Mierový pochod
Ste na ňom? Boli ste alebo pôjdete?
@vla_dan Akou ukrajinskou? Ja tv nepozeram, noviny citam uz malo. Ale mam iq vyssie ako 70, tak mi je jasne, ze ak niektory stat napadne druhy stat, tak nebudem velebit agresora. Na to nepotrebujem 8h denne byt zavesena na FB, telegrame, slobodnom vysielaci ci Zem a veku. Mam svoj zivot, je kvalitny, nepotrebujem si ho zahnusovat takymyto srackami pre polointeligentov. Vacsina ich publika su skrachovanci, co za svoj postraty zivot obvinuju vsetkych naokolo, len nie seba. Snad by si nechcé patrit medzi nich.
@vla_dan vsetci ludia chcu mier. Aj ja chcem mier. A na to staci naozaj malo - aby sa Ivan vratil domov.
@aristka Čo prosím?? Aká kultúra nám je bližšia?? Máme písmo ako Rusi? Máme náboženstvo ako Rusi? Mali sme spoločnú históriu s Rusmi, alebo s Maďarmi a Germánmi? Nájdeme "naše jedlá" na jedálnom lístku v Rusku, či skôr v Rakúsku a Nemecku? Architektúra našich historických miest vrátane katedrál je podobnejšia Rusku či Francúzsku alebo Nemecku? Naši vládcovia sa počas histórie inšpirovali ruským, či anglickým a francúzskym dvorom? Mecenáši z nášho územia obdivovali ruských umelcov a kultúru alebo skôr to, čo prišlo z Talianska? Tieto drísty ako máme spoločnú históriu s Ruskom sú totálny nezmysel nepodložený žiadnym reálnym faktom okrem jazykovej skupiny. Okrem totality v minulom storoči nemáme s ruskými občanmi ani spoločnú históriu a už vôbec nie kultúru.
Práva menšín boli na Ukrajine silno diskutovanou témou a preto EÚ vypracovala odporúčania, ktoré Ukrajinci zapracovávali do svojho práva (museli, ak chceli byť členom EÚ). Fyzická likvidácia je nehorázne drzý výmysel ruskej propagandy, ktorý akosi opomenul fakt, že obete na životoch ruských aj ukrajinských občanov sa začali po tom, čo Putin poslal na Ukrajinu svojich "dovolenkárov".
@diewcatqoo preco len ivan ,usa a ine narodnosti ti tam nevadia ? Myslis ,ze odchodom ivana ,lud na vychode krajiny prenasledovany vlastnou vladou bude mať pokoj ? Budú mat prava mensiny ? Môct hovorit jazykom akym chcu .Znizi sa tam korupcia ,paseractvo? Ukrajina ma toho este mnoho pred sebou .
@aristka A k tomu, že nie všetci Ukrajinci chcú bojovať za vlastnú krajinu. Nechcú. Ale to ani všetci Slováci, že? O čo sa stavíme, že množina tých slovenských odvážlivcov, čo vopred podpísala, že odmietajú bojovať za svoju krajinu sa bude veľmi významne prekrývať s ruskými fanúšikmi?
@annm81 mna by zaujmalo ,co tebe konkretne urobil hocijaky rus ,ci urobi bu a poserkas sa ? Vies o tom ,ze ich tu mame mnoho ? A je trestne nepovazovat rusa za nepriatela? Preco nebrojis proti nemcom ? Tí splynovali nasich obcanov ,napadli nasu zem ,usa to je chodiaci stat plny katastrof ,sadska arabia a miliony mrtvych ,deti v jemene a my sme im otvorili ambasadu ? Prezidentka hadze na ich predstavitelov usmevy a pritom je ona pre nich handra ....ale ,je moderne ist s davom a nevycnievat ,len nejak sa to prestava pacit ludom v eu ...inak co hovoris na bander party v susednom cesku ?
@aristka myslim, ze ine narodnosti tam aktualne neostreluju civilistov. Nemyslim si, ze odchodom Ivana domov sa vyriesia vsetky problemy, ktore aktualne na Ukrajine su, ale minimalne sa budu moct niektori Ukrajinci vratit domov bez toho, aby sa bali, ze im nejaky idiot podpali dom.
@aristka A odpovieš aj na otázky, či len ďalej budeš hádzať svoje nezmyselné "fakty"?
