icon

Mamičky bábätiek od 5-12 mesiacov. Pridajte sa

klara_klara
10. dec 2009

Ahojte baby mame temu, huraaaaaaaaaaaaaaa. Pridajte sa. Pozdravujem babullku1, voskovku, matu1976,bebulika, noznicky...a tesime sa na dalsie maminy, ktore mate ako my 5 mesacnych drobcov, ktori zacinaju byt velmi, vemi aktivni 😀 😀 😀

alca85
7. jan 2010

gratulujem Veronika.... 😀
aj ja sa lúčim....idem si nakŕmiť dcéru.....
čaute 😵

emanka
7. jan 2010

Veronika, my máme 3 príkrmy, štvrtý sa chystám dávať od 8.mes. a to jogurt a od 8.mes už dávajú aj chleba so syrom, s Lučinou, no ale to by Lea nezvládla, s chlebom sa ešte drhne. Teraz máme raňajky, desiata mliečko, obed mäso+zelenina(žĺtok), olovrant ovocie(niekedy jej dávam do toho také keksíky od Nestlé, ale zistila som, že obsahujú aj cukor aj soľ 😠 ), potom podľa toho koľko spí jej buď dám rožok do ruky, alebo trošku mliečka, večer kaša a v postieľke mliečko. No a v poslednej dobe sa budí aj 1x cez noc, takže aj to má mliečko.
Ja som si tiež myslela, že má málo mliečka, takže ovocie jej dávam iba teraz každý deň, predtým som jej dala cca 3x za týždeň ovocie a 4x mlieko. No ale keď 500 stačí, tak už jej nebudem dávať na olovrant mlieko. Dnes som jej akurát dávala o 16.00 mlieko a nechcela ho, už ju nebaví ležať a piť, chce všetko vidieť, tak som ju dala do stoličky na kŕmenie a dala som jej ovocie a to už chcela.
A nehovorila ti dr., že aký má byť ten štvrtý príkrm? Ja ani poriadne neviem, aký jogurt presne jej mám dať, viem, že biely a že nemá mať dlhú trvanlivosť...ale akú značku, to netuším. Musím zistiť. A neviem si predstaviť, že keď jej dám jogurt namiesto mliečka, že ju to zasýti...asi ju viac začnem učiť na ten chlebík, nech sa to naučí jesť.
No a ešte niekedy nemáva desiatu, občas, naraňajkuje sa o ôsmej a o 10-tej zaspí a zobudí sa o jednej, tak už jej dám rovno obed. Ale to je fakt občas
Ja som začala takto:
uk.5.mes.-zelenina, uk.6.mes.mäso, kaša, uk.7.mes. -ovocie. Takže neviem, kedy by som mala zaviesť štvrtý príkrm 😠
My máme poradňu na budúci týždeň, tak som zvedavá, čo nám povie.
A čo hovorila ešte lekárka na tie hnačky, mohla by to byť tá celiakia? Dúfam a verím, že nie. Myslíš, že už zajtra budú výsledky? Daj hneď vedieť...držíme palce.

A ešte gratulujem k 1000-emu príspevku 😀 😀 😀

emanka
7. jan 2010

alca, chcela som ti napísať, ale už je neskoro, ale snáď do budúcna, nedávaj malej nič, žiadne tabletky, či sirupy, pokiaľ nemá aspoň 38-stupňovú teplotu, niekto vraví, dokonca až 38,5. Telo s tým bude bojovať a posilní si imunitný systém, obranyschopnosť....tak by to malo byť, malá, keď mala 37,5, tak som jej nič nedala, ale neviem, ako by som sa zachovala, keby mala 38....no to by bolo podľa situácie....aby si sa neurazila, ja len v dobrom 🙂

klára, aj Maťo ťa pozdravuje a že 1 notebook nám stačí 😀 Na druhý nemáme prachy 😝

Ozaj, baby, mňa strašne bolia oči už druhý deň, začalo to včera večer a ja že to z únavy, ráno som sa zobudila a neskutočne ma boleli, ako keby som celú noc plakala...no a celý deň to je tak, dokonca večer som si musela dať kvapky do očí....no a Maťo mi povedal, že to mám z koňa 😀 😀 respektíve z PC, tak neviem, či si nedám krátku pauzu....teda, ak vydržím 😉

emanka
7. jan 2010

Veronika,

ešte ma napadlo, že keď sme boli naposledy u dr., malá mala 5 mes.aj 3 týždne, tak sa pýtala, čo papá, povedala som, že zeleninu a že o týždeň sa chystám dávať mäso. Povedala, že ešte nemám dávať, že mám ešte počkať...potom sa zamyslela a že vlastne, keď dávam už 3 týždne zeleninu, tak môžem aj to mäso. Tak neviem, každý hovorí inak, kebyže čakám s tým mäsom, tak neviem, kedy by som stihla dať jej aj ovocie aj 4.príkrm. A to nehovorím o Tebe, ty kojíš, takže si začala o mesiac neskôr....to, čo vravela tvoja dr., je podľa mňa blbosť, veď medzi jednotlivými príkrmami má byť 3-4-týždňový odstup.

