icon

Mamičky jedináčikov

lenkacalikova
13. apr 2016

Maminky, ktoré máte doma jedno dieťatko a ďalšie neplánujete...
Prečo ste sa DOBROVOĽNE rozhodli pre jedno dieťa? S manželom zvažujeme,že zostaneme pri jednom. Názory viacnásobných mamičiek poznám dobre,mňa však zaujíma aj druhá strana mince, Vaše pohnútky. Iste,že rozhodnutie je nakoniec na nás ☺ no i tak ma zaujíma váš pohľad na vec. Ďakujem.

moonka1
13. apr 2016

@viera27 tak ako hovis netreba to silit... co ma byt bude 🙂

timea7
13. apr 2016

ak si niekto myslí, že deti z viacdetných rodín nie sú rozmaznané, tak je úplne vedľa. Nezávisí to od toho, či dieťa má alebo nemá súrodencov, ale od výchovy. Tiež nesúhlasím s názorom, že dať dieťaťu súrodenca, je to najlepšie, čo mu môžeme dať. Niekedy áno, ale niekedy nie. Rozhliadnite sa okolo seba, koľko súrodencov sa nemusí, aká rivalita vládne v rodinách, nie len medzi malými deťmi, ale aj medzi dospelými 😒 😒 😒 😒 😒 😒 . Nepíšem to preto, lebo mám len jedno dieťa, o druhé sme prišli a potom mi už zdravotné problémy nedovolili mať dieťa, takže u nás to zámer nebol. Chápem rodiny, ktoré sa rozhodli mať štyri a viac detí, ale chápem aj tie, ktoré sa rozhodli mať jedno, alebo aj žiadne. Ak má dieťa v takej rodine trpieť, nech je radšej bezdetná. Ak je dieťa splodené za účelom záchrany vzťahu a potom sa mama sama potĺka s dvomi deťmi, ledva prežíva, tak to nie je bohviečo. Mám konkrétne na mysli jednu rodinu, kde sa dieťaťu učiteľky zložili a zaplatili obedy, lebo sa nemohli pozerať na to, že je hladné....sociálka o tom vie, ale veľa sa nezmenilo....Ak sa niekto z akýchkoľvek dôvodov rozhodne pre jedináčika, je to len a len jeho rozhodnutie. Či už sú dôvody finančné, zdravotné, bytové, alebo iné, nemám rada reči, kde sa uživí jedno, uživia sa aj dve....nie je ťažké mať plnú hubu takýchto rečí, ale keď je treba konkrétne pomôcť, tak sa nájde len zopár ľudí.

jana_eyre
13. apr 2016

vzdy som chcela viac deti aj ja som z viacerych deti a velmi sa tesim, ze mi to vyslo.. ale mam v okoli par ludi, ktori su rozhodnuti pre jedno dieta a maju na to zvacsa zdravotne, alebo vekove dovody..

tak ako sa daju vychovat dve, tri rozmaznane decka, da sa vychovat jedinacik, ktory nebude ani nahodou rozmaznany - takze nazory o rozmaznanosti jedinacikov su predsudky..

mam synovca, bol jedinacikom do jeho 16tich rokov, teraz je uz dospely - ani jeden cas v jeho zivote som si nevsimla u neho rozmaznanost.. jeho brat je vlastne dalsi jedinacik kvoli obrovskemu vekovemu rozdielu a je to zlaty chlapcek.. aj ked on sam vola mojho syna svojim bratcekom /su rovesnici/ a myslim, ze taku vzdialenejsiu surodenecku lasku si vynahradza pri bratrancovi a sesternici, kedze sa vidavaju velmi casto.. tak poznam aj jedneho dospeleho jedinacika, ktory ma so sesternicou vztah ako so sestrou..

je to na rodicoch a ak sa citite na jedno dieta, majte jedno dieta - je to iba vasa vec a rozhodnutie - urcite vychovate spravneho cloveka..

