Moja príšerná rodina sa ku mne nespráva pekne.
Prajem krásny deň všetkým.
Ani neviem kde začať, mám toho toľko na srdci. Začnem asi posledným zážitkom, ktorý ma poriadne naštval. Prišla som domov na dovolenku zo zahraničia, kde žijem a pracujem. Prišla som na týždeň. Moja teta, mamina sestra, oslavovala narodeniny, tak sme u nej boli. Bolo tam veľa ľudí, keďže teta je dosť spoločenská, má veľa priateľov a máme veľkú rodinu.
Tak sme prišli, hneď mi začali vyčítať, hlavne babka, ako som si mohla dať topánky na podpätku, veď som takáááá vysokááá. Meriam 176 cm. Skritizovali na mne úplne všetko, od hlavy až k päte. "Máš dlhé vlasy, daj si ich ostrihať, máš poškodené končeky (bola som pred týždňom u kaderníčky), Bože, po kom len si taká vysoká? Ale na to som si už zvykla. Oslava prebiehala, nik sa so mnou nebavil, nerozprával. Ani sesternice. Bratranec mi ponúkol alkohol, ale odmietla som keďže nepijem, tak sa ma spýtal či mi nej..be? Sedela som tam sama akoby som mala lepru. Babka ma okamžite zapriahla do práce, aby som pomohla umývať riad, odniesť tácky a tak. Ja som hosť a mám toto robiť? Veď teta má dve dcéry a syna, prečo oni nepomáhali, prečo ja? Ešte nás volali od rána aby sme im pomohli pripraviť oslavu, poupratovať... U nás doma keď je oslava, ani ja a ani mama si nedovolíme niekoho obťažovať aby nám pomáhal umývať riad. Ale tak nič nové, veď moja sestranica bola lemra lenivá vždcky. Už od mala. Ja som vždy chodila umývať okná babke aj dedkovi spoločne s mamou, tá lemra tam nikdy nebola, nikdy nikto nepomáhal len ja. Ona len do zrkadla pozerala, to bolo všetko. Všetka práca bola na mne.
Všetci sa tam tvárili ako hov..o na torte a ja som sa tam cítila ako šváb. Po týchto rodinných oslavách akurát dostanem depresiu a cítím sa úplne k ničomu, ako nula, ktorej sa každý vyhýba. Potom potrebujem niekoľko dní aby som sa necítila úplne k ničomu a nazbierala aspoň aké-také sebavedomie. Tieto rodinné oslavy sú pre mňa nočnou morou. Dokonca raz môj strýka nazval môjho brata cocotom. A rodičia nič, mama a otec len sedeli a prikyvovali.
Mama to isté, tá na mne tiež nikdy nič dobré nevidela, len ma kritizovala. Nič jej nebolo dosť dobré. Mám pocit, že ma všetci len využívajú. Keď prídem domov, tak prídem aby som si oddýchla, ale to je stále niečo , raz pomáhať babke do záhrady, potom dedkovi upratovať. Veď má toľko vnúčat, ale vždy to schytám ja.
Nechcem zo seba robiť chudinku ani Popolušku, ako ma len všetci zneužívajú, ale vadí mi to a vlastne aj preto sem píšem, chcem vedieť vaše názory, či je toto normálne. Lebo im to príde normálne.
@evabb35 Toto si ku mne nikto nedovolil. Lebo to by bola u mňa konečná, posledná kvapka. Kebyže sa dozviem, že si zo mňa robia srandu ihneď ich pošlem do p....
mne to spočiatku prišlo také, predsa len dieťa či to nepreháňa..ale asi to bude tým, v akom prostredí vyrastá, stačí asi jeden odstrašujúci príklad,🙂takže vie si stanoviť hranice a príbuzenstvo-nepríbuzenstvo nikomu na posmech nebude a hotovo...
a žiaden opravný termín pre príbuzných...už tam nepôjdem a hotovo...stačilo...nuž nepestujem si doma skleníkové kvetinky...minule som začula na moju adresu zo strany potomka, že mu s tou mojou dobročinnosťou vraj už leziem na nervy...
Necitala som celu diskusiu, uplne ta chapem, ja som mala to iste, ale len od mamy, ostani boli v pohode..jedine, co pomohlo, bolo prerusit kontakt...to bolo jedine obdobie, kedy som sa citila ako clovek a nie odpad...vykasli sa na celu rodinu, kasli na oslavy...zi svoj zivot, a pridi domov, len ked to uznas za vhodne...