Dnes som kúpila kašu s lepkom, myslela som, že budú mať aj bez nejakej príchute, ale nemali a neviem, či také sú, ale asi áno, ešte pozriem inde. Takže som kúpila piškótovú a medovú, ale tá je až od uk.8.mes., takže skôr ako o 2 mesiace jej ju nedám. Tá piškótová je od uk.6.mes. A budem jej robiť aj z ovsených vločiek, treba to namočiť na hodinku, potom variť, až z toho vznikne kaša a dá sa dať do toho trošku mlieka, buď MM alebo UM a nejaké ovocie, napr.jablko, banán...no ale čítala som, že vločky sú dobré na raňajky, pretože postupne uvoľňujú "energiu", takže na večeru by to asi nebolo vhodné....teda pre deti na desiatu a nie na raňajky, no ale zas, keď jej ich dám na desiatu, zje mi potom obed??? Bože, kto sa má v tom vyznať 😲

Ešte ma napadlo, dr. mi už viackrát povedala, že sa mám držať iba jednej "knižky", jedného zdroja, lebo každý hovorí inak, odborníci sa nezhodujú a budem mať v tom chaos, nebudem vedieť čo a jak. Mám čítať iba jedno a toho sa držať a už nič iné nečítať a nepochybovať.

No dúfam, že už ma nič nenapadne, lebo tu napíšem román 😀

veronikapp
8. jan 2010

ahoj emanka 🙂 no tak ja davam ovsene vlocky do ovocia, najprv ich zalejem prevarenou vodou, necham trochu odstat, potom ich pridam do nastruhaneho jablcka, este spolu pomixujem. Davam asi 1 polievkovu lyzicu na dve stredne velke jeblka- vsetko zje, potom aj obed normalne zje. Na obed ma 1 velky zemiak, nejaky 1 alebo 2 druhy zeleninky a masko- asi 3-4 kocky take 1 krat 1 cm. Niekedy maso vynecham, lebo sa vraj nema davat kazdy den, zltok som este nedala, kvoli AE by sa nemalo az do 1 roka... Teraz asi 3 dni som jej na veceru varila kasu z ryze, uplne do rozverenia, rozmixovat, potom som este normalne kojila. Takze 3 prikrmy. Doktorka vravela, ze 4 takto- desiata ovocie, obed maso so zemiakmi /alebo ryza, cestovina/, olovrant zeleninova polievka /no neviem ako, ked mala odmieta flasu/, vecera hocijaka kasa.

K tym jogurtom- najlepsie biela Activia, nejaka Holandia alebo Zvolensky. To som vycitala v prvych prikrmoch tu na MK. Tieto 3 sa tam dost casto opakuju. My s podozrenim na alergiu na BKM, jogurt este nemozme... Inak da sa tak, ze pridas par lyziciek na desiatu do ovocia, alebo na olovrant das cely jogurt a donho bud ovsene vlocky, alebo cerstve ovocie, alebo primiesas vyzivu ovocnu aj vlocky, napriklad. Inak su aj pohankove vlocky, velmi zdrave, tiez obcas primiesam hlavne k obedu. Ale tie neobsahuju lepok.

Dnes rano po kojeni som jej dala trosku chlebika, tak po malych kuskoch som jej to drobila, pekne otvarala usta, len neprehltala, nakoniec sa jej tam urobila taka velka ,,zmolka,, a to uz bolo na nu vela- musela som jej to vytiahnut von. No nic. Skusim dnes na obed to masko so zamiakmi, na olovrant zeleninu, zahustim tiez zemiakom, nech to je trochu hustejsia kasicka, nie polievka, a budem jej davat normalne lyzickou.

