Mierový pochod
Ste na ňom? Boli ste alebo pôjdete?
@ice8 Vojna o územia, občas prerušovaná chvíľami pokoja, keď jednotlivé strany zbierali sily na ďalší útok a ďalšiu obranu... o jednotlivcov, ktorí padli v boji sa nik nestaral (neboli žiadne dokumenty garantujúce nejaké ľudské a iné práva). Ja sa do takého obdobia vracať nechcem. Ty áno?
@annm81 Nuz, kritizuje sa tu kroky urcitych krajin (okrem Ruska, si na ine uzemie narokuju mraky inych krajin), ale je zaujimave, ze zrazu vadi, ze RU a UA su tam kde su, pricom zle si robili viac ako 100 rokov.. Takze sa nakresli nejaka ciara, hruba, napr WW1, a od toho vitaztva sa buduju nove hranice, a cokolvek co bolo predtym, tak to nic, to uz mozeme zakopat vojnovu sekeru, tam vyvlastnovanie uzemia nevadi? Tebe mozno nie, ale potomkom ano.
Treba si uvedomit, ze nikdy neboli hranice pocas ziveho ludstva staticke. To je fakt, zial, alebo nastastie, ale fakt. Blbe je, velmi blbe je, ked sa arogantna an eschopna DIPLOMACIA a vlady (a obcania) nedokazu dohodnut na mierovom posuvani hranic, tak ako CSR>CZ a SK, ako to, ze sme to zvladli bez jedineho vystrelu? Preco si z nas nezoberu priklad?
@daria337 samozrejme, ze si to Ukrajinci nezasluzia, to je snad jasne kazdemu.. Ale to treba aby pochopili ti, co na nich strielaju (putinovi vojaci a vojska), a zaroven politici (UA a RU hlavne), aby vyjednali mier. Proste niekto ustupit musi prvy (v hadke, v konflikte, vo vojne, chapeme sa..)
A Boh bol pouzity len obrazne, kto ma pravo ako prvy na dany "pozemok" ? Isto nie MY co sa tu bavime.. Vieme vobec, kto tu bol presne pred 500 rokmi? Nikoho to nezauima, zakopali sme ich, a vies co bude s nami za 500 rokov? To iste.. Vobec nic.. Takze malovat si nejake ciarky na casovej mape je pomerne morbidne..
@ice8 V minulosti sme nemali celú kopu ďalších vymožeností ako je medzinárodne právo a medzinárodne uznávané hranice - ľudské práva, všeobecné volebné právo, spoločnosť bez otrokov alebo nevoľníkov, solidárny systém zdravotného poistenia, starobné dôchodky, zákaz detskej práce a povinnú školskú dochádzku, zákonník práce...a potom to v jednom okamihu prišlo. Rovnako ako prišla dohoda o nemennosti hraníc vojenskou cestou. Nemá zmysel vracať sa do dávnej minulosti. Každý "vráti" územie obyvateľom pred nimi? A tí ho obratom vrátia tým pred nimi? A nakoniec sa spravodlivo dostaneme až k neandrtálcom?
@annm81 no, my tu mame ekonomicke otroctvo, a akosi to vacsine nevadi, pretoze dostavaju dost na to aby sa nestazovali.. chlieba a hry, funguje to perfektne..
Mimochodom, na margo pouzivania "slovicok", tu je dalsi priklad
staci precitat prvy koment..
" It's amazing to me how these politicians get away with using words in such a way that they are completely devoid of their actual meaning it goes to show how little they think of the American people that they do it so blatantly and they get away with it without being questioned at all "
@ice8 Ekonomické otroctvo? Čo tým myslíš? Že človek často musí chodiť do práce, aby si zarobil na jedlo a bývanie? A ako si to predstavuješ bez toho otroctva? Kto bude všetko dotovať? Štát? A z čoho, keď všetci budeme slobodne poberať dávky?
Alebo tým myslíš, že musíš platiť dane? Ako si to potom predstavuješ v tomto prípade? Že štát prestane platiť školstvo, zdravotníctvo, údržbu ciest, požiarnikov, armádu? Hurá späť do džungle, kde je každý sám za seba a najsilnejší samec ti pokojne ukradne jediné jedlo, čo si za týždeň dokázal splašiť pre svoje deti a nikde nebude žiadna autorita, čo by mu v tom zabránila.