@erikavesela Tak mne nejde o to blbe umývanie riadu, mne ide o ten princíp. Že som u nich zafixovaná ako upratovačka a sluha. Toto mi vadí. Ešte sa nestalo, snáď nikdy v živote, že by babka oslovila ako prvú niektorú z mojich sesterníc. Tie si sadli a ja som umývala riad, varila kávu... Myslím, že každý by sa cítil zle, každý, kto má sebeúctu.
Este ti napisem, ked pride teta z Canady alebo hociktora z CZ sme si rovnocenni. U hocikoho!
@veronicka88 To je predsa jasné. Na tom nezáleží či je niekto doktor a druhý pracuje vo fabike, alebo zostal na Slovensku alebo prišiel z USA. Nikto nie je viac a nikto nie je menej. Niektoré dievčatá mi tu naznačili, že som si asi myslela, že okolo mňa budu skákať ako okolo kráľovnej a posluhovať mi, lebo som predsa prišla zo zahraničia. Neviem ako k tomuto názoru prišli, možno majú samé takúto skúsenosť, ale u mňa to takto nie je. A nikdy som si nemyslela, že by som bola viac lebo žijem v zahraničí. To je prejav úbohosti.
Vies co ,moj nazor na to je asi takyto...leby sa ku mne takto spravaju, ja by som spravila nabuduce to,ze by som rano zavolala,ze som strasne chora,ze nemozem prist...a jednoducho by som sa im vyhybala...len musis si povedat asi tolko,ze nie ,ze ty im ublizujes tym,ze neprides...ale oni tebe tym,ze si tam a oni ta ponizuju...vykasli sa na nich a zi si svoj zivot...a taka mala rada na zaver,vacsinou toto ludia robia zo zavisti..
Aj ja som mala talu super kamaratku,ktora ma po porode pol roka potlapkala po stehne a usmiala sa,ze akoze mam riadne tucne stehna...na to som sa uz nezdrzala a povedala som jej,ze este nevie aka tucna bude po porode ona...potom napr.mam parfem a ona vzdy,fuuuuj to co mam za starecku vonavku???a proste takto nejak...ale uz som si povedala,s eeste raz niekto mi povie takuto trapnu vec tak mu ja do oci poviem naspat taku istu....nebudem uz dobra a mila...budem taka ako su ti oproti mne...a ty bud taka ista...povedia ti nieco sproste???tak povedz aj ty im...a zahraj sa na hnusnu...preste to im daj co davaju tebe...alebo tam nechod a nenechaj zo sebou robit to co ti robili...😊
Chapem ta,lebo moja rodina je tiez velmi tazky oriesok.Trosku inym sposobom ale necitim sa v ich pritomnosti z roznych dovodov dobre.Zato muzovu srdecnu rodinu a svokrovcov mam velmi rada.Viem si predstavit teda,ze ta to trapi,preco nie su taki akych si ich predstavujes.Nezmenis ich.Mozes len rovnako ako ja minimalizovat styk s nimi na nevyhnutne podujatia,urcitr nie chodit k nim dovolenkovat.Nieco im hovorit nema ziadny zmysel.Ver mi ze ja som sa naozaj pokusala a vies co?este sa rozrevali aka im je robena krivda.Nema to cenu,su aki su,nezmenis ich.Je to sice smutne rodinu si takto odstrihnut,ale napriklad mne nestoji za to trapit sa vzdy po stretnuti s nimi a im ich spravanie pride uplne normalne.Urob to podobne.