Vysledky nakoniec budu az buduci tyzden. Takze v podstate mam este pockat a nic nove nezavadzat... 😒

babullka1
8. jan 2010

Ahojte babule,dobre ranko prajem vsetkym....mne zachvilu dojde navsteva...tak musim cosi ist nachystat....Veronika..drzim palce aby vysledky dopadli co najlepsie 😉 Zatial pekny usnezeny den 😀

voskovka
8. jan 2010

veronika-my mame potvrdenu alergiu...tiež s mliečnymi vyrobkami budeme musieť hooodne čakať....
čo ma mrzi...
papame nemliečne kaše a do nich nutrilon alergy care...
26.1.ideme na znova otestovanie...som zvedava....

zuzkaku
8. jan 2010

ahojte....veronika, to mi je ľúto ohľadom malej...verím, že všetko dobre dopadne a bol to len planý poplach 🙂

baby...akým druhom mäsa ste začínali? O chvíľu to bude reálne aj pre nás, tak rozmýšľam aké mäsko skôr 😉 dnes prvýkrát karfiol, som zvedavá čo na to malý 😉
Ináč všetci píšete ako u vás sneží a tu - nie a nie, aby nasnežilo!!!

spevacka
8. jan 2010

no ja nestíham, včera sme mali návštevy, dnes sme boli na poradni, 2.hexa 😠 a malá spí už skoro hodinu, čo je u nás rekord, máme 7850gr, 67 cm (ale to len orientačne). Veronikapp ☹
babullka1, a čo dáš malému olizovať, aby bol pokojný? Ja som kúpila také Sunarka sušienky, ale tie sú až od 6.mesiacov, to ste počuli, že teraz sú nejako pomenené tie názory ohľadom zavádzania potravín s obsahom lepku, že sa môže aj skôr ako od 7.mes. hlavne u dojčených detí, lebo že mat.mlieko im pomôže lepšie sa vyrovnať s tým lepkom. Utekám pretočiť kura a hádam sa ešte sem dostanem 😖 myslím na vás...

spevacka
8. jan 2010

Ozaj baby, ako dlho mám piecť kura, keď je celé, nerozporcované? Už som to dlho nerobila, som zabudla...ale chytro, lebo už má 37 min.pobyt v trúbe za sebou

spevacka
8. jan 2010

no kde ste? tak to kura sa asi bude musieť dáko dopiecť intuitívne 😀

spevacka
8. jan 2010

ale hodina by asi mala stačiť,však? malá spí už vyše hodiny, dáko sa mi to nezdá, na prvú hexu nemala žiadnu reakciu, iba opuch pár dní 😖

emanka
8. jan 2010

Speváčka, ja pečiem celé kura cca 1,5 hod....no musíš ho sledovať 😀

Veronika, dík za rady, ja to v podstate robím rovnako, len ten chlebík ju tiež musím naučiť papať, ona aj prehltne čo-to, ale niekedy sa jej to prilepí na ďasno a konečná 😀 No ale to som ešte nepočula, že na olovrant polievka, tak neviem...a poievka sa má dávať fľaškou? Nemá sa to iba popučiť, alebo nakrájať na malilinké kúsky? Musím si to ešte pozisťovať 🙂
Je mi ľúto, že musíš týždeň čakať na výsledky, viem si predstaviť, aká si nervózna a plná obáv ☹ Ale snáď to dobre dopadne... 🙂
Inak, snívalo sa mi o nás, že sme boli v školskej jedálni a sledovali naše dve dievčatká ako a čo papajú 😀

Voskovka, držím palce, nech to toho 26-teho dopadne dobre 🙂 Potom daj vedieť!!!

Babullka, vy ešte stále návštevujete? No že vás to baví 😝

Zuzka, ja som začala s kuracím mäskom-s prsiami, potom morčacie... 😉

Alca, kde si? Asi má Natálka teplotu, keď si sem ešte nezavítala ☹

Aj u nás sneží, už máme veeeľa snehu, takže, keď sa malá zobudí, pôjdeme odhŕňať 😝

emanka
8. jan 2010

speváčka, aj naša bola po hexe taká spavá, neviem, či spala aj v aute, ale doma spala cca 4 hodiny, potom bola hodinku hore a zas spala 2 hodiny...no aspoň si oddýchnete obidve 🙂

veronikapp
8. jan 2010

voskovka to je ozaj na h...., myslim, ze nas to tiez caka ☹
zuzka- kuracie, morcacie, telacie, hovadzie a doktorka mi povedala, ze obcas mozem dat aj chude bravcove, ale ani to, ani hovadzie som este nedavala. Zuzi a preco prave karfiol? Ten zvykne trochu nafukovat.
spevacka- ja peciem vzdy rozdelene na dve polky, a peciem cca 1 hodinu.
babulka- nezavidim. Ja uz mam tych navstev plne zuby. Inak ako to ze vsade snezi? Tu nic 😒

