icon

Mám schovať sladkosti pred návštevou?

nique
20. nov 2022

Mám 2 deti (6r, 4r). Naši majú voľný prístup k skladkostiam a myslím, že už od 2r, ale nepamatam si. Vedia, že sladkosti majú dovolené, keď sa spýtajú. Ja im vysvetlím, že napr. nemôžu, lebo dnes už mali 2. Alebo nemôžu, lebo budú ešte obedovať, potom si môžu dať. Rozumejú tomu a nemáme s tým žiaden problém. Minule k nám prišla švagriná s 2,5r synom. Dieťa samozrejme nechcelo sedieť pri stole, lebo všade okolo neho nové hračky. Tak sme jedli bez neho, on sa hral. Neskôr si všimol sladkosti a hor sa na ne. Zjedol skoro celý balíček kindercukríkov. Ja som to neriešila. Malý už bol samozrejme hladný a nacukrovaný, hotová katastrofa. A keďže on je od malička strašný nervák, švagriná ani švagor mu nedokázali zobrať misku so sladkosťami. Vážim si ich, mám ich rada, akurát si myslím, že sa boja hysákov vlastného dieťaťa. Preto ho nedokážu nakrmiť, keď je hladný, zobrať mu niečo, čo nechce dať. (vonku prší, malý chce nosiť len crocsy, tak musí mať crocsy). Inak je to samozrejme veľmi múdre dieťa a vie, ako dosiahnuť svoje. Možno je to tak len u nás, že sa s ním nechcú naťahovať. A teraz otázka. Majú k nám prísť. Viem, že sa to zopakuje, malý si bude robiť čo chce, nedokážu mu nič zákazať. Mám schovať misu so sladkosťami, nech majú pokoj? Očakávali by ste to od rodiny? Ja to pre nich spravím, ale vnútorne nesúhlasím s tým, aby sme pred deťmi schovávali veci, ktoré nemôžu mať vždy, keď chcú. Len už si nepamatám, či nechcem moc od 2,5r dieťaťa.
P.S. vždy od nás odchádzajú s nejakou hračkou mojích detí, lebo malý ju chce a to by bolo v aute peklo.
ďakujem za názor.

zuzanalila20
21. nov 2022

@nique Aj môj má dostupné nožnice. Aj sladkosti. Keď majú prísť iné deti, prebehnem miestnosti, kde sa budú deti vyskytovať a áno, pozhrabávam do jednej zásuvky všetko, čo vy mohlo byť problematické. Proste preto, že ja ako hostiteľka chcem, aby druhá mamička nemusela snoriť alebo byť v konštantnom strese, na čo jej deti u nás naďabia. Chcem, aby sa hostia u nás cítili dobre. Ja na tom nevidím nič zlé, na výchovu detí sú tu rodičia, ale nemusím predsa nasilu vyvolávať nepríjemné situácie, aby som ukázala, ako je moje dieťa rozumné proti kamoškinmu.

mircalla
21. nov 2022

@nique Ano, schovat sladkosti. Jednoznacne. Ak chce, nech si vypyta a das mu podla uvazenia a s mierou. Zjest cely balik kindercukrikov....Nie som ziadna bio matka, ale tak snad nemusim hovorit, ze to nezdravy extrem.

slavomira236
21. nov 2022

@zuzanalila20 ja tiež tak predvídam dopredu ...príklad nenechám synovec lego kocky na zemi keď viem že ma prísť malé dieťa a môže to zjesť alebo vdýchnuť...sladké keby držím na stole tak to niekde spracem dám na stôl návšteve to čím ich chcem ponúknuť a zvyšok zo stola odkladám a pri odchode dám dieťaťu nejakú sladkosť do ruky na rozlucku

mamutka
21. nov 2022

Ak by sme to mavali vyložene, tak to pred ich návštevou odložím a hotovo. Ako čítam, ani deti nemajú o to záujem, tak mi príde lepšie držať to v skrini, nie je to ani pekná dekorácia, ani nič také. Ja som vlastne ešte u nikoho nevidela takto vylozene sladkosti. Každý nech ma ako chce, ale pred návštevou malého dieťaťa by som to nenechala na očiach. Ma jest normálne veci najskôr a potom by som mu nie ze ponúkla, ale spýtala sa matky, či si môže dať. Aspoň tak to máme v okolí. Matky majú v tomto mieru, otcovia vždy mavnu rukou 😁 zvyčajne nemajú prehľad, čo ich deti už pojedli počas dňa