Alebo čo iné tým myslíš? Prepáč, ale cítim sa ako v diskusii s naivným 14 ročným školákom.
Neviem, ci sledujes tuto rozpravku, kedze je to ina tema - na odlahcenie, nevojnova tema..
najskor sa len mlcalo, na upokojenie obav verejnosti.. potom je to len "docasne" na upokojenie obav verejnosti.. potom odstranili polovicu dat, na upokojenie obav verejnosti.. potom sme v dezinflacnej faze.. na upokojenie obav verejnosti .. ale aj napriek tomu vsetkemu "pozitivnemu".. musime rychlejsie a tvrdsie zvysit urokove sadzby, aby sme prezili..
To bude zaujimave, ako toto vsetko dopadne.. U nas sa zije ako keby sa nic nedialo, to je na tom krasne..
Z EU kontinentu.. Rakúsky člen Rady guvernérov Robert Holzmann včera vyhlásil, že ECB by mala postupne zvýšiť svoju základnú úrokovú sadzbu z 2,5 až na 4,5 percenta.
@viestta od roku 1990 bolo vraj 100 vojnovych konfliktov a niektore trvaju dodnes https://www.aktuality.sk/clanok/177093/vojnove-...
@viestta Co to na mna skusas? Ved ty mas bruatlny prehlad o svete, vsade komentujes udajne fakty, v kadej teme.. Aj vramci a vnutri EU sa to deje, co take Katalansko? Izrael Palestina? Cina Taiwan, ? India Pakistan ? Maroko Zapadna Sahara ? Japonsko Cina ? Turecko Grecko ? Cina India o Himalajach?
Ale ved ty musis mat lepsi rozhlad, si tu nonstop, daleko viac, ako ja, takze vies urcite viac, preto nerozumiem preco takto provokujes..
@annm81 Ak chces konkretne zdroje, napriklad
https://voices.ilo.org/podcast/modern-slavery-i...
nie je to sice tvoja oblubena infovojna, ale verim ze tie data nie su cucane z prsta..
Modern slavery is unseen because it's convenient
Prelozim ti to, pre istotu.."Moderné otroctvo je prehliadané, pretože je to pohodlné" (aj ked prehliadane je overlooked, unseen je skor nevidene, ale tak ak je konflik vojna, tak moze byt aj toto takto pozmenene, ta nie?
@ice8 A ja ti znova môžem zopakovať, že otroctvo je formálne protizákonné všade. To, že niekto porušuje zákony a že sú krajiny, ktoré nedokážu spísať dostatočne dobré zákony a dostatočne efektívne vymáhať ich dodržiavanie je niečo úplne iné. V tejto časti sveta, kde sa ty cítiš otrokom máš takú mieru osobnej aj ekonomickej slobody, o akej sa väčšine ľudstva v celej jeho histórii ani nesnívalo.
Ako si vlastne ty, čo žiješ vo vyspelej Európe, vôbec dovoľuješ stavať sa do pozície ekonomického otroka a teda na úroveň cudzincov, ktorým niekde v SAE ukradnú pas a úradom je to jedno (ilegálne je tam otroctvo 50 rokov) alebo niekoho, koho ako 12 ročnú predali rodičia ako nevestu ISIS aby ju denne znásilňovala celá skupina mužov? (v Iraku bolo otroctvo zakázané už pred storočím). Vy konšpirátori ste vďaka pohodliu a možnostiam, čo vám dala naša moderná a SLOBODNÁ spoločnosť, absolútne stratili AKÚKOĽVEK SÚDNOSŤ.
@annm81 ja sa ako otrok rozhodne necitim, ale opytaj sa to ludi, ktori nemaju cas a zdroje sediet tu ako ty a ja.. my dvaja sme otrokari z tej druhej strany, uzvamie si, ze niekto prudko znizuje cenu prace (ty ani necitas tie clanky co sem davam ze?) s tebou je to strata casu..
konspirator si ty, podla tvojich slov, ja ti len davam fakticke linky od najvyssich moznych zdrojov, ako je napr state.gov, mas lepsi zdroj? nase komercne TV?
