Môj názor - dobrý, tvoj názor - dobrý. Zhoda názorov
Milé žienky, dostala som sa včera v rámci fotoblogov pod paľbu nepríjemných invektív. To ma podnietilo k tomu, aby som založila túto diskusiu. Zaujíma ma, ako to vidíte, vnímate, prežívate vy.
Pod fotku jednej mamičky som dala komentár, odlišný od väčšiny. Napísala som ho slušne, v rámci celej tej, pre mňa veľmi nepríjemnej "diskusie" som písala slušne, nikoho som neurážala, neosočovala, nepísala som ironicky, či znevažujúco. Len mám proste iný názor ako väčšina mamičiek a napísala som ho.
Na moju adresu sa vzniesla vlna veľmi nepríjemných komentárov.
Preto sa pýtam:
Ako prijímate iný názor, ako ten váš? Vzbudzuje to vo vás hnev? Beriete to ako útok na svoju osobu? Máte rady, ak vám žienky napíšu len pozitívne komentáre?
Prečo je ťažké prijať, že proste niekto vidí veci ináč?
Isteže, aj ja mám rada, ak ľudia súhlasia s tým, čo poviem, napíšem, ale ak nesúhlasia, ich iný pohľad mi predsa dáva možnosť pozrieť sa na vec z iného uhla, očami niekoho iného. Vážim si, ak mi niekto povie, napíše, že proste vidí veci inak ako ja, veľmi však záleží na spôsobe, akým mi to povie, či napíše. Opačný názor snáď nie je dôvodom na ironizovanie, osočovanie, nadávanie.
Už som tu opakovane zachytila, že internetová diskusia nám dáva pocit anonymity, že si môžeme k hocikomu hocičo dovoliť. Fakt to tak vidíte?
Ja si za každým nickom predstavujem živú žienku, so svojím prežívaním, so svojimi pocitmi, radosťami, bolesťami a nevidím dôvod, prečo by som jej mala napísať niečo hnusné, niečo, čo by som pri osobnom kontakte nedokázala povedať. Veď aj to, čo napíšem tu, ma predsa nejako reprezentuje, či? Aj to, čo tu napíšem, niekomu adresujem a mojimi slovami ho môžem nielen potešiť, povzbudiť, ale aj zraniť.
Už niekoľko rokov som aktívna na inej stránke pre žienky, pravidelne tam prispievam, diskutujem, s viacerými žienkami sa za tie roky aj osobne poznáme, stretávame sa, stali sa z nás kamarátky. Kedysi to boli pre mňa tiež "anonymné" nicky... Viem, že mnohé chodia aj sem, na túto stránku. Nie som teda žiadna naivka, internetový nováčik, nevediaca, čo diskusie na nete obnášajú. Som si vedomá, že čokoľvek napíšem, môže vyvolať reakciu. Pozitívnu aj negatívnu. Je ale potrebné sa znižovať k urážkam? Nedá sa tá negatívna reakcia napísať slušne?
Alebo je to v niečom inom? Mám 45 rokov, som teda podľa všetkého o pár rokov staršia ako väčšina z vás, mladých mamičiek. Rozprávajú sa dnes mladé žienky medzi sebou ináč, ako v čase, keď som mala ja tých 20-30 rokov? Sú žienky k sebe drsnejšie? Možno sa zmenil spôsob komunikácie, pripúšťam...
Mimochodom, mám zverejnenú moju fotku, fotky mojich detí, nie som úplne anonymná, bez problémov píšem o tom, kde žijem a pracujem 🙂 .
Ocením, ak so mnou na túto tému podiskutujete, veľmi rada si prečítam vaše názory a pohľady a poprosím vás, skúsme diskutovať slušne. Bez urážok, irónie, útokov.
