icon

Manželkina jazda na aute je nedostatočná.

24. nov 2019

Ahojte potrebujem poradit lebo som uz ozaj zufali. Manzelka si spravila pred dvoma rokmi vodicak. Ucila sa na fabii II. Pred tym ako isla do autoskoly chcela aby som ju naucil trocha soferovat lebo nechcela ist do autoskoly tupa,ze nevie kde je brzda,spojka,plyn. Naucil som ju jazdit na fiat pubte starom.
Z autoskoly sa vratila nadsena skusky zlozila na prvy krat a zacala jazdit. Kedze si myslim,ze pre nu ako zaciatocnicku bude lepsie starsie auto kupil som jej skodu starsiu 98. Zacala sama jazdit. No a par krat som potreboval odviest na stanicu alebo sme sli spolu a ja som si vsimol,ze ma zlozvyk,ze stale stlaca spokju. Napriklad ma brzdit tak najskor stlaci spojku a zacne brzdit. Ide do kopca stlaci spojku. Ma pribrzdit stlaci spojku. 100x som jej vysvetlil,ze nemusi tu spojku furt stlacat ale ona sa toho zlozvyku nevie zbavit. Dalsia vec nevie spravne preradovat. Ide do kopca na 4 auto huci huci pokial jej nepoviem prerad nenapadne ju to. Do kruhoveho objazdu ide na 3 a v rychlosti a znova stlaci spojku preradi autom trhne a ona prida plyn. Ja normalne mam obavy,ze to auto to nevydrzi.
Premyslal som,ze zajdem do autoskoly a zaplatim si hodinu aby som videl ako vlastne ucia jazdit.
Jazdi sice ako tak dobre ale toto stlacanie spojky a preradovanie je utrpenie. Neda sa poziadat autoskolu ci by sa pozreli na jej styl jazdy ci to je ok?
Chcela by nove auto ale ja si myslim,ze jej stylom jazdy to auto nevydrzi ani jednu sezonu.

Strana
z5
adkoalauri
25. nov 2019

Zakladom je dobre sa vydat...tiez som velka kamaratka spojky,ale moj manzel si to nevsima...ak by vsak zacal komentovat moju jazdu -mohol by,jazdim na jeho aute,milo rada by som mu odovzdala volant a mohol by byt mojim osobnym soferom..velmi rychlo by ho to prestalo bavit..pred mesiacom som cuvala z dvora a neodhadla som pravu stanu brany a strhla som cele zrkadlo.Odstavila som auto,nasadla manzelovi a on ako najspokojnejsi manzel nas roznosil do skolky,roboty.A nemam 20 rocne auto..zaroven skonstatoval,ze chýba na aute kamera,taketo veci sa stavaju aj skusenejsim vodicom...takze tak...

maciatkolulu
26. nov 2019

@adkoalauri neviem, kedysi sa jazdilo bez kamier a senzorov a rovnako sa vychádzalo z garáž a podobne.... Ja mam XY rokov skúseností, našťastie len tukance, klop klop, klop, mam svoj štýl jazdy komu sa nepáči, nemusí so mnou jazdiť. A hotovo. Ale naozaj vyhovárať sa, že auto nemá kamery a parkovacie systémy a neviem co, je smiešne. Šofér ma vedieť zvládnuť jazdu aj bez týchto vymoženosti, lebo nikdy nevie, kedy mu to zlyhá a potom co, uprostred mesta, kuká ako seba v lese, lebo nevie zaparkovať. Myslím, že aj v autoškole sa parkuje bez kamier.... Ale ok

laska201
26. nov 2019

Neboj za chvilu zakazu vsetky naftove a benzine auta.ved uz teraz menili benzin za taky co vam rozlepta vsetko mozne takze casom aj fungel nove auta pojdu do prdky.budeme jazdit na elektrinu.alebo vobec aj to maju v plane.takze toto je buducnost aut.

stanzi
26. nov 2019

@maciatkolulu Presne tak 🙂 Kto nevie fungovat bez senzorov a kamery, nema mat vodicak.

adkoalauri
26. nov 2019

@maciatkolulu asi mas problem v citani s porozumenim...