Necitala som diskusiu, ale podla mna trochu asertivnosti ti treba... dovoluju si k tebe? Ake kupis, take vrat.. mna keby zapriahali do roboty, pomozem nieco aby sa nepovedalo a spytam sa ci ta lemra nevie ist obsluzit svojich hosti... a sadla by som si a vylozila nohy.. keby sa ma bratranec spytal ci mi je*e, tak by som mu tiez nieco mile povedela a po kritike matky a babky, by som sa normalne zdvihla a isla prec. A ak ta VZDY rodina deprimuje a vytaca, tak je najjednoduchsie prist na najnutnejsi cas a dovidenia... zi si svoj zivot, najdi ludi ktory ta nezhadzuju a nemas z nich depresiu. Ono je to tak, ze ludia kritizuju a zavidia na druhej strane ;) babka somrala tiez u nas vzdy vo vyssom veku, mamu mam tiez usomranu.. jednym uchom dnu a druhym von, neries, co im vadi je ich problem, vobec nie je ani slusne od nich, to riesit a uz vobec nie na oslave a mozno ak parkrat neprides resp. odides, tak sa uvedomia (ALE musia vediet preco ides prec, aby si nemysleli, ze ti preskakuje len tak). Ak s bratrancami a sesternicami nemas pravidelny kontakt, tak je jasne ze sa nebudete super bavit. Prvy krok budes mozno musiet urobit sama, ono nevies, co za reci idu a co sa riesi, ked si v zahranici, je prirodzene, ze ludia sa odcudzia.. ja tiez vidim bratrancov raz za rok a nase rozhovory su uz viac menej na urovni slusnej konverzacie o nicom. Nic si z toho nerobim.
@simca06022011 Áno lenže oni to berú akože zo srandy a keby som sa urazila, tak ja budem najhoršia a ešte aj bez zmyslu pre humor. Ja so sesternicami a bratrancami naozaj netrávim čas a preto nemáme vrelé vzťahy. Čokoľvek urobím, vždy budem tá zlá.
Ale tebe moze byt jedno ako to oni beru... pre teba to nie je sranda, ci je? Nech si myslia co chcu, ty sa zariad aby tebe bolo dobre. Nie si popoluša? Nie si.. tak ju nerob. Vidia ze sa nebavis, tak ti daju aspon riady poumyvat... nebavis sa, tak chod domov... ja si ku svokre nosim zasadne knihu a vysivanie.. zakvasim na gauc, ked je "cool spolocnost" a ani ma nehne riesit im riad a kavu :D slusne pomozem po obede a to je vsetko...
Ak je takato konverzacia medzi nimi ok, ta nech sa tak bavia medzi sebou.. ja si neviem predstavit, ze by niekto nazval pred rodicmi brata cocotom.. taku by dostal po papuly od otca, ze by ho otocilo 5x. Nech si to nechaju na diskusie medzi sebou pocas roka.
vidis, ze slusne spravnie je tam nic.. nemusis byť za obeť.. kludne oznac dalsiu osobu, ktora moze ist odnasať riady a upratovať, ved ty si na navsteve ;) uvidis, ze parkrat si otvoris usta a inak sa budu spravat.
@simca06022011 To ma vytočilo najviac, že rodičia nič nepovedali, iba tam sedeli a čumeli. Je pravda, že mám brada lenivca a lajdáka, ale aby si strýko dovolil povedať, že je cocot, tak som mala dosť. To isté krstný otec a vlastne celá rodina má brata za debila, idiota a podobné nadávky. Čo myslíš, ako sa asi tak cíti? To fakt nemajú žiadnu empatiu?
no viditelne nemaju, na case aby ste to s bratom zobrali do vlastnych ruk 🙂))))
@simca06022011 Veď som tam urobila cirkus. A ešte sa na tom smiali a označili ma za hysterku a preto som čierna ovca rodiny, lebo som si dovolila zastať sa svojho brata. Tak som strýkovi povedala, že keď je moj brat cocot, tak on je duplovany cocot a aj s bratom sme odišli. Ostatný z toho mali srandu, babka plakala..
@simca06022011 Ale ja som tá divná, čudná.
No veď to, že aj príbuzní vedia závidieť...to je niečo strašné...naozaj sú ženy, ktoré pomaly ani nevedia kávu uvariť, lebo však doma a v práci majú kávovar, jednoducho na všetko mali vždy ľudí a keď som položila na oslave na stôl tortu, ktorú som sama upiekla, tak keby si videla tie ich zarazené pohľady...ešte aj na fotke ich mám zachytené...lebo však fotka oslávenca s tortou a vedľa neho tie tváre🙂manžel mi potom iba povedal, aby som už tortu radšej nepiekla, lebo však moja mama tá sa takmer urazila, keď tú tortu uvidela, lebo vždy si tak zakladala, že pečie v rodine torty len ona, takže mama sa na oslave správala ako nejaký člen poroty, ktorý mal hodnotiť tortu...no proste trapas...a tak už radšej poprosím mamu nech tortu upečie ona a ona je celá šťastná, že sa môže pred rodinou prezentovať...jednoducho niektorí ľudia potrebujú vždy a za každých okolností vyniknúť, ak ich náhodou zatieniš, tak je zle...hneď hľadajú na tebe chyby, nedostatky...
