icon

Môj príbeh: 18 zubov vytrhaných na posedenie😃 a riešenie pre mňa ?

panpravdovravny
7. feb 2020

Zdravím, keďže mam panicku hrozu zo Zubára ktora mi vznikla pred 6 rokmi keď mi zubár ťahal zo zuba nerv vtedy som pocitil taku bolest ,že som vyskočil na kresle a zubarova poznamka ,že to kreslo stoji 10 tisic euro ak ho polamem (ma zničila) tymto aj pozdravujem doktora J.S . konkretnejšie menovať nebudem :D Od vtedy som dostal fobiu zo zubarov a od vtedy som u zubára nebol vdaka čomu sa mi samozrejme pokazili zuby, Extrahovali sa postupne až som došiel na číslo 23 zubov. minuly rok v máji mi v Košiciach vybrali 5 Zubov a pred pár dňami sa zasa začali ozyvat velke bolesti ďalšieho zuba. Mal som 18 zubov v ustach z toho bolo 15 na Vrtanie a ošetrovanie , 1 na extrakciu a 2 boli zdrave. Čo som ja včera urobil bolo to ,že som zavolal na tu istu kliniku (Demident) čo minuly rok a povedal že chcem všetke zuby von :D a či je to možné napr na 2 sedenia.Tak mi začala počitat sumu 18 zubov x 120e podla ich cennika, na to som sa spytal či je normalna a že viac ako 1000e im za extrakciu 18 zubov nedam tak mi povedala ,že sa spyta doktora.. O par minut mi zavolala sestrička naspat ,že sa to bude dať urobiť na jedno sedenie a suhlasil doktor ,že to bude za 1000e. Tak som tam šiel prv ma presviedčali ,že to je škoda ,že sa daju prakticky všetke zuby zachranit, vyčist kanaliky vybrusit urobit korunky mostiky a budem mat usmev ako z hollywoodu cena 11.000 euro. Taketo dačo by som v živote neprežil, tolko vrtania a tahania nervov a neviem čoho viem ,že je možnost aj v celkovej anesteze ale aj tej anestezy sa bojim a cenovo by to bolo verim ešte daleko vyššie. Preto som sa rozhodol pre radikalne riešenie a nedal sa presvedčit, dali mi do ust asi 12 vpichov na cele usta a išlo sa na vec. 18 zubov mi tahal CCA 100 minut. niektore šli aj behom minuty ine boli problematickejšie zlomili sa a podobne, najhoršie šiel očny zub cca 15 minut šperhakovania + keď vzal vrtačku do ruky som sa ho pytal či to s nou ide za inym pacientom no povedal ,že nie ,že to mi musi navrtat do zubu aby bola lepšia manipulacia a mohol ho vybrat, tak minutu ma musel presviedčat krv už vytekala ako zo svini keĎže cca 15 zubov už bolo von :D ale nakoniec som sa podvolil, povedal som si , posledny krat v živote vrtačka v mojich ustach OK uži si to :D Po tomto trhani som to odšoferoval domov 150km dal som si analgetika a vyspal sa uplne vpohode (prekvapivo) Dnes citim bolesti ale ihned ako si dam liek proti bolesti necitim nič. Ok prejdem k pointe, Je tu niekto kto ma vyberacie protezy v ustach ? hore aj dole ? ako ste s nimi spokojný ? premyšlam aj nad implantatmi 4 hore a 4 dole a na to proteza. No tento rok asi budeme kupovat barak a tak nechcem rozhajdakat peniaze na zuby, čiže momentalne jedine tu vyberaciu protezu. Ake mate s nou skusenosti ? lebo viem ,že sto ludi sto skusenosti, niekto je velmi spokojny niekto nie. Rád by som prečital neake osobne názory a skusenosti na to. Vďaka a sorry ak som v niektorych pasažiach mal Divny slovosled, písal som ako ma napadlo a nechcelo sa mi to už čitať po sebe zasa a opravovať. Dovidenia a vdaka za odpovede :D

Strana
z3
panpravdovravny
autor
Autor odpoveď zmazal
panpravdovravny
autor
8. feb 2020