maciatkolulu
26. nov 2019

@adkoalauri prečo, inak ja sa tak dobre bavím na tejto konikovskej vete... asi mas problem v citani s porozumenim...Véd si napísala, že manžel povedal, že chyba na aute kamera.... Naozaj šofér ma vedieť fungovať aj bez kamery, odpáli sa ti niekde a nebudeš sa vedieť ani pohnúť. Ja niekedy ziram keď vidím parkovať nejaké osoby...ze kto im dal vodiča a podobne. Čítanie mi ide fajn od päť rokov a myslím, že aj s porozumenim👍

vroni
26. nov 2019

@maciatkolulu, ale prosím ta! Kedysi sa jazdilo ak bez serva, posilovacov bŕzd ci ABS. Keby ti to dnes uprostred mesta odišlo, máš dosť problém. Auta sú stále širšie, ťažšie a vybavenejsie elektronikou. Ja som si robila vodičak ešte na skodovici. Takej prastarej, ešte než sa začali robiť Favorit. Ako nadštandard mala dva spataky namiesto jedného. Videla si všetko naokolo, pri prejazde z pruhu do pruhu si sa na nultý uhol musela otočiť, na brzdu sa skákalo a brzdila si celou váhou. Ale auto malo 700 kg a pri 120 si kontrolovala, či ešte držia kolesá. Dnes jazdím na trojtonovom pancieri, keby som ho chcela zabrzdiť vlastnou váhou, potrebujem tak 24 km. Spataky mam síce ešte stále dva, ale kufor si cez ne nevidím. Auto je oblé, kufor dvakrát klopeny, proste koniec auta, ktorý vidím v zrkadle, žiaden koniec auta nie je, auto je minimálne o 20 cm dlhšie ako časť, ktorú vidím. Isteže by som zaparkovala aj bez kamery a senzorov. Len miesta by som potrebovala minimálne o pol metra viac. Mam najazdené vyše milióna kilometrov, bez vážnej nehody (nejaké škrabance a tak samozrejme boli), nechystám sa vracať vodičak kvôli tomu, že sa moje auto (do malého priestoru) bez senzorov zaparkovať nedá. 😉

maciatkolulu
26. nov 2019

@vroni tak ty máš ešte starú dobrú školu.... 👍

vroni
26. nov 2019

@maciatkolulu, heš, potvora, o tom sa nehovorí 🤯Ale áno, ešte socikovsku (aj keď na samom konci) 😂😂😂

babina_33
26. nov 2019

Asi tak @maciatkolulu. Kamoska ta bez kamery a bez cuvacich senzorov nevie cuvat vobec, nechapem. Keby nemali take auto jak maju tak je nahrata :/

maciatkolulu
26. nov 2019

@vroni však ja tiež nezaostávam😂😂😂😜, ja mam tiež poctivú školu, síce už na fabio, ale tiež psssst

majkeel
29. nov 2019

Komu sa nerozsypala automaticka prevodovka, ten nepochopi. 🙂 Do automatu by som siel len do max 3 roky stareho auta. Jedna technologia automatov pokrocila, jednak este nie je pridlho zhumplovana pripadnymi zlozvykmi predosleho majitelom.
Co sa tyka, ze motor huci, ze nema zaradeny spravny stupen. Opakuj jej, ze 1-2 na rozbeh a preraduje sa 30-50-70-90 km/h /3-4-5-6 stupen. Do kopca pridat navyse 10 km/h (preradovat pri 40-60-80-100 km/h). Do kopca auto na 4ku pri 50km/h nevladze, odpali zotrvacnik.
Alebo nech preraduje podla otacok. Motor pod 1500 ot = motor sa dusi, nevladze = zaradit nizsiu rychlost, nad 2000 ot = zaradit vyssiu.
Nauc ju brzdit motorom. Vletiet do zakruty so stlacenou spojkou a brzdou je nebezpecne. Koleduje si o smyk, lebo spojkou odpoji kolesa od motora, ktory stabilizuje auto lepsie ako vodicova brzda (najma pri 4kolkach). Do zakruty sa ide, ze sa brzdi motorom. noha prec zo spojky aj plynu, pripravi sa noha na brzdu na dalsie pripadne pribrzdenie. Dalej vid otacky, pod 1500 ot podradit (spojka a nizsia rychlost), nad 1500 iba postupne pridavat plyn pri vyjazde zo zakruty.
Ako sa hovori. Co ma urobit zena, ked sa pokazi auto. Dat kluce manzelovi a povedat, ze ma kupit take, co sa nekazi. 🙂

basska_b
29. nov 2019

Inak nás na autoškole učili túto hlúposť. Furt som počúvala že najprv spojka, potom brzda. V niektorých situáciách to možno ma zmysel, ale dúfam, že sa to odučím,keď začnem viac jazdiť, lebo otec vravel, že keď napríklad mi niekto vbehne pod kolesá a budem potrebovať okamžite zastaviť, tak keď toto urobím, tak si ešte zrýchlim auto (napr. dole kopcom) a zastavím strašne neskoro. Nemyslím si, že auto takto žena pokazí..i

majkeel
29. nov 2019

@basska_b V autoskole sa to uci, lebo ziaci vzdy najskor zabrzdili, nestihli zaroven stlacit spojku a … motor skapal. Tak zacinaju povinne najskor spojka, potom brzda ...
V reali sa najskor pribrzduje motorom, aj brzdou, az otacky klesnu na 1500, az potom sa zacina pomaly stlacat spojka na pod/vyradenie, aby podtacany motor nezhasol.

