Montessori doma. Vaše názory, postrehy a skúsenosti
Je tu síce na koníkovi zopár tém venujúcim sa montessori pedagogike, ale všetky len v zmysle, že či dať dieťa do montessori škôlky / školy. No montessori zďaleka nie je len o tomto. Dieťa môžme uviesť do montessori sveta aj doma ponúknutím vhodných aktivít a vytvorením vhodného prostredia. Tak sa s montessori možu deti stretnúť aj vtedy, keď rodičia nemajú možnosť dať dieťa do takéhoto špeciálneho zariadenia. Navyše výchovu v duchu montessori môžme aplikovať prakticky od narodenia, netreba čakať, kým dieťa dáme do školky (ak si to teda vôbec môžme dovoliť). A tak by som bola rada, keby sme sa tu stretli mamičky, ktorých tento štýl prístupu k deťom chytil za srdce a radi by sa podelili o myšlienky, postrehy, názory a skúsenosti, ako sa im podarilo aplikovať montessori doma.
my máme tie voňavé knižky akože sú pekné farebne, sú tam aj vzorky takých že všelijakých materiálov ale to deti nejako extra nezaujalo ale voňajú iba chvíľku bohužiaľ, sú to pekné knižky čo sa obrázkov týka a farebnosti, ale deti z nich neboli ani jedna nejako že paf
už väčší úspech má tá magnetková knižka alebo teraz máme takú kde sa pripínajú zvieratká takým cvočkom a aj tá knižka je celkom pekná to malú dosť baví a najviac milovali knižku kde sa po otočení kolieska vysunie hore mláďatko, len to vždy chceli celkom vytiahnuť a dotrhali to ale už dedko opravil tak dosť na pevno, hádam už vydrží 😀, trošku menej úspechu mali puzzlové a so zvukmi naboku, aj taká s klavírikom že hrajú až teraz začína zaujímať malú
u nás fazuľky do nádobky teraz celkom idú, alebo tie bambuľky a kúsky slamky na taký ten chlpatý drôtik z času na čas
a tieňové pexeso teraz v 23 mesiacoch konečne už nám ide a veľmi ho ľúbi
@weronika187 😕 Sosovicu a fazulku zatial radsej nie. Este by to chcela ochutnat 😝 A ani mne sa nechce zbierat. U nas je momentalne uz par tyzdnov v centre pozornosti voda. Ruky by si umyvala kazdych 5 minut a aspon pocas pol hodky 😀 no pravdupovediac nemam na to vzdy nervy 😔
@pusinqa nemôžeš dať nejaké linky, alebo aspoň názvy knižočiek?
@malamargaretka Lukáško má 2roky 9mesiacov, Matejko 10 mesiacov. Teraz by možno mohol poznávať zvieratká. V knižke sú zvieratká z gazdovstva, savany, pralesa, sever. pólu a oceánu. Keď otočíš kolieskom na ľavej strane knižky, ukáže ti, koľko zvieratiek treba na dvojstrane nájsť. Otáčaním kolieska na pravej strane nájdeš zadané zvieratká a spočítaš ich. Veľmi pekná knižka za skvelú cenu, myslím si. Na literama.sk som našla aj magnetkovú na gazdovstve http://www.literama.sk/sk/knihy/159810/na-farme.... A áno, veľmi rád ich čítal aj bez magnetiek, aj s magnetkami 😉
@pusinqa prosím t amohla by si dat názov tej knizocky- s cvokmi? ci kolieskom?vdaka🙂lebo vobec netusim o ktore knihy ide, ani som take este nevidela... 😉
@johanka.
Kôš pokladov alebo tzv. treasury box je super vec, ale určite nie 50-100 ks pre tak malé dieťa. To by musela byť potom vaňa poladov a nie košík. Ako si správne podotkla dieťa sa v tomto veku ešte nevie dostatočne sústrediť takže takých 5ks, najlepšie tématicky orientovaných je postačujúce. Tiež pochybujem, že pri tom taký drobec vydrží 30 min, ak áno klobúk dole. Pri detičkách do roka je úspech aj 5 minutové sústredenie. Ale kedže každé dieťa je iné. Je najlepšie to skúsiť a sama zistíš čo bábatku vyhvuje.
