Môžu pre neplatičov odpojiť bytovku od tepla a TUV?
Ahojte mam taky problem v nasej bytovke byvaju viaceri neplatici, ktorych dlh sa od roku 2008 vysplhal takmer na 20 000€. Vcera prisiel kazdemu do schranky papier s rozhodnutim, ze od 1. 10. odpajaju bytovku od tepla a TUV dokedy dlh neuhradia. My sme tu sice len 3 roky v podnajme no nikdy sa nam nestalo, ze by sme nezaplatili alebo meskali s platbou a takisto ani najomnici pred nami. Ma nas pravo OSBD odpojit aj ked nemame voci nim ziaden dlh? Alebo nie su povinny to aspon nejako kompenzovat? Ved to nie je mozne takto prezit zimu a poskladat sa na dlh nejakym darebakom nemienim........ 😖
Kazda rada mi pomoze. Diky ☹
Neviem teraz presne, nechcem trepať do vetra, ale ak Vy podlžnosť nemáte, resp. OSBD na Váš byt nevedie žiadnu podlžnosť, nemal by mať nik právo zamedziť Vám odber týchto médií. Musia dlžníkov odpojiť, resp. zamedziť im prístup k odberu tak, aby neboli dotknutí tí ostatní, ktorí si povinnosti plnia a dlžoby nemajú. Napíšte na obdržaný list protest odosielateľovi a žiadosť o dodržiavanie dodávateľských podmienok. Držím palce.
kristinaka123 obavam sa, ze bytovka (ako celok) moze byt odpojena, pretoze je dolezite, ci bytove druzstvo dokaze uhradit z tych platieb, ktore jej pridu, naklady alebo nie. totiz ide o to, ze nie ty osobne (resp. majitel bytu) mas zmluvu s dodavatelom tepla a tuv, ale ju mas so spravcom a ten ma zmluvu s dodavatelom. 😖 podla toho, co pises, tak spravca neuhradza platby za tuv a teplo, asi nie je na ucte bytovky dostatok penazi
poziadaj pripadne majitela bytu, aby sa obratil na spravcu a ziadal odpoved, ci su vsetky platby za sluzby (za bytovku) uhradene alebo nie. a pozri si zmluvu, ci mozes v takom pripade okamzite zrusit najomny vztah (ak teda chces)
Ja byt tebou hladam nove byvanie, na zimu odpojit od tepla je teda silne kafe, ak mate babätko a to, ze tradicny neplatici vsetko doplatia, o tom pochybujem.
Myslim, ze vas odpojit nesmu, mali by len odcvaknut tych, co skutocne neplatia. Ale skutocnost bude asi ina, ked uz mate o tom aj rozhodnutie. Ja by som sa odvolala a hladala paralelne nieco ineho 😖
zial tiez si myslim ze mozu odpojit oni eviduju dlh celej bytovky a hotovo. nam sa stalo ze nam developer postavil bytovku ale nezaplatili niektorym dodavatelom a uz ked sme byvali v skolaudovanou zrazu odpojili vytah lebo developer neuhradil za vytahy alebo nam plynarne odpojili kurenie lebo nas spravca neuhradil vyssiu ciastku do urciteho terminu zrazu sme len v piatok vecer zistili ze nejde tepla voda nastastie vonku uz bolo teplo ale kotol neohrieval teplu vodu takze sme cely vikend v dvoch bytovkach zohrievali vodu v hrncoch a vobec nikoho nezaujimalo ze je tu kopec rodin s malymi detmi nastastie v pondelok to dali do poriadku ale stalo sa a nikoho to nemrzelo.
vy mate tu vyhodu ze ste len v prenajme a nie ste uz vo vlastnom na vasom mieste by som si hladala iny prenajom kedze mate tolko neplaticov silne pochybujem ze sa teraz zlaknu a vsetko uhradia a vy nebudete nikdy vediet co vam kto pride odpojit bezohladu na to ze si poctivo platite 😠
@kristinka123 toto je na dlhsie... ad jeden, ty si iba najomca, predpokladam ze mas byt prenajaty od niekoho ineho... alebo je to druzstevny byt a ty platis najomne druzstvu??? no to je jedno, je to takto:
odpojit bytovku ako taku spravca v podstate moze... skuste sa ti, co nic nedlzite, dohodnut na splatkovom kalendari a tieto faktury urcite uhradte.... co sa tyka ostatnych, co si poctivo platia energie, tak kazdy jeden byt ma zriadene vecne bremeno v ramci zakona 182/ neviem z ktoreho roku, myslim ze 1992 alebo 1993, je to zakon ohladne prepisu bytov do osobneho vlastnictva.... tu je pamatane prave na taketo situacie, ak jeden z vlastnikov neplati najom a tym padom ostatni vlastnici musia hradit jeho dlh prave preto, aby neboli odpojeni od teplej vody, kurenia a podobne..... no a zjednodusene je to tak, ze vlastnici, ktori si platia poctivo, maju pravo potom na vlastnikov, ktori dlzia, dat exekuciu a v krajnom pripade to moze vyustit az do nutenej drazby bytov...
v kazdom pripade, podala si malo info, zjednodusene je to tak ako som popisala vyssie... ak chces teplo, nic ine, ako uhradit plnu sumu a potom si to narokovat od ostatnych, ti zial neostava.... teda za predpokladu, ze si vlastnik.... no a nezabudni poukazat na tento zakon a na to vecne bremeno, niekedy sa dlznici zlaknu, ked vidia, ze susedia su na nich "zli" a chcu im predat byt.... a vtedy to pomoze....
otázkou je, či sú tí dlžníci vlastníci,alebo nájomcovia bytu.
Odpojit vás možu, ak máte dlhy...pri centrálnom kúrení sa nedajú odpojit iba dlžníci..
ak sú dlžníci vlastníci bytov a máte urobenú dobrú zmluvu o výkone správy a zmluvy o odkúpení bytu do osobného vlastníctva, svoje nároky možete požadovat formou odpredaja bytu dlžníkov cez dražobnú spoločnost. Tento prostriedok je velmi účinný.

žiaľ v tejto republike je všetko možné doplácajú na to nevinný ľudia ☹
a žiaľ bohu budete sa musieť asi na to poskladať všetci ak chcete aby ste v zime nezmrzli ☹