Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
@zuzitko74 Aj mna hneva ked sa niekto nevie "spravat",ale turizmus je biznis. Aj niektore moslimske staty, ktore ziju z turizmu, najma v rezortoch spustili z poziadaviek na cudzincov.
Nechodim na dovolenky do rezortov, alebo s cestovnymi kancelariami, tak neviem uplne posudit, ale mne sa zda, ze Slovaci su vo vseobecnosti z hladiska spravania v cudzine ako turisti velmi slusni, akurat neminaju vela, takze aj tak sa na nich pozeraju niekedy cez prsty.
@ellise Neviem ci vies o tom nieco viac, zaujimalo by ma ake maju Cesi skusenosti so spoluzitim s Rusmi v Karlovych Varoch a Tepliciach.
V Piestanoch pokial tam este chodili Kuwajtania hufne, tiez na nich cast roka niektori nadavali a potom sa ledva vedeli dockat sezony, ale asi vacsina Piestancov bola rada, ze priniesli biznis.
Saudsky princ planoval investovat v Piestanoch a na dopyte Arabov bola postavena biznis strategia, kde sa planovala zosuladit stavba s ich kulturou ako oddelene muzsko-zenske casti a miestny boli radi, ze budu mat pracu, neviem ci sa napokon nieco postavilo.
Posledny tvoj koment v druhej teme, je to vytrhnute z kontextu, ale podla mna sa bude jednak skor o ihlicnatu gulatinu.
@zuzitko74 jasne ze sa pozeraju...ale zeby zvolavali zasadnutia mestkej rady a pod to sme nepoculi... samozrejme ze su nevychovani ale napr niektori uz doma poukazuju na bordel a spust ktora ostava za nimi... keby sme vsak boli vychovavani ako oni v nadbytku sluhov z krajin tretieho sveta tiez by sme sa so smetami a poriadkom nezatazovali... na druhej strane taki briti si doma nedovolia robit az taky bordel ako na dovci...
@dalal Tak zasa Bratislava nie je až tak turistami húfne navštevovaná, myslím si , že jediní s kým sú tu problémy sú fakt len tí Briti. A nie je to v takom rozsahu, že by kvôli tomu museli dačo zvolávať.
Výchova so sluhami sa začína prejavovať aj u nás - niektoré deti z takých bohatších rodín si nevedia po príchode do školy vôbec zabezpečiť svoj vlastný servis, upratať si po sebe. Nehovorím to zo závisti, len si myslím, že je veľmi obmedzujúce, keď musí veci, ktoré zvládnem aj sama, robiť za mňa armáda sluhov. Čo budú tí ľudia robiť, ak sa im náhodou prestane dariť? Spáchajú samovraždu, lebo vedia, že nemajú šancu prežiť bez blahobytu a armády služobníctva.
@zuzitko74 ja som mala minule na ceste do dublinu taky zazitok ze tlupa asi 6 dospelych irov tridsiatnikov si lietadlo zmylilo s wc... zacali sa pretakat ktory hlasnejsie a smradlavejsie... a letusky si s nimi nemohli dat rady.. som myslela ze nedoletim 😀 😀 😀
niektori ludia su prasce nezavisle od farby koze...
a s tymi sluzkamu tu je uplne bezne ich mat.... zenske trepu do prace 2-3 mesiace po porode, nanny full time sa im staraju o deti, zehlia, varia, upratuju... mne sa to zda divne.
trosku multikulti na mimopoliticku temu......
pred asi 10 rokmi stala sa mi prihoda - do nemecka prisla jedna iranska rodinka so 4 detmi - najmladsie, asi cca.2,5r. dievcatko si ma tak oblubilo, ze vzdy len so mnou a za mnou, dokonca aj pri mne v noci spala, ked som u nich prespavala... 🙂 a po nejakom case, vola mi jej mamina cela zufala, ze ci nemozem prist, lebo ze maju s malou problem...mala im v noci vobec, ale vobec nespi...tak som prisla na navstevu a zacali sme rozoberat, co a ako....
normalne chodila spat okolo 5tej rano, vstala o 9tej a poobede este raz im spala od 3tej do pol 6 a potom vobec az do rana.....
tak som pozerala, ze co mala papa (myslela som, ci jej nedavaju vela sladkosti a mala je z toho hyperaktivna....) Ale ona cely den chrumala len surovu uhorku a na veceru mala ryzu zo salatom - kazdy den...
