icon

Máte skúsenosti s liečbou/priebehom rakoviny pankreasu?

amalka147
10. jún 2019

Ahojte. Svokre zistili rakovinu pankreasu s metastazami na pečeni a pravdepodobne aj na pľúcach. Veľmi ťažko to nesieme..mal niekto podobnú skúsenosť? Skúšame prevoz do Bratislavy aby sa na ňu pozrel onkológ. Dá sa niečo zachrániť? Alebo aspoň spomaliť priebeh choroby? Strašne bolesti v bruchu má :( snažíme sa chovať normálne lebo na psychike jej to nepomoze.

mogaa
27. jún 2019

@lindusss2016 čo sa týka olejov - už viacerí lekári presadzujú teóriu že najlepšie v kuchyni je používať klasickú bravčovú masť(, najhoršie je maslo(kvôli rýchlemu prepáleniu, čo sa týka studenej kuchyne - najhoršie sú klasické margaríny,potom maslá typu Rama.....oleje, naopak najlepšie je klasické maslo......oleje v teplej kuchyni (olivový, slnečnicový, repkový)tiež nie sú dobré lebo sa rýchlo prepália - preto tá masť

lindusss2016
27. jún 2019

A zdravi zivotny styl je predsa dolezity pri prevencii nadvahy, ktora, ako vsetci vieme, je rizikovym faktorom takmer kazdej rakoviny a zatazuje cely srdcovocievny system.

lindusss2016
27. jún 2019

@mogaa suhlasim, ale su aj rastlinne oleje, ktore su vhodne do teplej kuchyne a predsa su vyrabane setrnejsim sposobom. Na niektorych je vyslovene napisane, ze su vhodne len do studenej kuchyne, tie samozrejme na varenie a pecenie nepouzivam, len do salatov

mogaa
27. jún 2019

to čo je zdravé a čo nie je otázka pohľadu...naposledy som pozerala video od MUDr.Elekovej, presne o masti - konkrétne tam hovorila že ak niekto príde k lekárovi s tým že si dá denne 20dkg špeku - doktor mu povie či s azbláznil, ale ka ten istý človek príde a povie schudol som 5kg - tak ho lekár chváli že super len tak pokračovať...ale metabolicky je to presne to isté....ak človek chudne - telo "trávi" tuky - premieňa ich na enegiu, tuk sa nevyparí ani nevylúči močom či stolicou - telo ho premení na energiu...naozaj zaujímavé video, kto chce prikladám link

https://www.youtube.com/watch?v=R_bcOaHO3ds
lindusss2016
27. jún 2019

@mogaa mas pravdu, ale je urcite rozdiel tuk a tuk v speku (teda ak tym spekom myslis slaninu), kedze udenie nie je absolutne vhodne spracovanie potravin...

mogaa
27. jún 2019

@lindusss2016 rovnaký názor na tie "rastlinné maslá" a aj oleje v kuchyni má Margit Slimáková - odborníčka na stravovanie - v podstate odporúča jesť len prirodzené potraviny a z nich robené jedlá, stač keď si niekto pozrie zloženie kvasníc - nič čomázloženie na viac riadkov nie je zdravé🙂

mogaa
27. jún 2019

....pri nej človek zistí že aj keď si myslel že sa nestravuje najhoršie, tak to nie je ani zďaleka zdravo🙂

cuculiatko88
27. jún 2019

poznam pripad, v oktobri zene zacali hrozne bolesti zaludka, myslela si ze je to predsvadobny stres(vydavala sa jej dcera) potom to zvalovala na posvadobny stres, sla po mesiaci k dr., mala zvacseny pankreas, zial bolo to take rychle ze do mesiaca zomrela 😥😥😥😥😥

lindusss2016
27. jún 2019

@mogaa ale ja o "rastlinnych maslach" netvrdim nic dobre... palmariny su najvacsi tukovy hriech za mna. Ja len pisem, ze existuju rastlinne oleje, ktore su vyrabane aj kvalitne, napr.kokosovy, tekvicovy, lanovy, olivovy aj repkovy. Ale stale tu hovorim o vysokej kvalite spracovania, ziadny akoze kokosovy olej, ktoreho zlozenie uvadza na prvom mieste palmovy tuk. Musia to byt 100%ne a za studena lisovane oleje

mogaa
27. jún 2019

@lindusss2016 no len v tom je ten problém, že sú lisované za studena...obe tieto dámy tvrdia že olej ktorý je lisovaný za studena sa prepáli najrýchlejšie - hneď po masle....v studenej kuchyni sú ok, ale v teplej že sú nevhodné

mogaa
27. jún 2019

Ja som doteraz tiež používala 100% repkový olej v domnení že je zdravší, lebo som niekde vyčítala že sa prepáli pomalšie ako slnečnicový🙂Slimáková napr.odporúča len masť a kokosový olej na teplú kuchyňu

