Medveď v Liptovskom Mikuláši

tundra
20. mar 2024

Zaujíma ma Váš nazor na populaciu medveda na Slovensku.

1.Ste za regulovany odlov, za učelom zniženia stavov populacie medveda a zvýšenie bezpecnosti v lesoch.
2.Som na strane ochranárov,medveda treba chranit.
3.Je mi to jedno,nechodim do lesa,nezaujíma ma to.

Ďakujem, za zdieľanie názoru.

klarissa25
20. mar 2024

Samozrejme bod jedna. A to bez ohľadu na to co sa stalo v Liptovskom Mikulási

tttbb
20. mar 2024

1.

darinks01
20. mar 2024

nech som akýkoľvek veľký milovník a ochranár zvierat, toto je jednoducho aj na mňa veľa. má to však aj druhú stranu pohľadu - veď my tie zvieratá vytláčame stavaním betónových džunglí.

pribinak
20. mar 2024

Bod c. 2

Ľudia vytláčajú zvieratá z lesa, stavia sa hala-bala, kto má prachy tak si vybaví.
To čo sa robí pri zbere húb, čučoriedok, malín, brusnic v našich lesoch je šialene. To inde nevidíte. Tým zvieratá nezostane na zratie nič.
Romovia ničia lesy a rastliny.
V lesoch ľudia chodia krížom - krážom, je im jedno že je uzávera turistického chodníka. Kašlú na to, aké sú odporúčania. A potom sa náramne čudujú
Skialpinisti to je toez kategória sama za seba.

Zmenšovanie národných parkov, nekonečne stavanie hotelov, kde si kto zmyslí

walentina7
20. mar 2024

1.

unicornlady
20. mar 2024

1.

alenamihal
20. mar 2024

Treba ich trocha preriedit,takze strielat ..lekar ti povie ,treba chodit na prechadzky do lesa a skor si tam ides po smrt ako sa odreagovat atd....

maranco
20. mar 2024

Nestačí jedno opatrenie strieľať ich, treba urobiť súčasne viac, napríklad

Riadne stíhať úmyselné prikrmovanie medveďov, aj pokutovať nedbalé nakladanie s odpadom
https://www.facebook.com/andrejbalintRTVS/video...
https://www.facebook.com/100064307274913/videos...

Zakázať predaj zbieraných lesných plodov.
Keď si niekto nazbiera toľko čo potrebuje pre seba/rodinu nepoviem, ale keď to ide predávať na trh, na ulici, alebo dá inzeráty tak to je už za hranou.

laurita285
20. mar 2024

Posledná odpoveď by mala byť : Nie som dostatočne vzdelaný/a v téme a nedokážem sa relevantne vyjadriť.

TO BY MALA BYŤ AJ SPRÁVNA ODPOVEĎ a nie dojmy a pojmy :D

betulinka1
20. mar 2024

@tundra bod 1 ale nie len preto čo sa stalo v LM. Slovensko má určitú veľkosť územia, každý medveď má určitú potrebu svojho teritória, napr. veľkosť teritória jedného samca je minimálne 3000 ha., v ktorom sa môžu nachádzať 2 až 3 medvedice s mláďatami a jednoducho počet medveďov, ktorý na Slovensku je, nie je v súlade s tým, čo je schopné Slovensko teritorálne uniesť a medveďom ponúknuť. Iba odhad Ministerstvo uvádza, že medveďov je 1300 kusov. Tých medveďov je odhadom poľovníkov 2x viac. V minulom režime bolo odporúčanie 500 jedincov na celé územie SR, inak sa regulovali. Takže niečo tu nesedí, lebo veľkosť územia sa nezmenila ale počet je markantne vyšší. Toto je teória. Teraz prax poznám veľa ľudí, čo desaťročia chodili po lese a teraz už aj ony hovoria, že je medveďov viac ako má byť a začínajú upozorňovať aj na vlkov, ktorých je napríklad už bežnejšie vidieť na okrajoch lesa, čo za roky späť nikdy nevideli. Poznám takých, čo prestali v lesoch stanovať, začali nosiť zbrane, petardy alebo kaser na medvede. Napríklad známa mala zvonček a mlada medveda bolo také zvedavé, že sa prišlo za ňou pozrieť čo to zvoní, pri Kľaku. Tých príbehov ľudí je veľa ale tak nič sa nestalo a nie je to v štatistických údajoch ako stret s medveďom.

la_dolce_vita
20. mar 2024

1... kedze rada chodim do hor, do lesa, do prirody a byvam pod Tatrami, kde je to uz alarmujuce a proste sa bojim coraz viac ☹

maminkadeticiek
20. mar 2024

1.Medved je zviera ako kazde ine.Ak sa reguluje vyskyt inych zvierat nevidim dovod aby sa neregulovalo mnozstvo medvedov,obzvlast ak stracaju plachost a zostupuju nizsie a utocia.

gab1sol
20. mar 2024

@tundra nemyslím si, že by to malo byť buď 1, 2 alebo 3. Malo by to byť niečo medzi tým (teda odhliadnuc od 3).