Rusko ma do istého času nijako zvlášť nezaujimalo. Poznám pár Rusov (skoro všetko skvelí matematici žijúci na západe), mám rada ruských spisovateľov (polovica žila vo vyhnanstve), chcela som navštíviť Rusko ako turista a Rusko som považovala za chudobnú východoeurópsku krajinu.
Nuž ale keď sa vodca tej krajiny vyjadrí tak, že moja krajina má vypadnúť zo západu, kde kultúrne patrí a kde ja chcem patriť kultúrne aj ekonomicky, tak človek tak nejako spozornie. A keď ten vodca pošle na podporu svojho sna, o obnove ruského impéria, vojsko do susednej krajiny a zvyšku sveta sa vyhráža jadrovou vojnou, tak ho mám zrazu začať obdivovať, či ako si asi predstavuješ rozumnú reakciu?
Strávila som niekoľko rokov v USA a mám odtiaľ muža. Nemám pocit, že by to tam bola katastrofa. Životná úroveň rozhodne vyššia ako v Rusku. Práve píšem z Nemecka. Nebrojím proti nim, lebo síce len ako slovenský občan, aj tak tu mám na miestne pomery nadštandardný príjem, vysokú kvalitu života , susedia, kolegovia aj ostatné okolie je ku mne milé, nikto miestny sa mi nevyhráža, že musím patriť pod Eú ani že moje rodné mesto aj s rodíčmi zbombarduje...
Blízky východ je stredovek, s ktorým nemám veľa osobných skúseností a ktorý sa ma z čisto sebeckých pričin rozhodne nedotýka tak, ako vojna v Európe.
Bander párty? Vravím, že to mali prenajímatelia priestorov stopnúť a že hlupáci aj nevzdelaní sa nájdu všade. Treba pripomenúť našu tisovu ulicu, ktorej sa náckovskí občania odmietajú vzdať? Mimochodom, kto to splynoval našich občanov? Nemci? A kto to za splynovanie našich občanov Nemcom zaplatil??
@diewcatqoo ukrajinci co prisli do eu sa domov nevratia ,vyuzili bezvizovy vstup ,ze sme im otvorili doteraz najstrazenejsie hranice .
@aristka ver mi, ze existuju aj taki, ktori sa domov vratit chcu. Tiez sa im cudujem, rovnako ako sa cudujem Slovakom, ktori sa vratia zo zahranicia naspat.
@annm81 kazdemu vyhovuje nejaky styl zitia ,ak sa slovak rozhodol postavit za svoju zem a vyjadrit svoj nazor ma na to pravo.Nikto tu nebije rusa ,africana ,ukrajinca( len ti si tu trchu hadzu nozikmi) ,da sa povedat ,ze dokazeme byt multikulturny len neviem preco sa tri roky nasa vlada snazi tak rozdelovat spolocnost a teraz brojit proti narodnosti .Inak v tej stradnej moskve je priemerna mzda ako na sk .A to mam priamo od ukrajinky ....hm.
@annm81 ja nevidim ziadne argumenty ,na co mam reagovat ? O usa som videla jeden dokument a mala som co robit aj ja ....jeden krasny vycuc ,ako sa postavilo stanove mestecko polnej nemocnice ,kde raz do roka sa stretnu medici ,dobrovolnici vsetkych moznych odborov zdr.a niekolko dni poskytuju obyv.zo sirokeho okolia zdr.sluzby .Obrovske stany ,kvantum obyv.usa ktori sa nevedia dostat k zdr.star.,tie tisice ludi neboli ziadne socky ....som si myslela ,ze ide o tretiu krajinu ,hold ,omyl...

@annm81 prečo by si mali tie matky nieco pomylit ? Hold smola kultura nam je blizsia slovanska a nie zapadná ,sa hanbis za to ,ze patris do tej kasty ? Potim smer usa ,ktorá zneuziva ukrajinu ,aby sa udrzala pri zivote lebo tych z tych banrotov sa nevedia vyhrabat .Je ti milé ,ze ukrajinsky politici zakonom potlacali prava mensin ? Az fyzickou likvidaciou ? Vidís si kratko pred nos ,ten konflikt na vychodnej hranici je vysledkom eskalacie vztahov a ukrajinu a ukrajinsky lud pouzili ako obeť ,aby mohli rusom brnkat na nos a vycicali tu zem ako sa len dá.Zjavne ani samotnym ukrajincom nestoji ukrajina za to ,aby za nu bojovali ,nie vsetci chcu bojovat za zvtateny rezim .