Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
@eva8 evi zaujimave postrehy z alzirska
http://mastenova.blog.sme.sk/c/112723/Alzirsko-...
a ty si tam bola? aky si mala nazor na krajinu/ ludi?
@zuzitko74 samozrejme sa moze stat, ze niekto nepozna nejaky vyrobok.ale tu ide o to podla mojho nazoru, ze si moze precitat zlozenie aj aky je to vyrobok a to hned v niekolkych jazykoch eu.chapes, co som tym chcela povedat?
neviem , aka konkretna pricina bola, ze to didaa uvedenej rodiny bolo v noci hore . vies, v tej kulture je to bezny sposob zivota .cize je bezne, ze deti do noci su hore/aj dospeli/ a potom vyspavaju na druhy den. vies, casto sa stava potom v europe ked su, ze maju poblem na rezim europskej kultury nebehnut. a to sa tyka aj prace , ked v mohych prpadoch maju problem s prc.moralkou.cize vstat rano do prace a ist spat vecer v primeranom case. takze mozno to dietaatko bolo naucene na rezimi aky mavaju oni.
ale je mozne, pre ti rodicia proste nevedeli precitat zlozenie vyrobku.
vies, vseobecne/nevieme konkretne ,ako to bolo u tejto rodiny/ vela pristahovalcov hlavne z tretich krajin predftym ,ako predu do europy,nevedia jazyk danej krajiny . a casto zial sa nemaju zaujem ani ho naucit. predstav si, ze potomkovia uz aj tretej generacie pristahovalcov z turecka ci inej moslimskej krajiny nevedia dobre po nemecky. , hoci sa v de narodili, chodia tam do skoly. a zial aj deti sloveniek , co ziju v de s tymi muzmi vde castomaju tento prblem. deti nehovoria ked idu do skoly ci skolky nemecky. lebo doma na nerozprvaju len slovensky jazykom otca. a to vsetkym tym to rodinam stazuje uplatnenie v zivote. vies ako casto zle hovoria nemecky? miesaju nemecke a turecke ci arabske slova ci vety, ci hovoria prizvukom , ze im nerozumies. takze o tom som ja pisala, o tom, ze vela z tych pristahovalcov ci obyvatelov s korenmi ´´juzanskymi ´´ma problemy prave preto, ze sa neintegrovali. casto v rodinach sa nehovori u nich nemecky, ale len turecky ci arabskky ci dialektom ich krajiny povodu. ziju si v komunitach, priatelov maju z komunit a preto jazyk krajiny ani v skole uz nedokazu pochytit tak,aby bol spravny .
@alice107 Ten jazykový problém je veľmi vážna vec a platí to v každej krajine a pri každej menšine. Neviem, prečo to rodičia tým deťom robia. Potom je človek celý život v spoločnosti za lúzera a práve z tohto vzniká ten komplex menejcennosti a následne nenávisť k väčšinovej spoločnosti. A samozrejme komplex nespravodlivo prenasledovaného.
@alice107 @zuzitko74
...netreba spekulovat...jasne som povedala, ze deti neponocovali, mali normalny spaci rezim - len to jedno dieta, uz z uvedeneho dovodu nespalo a rodicia musievali s nim ponocovat....
precitanie zlozenia na flaske je irrelevantne z niekolkych dovodov :
- pred 10+rokov neboli tak energeticke napoje rozsirene ako dnes, a ta rodina to prvy krat videla+pocula
- zlozenie energetaku je voda, cukor, kys. citronova, mineralne latky, vitaminy a kofein - take zlozenie mozes najst aj v dzusoch z cajovymi prisadami alebo kavovou prichutou - pokial nie si chemicka, nerozoznas...
- a to ci niekto ne/pozna napr. energeticke napoje vobec neurcuje ci je clovek pripraveny alebo nie na zivot v cudtzej krajine....
k jazykovej poznamke...dookola stale to iste, ale este raz..
do r. 2004 nebola/neexistovala jazykova integracia deti v de..!a stat to sam ani nechcel...! dnes sa situacia zmenila, ako deti ne/vedia po nemecky a ci boli integrovane mozes urcit iba pri detoch cca. pod 12r. , ktore boli tu narodene resp. pristahovane do 4r. zivota...