chodec15
20. mar 2024

Jeden clanok uvadza 1275 medvedov na sk, druhy 3 tisic. Slusny rozptyl. Asi sa vsetky medvede neprihlasili k trvalemu pobytu v predpisanej lehote.

hiro
20. mar 2024

@maranco Tieto krmoviska su v lesoch kadetade, vsetko mozne je tam vysypane, niekolkometrove hromady.
@la_dolce_vita Boli sme s detmi v roznych lesoch asi tak 500x a netretli sme v podstate nic ak sa nerata zaba v bazurine.
Ide o to ze ked medved o tebe vie tak ty o nom nevies. Takze my sme ziadne zviera ani zvieratko nezahliadli ani v dialke.
Osobne mi to je jedno, nemyslim si ze medvedov je malo ani ze su extra dolezite - napriklad oproti vlkom. K obydliam chodia kvoli jedlu. A toho medveda v LM co zabludil par sto metrov od hory tak hnali trubiacimi autami presne na opacnu stranu ako prisiel - cez cele mesto, sa necudujem ze to dopadlo tak ako dopadlo.

tundra
autor
20. mar 2024

Trochu svetla,preco sa pytam😁.Zijem vo Švajciarsku a v kantone, sa za poslednych par rokov zvysil pocet vlkov tak,ze v pravidelnych intervaloch dochadzalo,ku skodam na hospodarskych zvieratach.Rolnici spravili peticiu,tu posunuli do parlamentu a v priebehu par mesiacov,schvalili povolenie na mimoriadny odlov.
Jednu mensiu svorku eliminovali komplet.Tiez je tu vlk chraneny,ale pod tlakom verejnosti sa pristupilo k opatreniam.Okrem toho,som neaktivny polovnik a tato tema ma celkom zaujima.Dakujem za Vase nazory👍💪.

hiro
20. mar 2024

(akoze podla mna to je uplne bezpredmetna tema, polovnici zastrelia nasobne viac ludi ako ich zomrie po stretu s medvedom - a zda sa ze populaciu polovnikov sa nechystaju trosku zregulovat...)

mandzula
20. mar 2024

Som za reguláciu založenú na základe objektívne zisteného počtu jedincov a úživnosti revírov.

ibatanecnica
20. mar 2024

@klarissa25 to sa už dávno malo robiť.

ibatanecnica
20. mar 2024

@laurita285 ja počúvam aj odborníkov a na základe toho si tiež vytváram názor. Človek nemusí mať vyštudovanú oblasť, aby zaujal stanovisko

ibatanecnica
20. mar 2024

@chodec15 veď mali zimný spánok 😂

gab1sol
20. mar 2024

@hiro toto som si pomyslela, keď som videla video, ako medveď uteká ulicou pred autom a pozerá na jednu, druhú stranu, kam by ušiel… By ma zaujimalo, čo by robil vodič, keby vyplašenému medvedovi, ktorého hnal pred sebou, do cesty vošla napríklad mamička s kočíkom.

petulda333
20. mar 2024

@pribinak suhlasim,ale doplnim,ze nejaky odbornik vravel,ze mame viac medvedov nez ine staty dokopy. Nechcem pisat ktore spominal,pretoze si nepamatam presne,myslim,ze bolo Cesko,Rakusko a este asi 2. Cize su aj premnozene,to je fakt. A treba s tym nieco robit

mondolina
20. mar 2024

2.

la_dolce_vita
20. mar 2024

@hiro teoriu ovladam, som aktivny turista, mam sprej, zvoncek, pistalku.. napriek tomu som sa stretla s medvedom viackrat, casto vidim trus alebo stopu. Nebezpecne pre mna to zatial nebolo, ale co nie je, moze byt. U nas hned za mestom su cedule o ich vyskyte proste vsade. Nie som bojko, chodim sama bezne do Tatier na celodenne tury a ver tomu, ze to nie je prijemny pocit niekedy. To som kedysi nemala. Ale stretla som ho aj v lesiku hned za bytovkami, to nie je normalne a tito uz nemaju prirodzene spravanie a su nevyspytatelni. Aj na huby chodim do lesa, kde sa uz kazdy boji chodit. Mne to nepride normalne..

hiro
20. mar 2024

@la_dolce_vita Sa ani necudujem ze si sa stretla - "mam zvoncek, pistalku" 🙂 To je nedostatocne. Nemas tri deti ktore kricia o dusu bez prestania, nahanaju sa s palicami ktorymi buchaju o okolite stromy...

pribinak
20. mar 2024

@petulda333 Česko? Veď tam nemá macko podmienky. To je trosku blby príklad od pána odbornika

zuzudrnda
20. mar 2024

@laurita285 Čo Slovak, to ekológ,etolog a zoológ. Ako pri ktorejkolvek inej téme vzorec

tundra
autor
20. mar 2024

Inac, jeden ochranar a zastanca medvedov, tiez tvrdil,ze medved bezdovodne nezautoci.Natocil vela dokumenov a spravil vela fotiek.
Pripajam video ako skoncil s priatelkou😔

https://www.youtube.com/watch?v=S4RmKoB0iD8
petulda333
20. mar 2024

@pribinak pisem,ze si nepamatam presne.