Mám si zvoliť vyvolaný pôrod alebo sekciu?
Ahojte nedavno som zakladala diskusiu o tom ze v porodnici kde som chcela ist robia cisarske z netrpezlivosti a neochoty. Tu -->》https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/zeny-po-sekcii-povzbudte-ma-3/
Dnes mi môj gynekológ povedal že ma môže odrodiť on, prirodzenym, teda že bude robit preto vsetko aby to neskoncilo cezarom, ale že by mi musel pôrod vyvolať 29.5 pretože pôrody robí iba piatky (TP mam 31.5)
Išli by ste dotoho, alebo by ste počkali kým to príde samé a riskli to v tej druhej porodnici kde viete ze na 90% skoncite pod nožom?
@aylinn Ak nemusis, nechod do cisarskeho. A aj vyvolavat v dnesnej dobe vedia jemne - spytaj sa ci robia oxytocinovy zatazovy test, vtedy sa to zvykne nastartovat aj same. Dolezite je aj v akom stave budes mat krcok - ja som rodila minuly mesiac, krcok nechcel pustit (aj ked to bol treti porod), tak sme sa s lekarom dohodli na oxy teste v 41+0, ten dopadol super, takze lekar len trosku manualne pomohol krcku, a zvysok uz isiel uplne sam. Porodila som 4 hod po ukoncneni testu, na dve zatlacenia, bez nastrihu, bez epi.
@aylinn akože neboj sa vyvolavaný pôrod je na 100% lepší ako cisársky, keď už pre nič aspoň pre to, že hneď po šestonedelí som začala cvičiť na brucho 😀 cisársky je operácia, ktorá sa vykonáva tak, že ti rezu celú maternicu, takže nikto ma nepresvedčí, že je to v pohode (iba vážne v nutnom prípade). Vyvolavaný je v pohode a hlavne 3 dni pred termínom by som sa fakt nebála a bolesť čo ja viem, pôrod sám o sebe bolí 😀
ani jedno ani druhé...prirodzený pôrod je najlepšia voľba,aj keby si sa rozhodla pre vyvolávačku,nie je isté či a kedy sa pôrod rozbehne...môže to byť aj 2 dni a to sa vytrápiš,keď pôde do tuhého budeš vyčerpaná...a nahnevaná sama na seba...a sekcia určite nie...nedá sa to porovnať s vaginálnym pôrodom...nechaj to na svoje bábatko a svoju intuíciu...
@gondyo noo len tam ide oto že buď si to dám vyvolať v jednej nemocnici a doktor sa posnazi aby sa maly narodil prirodzene a nie CS alebo pôjdem do druhej nemocnice kde ma daju hned na sekciu pretoze takto to tam robia. No mozno nie hned ale tak po 2-3 hodinach.
@777januska777 ved toto aj moja mamina vravi ze ked sa to da mam sa pokusit vyhnut tomu cisarskemu ze to je velka brušna operacia sice neboli ked rodiš ale boli dlho potom.. prirodzeny porod zase boli mozno jeden cely den ale po porode si ako tak pouzitelna
@aylinn takto - kontrakcie bolia, akoze fakt ku koncu je to uz take, ze skoro nevnimas ani svet okolo teba, ale nastupuju postupne a postupne silneju, to sa da zniest... mam vsak vela znamych po vyvolavackach, kazda jedna povedala, ze nikdy viac a ked ano tak jedine s epi. vyvolavacka spusti kontrakcie silnejsie, castejsie, nieje to vobec dobre - zienky ti tu uz pisali, ze sa to naozaj velmi zle zvlada lebo to je narazova okamzita silna bolest ☹ CS je pravdaze operacia a ako taka chapem tvoj respekt pred nou, tiez by som si ju nedala...
