Máte obavy, že AI nahradí vašu prácu?
... bojíte sa, že prídete o prácu, a nahradí vás umelá inteligencia, alebo proste stroj?
Tak ako kedysi existovalo zamestnanie "lampár"... Večer rozsvietil lampy na ulici, každú jednu zvlášť. Za úsvitu sa lampár vrátil, aby ich uhasil pomocou malého háku na tej istej tyči.
A dnes už táto práca neexistuje ... Lebo väčšina miest s plynovým pouličným osvetlením ho nahradila novým elektrickým pouličným osvetlením.
Čaká nás to všetkých?
Nechajme sa prekvapit co nam AI uz ponuka a neviem o tom a co nam AI ponukne a za chvilu sa dozvieme, prinesie mnohe prekvapenia ale aj mnohe sklamania .. .
@sfinks akého pomocníka v škôlkach? ty si vieš predstaviť, že sa o tvoje 4-5 ročné dieťa bude starať robot? prosím ťa netrep.. to môže rovno nahradiť aj rodičov a vôbec - ak budú všetko robiť roboty, z čoho bude mať štát prachy? kto bude platiť dane? a čo s toľkými ľuďmi bez práce?
Chcel by som sa dožiť tej doby keď AI bude viac ako človek, lebo v tom momente by sme si museli uvedomiť a zvážiť, že kam ako ľudstvo chceme kráčať ďalej, a ak by to malo viesť k tomu, že by sme boli nútený viac na sebe makať, určite by to nám ako ľudstvu pomohlo. Muska moc nemusím, je pre mna az prilis velky vizionar aby som mu rozumel, ale co on ma v plane s tým neuralinkom v mozgu ci ako sa to vola, by sme teoreticky mohli byt mudry vsetci a tak budeme na istej urovni AI, ostatne je co to ale spraví s nasimi emóciami.
@sfinks akekolvek remesla. Neviem si predstavit, ako AI maluje dom, vari menu v restauracii, striha alebo robi nechty. Zdravotnictvo- napr sestry, ortopedi, zubari. Ucitelia- musia velmi improvizovat podla skupiny, veku deti, aktualnej nalady v triede. Pomahajuce profesie ( psycholog, socialna praca). Udrzbari, PLC programatori. Polnohospodarstvo. Administrativa bude vyrazne preriedena, zostanu ludia s pridanou hodnotou. Detto programatori.
Ale urcite v nejakej miere zostane i par ludi, ktori budu vyrabat veci, ktore moze vyrobit automatizacia alebo IT. Myslim, ze to bude taka nova hypstercina, ako ked si teraz niekto da robit topanky na mieru alebo kupuje handmade oblecko.
Zlozenie ludi pracujucich v jednotlivych odvetviach sa bude viac priblizovat 80, 90 rokom. Co je mozno fajn, lebo aktualny zaujem o admin dzoby a nedostatok remeselnikov nie je udrzatelny.
Ale napríklad veľmi by som si prial aby AI nahradila zubárov ako takých, je mi jasné že každý chrup si vyžaduje iné podmienky, ale v dnešnej dobe je veľa zubárov ktorú si svoju roboru nevedia dobre robiť lebo nemajú toľko praxe ešte, a čisto teoreticky ten AI zubár robot by tú prax mal v sebe nainštalovanú už hneď.
@10zabka pozri, v roku 1985 nikto neveril že budeme telefonovať na kamere, normálne sa rozprávať s človekom na obrazovke. Bolo to vo sci-fi filmoch..
dnes to robíme bežne.
V roku 1985 nikto neveril že v malom obdĺžničku vo vrecku budeme nosiť stovky encyklópédií, chatov, poštu, fotoaparát, stovky pesničiek a hudobných skladieb, niekolko stoviek fotografií... všetko v jednej škatulke vo vrecku na rifliach!
@jankafresova a to znamená, že Al nahradí za ďalších 40 (pardon 39 rokov) prácu všetkých ľudí?
Skôr by bolo dobré prinútiť vlády aby sa začala riešiť otázka nepodmienečný príjem pre každého keď to AI začne masovo nahrádzať ľudí, aby sme zo dňa na deň neostali bez príjmu. Inú variantu ako sa človek v tomto období dostane k peniazom nevidím. Už to testovalo tuším Fínsko, a zlyhalo to, ale tak ja tomu aj chápem, zlyhalo to kvôli tomu že c tom období ešte nie sme, a na drujej strane ľudia dali spatnu vazbu ze sa citia nepotrebny, preto to zrusili,,,, ale hovorim ,,,, ten technologicky posun môze príst ako povodne, alebo to príde ako dialnica s ba do KE.
@sfinks praveze skolstvo aj podla mna raz bude uplne ine ako ho dnes pozname,
to si viem uplne realne predstavit ze nebudu zrejme ziadny asistenti,
mozno raz ani ucitelia,
lebo AI bude vediet hned ktore z deti ma ake nadanie, talent, co treba zlepsit, ci ma aspergera, dysgrafiu, atd atd.. a podla toho na dieta bude aj individualne reagovat- myslis ze sa to da?
A co si myslel sklamaniami co pridu s AI?
Mozno ako vo filme circles (s Emou Wattson) ze vsetky konverzacie, maily, spravy budu citatelne pre vsetkych napriklad?
@simona20201309 hrozna predstava s tou skolkou
@10zabka nie všetkých. možno iba 50% a aj to bude priveľa. a možno viac, možno menej. ťažko povedať - ja len, že nepodceňuj sci-fi. pozri na web replika bodka com. "AI spoločník, ktorý sa chce učiť a rád by videl svet vašimi očami. Replika je vždy pripravená na chatovanie, keď potrebujete empatického priateľa.
Replika je aplikácia založená na AI, ktorá sa môže vydávať za skutočných ľudí a generovať reakcie podobné ľuďom."... pred 20timi rokmi by si
povedal
že mať frajerku ktorá je AI predsa nie je realita. a dnes už je.
@jankafresova a ty v akej profesii pracujes? je rizikova s pohladu ai nahradenia?
@walentina7
vyriesilo by to soc. rozdiely, chudobu, len neviem ako by s takym niecim suhlasili politici
(teraz myslim akychkolvek, ktori by boli aktualne pri moci),
ale ci by sa to pacilo takym ludom ktori su nauceni ze ziju za vodou?
Uz prisiel raz davno jeden chlapik s napadom elektriny pre vsetkych a zadarmo a ako kvoli tomu skoncil?
@walentina7 autisti sú mnohí šikovnejší ako ty. kamarátka autistka má dve deti a pracuje ako manažerka v korporácii vo viedni.
@raztovsetkozmizne ja robím v korporáte, takže veru áno

@domak2 prosim ta tam ani AI nic nezmoze 😂 lebo ta zazracne problem so zeleznicnymi tratami a infrastrukturou nevyriesi ale mozno bude aspon optimalizovat meskania (ty uz meskas tak meskaj dalej, ty este nie pod rychlo)