egiginka
4. aug 2020

Popravde, to je za trest sofetovat auto z 98... a i bezpecnosti to ani nehovorim. Kazdy podla rozpoctu... ale novsie auta sasoferuju lepsie, maju ovela viac bezpecnostnych systemov co ulahcia, pomozu pri soferovani, alebo teda ochrania. Vsak auto z 98 pravdepodobne nena ani posilovac riadenia:(... ako ja radsej mhd ako mat taketo auto:(.... k automatom, chalani z autoservisov, kde chodievame, tak automaty maju. Moj automat auto za 14 rokov problem nemalo... ale, nejdem presviedcat o automate... len sa necudujem jej:(

marca12
4. aug 2020

Jaj ludia vy s tym automatom. Co tak sa naucit jazdit? Tieto zlozvyky so spojkou sme mali viaceri. S kludom jej vzdy povedz a musi sa odnaucit. Manzelka zrejme nema taky cit,nepocuva motor. Ak robis s autami,nevysvetloval si jej ako ma pocuvat motor? Musis byt na nu vludny,ak si nervozny,tak bude vzdy panikarit a nenauci sa to

stary_ujco
4. aug 2020

Dámy vyššie, tema je vyše pol roka mŕtva. Dotyčného asi trafil šľak... A to len kvôli takej prkotine ako je vytlacanie spojky a vytacanie motora. Pritom ma doma ženskú patriacu do tých horných 10 percent, čo sa jazdeckych schopností týka (no offense). A keďže celý život robí s autami a je megastrasne bohatý, tak žene kupil 20 ročný crep za tisic eur, na ktorom ho ukrutne mrzí, že mu žena po piatich rokoch možno odpáli spojku za 120 eur a 2 hodiny jeho vlastnej roboty. Lebo 20 ročný automat je smrť a len ostara. Áno, spojka pri brzdení je akýsi novotvar na polovodicov v autoškole, len aby nejako presli cez skúšky a mohli sa zapojiť samostatne do premávky. Ale keby sa v autoskole nejazdilo celý cas na dvojke, obcas trojecka, tak by sa adepti naucili namiesto spojkovania aj podradovat a brzdiť motorom. Co je pri dnesnom nástupe hybridov vlastne dobrá znalosť setriaca peňaženku.

egiginka
5. aug 2020

@stary_ujco haha;)) krasne napisane🙂

inulienka29
5. aug 2020

@stary_ujco možno si to tu prečítala jeho žena a zabila ho 😂 ale o ho prestala voziť tak nemá čas napísať 🤪

pallacinka29
10. aug 2020

@inulienka29 autor musel byt riadny zidak, ktoreho zena niesla ked mal vypite, tak bol mudry ako telefon 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

spolocenskesatynela
27. feb 2021

V prvom rade by mala mať zena poriadne a bezpečne auto. Aj ja som jazdila na fabii čo bola celkom slušná jazda ale keby mi mi s kúpil starého črepa tak by lietal aj snim . Tiež som mala problém so spojkou a preradovanim ale nič lepšie ako pre ženy je automat.

mirage
27. feb 2021

@spolocenskesatynela aj si citala diskusiu?

spolocenskesatynela
27. feb 2021

@mirage predstav si že čítala

mirage
27. feb 2021
ckatka
27. feb 2021

Ja ti poviem takto. Môj otec bol automechanik.Vodicak som.robila.v 18tke s tým, že ma naučil ako byť ohľaduplný k ostatným, posádke aj k autu. A aj som vedela ze prečo. Jazdím dlho, veľa a perfektne. Potvrdzujú to ľudia, ktorých vozim a aj náš súčasný automechanik.
Moj manžel sa naučil jazdiť v autoškole a z (rallye) televíznych programov...dodnes tvrdí, že som mizerný šofér a ničím auto. On obchádza každú jamu (aj za cenu obliateho spolujazdca) a jazdi štýlom brzda - plyn a mňa bude dzubat keď idem po dedine na trojke. Ale podla.mna sa to auto lepšie cíti na trojke ako na štvorke aj podľa otacok aj podľa zvuku.
Takze...hm...vec pohľadu.

Ja tvrdím, že auto je spotrebný tovar. Jasne, že chceme aby vydržalo čo najdlhšie, ale keď si mam vybrať medzi jemnou a plynulou jazdou príjemnou pre posádku, a decom nafty na spotrebe alebo nejaké eura za tlmič, tak.volim to.prve.

lubigabrikova
27. jan 2022

Kupis jej stary srot a este sa cudujes ako na hov...jazdi a ze auto huci a pod🤦‍♀️.

Strana
z5