Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
@nikulka79 aba nie je chladná ma svoje protokoly nadväznosti a pokiaľ ti to nemá kto vysvetliť od A poB cez C tak ju neodporúčam robiť. môj v dvoch išiel na kartičky za dva týždne si listovať k komunikačnej knižke.a je na tebe ci malého naučíš na piktogramy ci fotky ci znaky.my používame znaky
@nikulka79 záleží podľa toho na čo, ukoncovanie činnosti, ked bol problém sa mi osvedčilo skôr odpočítavanie na prstoch od 5, jasne ukázať ruku, odpočítať na prstoch, o 5 min končíme, o 4 minúty, koncime, atď. Dá sa praktizovať doma aj vonku, aby človek nemusel behať po vonku s budíkom. Dĺžku práce za stolíkom som si kontrolovala sama na kuchynských hodinách, aby nepresiahla 20 min. Časovač až oveľa neskôr, keď sme vytvárali predstavu o časových intervaloch, toto je minúta, nastavis minútu a odzvoni, toto je 5 minút, nastavis odzvoni, aby sa vytvárala lepšia predstava o časových intervaloch. Este ma jedno využitie casovaca napadlo, ked som riesila absolútnu neochotu ucit sa a dávala som na výber učenie a odmena alebo nudiť sa na stoličke, casovali sme 4 minuty pre každú volbu.
@majkam6 chodi k nam aba terapeutka no ta donesie karticky a spyta sa ako sa mame ,maleho si odfoti a odide.dcera bola teraz na kurze v andreasi zatial len prva cast a uz to tu zaviedla.s tym sedenim to zacina no aby mal ruky na kolenach to on neni s tych.musi nieco zmolit trebarz plastelinu a tak posedi.s odmenami to je tiez tazke,pretoze aby som kazdy den pat druhov vybrala na stol a cakala ktora je dnes v popredi tak to ho radsej vilulkam a pochvalim.dcera povedala ze nesmiem sa mu prihovorit ak nieco spravy zle,nechat ho kym to nespravi tak ako to chcem ja no on je zataty.skusila som mu povedat ze sa ide domov a odisla som von no po nejakom case cakania vonku som sa vratila a mohla som ho hladat po tescu.ludia sa len rihotali ako si tlacil auto vozik.z jednej strany ho vobec nebolo vidno,takze mi ostalo len nasil ho vyviest a niest nejaku cas na rukach aj ked sa kopal a metal.inac som si spomenula a chcem sa spytat ci aj vas maly zvykne vam ublizovat.moj maly sa hra a hra potom pride ku mne a zacne ma skrtit alebo kusat,skrabat kym ho neobryknem.niekedy mi to pripada ako by sa svojou agresivitou uspokojoval.v andreasy povedali ze ani na to nemame reagovat no on je velmi silny,do prace chodim modra a doskrabana.este stastie ze je uz zima no tvar mam doskrabanu tiez a jeho to neprechadza.co s tym?
lieky zatial mu nechcem nasadit,pretoze aj ked je saleny ale je taky chutnucky ked blaboce a snazi sa zapajat do nasich rozhovorov ☹
@trantabula no dakujem🙂tie prsty to je super napad.skusim to a tiez mu ukazat na caovaci tu minutku a potom to predlzovat
@nikulka79 aby som ta teraz nepoplietla, pri tom odpocitavani nemusí dieťa vedieť presne koľko trvá minúta, ide o to ze ho dopredu aj vizuálne keď ukazujes prsty pripravuje pripravuje to, že na konci odpocitavania ktoré ide v nejakých pravidelných intervaloch bude musieť ukončiť obľúbenú aktivitu, že teda keď po odpocitavani povieš koniec, bude musieť s úplne železnou pravdepodobnosťou ísť dole z hojdačky, trampolíny, zatvoriť ipad a pod. Zároveň mu dávaš čas dodatočný čas, aby sa este zabavil.
@nikulka79 nie môj nikdy neublížioval ani sebe ani ostatnym zatial.no ja by som riešila odchod z tesca tak.povedala ideme domov a v tom momente by som mu dávala odmenu rovno do pusy nech ani nestihne protestovať. odpočítavanie je super ale skôr ho naučíš na výmenu.napr.ma tablet a chcem mu ho zobrať tak vyberiem čokoládu ukážem a poviem tablet hotovo čokoláda a v momente beriem tablet a dávam čokoládu.ale ak mincí zoberiem tablet a čokoládu zjem ja aby pochopil ze vyjednávať sa nebude.
pripadne vždy keď mu dačo berieš tak použi slovíčko hotovo nech si to spojí s ukončením.a podobne ho uč slovíčko bude to sa tiež zíde.
inak to co platí na môjho nemusí na tvojho.takze všetko podľa seba
@nikulka79 ja ti ešte odporúčam malý vylepsovak.na kúsok kartón a si nalep suchý zips a napr na gombíky druhu stranu suchého zipsu. napr malý bude musieť niekde čakať cca 10min nalep 4gombiky a cca po 2.5min vždy jeden daj dole tak aby to malý videl.je to malé skladne aj do kabelky.nam to pomáha hlavne keď sa niekam teší a nevie kedy to už nastane. má to na svojom dennom plane a môže si to pozerať.
