icon

Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň

erikasadek
13. nov 2009

otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....

u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹

velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...

bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...

myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..

dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂

nikulka79
5. nov 2016

@lullu86 to netreba len nech sa mu paci.o.k.dam mu tiez mikyho dopredu s menom🙂

miriam29
7. nov 2016

@cmeli maleho to zaujalo dik za napad😉

kajjushka
8. nov 2016

Ahojte maminky tak idem sa vam aj ja vyžalovať uz asi mesiac ma to trápi 🙁Mam doma 21 mesačného drobca Matuska a na jeho vek si myslím ze vieme toho malo ... rozprawanie absolútne no doma mi vrawia neboj to sa rozbehne ... vie mi odpovedať len na otázku kam ideme odpovuie tata no nikdy to nepoužil ze by sa postavil ku dverám a pýtal sa tata ☹ vieme kývať tapuskat varila Misicka kasicku kde ma noštek kde je ziza aký bude silný aký bude veľký ako sa vyspinkal a to je tak vsetko 🤔 Ked sa ho pýtam chceš bananik niekedy ukáže nie niekedy ano inokedy sa tvary ze ma nepočuje 😞 Najradšej sa hra s autíčkami preloží si ich kde sa mu dobre snimi hra a pomaličky ich posúva ... rad sa hra aj zo stavebnicou skladá si a rozkladá ... no take veci ako dones mi flašku papučky alebo si hladný nic niekedy zakrýva plackami povie hm vtedy viem ze ano ... myslite si ze mam mat podozrenie na autizmus ? Velmi by som vas chcela poprosiť aké boli v tomto veku vaše pokroky co bolo neobvykle na vašich detickach som zúfalá lebo neviem co mam robiť za každú odpoved dakujem krásny dnik

mona999
8. nov 2016

@kajjushka nemyslim podla tohto, ze by to bol autizmus 😉

slnieckoma
8. nov 2016

@majkam6 do turecka autom bude fuuu zataz nie len pre dieta ale aj pri vas...a najma pohyb v turecku by som sa bala asi...co sa tyka delfinoterapie tam sa treba najlepsie objednat vopred na nejaky termin viem, ze terapie, ubytko a vsetko okolo vyjde cca 6.000eur ak jedna 20min terapia 200eur + terapeut pracuje s dietatkom aj na susi..potom sa prizera ako zazitok krasny, daju vam foto aj video... ked som sa na to pytala dr.janosikovej povedala mi, ze su to zvytocne vyhodene peniaze..je to take diskutabilne...pise sa, ze dietaku sa pomohlo, ale je aj vela tych co nepomhlo vobec..tazko povedat, treba brat do uvahy, ze aj ten samotny delfin je len zviera v zajati...niektorym detom pomahal iba ich zvuk..

kajjushka
8. nov 2016

@mona999 neviem bodaj by nie je tam viac takého napríklad ked Kuka reklami v tv tak mozem pískať kričať aj odzemok tancovať a snim nepohnem stále pozerá ako zhypnotizovany na tv alebo ked ho niečo iné zaujme tak ked naňho volám vobec nereaguje neviem ci mam robiť paniku ci čakať co bude neviem som bezradná je to ak stoho ze vyrastá zo sesternickou ta je mladšia o tri mesiačiky no keca brble opakuje reaguje a moj dobinko len sčasti :-/

majooocka
8. nov 2016

@kajjushka a aké má ešte prejavy napr pri hre

kajjushka
8. nov 2016

@majooocka hra sa s autíčkami tie si vždy dá na gauč alebo posteľ a pomaličky ich vozí skúšala som mu auto otočiť na strechu ci ho nezáujmu kolieska ale hned ho otočil naspäť a jazdil pomaličky snim stavebnicu sa naučil skladať cca pred dvoma týždňami tak spája stále len diely do vezicky inak este neskúsil ... napr detská kosačka sa mu prevrátila jemu sa páčil ten zvuk smial sa natom tak to zopakoval asi tri krát jedine co pri hraní s inými nevidím to ze by robil zle druhým detickam alebo mu vadili len sa zvláštne vie prebavit a ked jeho sesternica začne plakat on rychlo uteká zamnou a začne tiež mrnčať az pokým ho nechytím na ruky 😔 Tak neviem som na vážkach neviem ci sa mam strachovať ci nehat tomu este čas

