Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
Aj do sociálnej poisťovne si odvádza? Nemocenské poistenie musí mať, ak by chcela PN alebo materskú.
@kittykat22 Na Slovensku si prácu hľadala a neuplatnila sa. Keď má v životopise práce ako animátorka, zberačka, chyžná, servírka...asi ťažko ju niekto seriózny zamestná a to sa aj stalo. Neozvali sa jej a keď sa už niekto ozval tak z fabriky na smeny. Takže je stále tam kde bola keď skončila školu. Preto mám obavy.
pozri v realite je na tom tvoja dcera lepsie ako 80% mladych ludi na slovensku ma uspory cestuje a ma nehnutelnost bez hypo
skor je to o tebe a o tvojom neuspesnom zivote a o tom ze sa to snazis kompenzovat cez svoju dceru
skus psychoterapiu a urobit nieco so sebou kolko mas rokov tipujem tak do 55 a este mas aj ty sama sancu robit nieco poriadne a nie na smeny ci za podpriemerny plat
@darinkaninka Všetko si platí v zahraničí a ak má výpadok, že je bez práce tak si to doplatí tu na Slovensku.
Pani je nespokojna sama so sebou, bohuzial. Riesi druhych, sustredte sa viac na seba !!!
@brita7777 Nie som nespokojná, možno je to už naozaj inak. Ja si neviem predstaviť, že by otehotnela, čo s ňou bude, keď takto kočuje z krajiny do krajiny.
Tak jasne, nebude drieť vo fabrike na Slovensku za minimálku keď v zahraničí to zarobí za týždeň ak je šikovná... A v zahraničí školy nie sú všetko a na Slovensku niekedy tiež nepomôžu... Som vysokoškolský vzdelaná, začala som pracovať na Slovensku v odbore a bola to bieda, skončila som vo fabrike v UK a zarobím dvojnásobne toľko, plus robím len polovicu týždňa 😉
Osobne by som sa skôr hanbila za tú sociálnu prácu, viem že tam chodia mnohí len preto lebo nevedia čo zo sebou a chcú mať titul (tým samozrejme neodsudzujem nikoho).
Chcem len, aby mala zadné vrátka otvorené, nikto nepadne na zadok, že pracovala v zahraničí na tých najnižších pozíciach. O tom píšem. Keby sa rekvalifikovala alebo aspoň nejaké kurzy si urobila. Študovala účtovníctvo, tam by mohla pokračovať.
Chcete, aby bola niekým, kým nie je. Zmierte sa s jej povahou, zmierite sa sama so sebou. Proste ona tie istoty nepotrebuje, má rada zmeny a život ktorý vedie. Nechajte ju, hľadajte pozitíva v tom, čo robí, nie negatíva v tom, čo nerobí.
Tak keby otehotnela, tak sa to stane s nejakým mužom.. a ten muž sa o ňu bude ako o tehotnú a mladú mamičku starať (nebude chodiť s 3mes.dieťaťom na jahody). Neobávajte sa zbytočne dopredu.
Má vôbec nejakého priateľa?
Tym, ze takto zije sa uci brutalne jazyky a bude to mat smahom prsta, ked sa bude chciet tu uplatnit. Kvalifikovat sa moze aj kurzom, ktory ma za lar miesacov urobeny, naviac v sucasnosti ma VS kazdy dement a vela firiem uvita cloveka s jazykovymi skusenostami ako s VS. To, ze vy tie skusenosti nevidite, neznamena to, ze tam nie su. A naozaj mi je velmi smutno, ked vidim ako jedna matka moze miestami doslova ponizujuco pisat o svojom dietati.
@lenkakravcova Priateľa mala a rozišli sa práve kvôli tomu jej kočovnému životu.
Nechajte ju zit jej zivot a svoje strachy zacnite riesit, inak jej pripravujete pekne peklo, Vasa nespokojnost bude pre nu len mätuca a prestane si verit, mate vysoke naroky. Som rada, ze aj tolko inych zien to vidi velmi podobne a ak cakate, ze niekto s Vami bude suhlasit, pochybujem, ze bude. Zacnite riesit seba, svoje prehnane a zbytocne obavy. Mate to ako super zaciatok do Noveho roku.