@nikulka79
@minulin Viiii, EEG sa podarilo, spolocnymi silami so sestrickami, mobilom, hrackami a sirupom sme to zvladli. Sirup zaposobil velmi malo, mozno tak 2 min 😀 Mozno u neho trebalo dvojitu davku 😀 Vysledky o 10 dni. Inak tam bolo dost casto tych ciernych nahusto frekvencii (na monitore), aj ked bol v klude, tak neviem co to znamena.
@charlie1980 preco o desat dni?
@minulin Neviem, moja. Vraj doktorka to vyhodnocuje a mam zavolat ☹
@charlie1980 aha, tak ma asi vela toho. Nas vzali do patnastich minut po eeg k lekarke a vedeli sme hned co a ako... Ale isto bude dobre 🙂
Pisala som ti na viber, ale kukam, ze uz tu si mi odpovedala 🙂
Som rada, ze drobcek krasne vydrzal... Nasmu tiez pomohol tablet - v tej dobe mal prisne zakazanu techniku, ja som nechcela, aby vedel na tablete v tej dobe este, tak bol uneseny, desat minut krasneho zaberu sa podarilo 😀 😎
@minulin Na akom principe vlastne to EEG pracuje....? Akym sposobom poukazuje na autizmus ....?
@charlie1980 takto, pokial mam dobre dostupne info, eeg nevylucuje ani nepoukazuje na autizmus.. ci inteligenciu...
tu skor ide o vylucenie poskodenia alebo popripade epi zachvatov..
Ak pisem somariny, opravte ma niekto 😀
take som dostala ja info...
@veroni6 A to moze takto stanovit len neurolog ? Myslela som, ze sa to posudzuje komplexne s s psych, prip.priamo v auti centrach...
@minulin ano zistuje ci neni poskodeny mozog trebarz po uraze co bol nas pripad zistovania,nador tiez zachyti.da sa urcit cinnost mozgu podla frekvencii ak viem tak vedia zistit poruchu reci.je to vraj predna cast mozgu ale lepsie vam to vysvetli neurolog alebo mate aj seminarne prace o praci eeg v google
@veroni6 tak to ten neurolog by mal vratit diplom. Takuto dg bez psychologickeho vysetrenia moze len hadat ako sportku. To by neuznali ani na upsvare. To je divne skutocne....
@charlie1980
Ešte adhd je prípustná diagnoza od neurologa určená na základe eeg, pervazivna vývojová porucha ale určite nie.
@minulin nam neurolog v rs dal F79 alebo 89neviem presne a dalsia neur.v bbNam suverejne dala 84 a tou sa riadili vsetci ale doslova vsetci.v ba ked sme boli na eeg povedala ze je vsetko o.k ale caka na odpoved janosikovej a tak nam da zaver.cestou z ba do trnavy som to videla super az po odchode od pani doktorki janosikovej s kamenom dole pretoze som vedela ze to vsetko o.k nemoze byt po rocnom patrani.urad moze akceptovat neurologicku ak je k tomu dolozeny klin.psycholog a pedopsychiater.samostatne pochybujem.inac nas tahaju ohladom prispevku uz 4mesiac.3mesiace im chybal klin.psych,potom obciansky a nakoniec nam povedali ze ked chcem prispevok na hygienu tak nemusim vybavovat ztp a zacali sme zasa odznova.este mi treba danove a mam zase vsetko na pozretie.dufam ze sa to uz nebude predlzovat

@nikulka79 Neviem no...ono, on ma svoju historiu cca v 1,5r kedy sa len rutil hlava-nehlava, akoby zbytok sveta neexistoval, v nakupnom centre miesto detskeho kutika sa chcel vozit pol dna po schodoch alebo sa sam vyvazal vytahom po poschodiach, bosy, lebo mi utiekol z kutika. Vtedy by som na 99% povedala, ze je autista, ale bol este velmi maly. Totiz on je pojaseny, vsade ho je, vsetko skumal, vzdy sa vsetkeho dozadoval-predmetov, takze tam sa to vykompenzovalo, kedze nebol to ten typicky autizmus, kde by chybal ocny kontakt a odmietal by komunikaciu a hru. Ale to spravanie vonku bolo desne. Casom sa to dalo do normalu. Lenze teraz ma na 3r slabe porozumenie, do 2,5r ani nemukol, len sa vsetkeho dozadoval piskotom. Tak isto je odplienkovany, zo dna na den. Napriek tomu si myslim, ze u neho pojde bud o VD alebo NKS, ale mozno sa mylim. Ak, tak zrejme pojde o atypicky. Motoricky bol vzdy velmi popredu, v 9.mesiaci chodil, 2 tyzdnovy sa na bok otacal, rozhojdal sa nohami, na cykloodrazadle lieta od 2r, od 2,5 udrzal rovnovahu. Stale len tapam. Termin mame v Andreasi ale neviem kedy sa ozvu.