Ďakujem a prajem vám pekný deň 🙂
@sashabb ono to vazne moze byt aj o tom, ze v reale si nedovolia nic povedat a takto sa odventiluju ... takze mi z toho vychadza ta zakomplexovanost ... keby si v reale boli svojimi nazormi isti a nemali by problem so sebou, tak by si tu potom nemuseli anonymne nic dokazovat 😖 ... ta otazka bola naozaj nevinna a myslim, ze zakladatelka tejto temy isto nechcela vyvolat hadku-ale niekto sa toho chytil-zrejme mal toho pod pokrievkou uz privela, tak vypustil 😝
@evelynm K tvojej otazke - mne sa samozrejme tiez paci ked okolie suhlasi s mojimi nazormi, ale mam rada aj to ked niekto povie iny (hoci uplne opacny) nazor alebo napad, ktory ma dobru myslienku a ja sa z toho rada poucim, pripadne doplnim svoje vedomosti 🙂 A co sa tyka konkretne tu na MK, je to tu anonymne(vacsina uzivateliek tu nema meno ani foto) preto si dovolia presadzovat svoje nazory viac agresivne a snazia sa nasilu vnutit svoje nazor, pritom zhadzovat ostatnych.. To uz som tu videla viackrat a musim priznat, niekedy sa na tom bavim, niekedy mi je tych zhadzovanych ludi luto a zas niekedy aj ja dam taky komentar ktory moze urazit.. Sme len ludia, neberiem tu vsetko vazne, skor s nadhladom a niektore veci s humorom 🙂
@zuzkaanicka , ze zo starsej generacie xixi fiha, to uz fakt? 🙂
vies co, ja ti stale verim, ze slusnost vyhra. Ved to ucime aj nase deti, tak sa to snad niekde ukaze 🙂
@andrejka1974 , dakujem za podporu 🙂
@evelynm no, ja sa stara necitim, ale Ty si niekde pisala svoj vek (podobny mojmu 😉 ) a pisala si nieco o starsich 🙂 ... a tiez svoje deti ucim slusnosti-v podstate nemusis ani ucit, ucia sa prikladom, ale viem aj to, ze uz je hodne takych, co slusnost beru ako urazku 😖 ... akurat ich ucim aj to, ze nad takymi sa treba povzniest-len to Ti je riadne tazke, obcas ma clovek v krku hrcu ☹
@linda20111 , suhlasim s tebou a tiez to neberiem tragicky 🙂
@zuzkaanicka , tak ano, sme o par rockov starsie, ale to je len udaj 🙂
a ano, slusnosti najviac naucime deti osobnym prikladom 🙂
@buba29 no to je strasne
@evelynm tiez ten vek beriem len ako cislo 😉 ... ani to velmi nesledujem, citim sa dobre, tak naco si lamat hlavu vekom 🙂
Zial je tu strasne vela majiteliek "patentu na rozum". Akonahle niekto nesuhlasi s ich nazorom je pre nich triedny nepriatel. Take si potrebuju odventilovat svoje sklamanie z nejakeho nesuhlasneho nazoru zhadzovanim.
Bez mucenia sa priznam: Nasla som take supermatky, do ktorych si strasne rada rypnem. S davkou nadhladu a humoru. Dotyka sa ich to prenesmierne a utocia naspat. Ale mam z nich v celku zabavu.
Pokial sa najde diskusia na skutocne rozumnej urovni, rada poskytnem svoj nazor a radu. Ked sa to zvrhava na krvilacny boj dvoch taborov, prechadzam na ironicky mod. Nemozem si pomoct. Je to moja natura.
@evelynm ja teda k danej horalke nemam rovnaky nazor ako ty... nas maly jedol rozne veci do roka a nie len take aku su PREDPISANE a ani prvy prikrm nemal mrvku napr... ale to je vec moja... ty ze si davala (podla mna prehnane) pozor vec tvoja...
co sa ale tyka tvojej temy, mna rozdielne nazory ako tento nerozculuju...lebo to su take hluposticky... rozculuju ma ale napr SPROSTE nazory ktore su napr. ovplyvene momentalno modnou vlnou, ked clovek nema vlastne nazor ale prebera nazr od inych bez toho aby mal nejaky prehlad...klasika je u mna ockovanie, juvenilna justicia, a natrural prirodzene porody.... ale tiez nie kazdy opacny nazor z danej temy ma rozculi- ked je clovek normalne, co to o daj ´prpoblematike vie a da s a s nim normalne diskutovat to beriem... ale akonahle sa byvim s clovem co je opacneho nazoru len preto ze jednoducho nesuhlasi a neviem s nim diskutovat ... to ma niekedy rozculi... ale vzdy sa vlastne dopracujem k zaveru ze JE TO KAZDEHO DIETA na ktore si zodp9oveda SAM .. a mne je to sum a fuk...
Ja zase pozorujem dva extremy. A to nielen na MK ale celkovo aj vo svojom okoli. Na jednej strane su tu mamy, ktore nevahaju dat dietatu v 3. mesiaci "jogurt Srdiecko"(naschval davam uvodzovky lebo to podla mna nie je jogurt). Ale vo fotoblogoch maju dietatko natisnute vo veciach, v ktorych nemoze ani dychat, len aby okolie videlo☹
Na druhej strane, su tu tie tzv supermatky, ktore dokazu aj z morskych rias navarit gulas 😖 Chyba mi taka zlata stredna cesta alebo zdravy sedliacky rozum.