@ice8 Zabúdaš, čo sám píšeš? Môžem ťa pokojne citovať: "no, my tu mame ekonomicke otroctvo, a akosi to vacsine nevadi, pretoze dostavaju dost na to aby sa nestazovali.."
Používaš pojem "MY TU" a že nejakí otroci "dostávajú dosť". Takže zjavne nehovoríš o nejakej zapadnutej diere, odkiaľ uteká každý, kto môže, že? Ak áno, tak potom treba popracovať na sémantike.
Jeden pokrok je nelinkovať infovojnu. Ďalší by mohol byť dávať linky relevantné ku kontextu témy. Spomína sa tam zoznam krajín, kde môžeš normálne legálne vlastniť otroka? Moderné otroctvo je dôsledok nelegálnej činnosti, slabej vymožiteľnosti práva a zle formulovaných zákonov.
Nie, nie som otrokár. Žiadneho človeka nevlastním. Že je západ bohatý a využíva chudobné krajiny s lacnou pracovnou silou? To ešte neznamená podporu otroctva, že? Lacná pracovná sila pre niekoho z USA je slovenský zubár. Je slovenský zubár otrok? Lacná pracovná sila je aj slovenský stavbár, čo chodí na týždňovky do Nemecka. Je slovenský stavbár otrok? Že sú krajiny, ktoré nie sú schopné legislatívne a fakticky upraviť podmienky svojich občanov ozaj nie je môj problém. Že západný konzum tomu rozhodne nepomáha? No nepomáha, našťastie sú dnes čoraz populárnejšie rôzne hnutia, myšlienky a projekty v štýle podpory miestnych producentov, fair trade, minimalizmu atď.
@annm81 "Nie, nie som otrokár. Žiadneho človeka nevlastním. Že je západ bohatý a využíva chudobné krajiny s lacnou pracovnou silou? To ešte neznamená podporu otroctva, že?"
Toto je neuveritelne, ako sa prezentujes, fakt neskutocne.. Takze, ak dam niekomu minimalku u nas, napr takemu obcanovi z Ukrajiny, kedze tema je hlavne o UA, ale tomu cloveku to staci tak-tak aby prezival, nie zil, ale prezival, je to zakonne OK a nejedna sa o otroctvo.
Presne takto funguju otrokari ako si asi aj ty, pisem asi, lebo neviem, ci si alebo nie si, prezentujes sa vo velmi biednom svetle.. Zakon je zakon, ale existuje aj moralny zakon, dnes je extra moderne robit, ako to nazvali marketeri? Hm, tusim ze... "dropservice" .. v skratke, pouzijem lacneho napriklad Aziata, a predam to bohatemu zapadu, viacmenej nic ine neurobim, to ja osobne volam parazitismus - riesia to stranky ako napriklad fivver a podobne, ktore sprostredkuju tieto prace bez subsubsub dodavatelov. Dnes pouzivame vymyslene slova, aby sme to neoznacili pravymi slovami - otroctvo.. Ak niekto pracuje proti svojej vôli, len aby prezil, tak ja to chapem ako otrokarstvo a bodka.. Neobhajis to, ziadnymi zaobalenymi slovami. V tom istom systeme si politici a bankari (pozdravujem VETku) sam isebe davaju miliony a miliony bonusov kazdy kvartal, bez ohladu na to, co pokazili (a to aj ilegalnymi praktikami na trhoch, ktore sa tykaju absolutne kazdeho, kto pouziva dochodkove sporenie)..
" Že sú krajiny, ktoré nie sú schopné legislatívne a fakticky upraviť podmienky svojich občanov ozaj nie je môj problém"
Ale Tvoj problem je vojna na UA? A potom mi nutis, aby to bol aj moj problem? Takze Tebe je fakticky jedno, ze existuje otrokarstvo, lebo to nie je Tvoj problem?