vroni
21. nov 2022

U nás ležia sladkosti volne, moje deti to vedia a nijako zvlášť si ich nevšímajú. Ani my. Ale potom začali chodiť škriatkove kamošky a tie boli na sladké ako supy. Tak som sa spýtala ich mamy, či si môžu brať alebo mam odložiť. A ona, že odložiť. Tak som odkladala. Rýchlo, aby si to nevšimlo moje decko, lebo on by im čoby kamarát gentleman zase všetko doniesol späť 🤣
Keď prídu pubertiny kamoši, tam in tie sladkosti ešte strcim pod nos. Aby sa konečne minuli. 😇

jaroe
21. nov 2022

@nique veď schovaj, čo riešiš? Že to bude jeho rodičom vadiť? Alebo že bez sladkostí nevydržia tu hodinu dve tvoje deti? Ja nerozumiem..

jaroe
21. nov 2022

@nique a áno od 2,5 ročného dieťaťa chceš moc. Aby nechcel sladkosti, keď ich vidí. A áno, možno sa s ním nechcú naťahovať na navsteve a doma tie sladkosti skrátka nemajú voľné pohodené.

mircalla
21. nov 2022

@jaroe Vsak mne to rozum neberie, preco kedze je s tym problem u neho, preco tam maju x sladkosti vystavenych....

ewhita
21. nov 2022

@nique sladkosti by som na tvojom mieste odlozila keď vieš, že je to problem....a hračky, by som v klude požičiala. Aj moje deti si v tomto veku z každej návštevy brali hračku. Nevidím na tom nič čudné ak to majiteľovi nevadi. Taktiež deti čo chodia k nám si od nás bežné hračky odnasaju....

mon777
21. nov 2022

Teraz ma asi nebude mať nikto rád, lebo to napíšem tak, ako to cítim a cenzurovať sa nebudem. Nie som ten typ.
Toho fagana by som v dome nestrpela ani náhodou. Obmedzovať seba a svoju rodinu kvôli nezvládnutému spratkovi by som určite neustála. Narovinu by som jeho rodičom povedala, že alebo si ho skrotia, alebo nechcem, aby k nám to dieťa chodilo. Mali sme doma podobnú situáciu. Dve soplane (inak sa im žiaľ nedá povedať a to deti zbožňujem) našej dcére za 4h zdevastovali 6 hračiek a tak som im pri najbližšej návšteve zakázala ísť do detskej izby. Mali k dispozícii len lego v obývačke. Aj tak sa tu dial masaker. Odvtedy tie spratky neprekročili prah našho domu a na dvore ich znesiem max 10 minút raz za 6mesiacov. Je len na tebe, ako sa k tomu postavíš ty a kto ti je dôležitejší. Či tvoje vlastné deti a ich pohoda, ich súkromie a to, na čo sú zvyknuté, alebo dovolíš rozmazlenému chlapčisku, aby nemával len s jeho rodičmi, ale este aj s tebou. Každopádne nechať sa zmagoriť 2.5 ročným spratkom a jeho rodičmi, ktorí si nevedia dať decko do pozoru, je podla mňa dosť zvláštny postoj dospelej ženy.

mon777
21. nov 2022

@ewhita jedna vec je, ak dieťa dieťaťu niečo požičia, lebo to ono tak cíti a chce. Druhá vec je, že si tú hrsčku vynúti nejaký manipulátirský nevychovanec a dostane ju len preto, lebo sa jeho rodičia BOJA, čo nastane v aute cestou domov. Ešte raz - rodičia SA BOJA reakcie svojho 2.5 ročného decka 😶😶😶😶

deginko
21. nov 2022

Tak ja by som sa s týmto doslova ne*rala...ja mám krpca tiež,ktorý má 2,5r a viem,že keď prídeme k švagrovi tak je tam vždy miska s cukríkmi...keď nechcem,aby ich zjedol,lebo nejedol napr obed alebo mal dosť sladkého na ten deň..tak sa proste postavím a misku s cukríkmi sama vezmem a schovam a vybavené,ono je to tam hlavne pre tie deti...a keď nechcem,aby to jedli tak to takto vyriešim