alca85
8. jan 2010

emanka ja som tuuuuuu.......zatiaľ som si len čítala, nemala som kedy napísať.....malinká už našťastie teploty nemá...a inak stráááááááášne som sa urazila 😀 ....vieš nám dr. povedala, že hneď ako prídeme domov jej mám dať panadol a potom ešte ak by mala teplotu, inak viem, že sa do 38°C nemá dávať nič, ale možno po očkovaní je to iné....aj som sa bála aby jej to cez noc nevyskočilo vyššie......

emanka
8. jan 2010

veronika, vy priamo pri zdroji, pri Tatrách a nemáte sneh??? To čo už je toto?!? U nás sneží úplne nádherne, veľa snehu už je a sneží tak husto a veľké vločky...normálne mi prišlo ľúto, že malá je taká malá, inak by sme mohli blbnúť, sánkovať sa, guľovať, postaviť snehuliaka 😀 No nič, veď ešte sa nablbneme dosť...

alca, máš pravdu...po očkovaní je to asi iné, inak my keď sme boli na očkovaní, tak hneď som sa zastavila v lekárni a kúpila Panadol, pre istotu, a teraz tu mudrujem 😀

Ja som nedávala ešte hovädzie a bravčové, dávala som ešte králičie a telacie 😀

babullka1
8. jan 2010

spevacka ja mu davam tie susienky sunarka oblizovat,dr mi to schvalila ze mozem 😉 ...Emanka a nebavi nas to nebavi,len co povies navsteve ked sa ohlasi...ze nechodte 😅 ale sak uz odisli-no prisla segra a zachvilu dojde babka 😀

alca85
8. jan 2010

babullka asi by ma z toľkých návštev porazilo..... 😝

emanka
8. jan 2010

Babullka, povedz, že ste chorí 😀 Ak majú deti, tak to zaberie 😀

Zuzi, s tým karfiolom je to pravda, ako píše Veronika...my sme síce boli po ňom v pohode, ale zas malej nechutil, musela som mu dať aj mrkvu do neho, dokonca 2:1 (karfiolu menej)...no a doteraz jej nechutí, vždy ho musí mať s niečím, inak ho nezje 😉

emanka
8. jan 2010

Takže, malá Zahradníková sa už zobudila, takže sa s vami lúčim... 🙂 🙂

babullka1
8. jan 2010

alca aj mna uz ide 🙂 ale co uz aspon sa nenudim manzel na poobednej...

veronikapp
8. jan 2010

no nemame sneh, tu je ho celkovo nejak pomenej. Poprad je vraj v nejakom meteo tieni, ci co, je sa v tom nevyznam. Len som to pochopila tak, ze ked idu nejake ,,snehove,, mraky, tak tu to nejako viry a tym padom menej snezi. Tu kusok vedla Popradu je Svit a tam je vzdy plno snehu. Aj Liptovska Mara ma vraj nejaky vplyv celkovo na cele Tatry. Tie vichrice co tam boli, suvisi to s Marou.

co ste mali fajne na obed? Spevacka kurca, ja dusene masko na zelenine s ryzou, som varila ja, nie mm 😀

kamilecka
8. jan 2010

Ahojte

V prvom rade skore uzdravenie vsetkym detickam co ich niejaky bacil trapi 🙂

konecne mala pauzicka na kavicku.deti spinkaju 🙂
Doobeda manzel zobral Davidka sa sankovat,mne Sarah pospala 15 minut,tak som aspon masko pokrajala a stihla uvarit pre Sariku mrkvicku so zemiacikom. Spapala cely detsky tanierik,ani raz mi nevyplula ani podbradnik nebol spinavy,tak sa vytesujem 🙂

K jogurtom,aj ja som Davidkovi prvy krat zacala davat aktivie 🙂 Pribinacikov mi dr neodporucala davat az od 1 roka,ale Davidkovi to aj tak nechuti ani teraz.