delfin23
Autor odpoveď zmazal
razdvastyri
13. apr 2016

tak u nás to je takto - ja jedináčik, muž z troch detí. od začiatku sme si plánovali len jedného potomka, áno, ja to priznám, aj zo "sebeckých príčin a pohodlnosti", nakoľko napr nechceme žiť finančne nonstop nadoraz, radi cestujeme, chceli by sme dieťaťu dopriať vzdelanie aj nákladnejšie koníčky a nenechať ju ísť do života raz s holou riťou, ako nechali nás naši rodičia. po pôrode (dcérka má rok) musím povedať, že ma to emocionálne zasiahlo oveľa viac než som čakala a viem, že ak by to muž raz nadhodil, asi by som do druhého aj išla. Ale racionálne stále myslím, že je to takto lepšie. ja napr absolútne netuším čo to sú súrodenecké vzťahy, vedela by som teda dve či tri deti spolu dobre vychovať? a úprimne, keď pozriem na muža a jeho bratov, ktorí si volajú len keď od seba niečo potrebujú a na vianoce im je ľúto tomu druhému aj šampón kúpiť, tak ani neviem či to je s tými súrodeneckými vzťahmi až také úžasné...skôr ich už vidím ako sa za pár rokov posekajú do krvi o dedičstvo, ehm :/ ale hlavným propagátorom toho, že bude dcéra jedináčik je u nás prekvapivo manžel. tvrdí, že pre dnešný svet je jedináčik vybavený oveľa lepšie. ja to každopádne neuzatváram, teším sa z dcéry a z toho čo je tu a teraz a nejdem sa biť do pŕs, že druhé nikdy, lebo život vie človeku zmeniť názor asi naozaj na čokoľvek 🙂)

delfin23
Autor odpoveď zmazal
timea7
13. apr 2016

@maminkasisa
@delfin23 nevidím najmenší rozdiel v tom, či sa bojím o jedináčika, alebo o jedno z piatich detí. Ten strach, aby sa dieťaťu nič nestalo, aby bolo zdravé, aby sa mu dobre vodilo je úplne rovnaký. Prečo by mal byť väčší pri jedináčikovi? Pretože ostanem bez detí? To mi pripadá sebecké, lebo tu už by išlo o rodičov, nie o dieťa, ak by oň prišli...

delfin23
Autor odpoveď zmazal
timea7
13. apr 2016

@delfin23 písala som ja niekde, že si takýto názor vyslovila? Označila som ťa v mojom príspevku preto, lebo si písala, že súhlasíš s názorom @maminkasisa .

pes123456
13. apr 2016

byť jedináčik je na nič
zn: som jedináčik

timea7
13. apr 2016

@delfin23 inak pri slovnom spojení "čítaj s porozumením" sa vysýpam, pred dvomi týždňami som ho počula v takom spojení, že som si musela zakrývať ústa, aby som sa nerozosmiala na celé kolo....ale sme mimo tému.

timea7
13. apr 2016

@pes123456 aj môj partner je jedináčikom, aj keď v skutočnosti súrodenca má, ibaže ho vyše desať rokov nevidel....a myslím, že po tom ani netúži, spôsobil mu jedno z najväčších sklamaní v jeho živote. Občas aj takéto súrodenecké vzťahy sú....Poznám ženu, ktorú jej jediný brat elegantne obralo rodičovský dom - v čase, keď jej tragicky zahynul manžel, ona mala 25, ich dieťa pár mesiacov. S otvorenou náručou ju prijala rodina jej zosnulého muža a so švagrinou majú roky vzťah ako sestry. Niekde sú vzťahy medzi súrodencami krásne, niekde horšie, ale dá sa a niekde k ničomu....

delfin23
Autor odpoveď zmazal
jajka257
13. apr 2016

@delfin23 ani ja nemienim s tebou komunikovat, len ma nahneval tvoj komenatar. A nabuduce mi prosim nic nezelaj, lebo zelanie za takychto okolnosti nosi nestastie a hlavne v tomto kontexte.

terezka1947
13. apr 2016

@lenkacalikova ja poznam viacero jedinacikov,kt.kvoli tomu,ze jedinacikmi su,chcu velku rodinu,takze to asi hovori za vsetko
co a aki jedinacikovia su a nie su=podla mna je citit,kto jedinacik je....
ono netreba to specifikovat,ale citit to je
podla mna,nic lepsie ako dat svojmu dietatu surodenca,rodic urobit nemoze=teda moze,este ich ako surodencov,co budu spolu drzat cely zivot vychovat 😉

delfin23
Autor odpoveď zmazal
jajka257
13. apr 2016

@delfin23 mozno🙂 ale ja som uz nestastna z tychto reci☹ v praci, to pocuvam stale a s tym zelanim a v podtone pocut skrytu vyhrazku...preto som na tieto reci alergicka...