Co tak sa skusit zamerat na prirodzenu pripravu na porod ? Cajik z malinika, lanove semiacka?Pripadne dianatal gel ku porodu? 🙂
@ayanamirei určite si davam epi.. to by som si dala aj kebyze to ide bez vyvolavačky ja som dosť padavka nerada by som sa tam zosypala že zomieram alebo niečo 😁 a este by som nedajboze ublizila malemu😏 takze to mi dava taku nadej ze to zvladnem ked si dam epi. Aj ked neviem kedy sa podava epi ale mne povedal dnes dr ze mi ju da az ked budem mat kontrakcie tak kazde 3-4 minuty? To je okej ? No lenze ak budem cakat kym.to.pride same tak budem musiet ist do.tej druhej porodnice zase kde preferuju CS teda neviem ci som sa vyjadrila dobre ci ste to pochopili, niekedy som jak hotentot.😂 ale mam proste iba dve možnosti. CS alebo vyvolany .. Preto vyberam menšie zlo
@aylinn lekar ta tak trosicku oklamal... kontrakcie kazde 3-4 minuty ti prirodzene nabehnu az ked uz ide porod pomaly do finale, ale pri vyvolavackach dostanes take caste kontrakcie hned . Najlepsie je dat si vyvolavacky a ked zaberu tak si hned nechat pustit EPI 🙂 a chapem, ze sa tak velmi bojis, ze proste chces len svojho lekara a teda to je bud CS alebo vyvolavacky
Rodila som vyvolavackou oxytocinom maleho bez epiduralu ( ku koncu uz som sa pytala ci mi ho nedaju a oni ze uz nie je na to čas 😆tak hodinu nez sa narodil) akoze kontrakcie bolia aj tie prirodzene prvy porod trval 37h kontrakcii uz som nevydrzala poslednych 5 som
Mala epidural. A tlacila som 2h lebo s epi sa tazsie tlači ked nic necitiš . Ten prvy porod som mala inu midwife ten druhy s vyvolavackou bol lepsi. Aj ked som ku koncu myslela ze to nedam ze mà roztrhne., maleho som tlačila 9m od podania vyvolavacky to cele trvalo 4.5h takze za mna to bolo lepsie a Keby bolo treba ( teda Keby sme chceli tretie tak kludne rodim s vyvolavackou-ak by ju bolo treba ako pri malom kde som mala moc vysoky tlak. Aj ked sestricky vraveli ze som rock star rodit bez epi s vyvolavackou 🤣malemu to vobec neuskodilo. Opytaj sa dr ci ti da cervical balonik .. to mi dal dr den pred porodom vecer na otvorenie cervixu bola som 1cm ( a bol to den TP) a druhy den uz 5cm. Ja co si pamatam kontrakcie prirodzene boli rovnako bolestive ako tie umelo vyvolane a nechapem ze som to ten prvy x s malou vydrzala 32h pekla kokos. S vyvolavackou by som sla aj zajtra rodit proste to chvilku vydrzis. A protom som mala tu euforiu ked sa maly narodil kym ma šila midwife ( mna natrhli obe deti tu nerobia nastrih) s malou som bola zničena. Potom po porode mozes normalne chodit fungovat sekciu by mali robit len ked je babo v ohrozeni ..
@miadi no to si mala šťastie alebo možno ten druhy porod šiel tak rychlo lebo bol druhý 😁 povedal mi že mi da nejaku tabletku na vyvolanie ale ked to hovoril tak ukazoval že do ust tabletku nie dole..Tak neviem , možno som zle rozumela.
Ak by to bola ozaj chvilka par hodin takych 7 by som zvladla. Ale to mi nikto nepovie😭😭
@aylinn bol to treti porod druhy bol v 18tt s vyvolavackou tabletkou dole.. nie to Nebolo štastie aj ked telo uz vie co robit lepsie. Vyvolavackou koli tlaku idu porody rychlo to mi vraveli hnet. Mojej midwife neslo prasknut vodu Keby zavolala kolegynu co ju praskla na jeden pokus Tak by to bolo aj o hodinu kratšie.. ten oxytocin mi dali do infuzie a davkovala postupne Cize este par minut nez zacala druha faza porodu ( tlacenie) som este vtipkovala s midwife.. ja som sa skor bala epi prvy porod Lebo nikdy nevies ak ti ho zle pichnu alebo sa pohnes ked ti to pichaju . Musis podpisat ze ho beries na vlastne riziko ak by sa nieco stalo.
