Motívy matky, ktorá zabila svoje dieťa
Poznali ste niekto tu ženu co zabila svoje dieťa?
Co ju k tomu viedlo?
Netreba súdiť vraha? Vážne? No, našťastie nie som kresťanka, takže sa tu nemusím hrať na tolerantnú a kľudne odsudzujem správanie tejto ženy. Zavraždenia vlastného dieťaťa je odsúdenia hodné!
Ak už bola na tom tak psychicky zle, že nevedela, čo robí potom je odsúdenia hodný aj psychiater, ktorý nerozpoznal závažnosť jej ochorenia.
Nehovorím, že treba psychiatrickým pacientom s vážnymi diagnózami hneď odoberať deti, ale nemali by byť s nimi sami bez dozoru zodpovedného dospelého človeka.
@sisaka presne 🙏
No, neviem sice, o co ide, ale zaujima ma napriklad motiv tej zeny, co skocila s dvoma detmi na rukach do priepasti Macocha. Bolo to 30.6., posledny skolsky den. Vedela, ze tam doobeda nikto nebude. Po roku policajti povedali, ze vedia dovod, ze nechala list na rozlucku, ale pripad odkladaju ad acta a ze verejnost sa nic nedozvie... pritom by to mohlo byt varovanie pre podobne pripady, mohlo by sa viac spozorniet pri poporodnych depresiach a podobnych okolnostiach.
@basska_b o tom som ani nepocula😪
Moja kamoška bola jej spolužiačka,bola to šikovná baba,všetci s komunity nepočujúcich sú šokovaní,synček bol tiež nepočujúci pred pol rokom keď sa s ňou náhodne stretla hovorila že mu chce dať urobiť implantát aby počul ,nikdo nechápe čo sa stalo.Je to strašné a nepochopiteľné
@sisaka žiadny psychiater nevidí človeku do hlavy potom by sa nestratila ani Naďa z Rusoviec, ktorá mala po pôrodoch depresie a po poslednom zmizla... ešte ráno bola s rodičmi u psychiatra.
@luccija nevidí, ale vie posúdiť, či s danou diagnózou môže/nemože byť nebezpečným pre okolie. Keby to nedokázali, tak by forensní psychiatri boli asi len na okrasu, všakže.
To je zložitá otázka, pre trestné konanie v zásade nepodstatná, motív sa ani nemusí zisťovať a veľa krát je to aj zbytočné a nemožné.
Motív všeobecne môže byť ovplyvnený psychickými poruchami, deviáciou, poruchami osobnosti, ziskom, pomstou,… alebo ničím. Sú aj prípady, kedy ľudia jednoducho motív nemajú. Čo sa stalo, vie len ona.
A čo sa týka toho, že ju prepustili z psychiatrickej liečebne. Nikto ju tam len tak nemôže držať nasilu, pokiaľ nejde o ochranné opatrenie určené súdom. Ten doktor jej nemôže len tak povedať, že tam ostane. Otázka nepríčetnosti tiež nie je zodpovedaná len tým, že trpí psychickou poruchou. Nepríčetnosť sa znalecky skúma presne k momentu páchania trestného činu - len to, že niekto má napríklad paranoidnú schizofréniu neznamená, že je automaticky nepríčetný.
@heleninamama ja suhlasim s tebou.Ano zial bude potrebne ale pre ochranu celej spolocnosti,aby ju zivili tak ci tak danovi poplatnici. Asi ale ona do toho systemu vela neprispela.
Ale problem je ovela zavaznejsi. Media aj politicky sa zlahcuju rozne dusevne poruchy a chroby a niekedy az glorifikuju/vid Dennik N/
Upravuju sa zakony tak,ze sa neda kvalifkovane zabranovat tymto osobam pachanie nasilia. Takze by bolo naozaj ucinne,aby sa taketo dusevne chore osby znovu mohli pozbavovat sposobilosti a pricetnosti.. A nielen na iste pravne ukony zbavovat sposobilosti.
Tym by dostali tito pacienti zakonneho zastupcu a ten by rozhodoval aj o tom,ci mozu plodit deti.a ich vychovavat.Teraz lekari nemeau velku moznost na dlhsiu dobu internovat pod.pacientov . A tak sa stava,ze hoci su stale dus. chori a aj nebezpecni pre seba aj okolie,casto su prepustani do amb.starostlivosti. A Hned nato spachaju nasilne ciny voci inym alebo voci sebe.Je na to dost prikladov aj na sk.
Takze ja vinim za aj podobnu vrazdu liberlizovanie aj roznych ler.indikacii .Takychto pripadov je zial dost,ked pacient po prepustenis a dopusti nasledne nasilneho cinu
Mozeme l sa len domnivat,ci dana pachatelka trpela poruchou osbnosti ci nejakym psych ochorenim a od akeho casu to trvalo.Ci jeto dedicne, ci to sposobili drogy/tie spustaju tiez rozne patologicke psych ochorenia/ci inachdoba/nadoryvmozgu cinieco ci uraz ated. . je jasne, ze ani rodina ani blizke okolie ani lekar, co ju prepustal /co je zavazne/ si neuvedomoval zavaznost jej stavu.
Ale kto zlyhal najviac bol institut ochrany deti. Taku rodinu mal urad sledovat prinajmensom ,ak nie odnat jej dieta.
Na sk sa odnimanie deti berie ako nieco strasne proti rodicom.A pritom by to mnohe deti ochranilo od nezodpovedneho ci agresivneho konania rodicov a mali by sancu na normalnejsi vyvoj a zivot.
@f333 čo myslíš, že by sa vyriešilo tým, že by sa duševne choré osoby pozbavovali spôsobilosti na právne úkony ? Mať dieťa nie je právny úkon. Spáchať trestný čin je protiprávny úkon. Vieš ako bolo kedysi nechutne zneužívané pozbavovanie spôsobilosti? Stačilo, že starý človek začínal mať demenciu, bolo ľahké pozbaviť ho spôsobilosti a zavrieť ho proti vôli niekam, kde nebude “zavadzať”. Pozbavovanie je absolútne proti ľudskej dôstojnosti, za mňa je to občianska smrť, nič nemôžeš a každý rozhoduje za teba. Na to, aby boli “zavreté” osoby nebezpečné pre spoločnosť máme súdy. Ako fungujú súdy a celý systém, to je vecou volieb. Takže tak.

Netreba súdiť vraha? Vážne? No, našťastie nie som kresťanka, takže sa tu nemusím hrať na tolerantnú a kľudne odsudzujem správanie tejto ženy. Zavraždenia vlastného dieťaťa je odsúdenia hodné!
Ak už bola na tom tak psychicky zle, že nevedela, čo robí potom je odsúdenia hodný aj psychiater, ktorý nerozpoznal závažnosť jej ochorenia.
Nehovorím, že treba psychiatrickým pacientom s vážnymi diagnózami hneď odoberať deti, ale nemali by byť s nimi sami bez dozoru zodpovedného dospelého človeka.