mona999
9. nov 2016

@kajjushka nechaj tomu cas. 😉

mimca20
9. nov 2016

@kajjushka Ahoj, neporovnavaj deticky, to mi kazdy vravel aby som sa zbytocne nevytrapovala ze to nevieme a to vedia ine deti. Ak mas obrovske pochybnosti, ak nezvladas malickeho tak skus riesit cez odbornikov - ale kazdy v takom veku skor necha priestor dietatu dozriet, ak tam nie su odhadujem nejake fakt jasne priznaky a veci ze dieta ma tu a tu diagnozu. So starsim som mala pocit ze 2roky lietacky po odbornikoch, kazdy ze sak vyckame, prepacte vase dieta neviem zaujat, vtiahnut do aktivity, spoluprace.... Ale nik (az na CŠPP v LM vtedajsiu logopedicku, ktora nam poslala domov v tom case terapeuticky postup pre syna na 4 A4strany, presne nanho usity, v ktorych oblastiach mal rezervy aby sme cvicili dennym zivotom) mi nepovedal ako dieta zaujat, aby obsedel, aby respektoval autoritu - to sme museli zvladnut my dvaja sami doma cez cvicenia, aktivity, s odbornikmi som sa v ramci sedeni potom radila ze sme to a to robilo, to sa nam nepodarilo to ano a pod.. Len sa odhadovali diagnozy, prognozy ... Aj sme boli u Janosikovej v Trnave, radsej som sla ako neist, s autizmom nema syn nic spolocne ale chcela som nazor toho, kto ma co povedat na tuto oblast. Porazilo by ma po pravde, kebyze idem len za nejakym "odbornikom" a ten by zle odhadol diagnozu dietata. Poznam par, ktore u Janosikovej neboli lebo im stacil nazor klasickej psychologicky, ktora ma len teoreticku ponatost o autizme napr. z VS, ale prakticky nic.... A ich deti sa vytrapuju v kolektivoch, rodicia si povedia sak to ma cas, dorastie a niekedy je neskoro.... Moj starsi ma vyvinovu dysfaziu (narusenu komunikacnu schopnost), zacal rozpravat v 3e.4. ale my to mame z dovodu komplikovaneho porodu... Mladsi je na tom recovo podstatne lepsie ako bol v tom case starsi, v decembri mame sedenie u logopedicky prvykrat, kazdy sa mi cuduje ze ides k logo?? Nie je to skoro, sak on dozrie??? Nie, potrebujem pocut nazor odbornika. V skolke funguje pohodicke. Drzim palce, baby su tu uzasne urcite poradia, kedze autizmus nie je nasa "parketa".

majkam6
9. nov 2016

@kajjushka umprimne nesuhlasim s odpovedmi typu nechaj tomu cas.mozno je tvoj maly iba fakt oneskoreny.ale v jednom aj druhom pripade mu cielene aktivity iba pomozu cim skor.my sme v tvojom veku boli na tom rovnako a skoro vsetci aj odbornici boli nakloneny ze skor autizmus ako ovr.a bum nie je to tak.zdielanie je dolezite, nie spravanie alebo hra.lebo spravanie aj hru dokazes naucit.zdielanie smerodajne(to mam od janosikovej)zdiela a tebou radost, nove veci,hracky, pozera co mu ty povies a podobne.lebo moj napr moj komunikoval vzdy sice neverbalne ale ukazoval a pytal si ukazovakom veci.takze cim skor odbornika a nastavenie ci spec.pedagoga ci logopeda

majkam6
9. nov 2016

Prepac oprava skor ovr a nakoniec je atyp.autista

mimca20
9. nov 2016

@majkam6 Takze ste OVR??? Vy ste presne riadne skoro vyhladali odbornikov. Na mna aj teraz pozeraju ze chces ist s mladsim k logo??? Ano chcem a ako rodic to vnimam za potrebne, aj ked ma tolko rockov kolko ma. Presne mna hned dala do obrazu Janosikova o zdielani.... Nas v lete pekne prijala so slovami: A to vas kto poslal ku mne??? Vy nespadate podo mna, aj na kilometre to krasne vidiet na syncekovi 🙂 🙂. Ale poradila v inych veciach, dala ma do obrazu preco sa spraval tak a tak predtym.... drzte sa

majkam6
9. nov 2016

@mimca20 nie mimka maly je zatial ze atyp autista a ked zacne rozpravat do 4 rokov mame si prist po aspergera podla klasifikacie.zmetocne som to napisala

mimca20
9. nov 2016

@majkam6 Jaaa, nevadi nevadi. Majka a potom ako mas v plane riesit skolku??? Tu Vodarensku??? Este chodite do Kosic do skolky??? A rec ako trolilinku pokroky su?? My sme od septembra na Duklianskej v skolke a myslim ze "tazkaaa pohoda" 🙂 🙂, v ramci skolky budeme mat stimulacie, arteterapiu a vo februari 2tyzdnovy plavecky ale zamerany nie na ucenie plavat, ale na cvicenia vo vode. Som tam spokojna, pytam sa, odpovedaju ma, nasmeruvaju ma co a ako, dostavame kazdy piatok svoj euroobal aj s domacimi ulohami 🙂 🙂. Ma tam aj logopediu stvrtky, piatky. Musim este skocit za tou pani logopedickou, ktora ma maleho na starosti ze co a ako.

menatko
9. nov 2016

Už tu raz bolo upozornenie. No predsa opäť dávam do pozornosti, dnes dôležitá téma pre začiatky v terapii..