@luciade vďaka za nazor 🙂 Máš asi pravdu a myslíš ,že tá vyberatelna nahrada vobec nestimuluje sanku a kosti ? ked tam tiež nastavaju určite tlaky? bezdomovci maju možno preto tie sanky take, lebo zuby nemaju žiadne a ešte maju životospravu aku maju , vačšina su na krabicovom vine pernamentne a to nema pozitivne vplyv určite na kosti celeho tela nie len tie tvarove 🙂 No keby mam protezu napr 1 rok kym sa porieši barak a potom by sa dali tie implantaty verim ,že za take obdobie by zo žiadnej čeluste "neubudlo,, . S tym fluoridom tiež mate pravdu, dobre sa na to pamatam tiež som to zjedol ešte v škole :D K tebe @jaskolka sa už ani nevyjadrujem dal by som sem aj čislo na kliniku, že tí čo neveria nech tam zavolaju a spýtaju sa :D Keď už nestači ani fotka s presnym počtom vytiahnutych zubov... Ale postači ak tí čo neveria sem vobec nenapíšu. Aj tak z toho nikto nič nema
Ešte by ma zaujimalo luciade ako vieš, že nefajčím nepijem. Ale hej je to pravda :D Ani kávu ani kofein v žiadnej forme neprijmam. Čiže hlava a myseľ a mentalne zdravie je na dobrej urovni. Oproti tym zubom :D

zania
8. feb 2020

Moj dedo mal vyberaciu protezu,v pohode s nou zil. Ale nakoniec ju prestal uplne pouzivat,bez zubov vedel pozut a rozhryzt hocico.
Takze kludne aj s protezou aj bez 🙂

janulik2008
8. feb 2020

Ja mam zuby po otcovi. Tzn horne katastrofa dolne pohoda. A sestra zasa po mame aj horne aj dolne kazive. Ja som dnes bola tahat očak ľavy. Zuby su svina ha radsej dam vytiahnut ako nieco ine 😶😁

11mirka22
8. feb 2020

@panpravdovravny veľa už tých zubov nemá. Len má obavy, ako bude fungovať s protezami, a tiež už mu počas toho obdobia poklesla sánka. Takže ho tlačím do tých protez, kým nie je neskoro. Ako mne nevadí ako vyzerá bez zubov, ale keď vidím ako sa trápi bolesťou každú chvíľu, ako sa nemôže poriadne ani najesť...

stanzi
8. feb 2020

@panpravdovravny A preco sem teda to cislo, alebo meno tej kliniky nedas? 🙂

luciade
8. feb 2020

@panpravdovravny Moja mama ma tu protezku na dolné stoličky už druhú,prvá ju tlačila a nechcela ju nosiť,tak stratila niekde a má druhú a tiež nechce nosiť,vadí jej v ústach,hore má implantáty,tak viem z prvej ruky. Áno,treba stimulovať tie kosti, ale nechcem byť za mudru, len myslim,že je iné keď je tam implantát a zavedený až do kostí a iné keď len protéza navrchu,ale možno to bude stačiť,otázka na chirurga,spýtam sa keď nezabudnem a dám ti vedieť.Ale na protezach je najhoršie,ak nesedí a stále sa s ňou človek pohráva,lebo mu tam doslova vadí a cíti to ako cudzí predmet,je to predsa len plast,živica, aj zvykne mať svoj zápach,lebo je to plast...ja tie strojčeky vnímam sama ako protézy,stále ich cistim,sprcem sa v puse,a keď ma nikde dačo boli,za celý Boží deň na to myslím,lebo to tam proste boli. Vieš,aj tá protezka nie lacné riešenie,ale už tie zuby riešim nejakú dobu a chcem ti dobre poradiť,a nie tu dačo súdiť.Mna čakajú tiež 2 implantáty, horná a dolná šestka, a už som bola na konzultáciách. Na tvojom mieste by som to riešila tak,že by som šla na konzultáciu a spýtala sa,aké sú možnosti a koľko ktorá stojí.Nemysis sa báť,sú nezáväzné,ľudia ti dobre neporadia,nepoznajú tvoju situáciu.Tak či onak,keď to budeš riešiť už teraz usetris,lebo keď sa už odbúra kosť,za "dorobenie kosti"zaplatíš ca. 500 eur + implantát + korunka. A kým sa tie implantáty prijíma,nebudeš platiť za korunky,lebo to sa hojí dlhšie,a potom si rozmyslis,aké zuby na to dáš.To je až druhý krok a nerieši sa to hneď naraz.
Že nepijes a nefajcis 🙂 si slušný, tak predpokladám. Tu sa mnohí ľudia chodia viac vyzurit ako radiť,to si nevšímaj.

