne skusenost....prosim info, mame tento tyzden so synom po roku rediagnistiku u pani Janosikovej, viete mi poradit cenu aspon približne, nejdeme cez poisťovňu. Vdaka

sanny01
12. nov 2017

Ahojte, prosim o radu...Prave sedim nad papiermi na urad. Od tetky na urade som dostala Ziadost na poskytnutie penazneho prispevku na opatrovanie, na kompenzaciu, preukaz ZTP. Chcem sa spytat lebo teta mi zaskrtla pri tej kompenzacii len jednu kolonku ( prevadzka osob.motoroveho vozidla) Na co mame este narok, aky je rozdiel ked dostane prispevok na osobnu asistenciu alebo na opatrovanie? Vobec neviem ako sa v tom vysomarit, ta pani na urade nebola velmi ochotna. Maly ma 6rokov ma detsky autizmus a chodi do spec. Pripravneho rocnika? Vopred dakujem velmi pekne za rady😑

andrejka1974
12. nov 2017

@sanny01 ak mate plienky tak mate naeok aj na hygienu rozdiel medzi asistenciou a opatrovanim neviem aky je ja som zatial na predlzenom rodicovskom

sanny01
12. nov 2017

@andrejka1974 A narok na kupu motoroveho vozidla ma narok? Ci len na prevadzku motor. vozidla? Dakujem

geruata
13. nov 2017

@llulla ja to chapem bolo by to urcite zo zaciatku asi neprijemne pre obe strany lebo ja nie som pedagog a oni uz maju zabehane kolaje bol to z mojej strany len navrh kedze nie su peniaze na pedagogov ako to docasne vyriesit mozno by si zvykol a co ja viem o 2-3mesiace by som tam uz nemusela byt alebo by to nebolo nic prenho a potom by som uz skusila spec. Skolku. Ale oni mi nedali ziadne moznosti vyberu iba jedinu tu pre nich najlepsiu.😑

geruata
13. nov 2017

@sisula969911 to ma nakrklo najviac ze nemaju prostriedky na asistenta pre ucitelku uz odhliadnuc odomna len momentalny stav 23 deti a velmi zivych deti v triede (dnes su deti ine nez sme boli kedysi my) a 1 ucitelka na nich ale tu nie su peniaze ktore by boli investovane vlastne do nasich deti do ich vzdelavania atd lebo ako sa im moze asi tak venovat.... Ale na vybeh pre psov 10.000 euro sa naslo, rekonstrukcia cyklotrasy za 70.000,rekonstrukcia ihrisk s vonkajsim fitnes za 50.000 a to mi rodicia sa zbierame na preliezku do skolky a vykopanie studne😑toto su veci ktore ma vedia fakt nahnevat alebo ze spestrenie moznosti ci ako by som to napisala v klube dochodcov a tych akcii....😣.......nechcem tvrdit ze mam patent na vsetko ale niektore veci sa mi zdaju uplne zbytocne vyhodene peniaze za nepotrebne veci...

oilkatka
13. nov 2017

@sanny01 máte nárok na príspevok na kúpu motorového vozidla, ak malý navštevuje školu, škôlku na pár hodín a tuším dva krát v týždni minimálne musí, treba to pozrieť ako to majú definované, a samozrejme musí mať najprv posudok, že dieťa je odkázané na prepravu osobným vozidlom
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
tu si to pozrite

sanny01
13. nov 2017

@oilkatka dakujem

sanny01
13. nov 2017

Chcem sa este spytat je tu niekto komu dieta chodi do ZŠ pre auti? Rada by som pocula viac nazorov a skusenosti, buduci rok nas to caka a nevieme kam ist...Dakujem

jahodka789
16. nov 2017

Dobrý deň, chcem sa spýtať mamičiek čo máte už starších autistov ako riešite zubárov? Náš malý má 6 kazov a hoci sú to mliečne zuby, rada by som mu ich dala ošetriť. Len sa zapla vŕtačka už utekal. Neviete, kde tu na západnom SR - bývame v PN robia zuby s uspávaním, aby to aspoň čiastočne hradila poisťovňa. Tá naša zubárka pýta len za uspanie 200 eur plus tých 6 kazov že určite ďalších 200-300 eur. To sú strašné peniaze. Prosím o radu.

oilkatka
17. nov 2017

@jahodka789 viem, že v BB v Roosveltovej nemocnici robia, skúste sa tam informovať. My chodíme na Heydukovu k MUDr. Kačeriakovej, tak možno skúste aj tam, ale musíte mať papier, že malý je autista, ináč vás nevezme.

nevin
23. nov 2017

Dobrý deň, chcem sa spýtať či má niektorá mamina skúsenosti s homeschoolingom. Rozmýšľam či si syna nenechať ešte aspoň 2 roky doma. Má 5,5 a chodíme do špeciálnej škôlky pre auti deti. Nechcem ho však dať do špeci ZŠ, lebo jeho jediný problém je že ešte nerozpráva na úrovni rovesníkov ale stále sa tá reč zlepšuje. Rozmyšľam či ešte nepožiadať o odklad a potom 1. roč. doma homeschooling a potom zaradenie do kolektívu....Má niektorá mamina skúsenosti? Príp. kde v BA integrujú auti deti medzi bežné deti do ZŠ. Ďakujem za rady...🙂

cmeli
23. nov 2017

@nevin ahoj, my sme tak trochu na tejto "ceste" V. chodil do speci skolky, potom som mu dala 1. odklad a do spec.skolky chodil uz iba 3 dni a 2 dni bol doma, teraz ma 2. odklad (zo zdrav.dovodov je to mozne) a je doma - naplno si uzivame unschooling 🙂 od sept.2018 sa ho uz budu ale tykat osnovy (povinna skolska dochadzka) ale tak verim ze to zvladneme v pohode doma s podporou Jastrabej a Gelanyiovej (ak by ste ale dakto vedeli o uuuuzasnom cspppap v BA naklonenom az unschoolingu dajte vediet predsa len by som bola spokojnejsia ak by sa s nim spec.ped. mohla stretat 1x tyzdenne) ... a v BA je to so skolami zufale, zatial sa nenasla ani skola naklonena ustretovemu homeschoolingu nieto este integracii autistov (teda Dudova a Jelenia hej ale ti su beznadejne plni)

tin007
23. nov 2017

@nevin Poslala som ti sukromnu spravu a k ZS Jelenej si najdi diskusiu tu na MK.

sanny01
24. nov 2017

Prosím Vás o radu a skúsenosti s dobrou ZŠ pre VFA v BA alebo v okoli Senca? Vopred ďakujem

mimi888
24. nov 2017

Ahojky nezvyknem predávať ale ak ma niekomu pomoct tak ptedavam sirupcek odobraté 2 polievkové lyžice...cena 30 eur

haanovajana
26. nov 2017

Ahojte pomaha tento sirupcek?

mimi888
26. nov 2017

Ma veľmi dobre recenzie....Že vraj deticky po ňom sa krásne rozrospravali....Ale ja dávam iné toto mu až tak nechutilo....a pritom to neni zle....brat mi to objednal ž ameriky kolo recenziam....

llulla
27. nov 2017

@mimi888 a nebol z toho maly hyperaktivny?Ja som skoro vsade nadabila na to,ze to mamy prestavaju davat kvoli hyperaktivite.Ja o nom tiez uvazujem (syn je kludne dieta),ale asi az cez nejake prazdniny,tak som zvedava,ako to bolo u vas,ci ist neskor do objednavky,alebo nie.