Moj recpet na antiotrokarstvo je jednoduchy - staci sa FEROVO podelit so ziskom, a nie 10 mne 10 tebe 10 mne 10 mne 10 mne a bude z toho 90 mne a 10 tebe.. to je otrokarstvo, legalne.. Pretoze ten kto ma hromadu prachov, (ty asi tiez, zvacsa ti ludia toto obhajuju), ovlada ludi, ktori prachy nemaju, to je holy FAKT, ktory nemozno vyvratit, dam ti extra lahky priklad: v bci o 5 obyvatelov, ktora je daleko, je jedna farbrika, a ta by bola mojou. Poviem, ze dobre, budes pracovat za minimalku.. alebo mozes ist cestovat desiatky kilometrov pracovat za priemerny plat, nech takmer dvojnasobok od minimalky, ale to potrebujes auto, benzin/naftu, alebo rovno elektromobil, a hromadu casu na dochadzanie.. Nieco za nieco.. Pricom ja budem mat zisky ako prasa v zite, ale nepodelim sa, pretoze nemusim.. Je to velmi jednoduchy a priestrelny priklad, ale snad chapes. Este konkretnejsie - ak ide Slovak do Nemecka na tyzdnovku, co to znamena? Ty tvrdis ze to nie je otrokarstvo, ja tvrdim ze nemam v tom jasnu predstavu, pretoze otrokarstvo nie je ciernobiele a ON/OFF sposobom preukazatelne, svetlo-tma, to nie je take jednoduche. Treba sa zamysliet v prvom rade, PRECO odchadza do Nemecka? Tvrdis, ze tu otrokarstvo nie je, tak preco nepracuje tu? Uz len to je na zamyslenie, je zopar monzosti, ale to by moj prispevok bol zbytocne dlhy.. K tomu samozrejme treba pripocitat nejaku produktivitu prace, ludia sa stazuju, ze inflacia, pridaj mi, no ak by im pridali, to len podpori inflaciu = zacarovany kruh, alebo este inymi slovami odbornikov napriklad https://cs.wikipedia.org/wiki/Cantillonův_efekt (neviem ci sa to prebera na VETke alebo inde)
Cantillonův efekt vyjadřuje v teorii peněz rozdílnost vlivu peněz na ekonomiku v závislosti na tom, jak a ke komu se dodatečné finanční prostředky dostanou
To by sa dalo nazvat otrokarstvo inflaciou (ten kto sa dostane k zvysenemu platu ako prvy, si moze dovolit okamzite "cash is trash" zamenit na nieco fyzicky hodnotne, co udrzi krok s inflaciou)..
@viestta bohuzial, vsetko maju na svedomi ludia - aj jednotlivci, Motýlí efekt.. Za mna je to o zavisti v prvom rade.. (zavidim susedovi ze ma viac, RU zavidi UA nerstne bohatstvo napriklad, bolo tu spominane, vylucit sa to neda, alebo moc, zavidi moc, vplyv, uzemie, cokolvek, aj samostatnost, otroci nesmu mat samostatnost, inak by neboli otrokmi, atd, to je jedno co konkretne, myslim vseobecne), Chamtivost je druha vec, ale ta nie je taka zla, ak clovek vie kredy ma dost, a z kolaca (svetoveho) nechce nadmieru vela, viac nez.. no co ja viem, nemam vsetku mudrost sveta.. a dnes v tejto modernej ere nie je problem mat malo a byt happy - uz spominany minimalizmus od @annm81
@ice8 Kto podporuje Rusko? Napr. ten, čo šíri klamstvá ruskej propagandy? Ale uznávam, môžem sa v tomto prípade mýliť, keďže ju šíriš len v náznakoch. Prezradíš nám teda konečne, aký bol skutočný dôvod Ruska začať vojnu, prečo to nie je vojna a najmä, čo sa to dialo na Ukrajine pred začiatkom vojny? Len nech sme si na istom...
Prepáč, ale ty si fakt nevzdelanec. Okrem iného odporúčam kúpiť slovník slovenského jazyka. Vieš, kto je to otrok? Človek bez práv, ktorý je majetkom iného človeka alebo organizácie. Keď utečenec na Slovensku dostane prácu, je v tej práci dobrovoľne, kedykoľvek môže ísť do iného zamestnania alebo rovno do iného štátu. A čo viac, po celú tú dobu sa na neho vzťahuje zákonník práce, ktorý mu dáva obrovské práva! Chápeš akú kolosálnu blbosť si napísal, keď porovnávaš minimálnu mzdu s otroctvom? Minimálna mzda je zákonne garantovaná najnižšia úroveň platu, ktorú je zamestnávateľ POVINNÝ vyplatiť človeku, ktorý je u neho DOBROVOĽNE zamestnaný. Otrok je niekto, kto MUSÍ pracovať, nemá ŽIADNE práva a NEMÔŽE odísť bez dovolenia svojho PÁNA.