luciade
8. feb 2020

500 eur stojí prirobenie kosti na 1 zube,tak netreba odkladať dlho,kosti sa odbúravajú celkom rychlo

luciade
8. feb 2020

@panpravdovravny ...pozri,aké riešenia existujú ;)

luciade
8. feb 2020

@luciade pokiaľ teda chces vyriešiť viac zubov naraz a nie každý samostatne (to by nemalo zmysel), tak by som asi zvažovala tieto 2 alternatívy

luciade
8. feb 2020

@panpravdovravny To či si dáš na to korunky keramické alebo živice,to už len estetická zalezitost, ale aby si mal dobrý základ v čeľustí,lebo sa dostaneš do začarovaného kruhu,keď nebudú ani poriadne zuby ani peniaze

luciade
8. feb 2020

@panpravdovravny ... okopirovane zo zubnej kliniky Scholl: ZUBNÝ IMPLANTÁT A HOJENIE
Hojenie zubného implantátu záleží od viacero faktorov. Hlavnú rolu hrá zdravotný stav pacienta, kvalita kosti v ktorej je zubný implantát vsadený, ale aj typ implantátu ktorý bol použitý. V priemere ale úplné zhojenie zubného implantátu trvá od 6 týždňov do pol roka. Treba však podotknúť, že s dočasnou zubnou náhradou viete zuby používať už niekoľko hodín po osadení. S finálnou zubnou korunkou už približne po 6 týždňoch od implantácie.

Budeš mať dočasnú náhradu, ale určite to nenechavaj rok neriešené, kosti sa odbúravajú rýchlo, všetko sa poposuva, sánka sa zmenší, ako budeš potom vyzerať, si mladý chlap do sveta, korunky si kľudne daj spraviť parádne až o 10 rokov,ale korene vyries či najlepsie. Držím palce,dáš to, hlavne dobre rozhodni , ak to necháš zanedbané,tvoja tvár sa zmení na nepoznanie za niekoľko málo rokov a už ti tvoj pôvodný výzor nikto nevráti. Mne strata 1 stoličky v 15 spôsobila také škody,že az.Drzim palce,bude dobre,choď do toho 🙂

luciade
8. feb 2020

Inak všetkým,ktorí zvažujú protézy, ... Človek si myslí,že bude mať pekné zuby a že ten rozdiel v puse ani nebude poznať,ale nie to tak, je to cudzí predmet a budete to vnímať, dobre rozmyslite,vie to strašné strpčovať život a všetky aktivity.

luciade
8. feb 2020

@panpravdovravny predsa len ešte... Je to klinika Schill, jeden implantát vybrať mohol stať v stave s dobrou kosťou 560 eur, ak teda 4hore a 4 dole tak ca. 2000 eur,to by sa mohlo dať,nie?

ZUBNÝ IMPLANTÁT - CENA
V každom prípade aplikácie zubného implantátu hrá rolu veľa premenných. Medzi inými je to zdravotný stav pacienta, stav zbytkovej kosti a chrupu a iné. Cenu pre vás je preto najjednoduchšie určiť po osobnej konzultácii, prípadne ešte presnejšie po vyšetrení pomocou panoramatického RTG snímku, ktorý nám prezradí hore zmieňované faktory. Od zisteného zdravotného stavu sa následne odvíjajú možné riešenia vašeho problému. V zásade ale vieme porovnať cenu nekomplikovanej implantácie zubného implantátu do zdravej kosti s cenou klasického zubného mostíku, čo je približne 560€ . Bližšie informácie o cenách nájdete v cenníku.