nique
autor
21. nov 2022

@ewhita zaujimavy pohlad. Moje deti si cudzie hracky neodnasaju. Jasne, ze to skusali od malicka, ale tak ja som trvala na tom, ze nie, lebo nam to nepatri. Ani z obchodu si clovek nieco neodnesie len tak. Synovec si odnasa, ale nie je to pozicanie. Nevratili nam nikdy nic. Neboli to vzacne veci, na ktorych by mojim detom extra zalezalo. Klasika, blikajuci vysavac mojej dcery, zvuk vydavajuci vrtulnik mojho syna. Hracky, ktore chce mat kazde dieta len pre pocit mat.

mircalla
21. nov 2022

@nique Nieco na tom bude, ze sa ich nejako bojis....Pretoze ak by si sa nebala, jednoducho tie sladkosti schovas, ale ty mas akoby pocit, ze co si pomyslia.....Ak by si brali hracky a nevracali, konecna, to je uz drze. Dcera si obcas pozicia po dohode od kamosa, rovnako on od nej, vzdy vratime, to je uplna samozrejmost. Zjest na navsteve balik kinder cukrikov (nechcem mysliet na tie kila cukru) je tiez dost drze....Ine je zjest par...

00kvetinka00
21. nov 2022

Asi by som poschovavala veci ktore by som ani za svet nedala "cudziemu" .... ked vies ze je problem s dietatom tak by som sa zariadila tak aby neboli hisaky 🤣 alebo co najmensie

U nas sladke musi byt schovane aj pred nami rodicmi 😅🤣😂

Ale teda mali by vediet zvladat dieta ci uz s jedlom alebo hrackami alebo teda tu cast kedy idete domov. A hracku nechat alebo mat v aute jednu ktorou ho zabavia a dieta nebude hisacit a kradnut cudziu hracku.
Ja ked idem von beriem hracky ktore ma rada kamoskyna mala ale nakonci ich pekne vrati a podakuje a ze aj nabuduce nech donesieme 🤣

jaond19
21. nov 2022

@nique vas domov, vase pravidla. To dieta by od nas odislo len s tym, s cim prislo. A je mi jedno co bude v aute stvárat, ako si vychovaju tak bude. Ked nezvladaju 2 rocneho, co bude o 10 rokov.

wiqux
21. nov 2022

Vies, ono to zalezi iba na tvojom pohlade. Z jednej strany, mala by si tolerovat vychovu druhych rodicov, a to aj napriek tomu, ze nielenze s nou nesuhlasis, ale dokonca sa nepaci ani tym rodicom. Na druhej strane, je to len dalsie rozmaznavanie synovca. Ja by som to spravila takto: zavolala by som svagrinej, porozpravala sa s nou o tejto tvojej neistote a povedala jej, ze nevies ako sa zachovat. Ze ci to proste mas schovat, ale nesuhlasis s tym, ale sa mozes zapojit do vychovy a proste nepovolit. A ked pride chlapcek do skrinky, chovat sa, akoby to bolo tvoje dieta (samozrejme, ak to svagrinej vadit nebude). Mozno aj ona sama si nevie rady, zakazy a varovania cudzich ludi dieta skor prijme ako od rodicov. Lebo na rodicov sa uz naucilo ako. 😉

jaroe
21. nov 2022

@nique to odnasanie hračiek nie je ok. Ani prípadne ničenie cudzích hraciek na návšteve bez zásahu rodicov. Ale s tými sladkosťami to podľa mňa preháňaš. Ono sa ti ľahko machruje, keď tvoje deti sladkostiam moc neublížia. Ja som bola ako decko rovnaká. Mala som rada ovocie. Sladkosti a sladké jedlá mi nič nehovorili. Ale niektoré deti idú po sladkom ako pes po údenom. Mať vystavenú misku a potom sa ešte pozastavovať nad tým, že sa 2,5 ročné dieťa neovládlo a zjedlo celý balík....To sa neovladnem niekedy ani ja, lebo praktiky z detstva mi žiaľ nezostali😁Áno, rodičia ho mohli stopnúť, ale potom by si ti kávu v kľude nedali, tebe by tiež nebolo prijemné vrestiace dieťa a ani by v tom stave určite nejedlo normálne jedlo. A nejaký výchovný efekt by to nemalo žiadny. Či myslíš, že potom o pol roka na ďalšej návšteve, by synovcovi už sladkosti nechutili a pri pohľade na plnú misku by ani brvou nepohol? A spratanie sladkosti z očí mi vôbec nepríde ako nejaké obmedzovanie svojej rodiny.