kajjushka
9. nov 2016

@majkam6 zajtra pojdeme k dr dnes som si riadne poplakala aj priateľa som riadne vystrašila ☹ hnevá ma to vnímanie ma ho zvláštne niekedy vsetko co mu poviem inokedy nic ☹ neviem ako by som to vyjadrila on sa vie hrať s detičkami aj sam vie sa prebavit len ma hnevá ze by mi mal automaticky vždy ked sa ho nieca opýtam mal by nato reagovať a to sa nestáva ked je niečim zaujatý tak okolitý svet nezájem alebo sa namna kukne usmeje a roby si svoje :-/

kajjushka
9. nov 2016

@stasim dakujem krasne za príspevok preštudovala som si tak podľa toho netreba objednať jedine v čom to bolo zhodne s malim len ze ma niekedy ignoruje ked naňho volám :-/ alebo ked sa ho pýtam ☹ zajtra pojdeme k dr a nech mi ona povie ono je pravda ze nemá ani dva roky ale tažko sa mi verí ze za tri mesiace by mohola nastať taká ražba zmena ☹ neviem pojdem zajtra a uvidím aký bude jej verdikt co ďalej na tom jeho vnímaní mi niečo nesedí nie správaní ale to vnímanie je zvláštne :-/

stasim
9. nov 2016

@kajjushka no neviem aká je vaša praktická lekárka, moja mi tvrdila, že mojej nič nie je a je z toho dedičná metabolická porucha...

kajjushka
9. nov 2016

Poviem jej o probléme co ma trápi max som ochotná počkať do tých dvoch rokou a ak sa JIC nezmení tak budem kontaktovať tu pani Jánošíkovu ako čítam vela maminiek máte skúsenosti a len ju chvália ja len dúfam ze ju potrebovať nebudem :-/ a vaša malinká co ma vôbec nepoznám co to je popravde ja som ani nevedela co je autizmus az raz niekde som to počula ja som myslela ze to je ako dawnou syndróm no ked som si prečítala na internete ze to je niečom celkom iné...

nikulka79
9. nov 2016

@kajjushka preco autizmus?ved reaguje na vase otazky,vie ukazat na co sa spytate a to ze nerozprava neni dovod sa obavat

kajjushka
9. nov 2016

@nikulka79 praveze nie maminka ...on mi nepride tipicky autista teda podla toho co citam ale nieco v spravani nie je ok :( teda myslim si on je od babatka taky pohodlnejsi aj hlavicku mi neskoro zacal dvihat na fit lopte som snim dva krat zacvicila a uz sa to rozbehlo 🙂 a na spravani mi nesedia jeho reakcie napriklad ked ho nieco zaujme napriklad reklami v tv ale mobil alebo ked si prezera letaky mozem hukat ponom spievat milo oslovovat a nic musim ho oklamat ze aha co mam alebo nieco a niekedy ani to nezaberie ...a na otazky tiez pytam sa ho naprklad chces papat niekedy mi odpovie kyvnutim a pripomienkou hm ze ano inokedy sa namna len pozrie a nic ako keby ma nechapal co sa pytam :-/ ja neviem ci je to povahou alebo cim preto si myslim ze nieco nie je ok lebo nereaguje stale :( ked nieco chce a nema si to ako sam zobrat on mi neukaz prstom ale zacne suchat prstekami dvihne ruccku ku miestu kde to je a mrnka kym mu to nedam ale inak ked sa ho ja pytam kde kto alebo co je nula bodou iba ked sa opytam kde je ocino pozrie sa nanho alebo kde je sesternicka kukne sa nanich ale neukaze mi a ed sa pytam na predmety to uz vobec nie ale priznam sa povecine na predmety sme sa ho ani nepytavali len na osoby a predmetou jedine kde je žiža :( neviem som smutna velmi zajra idem k dr a uvidime :(

nikulka79
10. nov 2016

@kajjushka m tag ignoruje no to robia aj normalne detioj maly ukaze prstom,reaguje na prikazy no ked sa hra.mne neukaze na otca,sestru,babku pritom ich pozna no nam janosikova povedala ze maly je autik,pretoze sa nepochvali co vytvoril,aku ma hracku...nas maly sa nam ako rocny zacal tulit tak ze si na mna sadol,pootocil hlavku ku mne.nebolo tvarov k tvary ale chrbtom,co sa tyka rozpravania zacal 8mesacny a ked mal rok a pol nastal regres a prestal rozpravat az po dvoch rokoch a aj to co on len chcempri emociach a hrani vydava skreklave zvuky,prestal mat zaujem o deti,ihriska..podla byvalej pediatricky mu vraj nic neni,takze ak mate naozaj obavy tak navstivte klin.psychologicku alebo pedopsych pretoze detska vam pochybujem ze pomoze

majooocka
10. nov 2016

@nikulka79 a ako sa zvykol hrávať alebo sa hrá s autami..radi ich za seba ci vedľa seba?

veroni6
10. nov 2016

ahojte mamicky kto vas posielal na vysetrenie metabolickj poruchy? alebo si to mozem pytat aj ja staci papier od detskeho?

majkam6
10. nov 2016

@veroni6 nas poslala psychiatricka

stasim
11. nov 2016

@veroni6 nam to ako prva doporucila Janosikova a na základe jej správy nas tam poslala neurologicka- aj nam zistili metabolickú poruchu

menatko
11. nov 2016

@veroni6 nas pediater.

pencil
11. nov 2016

@stasim a kde ste boli testovani?