tana85
9. feb 2020

@luciade ale to je cena komplet ci len toho “zavitu do kosti”? teda, ja by som to dala len v celkovej anesteze, take vrtanie musi byt hnus, vibruje ti cela hlava 😱

ovaaa
9. feb 2020

Autor ziada skusenosti na protezu. Nikto nekomentuje k danej otazke.Su tu komenty od cistenia zubov, po zachranu zubov atd...vsetci zubari... Jedno je dane, ze autor uz zuby nema, bolo to jeho rozhodnutie. Moja svagrina ma protezu a nevie si vynachvalit.Mala kazive a bolestive zuby po dlhodobej liecbe liekmi.Teraz je spokojna, usmev ma krajsi, zdvihlo jej to sebavedomie a moj brat s tym nema ziaden oroblem.

lenka_xy
9. feb 2020

Snímateľná náhrada pre mladého 28 ročného človeka podľa mňa určite nie. Ona nedrží len kvôli fixačným gélom, princípom retencie je práve to, že obopína alveolárny výbežok a podtlakom sa "prisaje" na podnebie. A keďže časom ako už tu bolo spomenuté dochádza kvôli neprítomnosti zubov k resorpcii kosti, až celý výbežok zanikne a náhrada nemá na čom držať. Je iné, keď si to dá starý človek, ktorý ju nosí pár rokov, prípadne vie fungovať aj bez zubov.
Ďalej ešte aj počas prítomnosti kosti sú s tým problémy, kýchneš si a protéza je vonku, odhryzneš niečo rezákmi a uvoľní sa na podnebí, a to nehovorím o tom aké je to nepraktické a nepríjemné. A tiež to nie je zadarmo.
Určite lepším riešením by bola protéza na implantátoch, tá investícia bude stáť za to.

lenka_xy
9. feb 2020

Ešte sa vyjadrím k tomu čo tu píše @lenkakravcova , lebo nad takýmito názormi ako zubári zdierajú ľudí, ako im všetko platia poisťovne a podobné nezmysly sa mi skutočne rozum zastavuje.
A že z 1000€ má mesačný plat? 🤦 Z toho ani sestričku nezaplatí. Evidentne nemáte poňatia čo obnáša práca zubného lekára.
Najprv je potrebné absolvovať 6 ročné štúdium, okrem toho, že je to extrémne náročné, je aj veľmi nákladné, len jedna kniha stojí stovky eur. Popri štúdiu samozrejme kongresy, workshopy, prax, jednoducho sústavné vzdelávanie sa aj mimo školy, a takisto sa zubár musí samozrejme vzdelávať už celý život. Ďalej je potrebné si buď prenajať, alebo v lepšom prípade zariadiť vlastnú ambulanciu, to sú tiež obrovské peniaze, ďalej je potrebné kúpiť všetko vybavenie, zaplatiť personál, pravidelne dokupovať materiály, a samozrejme odvádzať dane štátu.
Za ďalšie, nie každý má zmluvu s poisťovňami a tomu sa absolútne nečudujem, nakoľko poisťovne preplácajú "štandard", napríklad z vyplní je to myslím iba amalgám, čo by som do úst nedala ani najväčšiemu nepriateľovi, ďalej možno nejaké cementy, ostatok je už nadštandard.
A on si ešte dovolí pýtať od ľudí peniaze za prácu, no nehorázne... 😀