delfin23
Autor odpoveď zmazal
timea7
13. apr 2016

@terezka1947 pracujem s deťmi sto rokov a teda nedobolím si tvrdiť, že dokážem vždy určiť, kto je jedináčik a kto nie. Ani u dospelých to nie je jednoznačné, ich správanie ovplyvňuje milión vecí, nie len to, či je človek jedináčik, alebo nie, či sa narodil ako prvý alebo ako posledný v poradí, dievča po troch chlapcoch, aký vekový rozdiel je medzi súrodencami.....ani vzťah medzi súrodencami nemusí byť zlý, ak je medzi nimi veľký vekový rozdiel a naopak, je to v každej rodine iné. Ak súrodenci spolu držia, majú s radi, pomáhajú si, podporujú sa, je to úžasné, veľmi to obohacuje život každého z nich. A naopak, podraz od súrodenca bolí oveľa viac ako od kohokoľvek iného.

timea7
13. apr 2016

@jajka257 prepáč, ale nerozumiem, čo počúvaš v práci stále? To si niekto dovolí riešiť tvoje súkromie?

wurka
13. apr 2016

@lenkacalikova Ahoj, ja mam zatial jedno dietatko a dalej sa uvidi, ale mam este jeden aspekt na zvazenie...pred rokom mi po dlhej chorobe zomrela starka a veru si neviem predstavit, ako by ju moja mama zvladla sama doopatrovat. So sestrami sa striedali a tiez sa skladali na vsetky vydavky. A boli si vzajomne oporou, ked uz tu ostali samy...

moni244
13. apr 2016

Zboznujem reci viacdetnych, co idu mudrovat, ake je dolezite mat surodenca, co keby ste sa starali o seba? Je jednoduche mat gule a plodit dieta za dietatom, ale ine je zvazit si racionalne, ci clovek na to ma. My zostavame pri jednom, cisto z praktickych dovodov, hypoteka, rodicia daleko, viem ako sme isli na doraz a viac taketo hadky kvoli peniazom zazit nechcem, cize ak sa nam nezmenia platobne podmienky, druhe nebude. A mat surodenca nie je take super, genialne, ako si myslite, mam brata, zijeme v jednom meste a nanho sa spolahnut nemozem, skor pomoze cudzi ako vlastna krv, sestra je fajn, pomoze, ale to sa zlepsilo.posledny rok, manzle ma 3 surodencov, nepisu si, nevolaju, kontakt len ked sme u svokrovcov. Takze asi tak k tej uzasnej surodeneckej laske

jajka257
13. apr 2016

@timea7 jo, a permanetne. Pravidelne sa pytaju, ze kedy a moje odpovede beru ako neplatne..najnovsie uz hustia aj do krpatej a pocuvam , ze co ak sa jej nieco stane....a uplne terno je moja svokra , ta uz to riesila aj s nasim riaditelom....tak som ich poslala do haja

ena70
13. apr 2016

@lauricka prepáč to je dosť primitívny názor že "nemajú gule" na druhé.... ja mám len jedno dieťa, veľmi som chcela mať viac detí, ale bohužiaľ zo zdravotných dôvodov sa nedá...
@dominika6 taktiež si dovolím tvrdiť že moje dieťa NIE JE VOBEC rozmaznaný jedináčik...od malička sa zo všetkým podelil a rád... toto sú také úzkoprsé názory že až! Všetko je vec výchovy.. mala som kamošky ktoré sa ani za boha nechceli podeliť a pritom neboli jedináčikovia...
Človek by mal byť v koži tej inej ženy aby mohol byť oprávnený napísať niečo takéto. Asi tak baby. Uvedomte si, že nejednu zabolí keď toto napíšete. A niektoré žienky nemajú ani to jedno... Takže tie čo máte viac detí sa teraz nehrajte na hrdinky.

timea7
13. apr 2016

@jajka257 na otázku kedy by som odpovedala protiotázkou - na čo to potrebujete vedieť? Ak má niekto toľko drzosti, že to rieši ďalej, tak IGNORÁCIA, nereagovať plus úsmev číslo tri. Alebo im zatvor ústa odpoveďou, že už viac detí mať nemôžeš, nech sa zabávajú inou témou. Inak ja by som od začiatku narážok reagovala jedine tou protiotázkou, alebo odpoveďou, že je to výsostne vecou nás dvoch. A ak by niekto hustil do dieťaťa, tak ho dôrazne upozorním, aby s tým prestal, lebo budem nútená kontakty dieťaťa s ním obmedziť. Inak čím menej v práci o sebe povieš, tým lepšie, no ak pracuješ v rovnakej obci, ako bývaš, tak sa to dá ťažko realizovať...