zatial sa drviva vacsina jazykovedcov zhodla na fakte, ze materinsky jazyk (=jazyk rodicov) je najdolezitejsi, aby dieta dokazalo zvladnut dalsi jazyk (=jazyk prostredia) na urovni materinskeho jazyka...do 7r. je kognitivne poznavanie jazyka uzatvorene, a ktorymi jazykmi vie (nevedome) dieta hovorit, tie budu povazovane na urovni materinskeho, po tomto obdobi je ucenie a poznavanie jazyka na urovni cudzieho jazyka....
a najvacsim problemom je ked rodicia, ktori NEOVLADAJU jazyk prostredia,a hovoria na dieta tymto jazykom, pretoze dieta sa nauci chyby + intonaciu, ktorej sa nikdy alebo takmer nikdy nezbavi...vid priklady typu "ich nix lieben schlafen" , "ish möschte du da gehen, wissen du"a pod....(to pochadza od slovenskych rodicov...ale aj ine cudzokrajne hlasky som uz zazila...) - a nie preto lebo rodicia hovorili doma slovensky, ale prave preto, ze hovorili po NEMECKY..
kazda spravna jazykovo vybavena skolka povie, neucit nic pred nastupom, aby dieta sa nenaucilo chyby!!
@alice107 co sa tyka prespavania a zaplatenia hotela... 🙂 🙂 🙂
tak kazdy cloveka kazda navsteva je ina..teraz budem pisat o nerodinnych prislusnikoch....(kedze sa asi zhodneme, ze je normalne, ze "pokrvni pribuzni" prespavaju u teba doma..)
... niektori chcu si sami zaplatit hotel (lebo nechcu obtazovat + vlastne sukromie je im dolezite..)
..niektori chcu, ked si ich pozvala, aby si im ten hotel ty zaplatila..
...a niektorych, pretoze si vazis, zaplatis im sama hotel, aj ked si chcu oni sami zplatit (= a to povazujem za poctu...)
- zazila som z kazdej skupiny nieco, ale musim povedat, ze ta druha prevlada v eu najviac... 😎
- ked pride navsteva z "druhych koncin" normalne sa stava, ze im prenechavame byt a my ideme spat k znamym...(u dolezitych ludi..), alebo im poskytneme izbu (u kamaratov, blizkych znamych + dalsich....) - a to pri "ludoch zo zapadnych koncin" nepripada do uvahy, take nieco.. 😀
a s ludmi sa zoznamujes v praci, na ulici, niektori pochadzaju z tej istej oblasti/ mesta, alebo sa stretli na uteku, v byvalych casoch aj na "ausländeramte" 😀 - s niektorymi si sadnes a mas uzsie vztahy a s niektorymi ohradis styk na minimum... 😎 ale vseobecne plati, ze pristahovalci maju uzsie vztahy medzi sebou (i ked su roznych narodnosti) ako s nemcami... 🙂
@alice107 No musim ti kontrovat,,, ja co poznam cudzinecke rodiny, veru nenechavaju deti po nociach hore, ved chcu mat aj oni pohodu s manzelom, cize po veceroch maju cas len na seba, tak ako to je zvykom vsade,,, takze neviem, u ktorych rodinach si bola takto vecer, ked je cas na spanie, ale moje deti, aj ked ma syn 10 rokov o 8 hodine uz su v posteli a spia,,, ked boli mladsi, sa sami pytali uz o 7 do postele,,, co naopak som videla u mojich slovenskych kamoskach, ze im deti este o 11 vykrikovali na ulici a pytaju sa ma, kde su moje, ja ze uz davno spia... tak ako pekne som ich naucila, ze tie ich nechcu,,, takze zavisi to od matky a rodicov, kolko im dovolia, vobec to nema spolocne nic s EU vychovou, ale s rodicom ako takym,,, 😉
@vevesh Ja sa do jazykovej situácie v Nemecku nerozumiem, konštatujem to len tak všeobecne. Pracovala som v nemocnici na detskom oddelení, bolo to v 90tych rokoch, keď hospitalizácia s matkou ešte na Slovensku neexistovala. Vieš si predstaviť hospitalizované dieťa, ktoré vie iba po maďarsky, personál mu nerozumie, ono nerozumie personálu, nemáš mu ako vysvetli, čo sa s ním deje, nemáš ho ako potešiť a utíšiť, nemôže sa hrať s inými deťmi....bolo to pre to dieťa stokrát horšie, než pre tie deti, čo rozumeli. Preto som písala, že nechápem, prečo to rodičia tým deťom robia.