dupinka
21. nov 2022

Sú deti, ktoré doma nemajú dovolené, tak si kompenzujú na návšteve a tam hlcú ako kobylky. Alebo potom rodičia ktorí radšej dovolia hocičo, ako by mali čeliť vzdorujúcemu dieťaťu..
Keď vieš, že má prísť návšteva, odlož, ponúkni niečo ako snack, ak dieťa nechce teplé jedlo - to už je ale aj vec rodičov - ak vedia, že ich dieťa nezje na návšteve, vezmem z domu svoje. Alebo sa vopred dohodnúť, čo by dieťa zjedlo, veď za opýtanie nebijú. Hračku slušne vysvetliť, že tu sa odloží a nabudúce ho počká. Aspoň skúsiť argumenty.

davidofff
21. nov 2022

@nique sladké by som vyložila až keď by sa zjedol obed ,a čo sa týka tých hračiek ??akože tebe ich potom švagriná nedonesie naspäť???divne....ako neviem u nás to je tak že sme 4 súrodenci .každý má dve deti a jednoducho keď všetci prídeme k máme (býva tam brat švagriná a deti)tak jednoducho deti sa najskôr musia najest a až potom majú sladké .ako vybavená vec.nehrpzi aby u nás nejaké dieťa zjedli celý balík cukríkov .akože to mu ich nevedia pre boha zobrať???šak to je také kvantum cukru že brutál a vo sa týka hračiek.led boli deti malé a hentak plakali .tak sme im vedeli dať hračku do auta .ale potom sme si ju vždy vrátili.preboha veď to ho nemôžu hentak učiť že zoberiem hračku a vybavené.ako to kde sme .no majú očividne divný vychovu

aceris
21. nov 2022

@nique za mna sladkosti pri dvojrocnom dietati nemaju byt volne dostupne. Dieta to provokuje a nema ziadnu mieru. Je to male dieta. Dalsia vec - nie kazde dieta je rovnako na sladke. Mozno tvoje deti si nechaju povedat lebo nevyvolava to u nich taku zavislost a ani im to tak nechuti ako inemu dietatu. Viem o com hovorim. Jedno moje dieta by len sladke jedlo. Aj ked ma stanovenu mieru dennu. Dostane sa k tomu a zozerie tolko az kym neplace od bolesti brucha! Druhe dieta si da dva tri detske keksiky a ma dost. Nechce.
Dalsia vec hracku im davas pri odchode dobrovolne? Lebo napriklad mne tiez vzdy takto sestra pri navsteve daco dala. Ona ma o tri roky starsie dieta a ked sme boli na navsteve, tiez moj syn zacal cirkus a daco chcel. Ja som mu vysvetlila ze nie a nemoze. Neni to nase a on prestal. No sestra sa zbavovala starych nepotrebnych a vzdy ho na nieco namotala a s niecim domov isiel.

davidofff
21. nov 2022

@nique a normálne by som sa švagrinej spýtala pred návštevou či mám nejaké sladké vyložiť až poobede.tp je normálna vec keď sa človek dohodne

ysseba
21. nov 2022

@nique nie, nerobila som ziadne opatrenia vo svojom byte. Ak by ma o to svagrina poprosila, tak samozrejme ano. Ale sama od seba nie, je to jej dieta, hlavne sa ma o to starat a hlavne v jej zaujme by to malo byt 🤷🏼‍♀️

zuzanalila20
21. nov 2022

@vroni To je tá najzlatšia vec, akú som už dlho čítala 😂 Že by tvoj synček doniesol ostatným deťom "schované" sladkosti, extrémne milunké 💙

tkmama
21. nov 2022

@nique ja ti poskytnem opacny pohlad: tam, kde maju volne povykladane sladkosti, nechodime. Mame 2-rocneho, ktoremu tazko vysvetlim, ze to nesmie, pretoze ma sklony k ekzemu. Cukor prijima z ovocia. Odnasanie hraciek neznasam. Dohodla by som sa dopredu so svagrovcami, ze moje deti tie hracky maju rady a chcu ich mat doma, tak nech na to svojho potomka pripravia. Kupodivu toto si nas 2-rocny nechal vysvetlit uplne bez problemov.