@hexi
koberček ma za úlohu vymedziť priestor, kde sa má aktivita vykonávať. Pomáha udržiavať poriadok a učiť dieťa rešpektu k okoliu. v monte škôlke to vyzerá asi tak, že ak má dieťa rozloženú pomôcku na koberčeku a chce ju použiť iné dieťa, musí počkať kým ju vráti na miesto a dá tak signál, že je voľná. Prípadne deti, ktoré sa pohybujú v okolí dieťaťa, ktoré vykonáva určitú aktivitu musia dať pozor, aby mu nezasiahli do jeho priestoru(koberčeka). Osvedčená veľkosť koberčeka je 120x80 veľký a 80x60 malý. Závisí to od rozsahu pomôcok potrebných k aktivite. Čo sa týka materiálu tak ja to vidím tak, že je jedno či je tkaný alebo nejaká umelina. Dôležité je, aby pomôcka, s ktoru sa pracuje bola v rovnováhe. Teda napr. taká ružová veža, alebo hnedé schody, či červenomodré tyče potrebujú rovný povrch. Presýpacie alebo prelievacie aktivity sa lepšie vykonávajú pri stole.
no knižočky hodím názvy lebo niektoré sú už aj staršie čo sme mali pre staršiu dcéru neviem či sa všetky dajú ešte zohnať tá s kolieskom a vysúvacími mláďatkami " Kde je moje dieťa?", magnetkovú máme "V parku", cvočková "Na cestách je veselo" je s dopravnými prostriedkami ale vraj bola aj s tematikou gazdovstva kupoval môj otec tuším v Tescu sa dala kedysi zohnať,so zvukmi máme "Zvuky na farme" , voňavé "Voňavá knižka farby" a "Voňavá knižka prvé slová" , skrývačková "Pozri kto sa skrýva v lese" , ešte veľmi obľúbené" Moja prvá knižka" od Matysu tam je všetko možné na učenie, na riekanky od Junior "Kom kom kominár kedy si sa umýval? " sú tam také najjednoduchšie pre malinké detičky a tri knižočky o Nine od Kapalková, Čejka sú autori o nočníčku, na dobrú noc a kde je nina, tie sú na rozvoj detskej reči určené a o mackovi "Co dělám přes den?" nezohnala som slovenskú, tam sa tiež odkrývajú veci ale ešte ju extra neberie
@sasajanaj ...rady by som sa spytala na ten - treasury box- dala som si to do vyhladavaca, ale naslo mi to len skatulky, a ine truhlice- na akom principe funguje hra s treasury box? dakujem
http://pinkandgreenmama.blogspot.sk/2011/10/sen...
pre najmenších: http://www.flickr.com/photos/cherryblossomadven...
môžeš si zadať aj sensory box, tresasury basket, treasury bin.
pomáha dieťaťu rozvíjať zmysly, zlepšuje motoriku, zlepšuje slovnú zásobu.Závisí to od toho ako ho pripravíš. Dobre je to tematicky ladiť. Napr. pre najmenších, veci osobnej hygieny(kefka, hrebeň, uteráčik,špongia), materiály (jemné, hladké, tvrdé, drsné...), ročné obdobia, sviatky, farby. Je tu neskučné množstvo námetov.
Pripravíš box
ukážeš ho dieťaťu
dieťa objavuje poklady a skúma materiál, tvar, vôňu prípadne chuť - rozvíja zmysly
keď skončí, pomenuj mu predmety, s ktorými sa oboznámilo
@sasajanaj ...dakujem🙂.. take neico sme uz doma robili, len som nevedela ze to je toto🙂vdaka....
@rohacka a preco sa tam musi davat sol, fazule a podobne veci? Alebo moze byt aj tak, ze dam do jedneho pruteneho kosika gastany, listie, male tekvicky, sipky, lampionove kvety a bude to predstavovat jesen? A na Vianoce tam dam nejake vian.ozdoby a ine Vianoce pripominajuce veci?
@sisi0211 urcite niekto vie, preco je to tak, ze sa dava nieco, coho je vela aj odborne, ale ja osobne si myslim, ze je to fajn kvoli tomu, ze dieta sa v tom moze hrabat, ponarat si do toho rucky, naberat a podobne. Vo vianocnom sme napr. tu sol sypali na taky mini vianocny stromcek, vo bol vnutri, ako je to sneh, robili cesticky do "snehu", sypali ho do takej misticky v tvare hviezdy a podobne. Podla mna bez soli alebo inych "vloziek" by to nebolo ono....