panpravdovravny
autor
10. feb 2020

@lenka_xy vdaka za info 🙂 niečo som zistoval a našiel som celom brutalnu voľbu.
Neviem či už niekto o tom počul ja prvy krát, su to Mini implantaty , špecialne prave najvhodnejšie pre snimatelne protezy. Jeden sa pohybuje od 200 do 250e záleži podla toho kde. čiže Horna čeľust vyjde na 1000e lebo ich treba 4. to je dosť pecka cena za to čo to ponúka. A je to ovela menej invazivne a bolestive ako klasicke implantaty, zavedenie implantatov do hornej a dolnej čeluste trva cca 100 minut čo je fakt nič :D . tolko mi aj tahali všetke zuby.. a keby niekto chcete len hornu čeľust isto to je urobene za 45-60 minut. Čiže za 2000e + tie zuby cca 700e .. za 2700e bude hollywoodsky usmev Hornej aj doľnej čeluste a trvacne a pevne nevypadavajúce zuby ako by to mohlo byt pri snimatelnej náhrade, hlavne čo sa tyka spodnej protezy pri tej je vraj vačšia šanca nestability . Celkom dobre oproti oprave mojich zubov čo trebalo robit a čo by stali 11,000 euro :D . Čo je celkom slušna palka, no aj tak najhoršie by bolo pre mna to opravovanie ako som už niekolko krat pisal kanaliky obrusovanie atd atd. na každom jednom zube hodiny roboty. Teraz už len vydržím vyliečenie tych rán čo mám. pojdem na 100 minut do kresla daju šroby. a domov sa ide so zubami ako herec :D Hádam to niekomu pomože tiež.

https://vitadent.sk/sluzby/zubne-miniimplantaty/

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
miriamakl
11. okt 2021

@oli18 nie je to istotne vymyslene... Kamoške tak toez v ambulancii trhali 16 zubov naraz

sonka333
19. okt 2021

@panpravdovravny môžem vedieť ako ste dopadli 😢?ja zažívam teraz podobnú katastrofu až nato že ja som na ošetrenia chodievala a to až veľmi často a aj na dentalnu hygienu no iba k svojej dr.😢a ubudla mi kosť a kývu sa mi všetky zuby k tomu neznesiteľný zápal v ďasnách 😢

lucianak
19. okt 2021

@sonka333 na hygienu radsej k dentalnej hygienicke. Dr nevedia robit kvalitne hygieny, aj ked si myslia, ze vedia. Ked uz sa zuby kyvu, este by bola alternativa spojit ich dlahou zo sklenych vlaken, ale to musi zhodnotit dr, ci sa to oplati. Podla toho, aky stupen kyvavosti je. Vacsinou sa to robi na dolny front- predne zuby.
Proteza ako posledne riesenie. Robim na zubnom, viem o com hovorim 😉

oblecenie99
19. okt 2021

@panpravdovravny Ďakujem za detailný popis a fajné hororové čítanie takto na večer :D

sonka333
19. okt 2021

@lucianak žiaľ prišla som nato až teraz 😢že som mala chodiť na dentalnu hygienu inam 😢dôverovala som jednoducho a verila že všetko je tak ako má 😢najviac ma mrzí že teraz keď mám babetko 😢a máme jeden príjem teraz toto všetko sa namna zosypalo 😢už 3 krát som mala zdurene lymfatické uzliny pod pazuchov a 2 x mi bol vykonaný odber krvi a sú tam zvýšené lymfocity,neutrofily 😢plus zvýšené pečenove testy nakoľko mi dali 2 x antibiotiká a vždy som vravela že je mám opuch ďasien...az jedného dňa bum pozerám do zrkadla a zastal mi svet 😢každý zub sa kýve 😢šla som na pohotovost a dr.zhrozená že ešte sa s takým niečím nestretla 😢toľko som sa naplakala to ani nepriateľovi neprajem 😢a momentálne chodim na paradontologiu avšak na kontrolu idem o mesiac dovtedy musím mať všetky kazy spravené 😢no mám pocit že za mesiac prídem už o nejaký ten zub 😢keďže mám paradontálne vačky .. zuby umývam často plus medzizubná kefka,ustna voda,gel na ďasná,masáž ďasien atd 😢žiaľ nepomáha nič 😢som v strese a pomaly prichádzam aj o mliečko 😢a najhoršie na tom je že až teraz som sa dozvedela ze mne už od roku 2015 ubúda alveorealna kosť 😢....toto keby som vedela skôr...a možné následky tak ináč by som to riešila 😢žiaľ čas nevrátim. ....ostáva mi už len trpieť 😢

Strana
z3