Neexistuje žiadny písaný morálny zákon. Morálka nie je nič iné len neformálne pravidlá, ktoré si tá ktorá spoločnosť stanovila ako výhodné pre jej fungovanie - žiadna mágia ani príkaz od boha. V našom súčasnom západnom svete je otroctvo absolútne morálne neprijateľné. Dokonca ešte aj ten posledný človek z osady, čo nikdy v živote nepracoval, dostáva peniaze len tak - len preto, že je a nemusí robiť NIČ. Tak tu láskavo netáraj o nejakom otroctve a nútenej práci. A vieš prečo si to môžme dovoliť? Lebo ako spoločnosť fungujeme a sme schopní ako celok produkovať nejakú hodnotu. Môžme si tento socializmus dovoliť.
Niekto pracuje proti svojej vôli len, aby prežil? No to sme stále pri tom, koľko si ktorá spoločnosť toho môže dovoliť. Prezradím ti tajomstvo - základná úroveň, kde začína každá ľudská spoločnosť, dokonca život ako taký je, že ten kto nepracuje, neprežije.
Vojna na Ukrajine je môj vážny problém, keďže sa odohráva 100 km od domu, kde žijú moji rodičia. Tiež je to môj problém, lebo utečenci musia utekať aj tu kde žijem. Je to môj problém, lebo vďaka tejto vojne mám značne zvýšené výdavky. Rovnako považujem za problém, ak sa mi niekto vyhráža, že mi na hlavu zhodí jadrovú bombu. A je to môj problém, keďže hrozí, že budeme mať na hraniciach rozpínavého suseda, ktorý sa netají tým, že by rád obnovil svoju sféru vplyvu, do ktorej spadá aj Slovensko. Pre teba toto problémy nie sú?
Tvoje príklady mi prídu dosť.. neviem... slaboduché? Nie, nie je to otrokárstvo - zamestnanci tvojej fabriky majú právo nepracovať a žiť z toho, čo si dochovajú a dopestujú. Môžu dochádzať za lepšou prácou. Môžu pracovať z domu. Dokonca majú dovolené sa z tej dediny, kde sa nedá uživiť... predstav si - ODSŤAHOVAŤ. Toho robotníka niekto donútil odísť do zahraničia?
Ja stále nechápem, ako si to asi predstavuješ, keď nutnosť mať prácu, ak chcem mať nejaký životný štandard, považuješ za otroctvo. Choď sa pozrieť do našich osád, žijú tam slobodní ľudia, ktorých do práce nik nenúti. Stačí ti takýto štandard SLOBODNÉHO života? Ak áno, prosím, hneď sa tam môžeš opýtať ako na to. Chceš viac? Musíš pre to niečo spraviť.
@ice8 Ty co tu splietas? Spolocnost funguje na zaklade spolocenskych dohod, to kde sme sa ako ludstvo dostali je toho vysledkom. Tu na SK zijeme v blahobyte, aj ta nizsia vrstva - mane pristup k vode, jedlu, byvaniu, vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti. Pracovat musi vacsina spolocnosti, aby sme ako spolocnost prezili. (pracovat aby prezil, musel clovek vzdy). To nie je otrokarstvo. Mas slobodnu volbu, ako si svoj komfort odpracujes, dokonca, nemusis robit ani nic a prezijes v zakladnom mode, co by si v minulosti nemohol. Teda mohol, ale zaplatil by si za to zivotom. Pracuj a zarabaj v tej oblasti, ktora tvoj zivot naplna a otrokom nebudes. A rano dakuj, ze si sa zobudil prave do tychto zlatych casov.

@slovakboy Pomenujeme aj zlociny zapadu? Tema je sice o uz neviem com, ale.. ma zapad ciste ruk, co sa tyka vojnovych konfliktov co vojen ci intervencii atd?