@sisi0211 mame dva sensory boxy - jeden ma zaklad sol a druhy psenicu. Su v uzatvorenej doze,pomerne plytkej, ze vojde pod postel v detskej izbe. Z casu na cas vytiahnem a pohraju sa. Ked pride nejake dieta na navstevu, vytahujem to ako najvacsi tromf a ma to veeeeelky uspech. Samozrejme, ze nenecham male dieta hrat sa s tym same - aby to nejedlo alebo nestrkalo niekde. Tym padom aj viem upozornit, aby davalo pozor, aby nerozsypalo. Samozrejme, stale sa aj trochu rozsype, sol povysavam, psenicu pozbierame spolocnymi silami.
@sisi0211
ahoj. môžeš ho dať hoci kedy. je ale vhodné ak vianočný dáš na Vianoce, veľkonočný na Veľkú noc, aby dieťa vedelo prepojiť súvislosti. Teda aby vedelo, že Vianoce sú v zime, halloween v jeseni..... atď. Napr. ak urobíš box na zvieratá napr. farma, alebo divočina, tak to môžeš použiť kedy koľvek. To koľko krát sa použie závisí na dieťati. ak si kreatívna, máš na to čas a dieťa to baví, tak ich môžeš pripraviť hoci aj každý deň. Keď ho pripravíš, nechaj ho chvíľu v dosahu, ak zistíš, že nie je záujem tak ho odstráň. Ja sa chystám urobiť jessený. Teda už od začiatku mesiaca, ale som sa ešte k tomu nedostala, pracujem a času je málo 😝 . Teraz cez víkend sa už na to, ale chystám, lebo za chvíľu budem robiť zimnný, tak aby som to stihla 😲
@sisi0211
pre najmenšie detičky, ktoré ešte všetko ochutnávajú je vhodný sôsob, ktorý opisuješ. Košík a v ňom predmety. Pre väčšie dieťatko sa používa aj ten "základ". Vychádza to už aj z názvu škatuľa pokladov - v tom základe sú ukryté tiež nejaké predmety, ktoré dieťa hľadá. Pomáha si buď nejakou lopatkou, lyžicou, klieštikmi, teda hocičím a pre zmyslový zážitok určite aj rukami tak ako píše rohacka.
baby, skvela diskusia...🙂 ja sa teraz skor venujem temam ako su latkovanie, nosenie, dojcenie... ale budem sa sem chodit inspirovat....-) a hadam o par mesiacov zacnem nieco aj praktizovat....
Ahojte žienky, nestíham čítať celú diskusiu, preto sa len chcem opýtať, či náhodou neexistuje nejaká kniha Montessori - teda rôzne aktivity v jednom, aby som stále nemusela behať po internete, ďakujem 😉
@mobilka Existuje... napríklad táto: http://www.martinus.sk/?uItem=5229. Je síce pre školákov, ale od rovnakej autorky vyšla aj "Předškolní věk".
Ak by mal niekto záujem, predám nepoškodenú, len preštudovanú "Školní léta" za 4,- Eur + poštovné.
baby, chcela by som zacat s montessori. moj maly ma 11 mesiacov. poradite nejake vhodne aktivity? dakujem moc moc moc
@jankavrutky
vhadzovanie guličky do otvoru, skladanie vežičky s kociek (2-3 kocky), košíky pokladov tématické, napr. rôzne druhy materiálov, povrchov látok, ukladanie krúžkov na vertikálnu tyč, vyťahovanie vreckoviek z krabičky, prípadne do tej krabičky daj rôžne druhy látok nech si ich dieťa skúma, česanie pred zrkadlom, jednoduché možnosti otvárania napr. krabička, zápalková krabička treba skúšať čo dieťatko zaujme.
dakujem pekne. to vytahovanie vreckoviek ho bavi uz davno. vezicky skor bura,ale vyskusam. 😉
Ahojte mamicky, vedeli by ste mi poradit montessori aktivity na doma pre dietatko, ktore ma 11 mesiacov? Dakujem
ahoj ja by som chcela poradit montessori aktivity pre 4 rocne dieta?

@nenocka a ta otacaj a poctaj, to je na akom principe, lebo my sme est elen 18mes a to je este na ans vysoky level, ci?