Chcem sa opytat kedy zacat davat banan? A co po mrkvice a zemiaciku ste davali,teda co dalsie, brokolicu, varene jablcko...... co take?

veronikapp
8. jan 2010

kamilecka- zo zeleniny mozes napriklad spenat, tekvicu, cuketu, petrzlen, zelena fazulka, neskor az karfiol, brokolicu... Ovocie by sa malo mesiac po zavedeni zeleniny, napriklad jablko, banan, marhula, najprv akoze uvarene /okrem bananu/, az potom ked dieta znasa, tak surove. Ja som nevarila, dala som detsku vyzivu 2 dni. Ale kedze nasa superrychla doktorka chce aby sme my, atopici, mali 4 prikrmy ani nie dva mesiace od zaciatku prikrmovania, mozno bude lepsie poradit sa s tou tvojou, 10 lekarov, 10 nazorov.

emanka
8. jan 2010

Ahoj Kamilecka, teším sa, že už pekne papkáte...malá už má kľudnejší spánok?
Inak, banán ako aj citrusové plody sa odporúča až od 1.roku, ale ja a aj Veronika a mnoho ďalších už ho dávajú...naša ho znáša v pohode, nezapeká ju ani nič...môžeš skúsiť karfiol, špenát, pastrňák, dáva sa aj hrášok a kukurica, ale to neviem, či mixujú alebo čo, ja som jej to kupovala v poháriku...ovocie som dávala až od 7.mes..

Veronika, my sme mali na obed morčacie prsia-dusené a zemiaky, zelenina...no malá nejak nechcela, spapala málinko, to asi preto, lebo o 12-tej mala 150ml mliečka...no a tak som jej teraz dala banánik, ani ten nezdedla celý.
No vy máte ten Poprad nejak začarovaný...

Teraz sme chceli ísť von, ale z nášho krásneho snehu vznikol škaredý dážď 😠

alca85
8. jan 2010

emanka aj my máme škaredý dážď....to zas bude poľadovica... 😒
inak sa chcem opýtať, tie čo dávate príkrmy ešte aj kojíte? a to vám odporučila lekárka?
bo my sme boli včera na poradni a dr. mi vôbec nepovedala nič za príkrmy, len, že máme prísť keď bude mať 7,5 mesiaca...a dovtedy čo.....či je to na mne, kedy jej začnem dávať príkrmy?

nikanika28
8. jan 2010

Ahojte, baby, co kojite este, ako je to u vas s pitim? Mne mala odmieta akykolvek iny sposob pitia ako je cecok 😨 , nechce ani vodu, ani caj, mam nakupenych uz milion dudlov, ani jeden nevyhovuje, takisto poharik...kojenie je u nas uz take poslabsie, uz len doobeda, po prikrmoch mi uz potom odmieta pit, tak som chcela aspon flaskou...ale mama mieni, dieta meni... a uz som chcela vlastne pomaly aj UM, pretoze ja uz mam mlieka malo, doobeda mi mala huci, ked zacne pit, pretoze jej skoro nic netecie a ked jej ponuknem flasu s UM, tak chyti hysak este vacsi.... 😖 . Obavam sa, ci ma dostatok mliecka..kolko by malo vlastne dieta vypit? No vo stvrtok ideme na poradnu a asi aj ockovanie 🤐 , tak sa opytam...

emanka
8. jan 2010

alca, ja dávam nutrilon...kojené deti začínajú s príkrmami od ukončeného 6.mesiaca a nekojené od ukončeného 5.mesiaca...ty aj kojíš aj dávaš UM, tak neviem....no ale je to na tebe, pravdepodobne stačí od 6.mesiaca...ani nám dr. nič nepovedala, ale keď sme prišli, keď mala 5.mes.aj 3 týž., tak sa pýtala čo už všetko papá...takže si to pekne všetko naštuduj popredu, aby si bola múdra 😉

spevacka
8. jan 2010

no kura je už hotové, polovica zjedená, hodina mu stačila
alca, ja som začala dávať zeleninku až ked sme ukončili 5.mesiac, kojené dietky vraj ešte môžu mesiac čakať ale my sme mali také vodové stolice, aj stále chcela papkať a Matúš tiež začínal o mesiac skôr, tak sme začali. Ale keby bola mala stolicu normál a nevyžadovala každú chvíľu papať, tak by som ešte asi čakala aspoň dva-tri týždne. No Hanka nakoniec asi nespala dlhšie ako hodinu, ale sa neohlasovala, tak som šla pozrieť a ona mala poludňajší monológ 😀 . No a teraz spinká, tak uvidíme, ako? Inak aj u nás už prší ☹ od 11.30, tak sme celí deň zavretí, ešteže aspoň u dr.sme boli, sme sa prevetrali 10 minút 😉 .