@basullinka A predsa sa neuplatnila. Tak buď tie jazyky nevie až tak dobre, alebo nemá prax alebo je chyba inde. Nepíšem ponižujúco, ale takto to vidím ja.
Nepisete ponizujuco? Robi podradne prace, asi nevie jazyky bo sa este neuplatnila. Keby takto o mne pise vlastna matka, tak som tak sklamana, ze az. Jasne, ze nesla robit za 500 eur, ked v zahranici zarobi podstatne viac. Dopiluje jazyky. Aj ked bude takto zit cely zivit je to jej zivot a vy to musite respektovat inak sa velmi rychlo stane, ze s vami neprehovori slovo
@lenkakravcova Ale môže to byť aj hulvat, čo sa starať nebude. Na materskú nárok nebude mať, neviem ako je to v zahraničí s dávkami. Všade musíte odpracovať určitú dobu aby ste mali nárok na materskú, ale keď je 3 mesiace v Holandsku, mesiac doma a potom 3 mesiace v Nemecku a znova doma.. a tak ďalej, neviem ako jej materskú vypočítajú.
@basullinka Neponižujem, ale nebudem jej mazať med okolo úst.
ja by som ti respektovala. dolezita otszka: je dcera stastna a spokojna?
Sustredte sa na seba, pani. Uz neviem ako Vam to napisat. Je Novy rok a riesite ju. Rieste seba, to ci ju priatel opustil pre hento alebo toto alebo ze ona opustila ho, to je ich vec.. Ci ona dostala taku pracu alebo hentaku nuz to je jej zivot...Detom treba verit, ak ich rozhodnutia spochybnujete neustale, verit si prestanu. Je to jednoduche a logicke zaroven. Predstavte si, ze by niekto riesil neustale Vas, Vas zivot...alebo mozno riesil a teraz len predavate dalej, ze riesili ten Vas.
Vy ste ako moja mama, kým neni po vašom, tak dovtedy nedokáže prestať. Žiadny iný názor rešpektovať nedokážete, nedokážete nechať svoju dcéru nech si žije svojím životom a keby robila samé chyby. Vy tu nie ste nato aby ste ju súdili a riadili jej život. Ale musím sa vám poďakovať, lebo ako čítam vaše komentáre a vidím vašu tvrdohlavosť, tak som si uvedomila, že taká ako vy nikdy nechcem byť aj keď je pravda, že sklony k tomu mám. Je mi úprimne ľúto vašej dcéry.
ale je ti jasné, že v zahraničí zarobí trikrát tolko ako na slovensku? Keby sa so mnou takto matka bavila, tak by som s ňou prerušila kontakt. Vychovala si ju a tým tvoja rola starania sa jej do života končí. Má kde bývať, ked treba má robotu, platí si zdravotku, odkladá si peniaze. čo viac od nej chceš.
Ked ja toto citam dakujem Bohu za svojich rodicov
Uz jej riesite vypocet materskej a co ked deti nechce mat ?? alebo nemoze mat ? alebo je inak orientovana ? opät strach v predstihu. Mam skusenost, ze ked sa tak velmi obavame o druhych zivort je to preto, lebo sa bojime pozriet na ten svoj, svoje problemy, atd..presuvame tu pozornost na ine veci, nie to co je dolezite a to je starat sa v prvom rade o SEBA !!??
@brita7777 Treba na to myslieť, čo by potom robila, žila z rodičovského príspevku, ktorý je niečo málo nad 200€? A ďalej čo, bude žiť z úspor? Kam dá dieťa, toto sú otázky na ktoré treba mať odpoveď.
A chce ona vobec dieta? Alebo vy ste sa rozhodli, ze chce a preto ho bude mat. 🤦♀️
Ja len nechcem aby zle skončila. To je všetko, dieťa neprestane byť vaším dieťaťom dovŕšením plnoletosti
@basullinka Ona chce deti, pre mňa za mňa aj keby nemala, ja ju nenútim.
@alex49 Mohla by chcieť trochu viac a neuspokojiť sa s podradnými prácami. Chcem jej len dobre.

Si ten typ cloveka ktory diktuje kto ma co robit?