icon

Mám starosti o dcérinu budúcnosť.

1. jan 2020

Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂

Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.

Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.

marca12
1. jan 2020

Ako matka by som mala starosti o nu,ale ako nestranny pozorovatel sa pytam,co je to chciet nieco viac? Co viac moze robit ako sama sa vybrat do sveta,zarobit si,par tyzdnov si oddychnut a ist znova niekde? Co je viac ako spoznavat krajiny,byt samostatna a stastna. Ktore 29 rocne dievca ma nehnutelnost bez uveru? Smutne,ze rodic nevie docenit svoje dieta a to len preto,ze nejde ako ovca s davom. A dochodok? Prosim ta,snad si nemyslis,ze sa nasa generacia dochodku dozije. Zivot sa ma zit a nie mysliet na dochodok a chodit do prace 8 hodin denne na mizerny plat,vziat si hypoteku a cakat na este mizernejsi dochodok. Vobec o nu nemaj starost,je na spravnej ceste. Mozno niekoho stretne,zalozi si rodinu a ak bude aj v 40tke takto pendlovat,nemyslis,ze najdolezitejsie je to,aby bola stastna? Nehnevaj sa,ale ja tieto primitivne reci nemozem ani citat,ze ako budu na nu ludia pozerat??? Ludia pozeraju kadejako a moze byt aj neviem kym,vzdy sa najde clovek,ktory ju ohovori. Vykasli sa na ludi,zauzivane zvyky,lebo udajne sa to tak ma.... A zacni si vazit svoju dceru. Volakedy,ked isla baba do zahranicia automaticky tam isla robit ku... Snad nezijes este v tejto predstave

erickatt
1. jan 2020

A záleží ti čo povedia ľudia , alebo ci je šťastná??

marca12
1. jan 2020

Ty si teda mater,takyo sa vyjadrovat o dietati. Podla mna dcera kvoli tebe odisla,ty nozes za to,ze sa nechce viazat a vasa vychova. Lutujem ju

eliska13
1. jan 2020

@erickatt podľa toho čo píše iba na tom čo povie jej rodina.To je také slovenské nehrabat sa vo svojich problémoch, ale strkať nos do druhých.Keby bola asertivna povie, že dcéra sa má dobre, cestuje, pracuje príde domov oddýchne si....hlavne, že je ona spokojná.Ale nie rodina a návšteva jej dali chrobáka do hlavy a len ju utvrdili v tom aká je dcéra nemozna.Kludne sa môže stať, že dcéra zarobí viac ako tá doktorka.Ale hold byť doktorka to má cveng

marca12
1. jan 2020

Lepsie pre koho? Pre mater,ktorej nie je nic dost dobre?

marca12
1. jan 2020

@eliska13 a vsetky reci len preto,ze navsteva zavidi,aku ma sikovnu dceru. Ale veru pravnik,doktor to bola vzdy ina kasta

halienka
1. jan 2020

No tu vidíme pekný príklad, že nie každá žena by mala mať deti....sa čudujem, že sa dcéra ešte tak dobre z toho vyhrabala psychicky a že má vôbec nejakú sebaúctu a sebavedomie a nenechala sa zmanipulovať.

autor
1. jan 2020

Pozeráme sa na to inak. Veľmi ma uráža ako o mne píšete, ako o nejakom netvorovi. Obe deti milujem

loginexistuje
1. jan 2020

to co ty nazyvas laskou voci detom je ich psychicke tyranie

basullinka
1. jan 2020

Prepacte, ale keby svoje dieta milujete tak ako tvrdite, nedovolite, aby ho hocikto ponizoval, urazal a hlavne by ste to nerobili vy sama. Chceli ste nazory. Viete, keby bola polovica zien jedneho nazoru taka a druha taka, ok. Ale vidite, ze vsetky sme sa zhodli. Takze na tom asi nieco bude.

luccija
1. jan 2020

Nie, píšeš o nej opovrhujuco len preto, že nešla v tvojich slapajach a manipulujes.Vybrala si inú cestu buď rada.Zije ako 90%mladych ľudí v Európe bez záväzkov.

denisa0504
1. jan 2020

Začnite byť na svoju dcéru hrdá. Začnite aj pred inými vyzdvihovať to, čo tu každá vidíme len vy nie. Je úžasné, že cestuje, vie si dobre zarobiť, nepije, nefajčí, nedroguje, len žije inak ako si to vy predstavujete. Všetko tu už bolo napísané a mali by ste si to vziať k srdcu. Dcéru musí trápiť ak jej vyčítate jej život, že nie ste spokojná s tým čo robí a kým je. Rýchlo jej začnite prejavovať účtu a podporu, lebo sa môže stať, že ju stratíte... myslím to úprimne a dobre lebo ste vo veku mojej matky. Deti potrebujú cítiť hlavne od rodičov rešpekt a podporu. Je to jej život a ak chcete byť jeho plnohodnotnou súčasťou, tak už to nechajte tak a začnite vidieť veci inak..