To ze on robi porody iba piatky je super ozaj,ale to neznamena ze ty v piatok porodis. Mne vyvolavali porod 5 dni a nic sa nestalo, spolubyvajuca porodila do 12 hodin.... Nakoniec som musela mat sekciu a nikdy nikdy nikdy by som si ju dobrovolne nevybrala. Som tyzden po a teraz sa sice citim lepsie, ale napr na rovnu posteľ stale nelahnem, spim v sede. Prve tri dni som znášala velmi tazko. Cize ak by som si musela vybrat tam urcite skusit vyvolat ale len ak je na to nejaky zdravotný dovod. Inak počkať kym sa to rozbehne samo.
Vyvolavacky sa neboj. Tu bolest kontrakcie musis rozdychat. Je to taka haluz. Ono ked nas nieco boli reagujeme tak nejak zatneme zuby stuhneme. Ale pri porode musis reagovat naopak musis sa uvolnit ( co je dost tazke ked citiš bolest) musis tie vlny krčov nechat nech ta zaplavia nebojovat snimi. A potom mas chut kricat no nemozes musis dychat a tlačit ked su kontrakcie vysoke .. a bum odmenu budes zachvilku drzat v naruci🥰
Ako chce porod vyvolat? Ak by mi navrhli hamiltonov hmat, isla by som do toho urcite.
@lucyluv noo ja som ho velmi nepochopila lebo španielsky nerozumiem taketo vyrazy tak rozpraval snim moj priatel a on hovoril že 25.5 By som prišla a že by niečo urobil lenze priatel tiez nerozumel ale prelozil mi to tak, že by niečo pochytal zdola😁 tak ja neviem davalo by to vyznam? Moze to byt ono? Lenze zase 25.5 by mi spravil ten hmat a kedy by sa mi potom mal spustit porod?
@aylinn jo Hamilton ti asi chce urobit to tiez nie je nic prijemne. Ten prvy porod mi to robila midwife v den TP a bolelo To dost hrozne - zaleži od zrelosti krčka. To bolo mučenie a kontrakcie zacali az o 3dni., niekomu to pomoze niekomu nie. Hlavne sa nestresuj Mozno zacnes rodit prirodzene.
@aylinn nie je to nič príjemné. Oxytocín vyburcuje také kontrakcie, že nemajú konca, jedna po druhej a ja som teda mala na mále to predýchať. Ani som nepípla, bolesť dáš, o to nejde, ale nevedela som dýchať. Brucho som mala v takom kŕči, že som sa nevedela nadýchnuť, a ak sa tomu môžeš vyhnúť, odporúčam Ti to. Ale sekciu ti odporúčať nejdem. 3 hodiny po pôrode som si sama dala spršku, šla si ciknúť a vziať bábätko. nefixuj sa na piatok a na doktora. Ono aj to vyvolávanie niekedy trvá aj niekoľko dní... neviem ako by to chcel pán doktor stihnúť, ak to náhodou nepôjde tak rýchlo, ako by si predstavoval...
Ty si sa veľmi naplašila a vyberáš si z dvoch zlých možností. Ak bude nutné, tak ti tú vyvolávačku dajú. To dáš. A ak bude nutné, aj sekciu dáš. Ale nemusí to tak byť. Si zdravá, mladá žena, stvorená na to, aby si rodila deti. Môžeš mať krásny, hladký pôrod bez chemických koktejlov a rán, len sa na to musíš sama nastaviť. Musíš si veriť!!! že to proste pôjde a že to dáš. A musíš byť presvedčená o tom, čo chceš. Aby mal pôrod hladký priebeh, najdôležitejšia je tvoja hlava. Psychická pohoda. Keď budeš v pohode a dokážeš eliminovať stres, uvoľníš sa, a aj pôrodné cesty sa budú ľahšie rozostupovať bábätku, bude to pekne napredovať...mám pocit, že kŕč máš z toho už teraz, ale dobré je, že máš ešte dosť času sa ho zbaviť 😉 skús si niečo pogoogliť o hypnopôrode. Nech to znie akokoľvek divne, je to len o tom odbúraní stresu a viere v samú seba.
