Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
@basullinka robila chyžnú , v domove dôchodcov - isto nič kvalifikované , trhala jahody alebo čo , ako sa má kvalifikovať ? veď tie kurzy sú o ničom , kozmetička , kaderníčka , nechtárka .....
má ísť na kurz trhania ovocia a robiť im vedúcu ? Nerozumiem celkom ....
@lenocka12345 to uz dievca musi vediet co ju bavi a da sa najst rozne moznosti uplatnenia, len cloveka netreba hned ponizovat, ze to nedokaze.
Ja zijem v zahranici....musim len povedat ze hanbila by som sa ja za taku mamu s takymi nazormi!!!Matka ma stat pri dietati,podporit ,toto mi pripada smiesne az chore!Ludia maju ine problemy s detmi ,mala by si byt stastna ze tvoja dcera sa vie postarat sama o seba!Deti?Nenapadlo ta ze mozno ziadne deti ani neplanuje ako takisto ten dochodok na SK?Kebyze moja mama pise o mne takto uffff,normalne to vobec nevidim.
@basullinka aby sme si boli na jasnom ,tak ja ju určite neponižujem , vychádzam len z konkrétnych vyjadrení od pani matky
@lenocka12345 napriklad robila animatorku detom, da sa krasne robit dorobit socialna pedagogika a robit napriklad v CVC, vychivavatelku a pod. Alebo vie jazyky, da sa spravit statnica z jazykov, ktore vie a moze robit preklady. Vselico sa da.
@lenocka12345 vyjadrenia pani ja beriem trosku s nadhladom, kedze nic pekne na nu nenapisala..ja chapem, ze ty ju neponizujes 🙂
A prečo nie?? Lebo si o tom rozhodla ty? Lebo sa ti to nepáči?? Teraz je to normálne! Pripomínas mi moju mamu a môjho brata, veľakrát som ju musela usmerniť a niečo jej vysvetliť
Môj otec drel celý život ako stavbár a co ma z toho, doj.. ane kríže tak akurát! Môj muž takisto a to ma len 33 a už pokazené zdravie, z toho stresu a všetkého naokolo! Veď ju nechaj, jedného dňa sa zobudí a povie si stačilo, takto docielis akurát to, že si ju znepriatelis a budeš vyplakavat že sa ti dcéra tri mesiace neozvala! Vy mate svoj život a ona svoj, rodičia si myslia, že deti pôjdu v ich šľapajach ale prečo by sa nemohli mať lepšie, pre ňu je lepšie cestovanie ako staranie sa o muža, dieťa, riešiť prácu, škôlku nateraz
"Čakala som, že si kúpi pekný byt, čakala som, že si nájde pracu" čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život všetko sú to tvoje slová porozmýšľaj nad tym......
Keby som ja 10 r robila v zahraničí od rodičov nepýtala peniaze, bola spokojna veľmi by ma mrzelo ako mama ma chce mať na poriadku a, aby som musela spĺňať jej očakávania.Pokazis si s ňou vzťah a snáď Ti to za to nestojí.Rodina sa nemá starať do toho ako žije tvoja dcéra podľa mňa sa Ťa najviac dotkla tá ich otázka.
@basullinka bože iné matky tu píšu, dcéra droguje, dcéru nechal muž aj s deťmi, nemá kde bývať, dcéra mi je na krku a nepracuje, mať takú dcéru co sa sama o seba postará, ďakujem Pánu Bohu za ňu
Keby som si toto o sebe prečítala od vlastnej matky, fuuu tak neviem strašne by ma to nas... alo
@lenka2710 aj mna. Ako ja nechapem :D ono je to tazko, ked sa matka rozhodne, ako ma vyzerat zivot dietata :D fakt ja dakujem Bohu za mojich rodicov
Bezpodmienecna laska..treba si to dostudovat !!
@brita7777 mna toto uz tak nastvalo tato diskusia, ze ja som si musela ist dat stamprlik :D
@basullinka 🙂 pani si ide dalej to svoje 🙂
je to smutne, ked rodicia nechapu vlastne deti, ale to je tou vychovou ..generacia mojej mamy to ma este stale v sebe...generacia mojej babky je temer navlas to iste, co vravi tato pani...su to stare kody myslenia postavene na strachu...aj strach moze byt istota, strachovat sa o druhych...istota v neistych casoch..
Kydala si na dceru, cakala podporu a zhodila si samu seba. A nielen tu na nete ale aj v reali ked sa niekoho opytas na nazor mimo vlastnej "podarenej"rodinky, stav sa o co chces, ze tiez budu obranovat dceru.
@danielinaa Mrzí ma, že ste to takto pochopili. Nepáči sa mi jej životný štýl a nechápem ju nielen ja, ale ani rodina. Myslím, že ma určite na viac ako robiť chyžnú alebo zabávať deti. Nedá sa to robiť večne.