tak som im poradila, ze nech ju cez den nejako unavia (nejake to nahananie s deckami, bicyklovanie atd..) - znama mi vola, ze nic, nijaka zmena...
tak po nejakych troch tyzdnoch na to sa pritrafilo, ze som u nich mala prespat....a tesne pred spanim, ako pozeram, tak pozeram- mala mi prileti s malickou umelohmotnou flastickou s nejakym napojom - sa pytam, ze co to je..je to pre mna??? a mala na to: ...nieeee, to dostavam od maminy vzdy pred spanim, lebo to lubim...tak som ju poprosila, aby mi tu flasticku na chvilu dala, ze sa pozriem ako to vyzera, aby som jej to nabuduce mohla kupit....
dievcatko mi to podalo -a pozeram....a to bol nejaky noname redbul 😀 - tak som mamine vysvetlila, ze co im mala pije - tak boli hotovi z toho, lebo v irane vtedy energetaky neboli- nepoznali to.... 😎 ...tak oni jej davali pred spanim dve flasticky kvazi redbulu a divili sa, ze im nezaspi a nespi... 😅 😅 😅 😅
islam styl
ako vychovavat deti
@vevesh no vidis, super priklad na to,ako to chodi, ked ludia z inej kultury pridu nepripraveni pre zivot v eu ake problemy to moze sposbit aj ich vlastnym detom
amozem sa ty spoytat, oni nemali taky rezim, ze ziju v noci a potom rano ak mozu dospavaju? v oriente je to zvykom.
A mozem sa spytat, preco si u nich prespavala? dost ma to prekvapilo.nie preto, ze su z inej kultury.ale ze si vobec u niekoho prespavala.nemala si poriesene byvanie v de?
ak nechces samozrejme na to odpovedat, pochopim to.je tvoje sukromie..len ked si to spomenula aj ked okrajovo, ako tvoju skusenost, tak ma to zaujalo.
@alice107 lenze to nebolo o nepripravenosti.... na niektore veci sa neda pripravit prave preto lebo ich nepoznas, cize sa ucis za pochodu... 😅
ako napr. vo francuzskych krajinach je zvykom pobozkat sa na lice ako pozdrav - to je znama vec, lenze som netusila, ze to plati aj pri uplne neznamych osobach (myslim bez zoznamenia typu toto je xy, toto xx a cmuk cmuk..), cize spoluziakov, ktorych vidis prvy krat + celu triedu resp. rocnik pri prednaske - niektorych ludi som videla prvy aj posledny krat.....dokonca profesorov je potrebne na pozdrav pobozkat -a cele to trva cca. 15 min. kazde rano a bez toho sa nezacala ani vyucovacia hodina... 😕 😕
takyto rezim maju nastaveny cez vikend, ked su "navstevne dni" - cez normalny pracovny tyzden deti chodia normalne spat, zalezi od rodiny medzi 20.30-21.30 - a v oriente je neskore spavanie preto zvykom, lebo spis aj cez den, nieco na typ siesty.... - co nie je zase u nas zvykom 😎
a apropo prespavanie - u nich je najvacsia pocta, ked navsteva ostane aj prespat, niekedy dokonca oni odidu do hotela alebo ku znamym a nechaju ti svoj byt 🙂 ( u nas je pocta, ked ti ten dotycny zaplati hotel... 😉 - na margo multikulti rozdielov)
a prespava sa u navsetvy z rozdielnych dovodov - pretoze si navsteva a chcu ti poskytnut "plnu pohostinost", alebo party, alebo sa zdrzis do neskorych hodin, a ta prehovoria, aby si u nich prespala - maju ine zvyky - u "zapadniarov" prides na kavu a zakusok a mozes ist, u nich prides rano, daju ti obed, veceru, zakusok, ovocie a este aj prespis.... 😎
a ja osobne, kedze mali deturence, ktore ma zrali a vtedy som deti este nemala, nebol problem kedykolvek u nich ostat...alebo ked boli babske party, tak su dorana + noclah zaratany... 😀 - netreba hned hladat problemy s ubytovanim...ina kultura, ine zvyky, to je vsetko... 😉
@seraa este raz - preco tu stale vytahujes extremistickych islamistov, za ktorym stoji usa a zapadne krajiny...??
bdw.
takto sa chovaju MOSLIMOVIA - pomahaju utecencom - katolikom, "neveriacim" a aj samotnym moslimom, ktori utekaju pred islamistami...