Ako keD sem chodíš už dlho, všimla si si, že sú tu čím ďalej diskusie , otázky, že ja osobne niekdy nechápem, netreba už ked už nadpis sa mi nepozdáva otvárať, prekonať zvedavosť a nechať tak 😉 . Takisto aj fotoblogy pre mňa niektoré čistá katastrofa,ale to si myslím len ja pre seba, nebudem písať komenty, niekdy a dosť často to aj tak vypáli inak ako sme chceli a ťažko sa tu doťahovať na nete o slovíčka.
@bbarboraa , mozeme mat rozdielny nazor na stravovanie malickych deti a zaroven sa mozeme spolu slusne bavit. V tom so mnou, dufam, suhlasis 🙂 . Napriek tomu, ze vidime veci inac, neurazas ma, proste si sa vyjadrila a o tom je diskusia.
A ano, suhlasim, ze je lepsie diskutovat s niekym, kto vie, o com hovori a preco, ako s niekym, kto sa sice dusuje za nejaky nazor, ale nevie preco 🙂 .
A suhlasim s tebou, kazdy je zodpovedny za svoje dieta a verim, ze sa snazime robit vsetko pre to, aby boli spokojne a zdrave.
@vendulka80 , nuz verim, ze sa najdu tu aj v reale aj tie zienky "zlata stredna cesta" - dovolim si radit sa medzi ne, neholdujem vo vychove nejakym extremom 🙂
@evelynm no ja to vidím tak, že koľko ľudí toľko chutí a aj toľko názorov či pováh... a svoje samozrejme svoje zohráva aj sila internetu... každá z nás je iná, to čo napíšem ja ako normálnu reakciu tak iná považuje za útok na svoju osobu... mne zas napr. dvíha tlak komunikácia typu "dnes sme papinkali zeleninkovú polievočku a kuriatko so zemiačikom a šalátikom" - to mám hneď "oči navrch hlavy" a rozmýšľam, či by nestačilo zjesť zeleninovú polievku a kura zo zemiakmi a šalátom 😀
a jasné, občas tie debaty naberú na obrátkach a zvrhávajú sa trochu odveci, hlavne tam, kde evidentne zdravý rozum absentuje už pri zakladaní témy 😝 ale internet má aj jednu čarovnú funkciu - ak je toho príliš, môžem ho vypnúť a ísť robiť niečo zmysluplnejšie než diskutovať donekonečna o nesmrteľnosti chrústa a nemusím viac reagovať na nič 😉
trošku viac nadhľadu a umenie povzniesť sa nad veci nepodstatné 😉
@sissy27 , dik za komentar, vies, ze som na tvoju reakciu cakala? 🙂
ani ja nemusim tie zdrobnelinky, staci mi slusna diskusia. A fakt by ma zaujimalo, ci by aj v reale ta debata nabrala take obratky a zvrhla by sa.
Ved staci len trocha respektu.
Jasne, treba nadhlad, vypnut vcas PC, suhlas. Ale ja rada diskutujem, ked ma tema zaujme. A toto, preco je v ludoch na nete tolko agresie, ma veru zaujima 🙂
@evelynm buď si istá ,že toto je slabý odvar oproti tomu ako tu dokážu poniektorý naložiť v iných témach teraz moderných ako neočko .juvenilka ,natur pôrody .zapoj sa tam a obrníš sa ...nerieš ,toto je virtuálny svet a preto nie je moc dobré tu aj o sebe moc hovoriť a hlavne tie urážky si brať k srdcu ....ja tomu hovorím selekcia ....inak aj moji žuli horálky ... 😉
@sissy27 uplny suhlas 😉 ... este to kuriatko by mohlo byt kuriatocko 😝 ... a este dobre je, ked sa Ta niektora maminka na ihrisku spyta, ze kolko mate zubov-nikdy som nevedela, ci mam rychlo povedat sucet mojich a dietata, alebo co sa ma to vlastne pyta? 😅 ... nastastie co sa MK tyka, tak len prepnem obrazovku a vraciam sa k praci, na tom ihrisku je to trochu komplikovanejsie-ale tam som zase s oblubou posielala manzela, ten je imunnejsi 😅
@evelynm Myslim, ze to beries prilis osobne. A ano, anonymita dava castokrat cloveku moznost vyjadrit svoj nazor drzo, nevychovane, surovo a neslusne. Lebo ved co, ak to bude zle, tak zmenim nick a som tu nova cista lalia. Preto uz sa nepozastavujem nad tym, ked sem pribudne prispevok od niekoho, kto sa v ten den registroval a je o nejakej haklivej teme (ockovanie, materske mlieko vs. umele, choditka, vyvin dietata a podobne).