A mladých lekárok by som sa vôbec nebála... určite majú za sebou už 100ky pôrodov, a práve tým, že sú to mladé ženy, možno matky, je možné že budú práve empatickejšie a príjemnejšie, keď samé vedia, čo to obnáša.
držím ti veľmi palce, všetko dobre dopadne 😉
@leniel waau ďakujem za podporu 😍 no ja si myslim že ak by to nestihol ak by vyvolavačka nepomohla tak by to skončilo tiež cisarskym. Neviem oni to tu maju nejako pomylene celé. Mas pravdu, som v uplnom krči, neni somnou reč stale rozmyšlam a trapim sa nadtym a najhoršie je, že niesom o nič mudrejšia 😑 ale prečitam tvoj komentár aj drahému a možno mi pomože sa rozhodnuť. 🙄
@aylinn viem sa ešte vcítiť, nie je to tak dávno, čo som si tým prešla. Tie obavy a všetko okolo toho sú pochopiteľné. Ale akonáhle bude to malé čudo vonku, tak nebudeš chápať, prečo si tomu venovala toľko energie a obáv. Zbehne to rýchlo, a v porovnaní s tým, čo Vám drobec pripraví za akcie to nič nie je :D nesústreď sa na pôrod, ono to malé sa von dostane 😉 venuj čas príprave na to ,,potom´´ 🙂 to je to podstatné a krásne a ťažké a dôležité. Napr. ak chceš dojčiť, čítaj tu skupinu laktačná poradňa, príp. mamila.sk. Dojčenie bola pre mňa osobne väčšia facka ako celý vyvolávaný pôrod.
@aylinn tak ja som uplne v pohode dychala aj s oxyticinom a to mam slabu astmu. A este som mala taky hnusny virus 3t kašel akurat som dokašlàvala ked som šla rodit som sa bala že maly to odomn dostane. Kazde telo moze reagovat inak. Aj kazdy zdravotnik ho moze davkovat inak. Mne ho dala midwife dobre ze som stihala aj na mk pisat aka je situacia 😊prvy porod som aj zabudla ze co je wifi aj mame som sa odmlčala. Kamoska ze hnet po par minutach s oxytocinom mala dost a dala si epidural. Ja by som Ta stym oxytocinom nestrašila mne Ta bolest prišla rovnaka ako pri normalnych kontrakciach len to malo rychlejši priebeh. Skor by som sa zamerala na to ci doverujem osobe ktora ma bude riešit. Moja midwife bola super. Tak divne to maju v spanielsku co pises v tej druhej diskusii. A ani dake hypno veci moc neverim . Išla som rodit cool like a pickle uplne v pohode a bolo to nekonečnè ten prvy x cervix sa neotvaral psychika moze len tolko kolko telo dovoli. Proste nikdy nevies ake to bude . Je zbytocne sa dopredu stresovat.( aj vystresovane ženy mozu mat rychli a ok porod a kludne horror.. ale nejak ten zostavajuci čas musis prežit a lepšie je vybrat si klud.) povedz si ze v najhorsom bude sekcia ale to vobec nie je najhoršie. Ked budes mat žive zdrave dieta v naruči uz to bude uplne jedno akym sposobom z teba vyšlo.