eliska13
1. jan 2020

Je ťažko chorá?prečo Ťa hneď napadlo, že sanitka sa nedostane rýchlo do nemocnice z chatky?Nič nevidíš aspoň trocha pozitívne len zle a ešte horsie

sashka22
1. jan 2020

Na toto má čakať?? Nemusíte mať ani VŠ, aby ste zvládla jednoduché počty... Gratulujem dcére, že sa nedá odradiť a žije podľa seba.

koralka18
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
1. jan 2020

Ale prosim Vas,riesite tu problem ,kt ani problem nieje.Dvera je sikovna,zarobila si na vlastne byvanie,kt v 29 ma vlastne byvanie bez hypoteky?Maloktora.A keby aj ma VS nemusi zarobit este tak ako v tom zahranici,pisali ste ze sa za nu hanbite ze je bez VS a myslite ze ta socialna praca je aka skola?Tu si robi kazdy ,kto chce titúl a vatsina z nich aj tak nerobi v odbore.Podla mna sa zbyticne stresujete.,Moze si najst este nejakeho prachaca a sa o nu postara.

autor
1. jan 2020

Vôbec ste ma nepochopili. Som na dcéru hrdá, ma vlastné bývanie, aj keď chatu, ale má. To pendlovanie mi vadí, vadí mi, ak by sa jej niečo stalo a vypadol by príjem, čo potom? Bude žiť z úspor? Neustále robiť študentské práce tiež nie je žiadna výhra. Neponižujem ju, ale má na viac.

lindusss2016
1. jan 2020

Ano, to je pravda, ale clovek, ktory je vyrovnany sam so sebou, na take reci neda. Bud hrda, ze si tvoja dcera robi, co chce a kasle na povrchne reci cudzich ludi

eliska13
1. jan 2020

Áno bude žiť z úspor ty by si z čoho žila, keby vypadol príjem a nemáš muža, alebo si dlhodobo PN?strachujes sa o zbytočnosti a robíš si starosti.Vobec si nemyslím, že si hrdá teraz si to otočila po toľkých negatívnych príspevkoch skratka chces pre ňu istotu a tá neexistuje.Mozno má na viac, ale ju baví a napĺňa toto.

zaba21
1. jan 2020

K všetkému napísanému v tejto miestami celkom búrlivej duskusii by som pridala aj svoj postreh. Myslím, že autorka má už asi viac rokov a je zvyknutá skôr na tradičný model - že človek chodí dennodenne do práce a má aké také sociálne istoty. Potiaľ ju chápem, určité riziká pri takomto fungovaní jej dcéry zaiste sú. Čo ale nechápem je, že sa za svoju dcéru pred rodinou hanbí. Z napísaného som pochopila, že dcéra pracuje, sporí si, nemá dlhy, má nehnuteľnosť... takže si myslím, že jednoducho treba vziať na vedomie, že dcéra má iný pohľad na život, ale to nie je dôvod hanbiť dá za ňu.

modrykoniicek
1. jan 2020

Ja ako mladá žena ktorá si hľadala prácu a stále ju nemá istú lebo žiadna robota nie je na veky.A robila som aj v zahraničí ti poviem...Nerieš to.
Mladý človek dnes má čo robiť aby sa stihol obracať a dôchodok? 😂 Veď žiadny už dovtedy nebude.

Stabilná robota na slovensku už neexistuje.Všetko raz krachne.Vyhodia ťa...Alebo ti ani nedajú zmluvu.Vymenia ťa.

Čo od nej chceš...aby si urobila decko a žila z minimálky na SR? Dnes už všetci rozmýšľajú inak.Snažíme sa prežiť dnes.Nemá význam riešiť dôchodok keď neviem či budem mať zajtra robotu.

Už sa treba zobudiť a žiť v realite.Možno je xy možností pre mladých.Ale tých xy možností nie je stabilných.

Dnes sú ľudia len čísla.
Veď ja si nemôžem ani hypo zobrať pretože neviem či nekrachne do pol roka firma alebo mi nepredĺžia zmluvu.

Fakt milí rodičia.Otvorte už oči.Snažíme sa prežiť.

Bola by si radšej keby drela za minimálku v tej výrobe?Alebo by sedela na úrade práce?