bykaterina
21. nov 2022

@nique ja by som schovala a nikoho sa nepytala. Keď tak po nanesení by so vytiahla.
Kmotra mi s dieťaťom pol veľkej tašky sladkosti dávala keď nám ju doniesla na 4dni. No skóro má Slahlo. Malá o Tom nevedela. Ja som nemienila o polnoci riešiť dieťa ktoré behá po lustry.
Takže ako doneisla tu tašku so sladkosťami tak som ju aj odovzdala. A povedala že to nech na budúce ani nenosí že dieťa v prvom rade jej treba normálne jedno ako 5kg sladkosti. Na fľaši krát to už neposlala a dokonca keď idú deti k nám Alebo ideme na výlet s ními majú čistú vodu. To čo pijú doma mi je sumak. Ale so mnou skrátka to nekonzumujú.
A keby dieťa u mňa robilo rodeo tak upozorním. Aj keď neter robí rodeo u svokrovcoch skrátka upozorním dieťa že príde suseda a uvidí.co s ňou narobí. Dospeláci kukaju ako blazni ale mne to je jedno. Veď predsa nie je ok keď začne len tak dieťa trieskať stoličkou Alebo hoci čím o plavacku.

jana_eyre_2
21. nov 2022

Mojím deťom dovoľujem ja, čokoľvek, keď sme na návšteve tak ja som tá čo korigovala, riešila v tom veku čo smu a čo nesmú.. dodnes sa ma pýtajú koľko sladkeho si môžu dať.. avšak síce ženy tu nerozumejú toľkej ohľaduplnosti, ja zase nerozumiem prečo je toto téma na riešenie na modrom koniku.. bez toho aby som to myslela ako útok, príde mi to ako zbytočne rozoberanie výchovy niekoho iného.. tiež mám rodinu a kamarátky s ktorými niekedy nesúhlasím v mnohých veciach a ja by som reagovala úplne inak ako oni voči svojim deťom, avšak keď majú právo si vychovávať svoje deti ako chcu, neriešim vôbec nič.. ja by som sladkosti schovala, keď som už raz videla že chlapec ešte nechápe čo môže a čo nie, nekazila by som si návštevu tým že tam budem sledovať ako budú riešiť cukrom nadopovane dieťa.. len nechápem prečo k tomuto treba nejaku diskusiu na mk a vymieňanie si názorov.. ale veď ok, ja nemusím všetko chápať..

zuzanalila20
21. nov 2022

@bykaterina Dospeláci kukajú a neveria vlastným ušiam, lebo dospelá žena, čiže ty, straší malé dieťa susedou. Veď sa aspoň správaj ako dospelá a povedz tomu dieťaťu pravdu: Nepáči sa mi, že vedľa mňa búchaš stoličkou o podlahu, prestaň s tým, prosím. To sa musíš schovávať za nejakú imaginárnu susedu, keď to vadí tebe?
Celkom ma udivuje, že si mama, lebo znieš presne ako tie klasické bezdetné frustrované tetky z vtipov, čo sú samozrejme najmúdrejšie, keď ide o výchovu dieťaťa 😅

ewhita
21. nov 2022

@mon777 nemyslíš, že manipulatorsky nevychovanec je trochu prehnane pomenovanie? Je to len proste maljnke dieťa, ktoré treba usmerniť...a to je na rodičoch, je nemiestne aby si sa ty alebo ktokoľvek z tejto diskusie navazali do malého dieťaťa 🙈 a ďalšia vec - autorka napísala, že "myslim,že sa boja" a to je len jej pohľad na to, jej názor, to vôbec neznamená, že to tak je...mozno to je úplne inak, možno ten chlapček bol na minulej návšteve nevyspatý, možno má len blbe obdobie a autorka mu už dala "nalepku"

jankaa26
21. nov 2022

@nique ja uz ked by som schovala,tak len preto aby mojej ostalo. Akoze takuto vychovu ozaj neznasam. Nevediet si spravit poriadok s vlastným dietatom.