Aj podľa dcéry máš možno na viac už Ti to niekedy povedala?ako by si sa cítila?.Raz si vezmi dovolenku a skús ísť s nou možno Ti to dá iný pohľad.To je jedno čo si vy myslíte pozeráte na ňu cez prsty.Chyzna je makacka.Chces jej nalinajkovat život pod zastierkou, že jej chces dobre a pritom robíš zle.Mozno o rok sa zamiluje a zostane žiť vonku.
A pomyslela si niekedy na dcéru? Ako sa musí cítiť, keď tebe vecne na nej vsetko vadi? Ked zije s pocitom ze ti nie je dost dobra? Mas zdravu, zivotaschopnu dceru...nie aby si sa tesila, ty mas len výčitky, odsudzovanie...hlavne že pochváliť sa nemôžeš.. ľutujem tvoju dceru
Takze mame v dedine hotel, velkansky, chyznu tam robi pani okolo 50-tky ale s tvojim zmyslanim nesmie v jej veku, lebo ide o podradnu pracu. Ja som tak nas***a z tvojho postoja k vlastnej dcere ze asi musim vypnut kona lebo to uz vo mne vrie ako v kotli.
@eliska13 Nechcem jej plánovať život, ale bolo by dobré keby sa na svoj život pozrela aj z druhej strany. Pre ľudí bez kvalifikácie je to ťažké a takých ľudí je veľa, stačí, keď príde ukrajinka a povie, že bude robiť chyžnú za polovicu platu mojej dcéry. Čo myslíte, ako to dopadne?
Nehanbila by som sa za takuto dceru, hanbila by som sa za takuto matku! Robit si starosti je jedna vec, ale tolko odsudzovania, lebo co susedia povedia a neter vystudovala medicinu...az mi smutno prislo.
Lenze dakto nebude robit kancelarsku krysu ani keby mu dali 3000-4000 lebo ho to ubija a radsej bude robit aj tu obycajnu chyznu.
Necitala som všetky komenty, ale o čo je lepšia tá neter, čo študovala sociálnu prácu? Čo sa už len tam naucila a k čomu sa kvalifikovala? Za mna taká skola (len kvôli titulu) je premrhaných 5 rokov života. Ja mám výšky dve, od puberty som bola na SK drzana kvôli frajerovi, spoločnej domacnosti a psovi. Pred tehotenstvom som mala možnosť aj vďaka praci pocestovat a to je to, za čo som najviac v zivote vdacna, za tu skúsenosť par mesiacov zit aj v inom kultúrnom prostredi 10tisic km od Slovenska. Na každého raz príde, že sa usadí, prišlo to aj na moje kamosky letušky, ale majú zivot obohatený o skusenosti, zážitky a vedia super jazyky. Neboj sa o ňu, keď príde čas, určite sa uplatní, ale nebrzdí ju teraz v rozlete..
Robis vo fabrike, nic si v zivote nedosiahla ale dcere zivot diktovat chces.
@danielinaa Tak vidíš, pozeráš sa na mňa rovnako, teda práca vo fabrike je neúspech. Takto to mám chápať?
Že pôjde o hotel ďalej....koľko x sa jej to stalo?Dnes nemá nikto nič isté😀Tak, keď je teraz podľa teba bez kvalifikácie mala si nastojcit, aby išla na akúkoľvek VŠ a nešla do sveta.Teraz, keď zistila, že aj zarobí aj vie mať voľno 2,3m doma ťažko ju budeš učiť na iný život.Aj teba vo výrobe môže nahradiť nejaká Srbka, Ukrajinka.Aj tvojho syna....tiez môže niekto bez živnosti vymaľovať namiesto neho.Vidis všetko čierno bielo.
Nechajte dcéru žiť jej život. Nedroguje, nezivi sa ako prostitútka, tak ju nechajte byť šťastnou.
Každý rodič má svoju predstavu, ako by jeho dieťa malo žiť, kým sa stať, koho si vziať. Aké to sú len naše predstavy. Naše deti majú svoje vlastné. Buďte radi, že je zdravá, šikovná, samostatná a spokojná. Nekazte si vzťahy.
Fuuuha, teba by som ozaj nechcela za mamu :(
Hanbit sa za dceru, pritom nemas za co...
Nie, pozerá sa na to tvojimi očami nastavila Ti zrkadlo.Ty tak vidis....
Urcite lepsie robit v zahranici chyznu za pekne peniaze ako na SK vo fabrike za minimalku, pripadne trochu viac nez minimalku. Nemyslis? Ked uz tak velmi dceru odsudzujes za podradnu pracu, preco si si aj ty lepsiu nenasla? Myslim lepsiu v tvojom ponimani, lebo pre mna nijaka praca neni podradna

@lenka2710 mne je tak strasne luto toho dievcata. To dievca sa musi vediet obracat ale stale je ponizovana a odsudzovana.