http://rudaw.net/english/kurdistan/100820142
http://rudaw.net/english/kurdistan/020820141
http://rudaw.net/english/kurdistan/20072014
MOSLIMOVIA bojujuci P R O T I ISLAMISTOM.... - dokonca nenavidene PKK prislo do boja proti islamistickym miliciam
http://rudaw.net/english/kurdistan/07082014
http://rudaw.net/english/kurdistan/12082014
http://rudaw.net/english/kurdistan/11082014
a nech mi niekto povie, co robia ludia z usa, irska, nemecka , maroka , egypta a syrie v iraku..?!?!??
napr. niekto taky...
http://videos.videopress.com/Qnka8efi/islamic-s...
alebo
http://i1.ytimg.com/vi/IXcFcF0BStg/0.jpg
a odkial maju 10 tisic $ drahe fungel nove zbrane a tanky rovno z vyroby...???
http://www.raymondibrahim.com/_admin/wp-content...
http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2...
a pritom drviva vacsina prislusnikov boli uvazneni vo vazeniach na zapade- v usa, de, fj, gb a na zapadniarske pasy su aj pricestovani do bojovych oblasti...
http://www.latimes.com/nation/nationnow/la-na-n...
- - - - trochu na zamyslenie sa - - - - -
@dalal materska ako taka neexistuje, pretoze vacsina zien nepracuje, lebo nemusi... 😎
ak zena pracuje, lebo chce, pracuje cca. 20 hod. tyzdenne a o dieta sa stara svokra alebo svagrine...(vdaka rozvetevenym rodinam v pohodicke...)
od cca. 4-5 r. su aj skolky, ale malokto dava, lebo su velmi drahe, kedze kazdy ma komu dat dieta na postrazenie... 😎
ludia, kt. chcu byt ako "zapadniari" najimaju pre deti etiopijcanky, somalcanky... filipinci su na upratovanie verejnych priestranstiev a upravovanie "zelene" (zeny filipinky v iraku nie su...skor kuwait a uae..), vietnamky su predavacky + masazne salony (normalne zdravotne masaze - ziadne "bokovky" ) 🙂
zeny si povacsine upratuju domy same...viac menej su toho nazoru, ze len oni same to dokazu poriadne...lebo ked si niekoho najmu, tak to odflakne... 😎
dievcata zaujimavy clanok o dievcine slovenke ktora robi dobrovolnicku v palestine..
@vevesh dakujem ti za vysvetlenie a odpoved. 🙂
🙂 vies, o francuzkom zvyku si kazdy moze precitat uz v turistickej prirucke aked tam ide zit, tak jasne,ze sa ma nazivot tam pripravit. ti znamena, ake su tam zvyky, pravo, kultura a pod. ja ked som tam izla zit, tak som to robila tiez tak. ato som francuzko a rodiny tam poznavala uz od detstva.
a nie je pravda, ze profesofa treba tiez tak pobozkat. zalezi na situacii.vo fr ako inde plati protokol spravania sa, ze osoba nadriadena ci vyssie postavena musi prva vitat ci podat ruku. a teda nebozkava ten vyssie postaveny cudziu nizsie postravenu hlavne cudziu osobu pri prvitani.takto sa zdravia ti, co sa poznaju. u studentov je to trosku ine.tak ako u nas, viac familiarne., nikdy nebozkavam len tak na prvy kontakt mne neznamu osobu.ani ona mna vo francuzku ale.
takze to na vysvetlenie, ze to bozkavanie sa ma tiez svoje obmedzenie. 😉
no, ako pises, kazdy kraj ma iny mrav ale. a prave preto si stale myslim,ze ta rodina nebola pripravena na zivit v de. ak by boli dobre ovladali nj napriklad, tak si precitaju na vyrobku, ze je to energeticky napoj.ak su len priemerne inteligentni, tak vedia co to znamena ,ak daju dietatu taky napoj. ci nie?
takze ja by som ich neospravedlnovala tym, ze na vsetko sa neda pripravit.
tak to si bola na navteve u nich.aha . tak to som nevedela , ze oni maju taky bonton. to preto, ze som nikdy nesla zit do ich krajiny. inak by som sa zaujimala o to,aky bonton maju
ozaj a,ako je to s tym ich zvykom zit v noci a cez den dospavat?
no vies, ked uz pisem eo tom aky zvyk mame my, europania, tak nemyslim ,ze je to o tom, zecakame ,aby nam zaplatili hotel.skor si ten hotel zaplatime my a mame svoje pohodlie a klud a to iste aj hostitelia. aspon ja mam take skusenosti .nikdy od mna nikto neckal, ze mu zaplatim hotel.ato iste ja nikdy necakam od ziadneho hostitela. ci je blizky pribuzny, ci nie.
ty mas ine skusenosti? take ,ako si pisala ?
a mozem sa spytat este,ako si da vlastne zoznamila spriatelila s tou rodinou?ja zijem v de roky,ale este som so ziadnou rodinou s tej i kultury nikdy sukromne v styku nebola. ako vychdzate na zaklade predpokladam roznej mentality? jeto zaujimava informacia pre mna, , pretoze mas priame skusenosti .