lindusss2016
27. jún 2019

@mogaa tak to je len jeden zdroj, ale ok, ty si sa rozhodla riadit tymto... dnes, v tom pretlaku informacii je obcas tazke zistit, co je to spravne a preto si musi asi kazdy vybrat sam. Ja pouzivam aj kvalitny repkovy a verim mu, nevysmazam, max oprazim cibulku, to je cele

lindusss2016
27. jún 2019

@mogaa kvalitny kokosovy olej je dost drahy, ak by si na nom varila pre celu rodinu. Lebo tie litrove vedra za cca 5€ maju od kokosoveho oleja daleko, to ozaj radsej ten repkovy

mogaa
27. jún 2019

@lindusss2016 na kokosovom som skúšala, nechutí mi to - dáva to tomu jedlu takú pachuť...tak striedam masť a repkový🙂sestra napr.začala robiť len na masti - predtým mala problémy so žalúdkom aj ona aj švagor - odkedy používajú masť tak žiadne ťažoby po jedle....ale je pravda že sestre medzitým zistili aj helokobaktera a zle jej potom bývalo aj kvôli zničenej mikroflóre žalúdka po ATB

lindusss2016
27. jún 2019

@mogaa ja zas nemozem citit vonu masti 😐 ale pre tych, co vela smazia, je urcite mast tym najlepsim tukom

kylie1983
27. jún 2019

@lindusss2016 Môjho muza bratranec nema este ani 50tku a ma rakovinu pankreasu s metastázami...Ale pil odkedy sa oženil... Fajčí doteraz, aj ked piť prestal. Strava tiez zlá, takze uňho je to životný štýl, možno aj ak mal nejaké predispozície, tak týmto si to určite urýchlil...

lindusss2016
27. jún 2019

@kylie1983 presne to si aj myslim, ze tato rakovina tak vznika 😐

amalka147
autor
3. júl 2019

Bohužiaľ 30.6 svoj boj prehrala. Trvalo to len 25 dní od stanovenia diagnózy. Bohužiaľ. K tomu sa pridružila ešte aj embólia pľúc.

ave17
3. júl 2019

@amalka147 úprimnú sústrasť, to bolo naozaj rýchle :( ale aspoň sa dlho netrápila, nikdy nevieme dňa ani hodiny, naozaj...

lindusss2016
3. júl 2019

@amalka147 uprimnu sustrast, tak to bolo ozaj velmi rychle 😥 kolko mala rokov, ak sa smiem spytat?

kylie1983
4. júl 2019

@amalka147 Úprimnú sústrasť... 😢

zuzankkaa1
4. júl 2019

@amalka147 neuveritelne....tak rychlo 🥺🥺

cuculiatko88
4. júl 2019

@amalka147 uprimnu sustrast, zial tato hnusna rakovina je rychla 😔😔😔😔😔

tova
4. júl 2019

@amalka147 Uprimnu sustrast. Co su to ale za lekari ked oni 4 dni pred smrtou este riesia, 2 tyzdne po stanoveni diagnozy ci je to zhubny alebo nie. To mali vediet okamzite. 3 tyzdne s nou ani len neskusili nieco riesit, dr. odhadne rok zivota namiesto jedneho tyzdna. Dufam ze jej aspon lieky na tlmenie bolesti dali nakoniec..

amalka147
autor
4. júl 2019

Mala 47. Tam vo všetkom.hral rolu čas. Poslali ju na biopsiu a čakalo sa na výsledky že či je zhubný či nie.. zrejme sa asi dostal vzduch do vnútra a metastázy sa začali šíriť rýchlosťou svetla. A to 2x jej brali vzorku z pečene takže 2x do nej pichli, lebo to robil asi nejaký idiot, (1zlx vzorka spadla na zem,, takže urýchlene to bolo maximálne.. ach. Dávali jej iba opiá na tlmenie bolesti a nejaké antibiotiká po ktorých jej bolo blbo. Bohužiaľ akonáhle prišla z banskej Bystrici z biopsie zoslabnuta, tak jej puchli nohy. Asi sa už zrejme nalievala vodou. Odvtedy žila asi týždeň a pol. Chuderka... Už jej je dobre, už sa na nás pozerá z neba. Dúfam že je šťastná.

amalka147
autor
4. júl 2019

To už neskoro zistili. Bohužiaľ vtedy nebolo pomoci. Bolesti v boku mala skôr, ale nešla nikde s tym. A to sa jej stalo osudným.

amalka147
autor
4. júl 2019

@tova lekári nestihli ani stanoviť liečbu. Takže žiadna chemo ani nič nebola podstupena.

lindusss2016
4. júl 2019

@tova zhubnost potvrdi len histologia a na tu sa caka 2 tyzdne

amalka147
autor
4. júl 2019

@lindusss2016 mali sme výsledok do 7 dní. Bohužiaľ do ďalších 4 dní bol koniec.

lindusss2016
4. júl 2019

@amalka147 ja som lenchcela povedat, ze to nie je neschopnostou lekarov. Tato choroba je strasne rychla 😥 a u vasej svokry to bol fakt extrem