Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
Mamicky, Janosikova nas poslala do Francesca v Presove, robia tam aj diagnostiku? ako dlho sa caka na termin? vdaka
Ahojte,chcem sa spýtať ci moze byt podozrenie na autizmus pri predčasne narodenom dieťati...Mame 2roky,začína sa nam viac a viac rozvazovat jazyk,ale čomu sa čudujem je ze Oliver napodobňuje rukami ako sa točí pračka ked perie,dokaze pri nej stať a pozerat ako žmýka a este prednedávnom točil vsetko co mal v ruke (to uz nejaku dobu nerobi)
@silviasko Ach, je to presne ako náš Eduško, keď mal dva rôčky. Eduško je 12 ročný autista. Ale určite sa ešte neboj !!! Aj tak Ti nikto u dvojročného dieťatka nepovie. Vôbec to nemusí nič znamenať.
@nezabudka1410 co si mam všímať?A ako sa to vyvíjalo u Eduska?
@nezabudka1410 a ako to zvladate uz 12 rokov?
@nezabudka1410 skuseny klinicky psycholog ti povie aj v 2 rokoch, janosikova sa napriklad vyjadrit vie aj ked nie na 100% vzdy
Ahojte. Vyzera to ze sa asi budeme stahovat znova do Ba. V decembri nam diagnostikovali detsky autizmus, boli sme v Kosiciach aj v Presove. Rada by som isla v Ba do Andreasu na vysetrenia. Chem sa opytat ako to je v Ba so skolkami? Teda viem ze je problem umiestnit aj zdrave dieta. Ako to riesite? Chodi niekto do tej skolky F84, patri to k andreasu? Alebo na iljusinovej? Je sanca sa tam dostat? Ako je to tam financne? Tu mi Simonko chodi na 4hodiny do klasickej skolky na 4h. a nieje s nim zatial ziadny problem a skolka mu aj velmi prospela, velmi sa zlepsil ale v Ba ho tazko niekde umiestnim kedze este ani presne nemame ani byvanie poriesene a chceme ist az koncom skolskeho roka skrz malu.
@foryou25 Od Juna sme sledovany u psychologicky ale pri poslednej nasteve mala podozrenie tak nas poslala aj psychatrovi lebo nechcela nic zanedbat. Boli sme najpr v Kosiciach u pedopsychiatricky Rozenbergerovej a ta nas upozornila na to ze to vidi na autizmus alebo vysoky intelekt. Este nas poslala na vysetrenia geneticke, metabolicke a foniatriu a odporucila nam diagnosticke centrum v presove a tam sme boli u Mikovej a plus tam este bola este jedna a oni sa vyjadrili ze poskodenie autistickeho spektra.
Ahojte,chcela by som dcérku prihlásiť na ABA terapie do Andreas,nevie mi niekto povedať že o koľkej a v ktorý deň v týždni to býva?Je to len jedna hodina do týždňa,alebo sa dá aj viac objednať?
@minulin Genetiku sme bolu tu v He a metabolicke v Ke tam este moc mame zaniest len Muza seklo tak akosi nebolo kedy a foniatriu este len ideme tu lebo musela som ho preobjednat lebo bol chory. Vysledky este nemame. Foniatria je so sluchom, metabolicke ze ci metabolizmus nema vpliv na travenie ale to nam tvrdila ze jeho pripad to nebude.
@mimasimi Ano vela si trieskal hlavu niekedy bol schopni si aj celo rozbit keby som nezasiahla, skieka, hadze vecami, napr c dvoch rokoch a 4 mesiacoch sa na tetsko tablete naucil cisla a uz v dva a pol roku vedel aj pismena a dokazal pisat cele slova na tom tablete aj dost pismena kade tade cita a uz pozna aj male tlacene. Do teraz nema osvojene poriadne hygienicke navyky a proste pocikavanie a ucvrkavanie je normalne niekedy aj pokakavanie, dlho kakal len do slipov. Skolke sa jeho stav dost zlepsil aj hygienicke naviky ale stale to nieje ok. Ale na vianocnej besiedke sme nechapali ako tancoval a spieval, to ho bavy a my si mysleli ze on ani nebude chcet a bol najlepsi a to neprehanam. On ako zacali tak isiel az do konca az taky extrem. Aj ucitelky tvrdia ze v nom nevidia rozdiel od ostatnych deti. My sme nejak s tou diagnozou uz neratali. Prv ma to napadlo ci to nemoze byt ono ale on je dost sikovny. Jaj a este nemal rad cudzie zeny, ked sa mu prihovarali tak skliekal alebo sa hadzal o zem a hadzal veci co mal v rukach. teraz uz to take nieje.
Máme už diagnozu Autizmus stanovenú v Autistickom centre vo Viedni a sme zapísané v poradovníku na ABA terapiu,ale tam nám povedali,že to bude min pól roka trvať pokiaľ na nás príde rad.Tak to chcem skúsiť v Andrease.
@minka7 v andrease su terapie aba terapie minimalne 3 krat do tyzdna po hodine , kazda terapia sa plati 15 eur a da sa tam chodit aj po obede, my chodime v pondelok, utorok a piatok hned po skolke od 12.00 do 13.00
minulin vďaka za info 🙂

@emka1 na tom cukre moze nieco byt...my sme na diete, a tam cukor nie je povoleny - a cuduj sa svete, pri jedeni mi konecne pokojne obsedi v stolicke (dovtedy mi tam zjedla vzdy iba jedno susto,a potom vybehla prec...a zas si dobehla pre dalsie ... a zas odbehla 🙂...