No vidis, babke nic na syna nemozu povedat, ale vnuka uraz moze... ja by som jej povedala, ze nema za co revat, iba ka za to aku ma slusnu empaticku rodinu.
@evabb35 toto aj ja som mala s tortou, malej ju vzdy peciem, a tie reci okolo toho... ale moja svokra je ten druhy clovek, co este naschval donesie svoju tortu (jeden rok sme mali kvoli tomu na oslave dve torty, potom uz viac na oslavu neprisla :D )
inak nie si divna, je normalne, ze cloveku vadi, ked ho ma niekto sa sluzku, pride domov na chvilu a nik o neho ani nezakopne... clvoek by cakal, nie uznanie, ale taky zaujem vacsi, rozhovory medzi rodinou atd... SLUŠNÉ.
@simca06022011 To bol babkin zať. Teda manžel jej dcéry. No ale on tam brata urážal a rodičia spolu s ním. A keď mu povedal toto hanebné slovo, tak rodičia boli ticho ako voš pod chrastou.
@simca06022011 Presne si to vystihla. Čakala by som milé privítanie, záujem, ako sa mám, čo robím a rovnaký záujem prejavím aj ja, ako sa majú, čo nové atd... ale nikto o mňa nezakopol a ja som sa cítila odstrčená. A navyše pasovaná do role slúžky.
Čo som si všimla, že keď príbuzenstvom lomcuje závisť, tak najskôr hľadajú chyby a nedostatky a keď im to neprejde, tak ma začnú ignorovať. Doslova sa s deťmi rozprávajú o mne a pritom ja tam vedľa sedím...no proste radosť s nimi...ako keby mi dávali najavo, čo ty tu sedíš, však choď tam do kuchyne riady kávu variť...a keby som aj niečo povedala, tak ma prerušia v strede vety a začnú hovoriť o niečo inom, aby upútali na seba spoločnosť...no deti sa neidú nad takýmto správaním vynačudovať...a vôbec im nepríde divné, keď sa odrazu ľudia začnú vytrácať, lebo je im to trápne...
A potom mi chodia SMS-ky vraj syn mi v aute povedal, že o takých veciach som sa mala s tebou rozprávať a nie s tvojím dieťaťom...syn asi matku asi upozornil, že by sa nedivil, ak by som s nimi prerušila kontakt po takejto ignorácii z ich strany, tak SMS-ka v panike, aby synovi ukázala aká je super a akú máme super komunikáciu...
anonym,
vyhladaj si co "narcistic negative supply" a budes vediet, preco je absolutne neefektive sa s nimi akokolvek bavit, aj stylom "si duplovany ko..."
a empatia tam nie je a nebude, je zbytocne ju u nich ocakavat.
Ver, ze keby si sa zvijala od bolesti na zemi, tak ti maximalne zavolaju zachranku, ak vobec, nie preto, lebo ti chcu pomoct, ale preto, lebo, lebo maju odpozerane vzorce ludskeho spravania a teda v ich ponimani sa to asi ma urobit, lebo to tak robia ostatni, ale ich vnutro je iba prazno a tma...
myslis si, ze je OK, ak si rodicia nechaju nadavat a urazat VLASTNE dieta, aj ked je dospele a mozno aj ked maju pravdu. Je toto normalne rodicovske spravanie? Sorry, ale aj cigani v osade klamu az sa im z huby prasi, len aby si ochranili svojich, ako vcera vo Vazci.
@evkano1402 Rodičia sa ho vobec nezastali, naopak, ešte prikyvovali. Nevim či su narcisti, to fakt neviem.. Neviem to posúdiť.
myslis, ze sa vasi boja? Akoze boja povedat svoj nazor pred rodinou, pripadne ist do konfliktu?
@evkano1402 Myslím, že áno. Boja sa.

A ešte keď sa do toho začnú posmievať...kritizovať...no už môžu zabudnúť na lacnú pracovnú silu...