petra3312
13. apr 2016

Myslim, ze je to kazdeho individualne rozhodnutie a ked sa manzelia zhodnu na tom, kolko deti chcu a ci vobec, tak nepotrebuju na to hladat ziadne dovody, ani to nikomu nemaju co vysvetlovat. U mna sa uz od puberty vystriedalo asi 5 roznych scenarov. Najskor som chcela mat vela deti, potom ziadne, potom jedno, skoncime asi na dvoch a to by som teraz nedbala mat aj tri, ale kedze mam 35 a este len cakam druhe, tak realne uz dalsie asi nestihneme. Moj muz je jedinacik, nikdy nemal vyhraneny nazor na to, kolko deti, len vedel, ze nejake urcite bude chciet. Surodenec mu ale nikdy nechybal. Ja si zasa zivot bez surodencov neviem predstavit, mame velmi dobre vztahy. U nas rozhodlo aj to, ze dcerka uz asi rok strasne tuzi po sestricke, pritom predtym o tom nechcela ani pocut.

papricka33
13. apr 2016

@ena70 to som sa ja tiez napocuvala, ze moja dcera bude rozmaznana, alebo sa nebude vediet rozdelit 🙂 vsetko je to len vo vychove.
Ja som zo 4 deti. Ja som sa delila este aj s cudzimi detmi, ale moj bracho by mi cokoladu aj z krku vytiahol, taky bol pazravy 😀 Moja dcera sa nemala problem nikdy podelit, ked bola mensia, nemala hned vsetko, na co si piskla a ani to neocakava. Teraz ma uz nastastie surodenca, a funguje to rovnako. To skor maly je sukromnik. Medzi detmi je prirodzena rivalita a surodenci sa vzdy budu o nieco trhat. O sladkosti, o pozornost, priazen rodicov, o to kto ma pravdu... aj v dospelosti. Jedinacikovia mozu byt len trochu citlivejsi, ked im niekto nieco pred nosom vytrhne, nie su na tu rivalitu zvyknuti... A ja teda z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze o nic nepridu 😒

timea7
13. apr 2016

@ena70 "nemať gule na druhé" je zrejme myslené nie na rodiny, ktoré ďalšie dieťa mať nemôžu zo zdravotných dôvodov, alebo sa im ho proste nedarí mať, ani nie na rodiny, ktoré pre zrelej a zodpovednej úvahe prišli k záveru, že je rozumnejšie ostať pri jednom, lebo ak by sa zadarili dve, rodinu to dostane do veľkých problémov, ale o rodiny, ktoré majú problém zvládnuť výchovu jedného, alebo druhé dieťa odmietajú z toho dôvodu, že je to pre nich pohodlnejšie. Skrátka uprednostnia seba pred záujmami dieťaťa. Aspoň ja som to tak pochopila.

papricka33
13. apr 2016

@jajka257 Ty kks, ze ...co ak sa jej nieco stane... ludom uz nacisto drbe? 😖 A co ak sa nam zajtra vsetkym nieco stane?... To akoze, ked mam viac deti, a jednemu sa nieco stane, tak mavnem rukou, ze ved mam este v zasobe? 🙂 ...by som ich vsetkych kdesi poslala. Je to kazdeho osobna vec na co sa citi...

ena70
13. apr 2016

@papricka33 aj môj mladší brácho bol pažravý a nenormálne rozmaznaný lebo vytúžený chlap 🙂... zato môj syn keď mal keksíky tak všetkým poroznášal už od mala, že niekedy mu neostalo takmer nič 🙂 a teraz veru tiež nie je náročný... nepotrpí si na nič značkové...nevynucuje si nič...dokonca ani pod stromček nevie čo si má zaželať, lebo povie že on má všetko čo potrebuje. a pritom sme mu nikdy nekupovali žiadne vychytávky...s obyčajným tlačítkovým mobilom bol spokojný, ani notebook nechcel, stačil klasický pc.... až my sme mu pod stromček nanútili predsa len nový mobil 🙂