@dalal tak ja manzela nemam ziadneho dobrodruha, takze do krajin, ktore by sa dali pokladat za nebezpecne sa nedostanem.
to aj ja som pohodlna na nejake dlhe planovanie, na dovolenku potrebujem nejaky impulz, bud niekoho pozname a navstivime ho na den, dva, tri a potom bud s nimi alebo samy cestujeme po krajine alebo sme mali zopar dovoleniek na zaklade toho, kde sme mali pracovnu cestu, ak bola v zaujimavej lokacii, po nej sme neleteli spat, ale cestovali po okoli.
Miesto kde som sa citilla naozaj v nebezpecenstve bola asi len Tijuana (skor kvoli povesti) a este zopar casti miest, ale to preto, ze sme zanedbali pripravu a nepoznali miestne pomery alebo sme si dopredu zabookovali ubytovanie v zlej stvrti.
Vzdy sa ale na konci dovolenky uz tesim spat do svojho v stereotypu. 🙂
Krajiny, ktore vyzaduju poznat domace prostredie a ovladanie domaceho jazyka, by som urcite isla cestovku s poznavacim zajazdom ako ty. Preco sa zastrajas, ze uz s nimi nejdes?
@vevesh nepatri to do tejto temy ani to nie ja nejak vtipne, len ma napadlo z toho redbulu. Vcera sa manzelovi minul dezodorant, tak pouzil taky, co kupil davnejsie na nejakej dovolenke. Vravi mi, ze vonia ako kolinska jeho dedka za 5 Kcs, zachvilu je zas nejak nespokojny s vonou. Tak idem pozriet co si to dal a napis na dezodorante: "If your grandfather hadn't worn it, you wouldn't exist.". Old spice ma nejaku seriu este s povodnou vonou. http://lolzbook.com/2012/09/deodorant-description/
@alice107 S tým energetickým nápojom je to diskutabilné - asi ani netušili, že niečo také existuje. U nás, na Slovensku sa tiež ešte dávnejšie stalo ktorejsi celebritke, že z neho na párty odpadla - neprečítala si, kozliatko, že sa môžu iba dva denne a celú párty ho cuckala ako malinovku.
Dám ešte jeden príklad neúmyselného faux pas. Kamoš bol v roku 1992 vo Švédsku. Išiel do obchodu, zobral si košík - a zrazu tá teta, čo mala košík pred ním, začala čosi kričať. On sa jej po anglicky opýtal, čo sa stalo, no a zistil, že jej s tým košíkom zobral aj mincu v zásobníku. Tak sa ospravedlnil, dal jej svoju mincu v takej hodnote a mohol nakupovať. Na Slovensku takéto košíky ešte neboli, on ani netušil, že to existuje. No ako sa pripraviť na niečo, o čom ani nevieš, že existuje? Takéto trapasy sa môžu stať každému a väčšinou sme ku cudzincom v tomto trochu zhovievaví, lebo nám je jasné, že za deň sa to nikto nenaučí. Kamoš z Kanady, ktorý mal slovenské korene, takže po slovensky dosť dobre vedel, zasa dóóósť dlho jednoducho nevedel pochopiť princíp tykania a vykania. preto občas poskladal takúto hlášku. ,,Jasné , mal som povedať sadnite si (staršej pani v autobuse). Prepáč."

@dalal Reagujem na tvoj koment o tých turistoch z kuwajtu. Do Bratislavy zasa chodia pravidelne mladí briti na ožerbu a občas ich tiež treba povyberať nahých z fontány. Tiež je to vždy v novinách a je okolo toho chvíľu haló. Takže, ako vidíš, reakcie sú také prísne aj keď sa nejedná o tých počernejších, ľudí pohoršuje nevychované správanie ako také a nie akú farbu kože má ten, kto to spáchal.