@aylinn to moze byt ten hmat. Kamaratka mala 2 vyvolavane porody, prvy liekmi a druhy tymto hmatom. Ona vravi ze to bolo sto a jedno. Prve mala hrozne bolesti, pri druhom to bolo uplne o inom, akoby prirodzene. Ale jasne, je to individualne. Ako mas vypocitany TP, vies kedy si otehotnela? Lebo vyvolavat porod prilis skoro, ak by tam bola odchylka tiez nemusi byt prechadzka ruzovou zahradou, jasne, ze vzdy mozu nastat komplikacie, hlavne ked dietatko a telo nie su pripravene, tak to moze byt o to narocnejsie. Doverujes tomu doktorovi? Aky ma pristup, skor prirodzeny? Pre mna by boli toto vsetko dolezite otazky. Ja som prvy porod bola nastavena, ze vsetko chcem prirodzene (az prilis som asi na tom lipla), pre istotu som si aj doktorku zajednala. Pri druhom porode som to neriesila, nejak sa mi nebccelo nic riesit a vybavovat, nechala som to proste na nahodu a vyslo to skvelo, usla sa mi mlada doktorka a bolo to este lepsie ako s tou prvou zazmluvnenou. Moj nazor je taky, ze urcite pomoze vnutorna pohoda, ja som sa na porod tesila. Zober si to tak, je to jedinecny zazitok, netreba robit z toho strasiaka, niekedy je ozaj lepsie nechat tomu prirodzeny priebeh a verit si. Ale zas podla mna je aj podstatne vediet ako to chodi v konkretnych porodniciach, nemat skreslene predstavy a ocakavania. V takejto kombinacii z toho porodu mozes naozaj vytazit co najviac, nech uz rodis akokolvek a kdekolvek. Ten hypnoporod je celkom fajn, co odporucala baba predo mnou, urcite na nejake to upokojenie a najdenie si vlastnej pohody. Ale zas opat mat realne ocakavania, porod moze naozaj hroozne boliet, ale to je ok, je to proste sila 🙂 podstatne je nenechat sa nicim rozhodit, mna napriklad vystrasilo, ze som krvacala pri zaciatku, neskor som zistila, ze to je uplne normalne 🙂 ja ti tak velmi drzim palce, nech sa rozhodnes akokolvek. Podstatne je rozhodovat sa na zaklade vnutorneho pocity, nie len na zaklade strachu. A mozno ani nebudes mat o com rozhodovat a same sa to rozbehne a bude vyriesene 🙂
@lucyluv ano praveže on je jediny doktor ktorému tu dôverujem. Chodim knemu od začiatku a ako jediny somnou ozaj "stratil" vela času pri kontrolach aby mi všetko vysvetlil a ukazal kazdu jednu kostičku čo meral. Je sice trošku taký arogantný alebo ako by som to nazvala, ide zneho taky prirodzeny rešpekt ako z chlapa😂 ale keď je tam somnou aj partner tak vie aj posrandovať aj sa zasmejeme. Musim sa ho ešte opytať že ako by postupoval ak by náhodou naozaj nezaučinkovalo to vyvolanie. A rozhodnem sa podla toho. Aj ked baby ja už som ozaj taka v riti z tohoto tehotenstva každu noc revem od zufalstva už.. takže mne by to aj celkom vyhovovalo ukoncit toto trapenie aj o 2 dni skôr 😞
(ak mi povie po kontrole 18. A 25. Že maly aj všetko ostatné je pripravené a že bude všetko v poriadku) podla mňa hocijako bude, tak pôrod premňa bude obrovským vykúpenim a velmi rada sa stretnem osobne s tou osobou ktorá dala dokopy vetu "uživať si tehotenstvo" 🙄

@777januska777 ano presne aj ja mam panicky strach ztoho. Niektore baby mi pisali ze to vobec nieje strašne že sa zotavili za 4 dni, lenze to tiez nemusi byt moj pripad. Mozem byt odpalena na 2 tyzdne. Pri mojom šťasti by sa mi to.tu v tych horučavach cele zapalilo zahnisalo zainfikovalo..no des