Vsimla som si ,ze aj tu je to ako v spolocnosti - existuje tu kvantum identit, ale len zopar z nich ma pre mna nazory zaujimave do tej miery, ze som ochotna ich uznat. Su to ludia, ktori su konzistentni v nazoroch, vtipni, prijemni a mudri (a povacsinou aj starsi, ale to je normalka). Ak radim ja, radim v co najlepsom vedomi a svedomi, ale je mi uplne na klobase ako kto moju radu vezme. Brat vazne vsetky utocne prispevky, preboha, to by sa jeden zblaznil.
A co sa tyka konkretne tvojho prispevku do spomenutej diskusie, myslim, ze mas pravdu, ale rovnako si myslim, ze je ta do toho nic. Je to vychova a vyziva cudzieho dietata. Je nieco ine, ak by sa dana mamina pytala, ci uz moze dat svojmu dietatu horalku. Ale ona sa nepytala. 🙂
Nechcem aby to vyznelo nejako negativne, len si myslim, ze ti trochu chyba odstup. Mozno prave tym, ze si starsia zena, ktora ma viac skusenosti a lepsie vie, ako svet funguje (uplne bez ironie), tie mlade baby zas maju pocit, ze si stara krochna, ktora chce len poucovat. Nuz a pravda je vzdy v ociach pozorovatela.
Takze radim vacsi odstup, trochu hrubsiu kozu a rady ponukat iba ludom, ktori o ne stoja.
Krasny den 🙂
@evelynm teraz neviem či je to dobre alebo zle, že si čakala na moju reakciu 😀 😀 😀 v reále by to podľa mňa také obrátky nenabralo, aspoň nie vždy... nie kvôli tomu, že za netom sme "silnejšie", ale skôr preto, že v reále by tam bola mimika, intonácia hlasu a v neposlednom rade by sa riešili iné veci ako reakcie na to, čo kto kde napísal...a v reále by si asi nesedela pri káve s niektorými, s ktorými sa stretneš tu, lebo proste nebudeš venovať svoj čas niekomu, kto ťa nebaví... často sú tu také silnejšie slová výsledkom nedorozumenia, nepochopenia práve kvôli tej chýbajúcej mimike, intonácii, občas sa to vysvetlí, občas nie.. a je to často aj začarovaný kruh - prečo ja mám prejavovať rešpekt niekomu, kto sa (z môjho pohľadu) chová opačne?
ja osobne som rovnaká tu ako aj v reále - akurát v reále sa stretávam s ľuďmi, s ktorými sme na jednej vlne, a nemusím kamoške citlivo vysvetľovať, že ten modrý sveter jej nejde k očiam a radšej by mala pouvažovať o tom žltom, ktorý jej leží v skrini, ale rovno jej môžem povedať, že v ňom vyzerá úplne naprd a ona sa neurazí, lebo vie, aká som a že to nemyslím zle... tu si občas parťáka na diskusiu nevyberieš, zareaguje na teba aj niekto, s kým by si sa v reále proste nebavila a už to ide 🙂 viem, že je tu pár báb, ktoré majú moje príspevky rady, s tými by som si pravdepodobne mala čo povedať aj v reálnom živote a sú tu také, ktoré keby mohli tak ma asi utopia v lyžičke vody 😅 len preto, že mám iný názor alebo iný spôsob vyjadrovania (aj keď si nemyslím, že som vulgárna alebo neslušná, resp. nie ako prvá)...

@evelynm podľa mňa si to napísala uplne normálne, ale jedna osoba (radšej nebudem písať konkretne) sa do teba zbytočne obula. 🤐
Ako je to maximálne ubohé, nechápem PREČO sa píše "názor" ak sa ti nepáči nekomentuj. 😕 Pokiaľ je niečo verejné, či už fotka alebo diskusia, dotyčné by si mali UVEDOMIŤ, že môže napísať hocikto a hocičo. Neviem prečo sa berie automaticky, že sa mujú písať iba pozitívne komentáre. (a hlavne ty si nič negatívne nenapísala, iba si sa opýtala, resp. si konštatovala 😎 )
Ja som sa s niečim podobným tiež už stretla, a jednoducho to tak beriem, že si potrebujú niečo dokazovať, resp. v reálnom živote zrejme musia držať hubu, tak si ju aspoň za pc otvoria 😎