A či žije v chate alebo v byte alebo v dome je jedno.Aj chata môže vyzerať ako dom a za menej peňazí.

zaba21
1. jan 2020

Do určitej miery autorku chápem. Môj syn hneď po strednej škole začal pracovať vo svojom odbore, avšak na živnosť. Dlho mi trvalo to nejak akceptovať, lebo ako účtovník viem, že takéto fungovanie má dosť veľa nevýhod a myslím si to doteraz. Nebol napríklad povinne sociálne poistený, takže v prípade choroby by bol bez príjmu. Aké synovi sa inak darí a o týchto veciach spolu hovoríme.
Tak skúsme autorku neodsudzovať, nakoľko bola predpokladám celý život zvyknutá na klasický model fungovania "istôt" zamestnania. Proste niektorí ľudia nedokážu pochopiť takýto voľnejší model pracovného života.
A keď by som mala autorke poradiť, tak netlačiť na dcéru. Skúsiť možno o svojich obavách hovoriť, ale bez nátlaku. A možno je to len otázka času, keď aj dcéra sama pocíti potrebu usadiť sa. A možno aj ma nejaké plány, len ich máme neveštia na nos...

katrin21
1. jan 2020

Cakala som,,e napises, ze nepracuje a musite ju zivit..ale ona sa o seba postarat vie a aj ked sa vam to nepaci, nikoho nevycuciava
...animatorka v Dubaji? Wow super sposob ako stravit cas v krasnej krajine a este zarobit.. radsej kratsi cas pobrigaduje,ako stale pracovat.. no a co? Su take typy... a ze co bude o 20rokov to sa zbytocne zamyslas.. nesxhopna nie je,postara sa o seba
..je kopec parov,co ziju v karavans pri mori bez stresu alebo na lazoch na vlastnej farme...ludia sme vselijaki..nestrati sa podla mna a deti? Mozno ani po nich netuzi.. alebo najde casom dobrodruha a ktorym si ich bude vediet zariadit. Nikde neni napisane,ze v tej chatke stravi cely zivot

malasandrika
1. jan 2020

Nie si na dcéru hrdá, lebo nežije podľa toho, ako si Ty predstavuješ. Už len ako spomínaš tú chatu a rodinné stretnutie, kde si sa cítila trápne, lebo netere študujú a Tvoja dcéra nie. Raz by som sa dozvedela, že moja matka sa za mňa hanbí, keď pracujem, mám vlastnú nehnuteľnosť, úspory, ale žiaľ, nežijem podľa niekoho predstáv, zbalila by som kufre a papa. V starobe by taká matka mohla volať tým neterám s VŠ.

777januska777
1. jan 2020

@zaba21 myslím si, že autorku by baby až tak nekritizovali, keby autorka tu pomaly zo svojej dcéry neurobila darmožráčku a lenivú hlupaňu. Ja som sa tiež snažila autorku chápať, ale keď tu začala urážať svoju dcéru a tvrdila, že sa za ňu hanbí, tak to bol koniec, vtedy som si povedala, že autorka je fakt hrozna matka a ľutujem jej dcéru.

halienka
1. jan 2020

ale zaujímavý je ten dvojitý meter u autorky, syn má len učňovku, robí maliara natierača, čo teda nie je o nič lepšie alebo horšie ako napr. čašníčka, je živnostník, čiže riziko tiež dosť vysoké pri prípadnej kríze či dlhodobej PN, ale tam to akosi zázračne nevadí...

zaba21
1. jan 2020

@777januska777
Áno, toto je aj mne nesympatické na autorke, že sa hanbí za dcéru, pritom nie za čo sa hanbiť, žije inak ako ostatní, to je všetko.... Moje deti tiež neboli výborní žiaci, keď končili ZŠ nevyzerali ako vyslovene študijné typy, spoločne sme vybrali stredné školy, aby mali uplatnenie aj bez VŠ. Dcéra bola cielavedomejšia a VŠ si urobila, aj si našla uplatnenie. Syn na VŠ nechcel ísť, hoci mu to páli. Našiel si prácu, ktorá ho baví a robí ju zodpovedne.
Autorke teda ešte napíšem, pokiaľ vykonáva svoje aktivity zodpovedne, neznepokojovala by som sa.

777januska777
1. jan 2020

@zaba21 no ja nechápem toto vyslovené tlačenie na vysokú školu. Ja s manželom sme obaja vyštudovaní inžinieri, ale teda vôbec, ale že vôbec naše deti nemusia ísť na vysokú školu a kľudne môžu robiť čo len chcú, ak budú chcieť manuálne pracovať, tak to bude fajn, lebo koľko takých šikovných a zručných ľudí existuje? Pre nás je oveľa dôležitejšie to či sa naše deti budú živiť poctivo ako to či budú vysoko vyštudovaní a či budú zarábať milióny. Ak budú šikovní a pracovití, tak my tu budeme vždy pre nich a pomoc im nikdy neodmietneme.

marca12
1. jan 2020

@halienka ale je podnikatel zivnostnik. Moze sa popysit

zaba21
1. jan 2020

@777januska777
No my s mužom sme tiež tak na to nahliadali, jednoducho záujem o štúdium musí vychádzať od dieťaťa. A mám takú skúsenosť z rodiny, že práve nátlak od rodičov spôsobil, že dieťa študovať nešlo.