@vevesh mam dojem, ze nasa debata sa ta nejak dotkla osobne. 😉 ja som reagovala svojim nazorom a poznatkami na situaciu . co si nacrtla . ak si pozorne citala, pisala som, ze neviem,preco to dieta bolo v noci haperaktivne. ale nie su spekulacie. su to moznosti,dane ich memtalitou a moznym zivtnym stylom a postojmi.
pisala som svoje poznatky o mentalite etnik, z ktoreho pochadza aj ta rodina.a to iste co sa tyka nepripravenosti tychto pristahovalcov vo vseobecnosti na zivot v eu. to je fakt , ktory sa neda odskriepit.a to iste zla jazykova priprava deti aj dospelych. a to iste zla jazykova vybavenost deti pristahovalcov uz narodenych a chodiacich aj do skoly v de.ty ste nema deti spolopovinne. chod sa pozriet do statnych de skol v castiach, kde ziju pristahovalci . tam uvidis tu realitu.
vseobecne je to zla situiacia v tomto ako v de tak aj vo fr ako som mala moznost tvidiet aj osobne .takze ja mam priame negativne skusnosti prakticke z prejednavanej situacie.a to som aj napisala.
a to iste mentalita ´´juzanskych ´´narodov. ako som ju uviedla, tak vseobecne je to trend a plati to,
mimochodom, neoddpovedal si mi na otazku, ci to dieta malo rezim ko je v europe vseobecne zvykom.
co s sa tyka formy spoluzitia s rodinou, v eu je ine meritko ako v moslimskych krajinach.v eu v rodina je tvorena parom a pripadne detmi.. v krajinach a u etnoik ´´juzanskych´´ ziju tak, ze je zvykom pobyvat, casto navstevovat v rodine , prespavat apod. europan to poklad av takej miere za obtazovanie a zasah do sukromia. aj vasi na davali casto prepavat znamym ? asi nie, ze? to eu nie je zvykom.a v de uz vobec nie medzi nemcami. o tom hoteli to bolo vsweobecne meritko. jasne, ze blizka rodina ak su na to podmienky a nechodila by denno denne prepavat ci aj tyzdenne byva u crery ci syna. ale nie je rpblem , ak ide na hotel, ak titi nemaju moznost ubytovania.a nemaju prblem si to zaplatit. o tom to vsetko je
no neviem vsak, ci ty nezijes viac v strvrtiach/a neber to nejak osobne ,ale ako konstatovanie /, kde su pristahovalci a kedze ste zmiesan a rodina priatelis s skor s nimi,ako smajoritou. takze mas skor mozno sposb zivota podobny im. ci nie?
inak, neodpovedala si mi na otazku,ako tvoja europska mentalita sa vyrovnava v multi-kulti priatelstvach
s tou ich juzanskou?a ko v manzelstve napriklad? ale asi to ide, ked si tak prrodzene nadviazala snimi kontalt, ze si u nich aj prespavala. vies, lebo ja osobne som na uni stretla arabky aj perzanky a ich sposob zmyslania a i konania ani bol iny ,ako europsky v mohych oblastiach zivotnych situacii. ahavne ta mentalita . takze sme sa zdorilo pozravili a zdovrilo prehodili par slov.ale priastelstvo sme nenadviazali. a toboz nie navstevy a prespavanie. nebolo to mozne z hladiska upne rozdielnych mentalit tiez.
tak preto mna zaujima tvoja skusenost.
tak by som sa teda spytala, ako je to u teba? mate nejake vztycne body spolu?
no co sa tyka jazyka, tak svoj nazor som vyjadrila.a na prikade seba a svojej rodiny nepotrebujem ziadne nvyjadrenia odbornikov. v praxi vidim, ze je dolezite, aby dieta ovladalo v prvom rade jazyk krajiny ,kde zije a ma zivotne zaujmy. a to iste aj co sa tyka dospeleho. ja ani moja rodina nemame porblem s viacjazycnostou vsak. dieta je schopne sa naucit dobre viac jazykov .
takze plati, co som uz uviedla k tomu.,nebudem sa opakovat. 😎
takze kazda viditelne mame iny pohlad v istych vecia na rozne situacie. preto sa nemozeme zhodnut.
ale to nie je podstatne,vymenili sme si nazory , pohlady na vec. 😀
@erjona samozrejme, ze to zavisi od rodicov, aky rezim na dieta. takze ale prave preto je podsatatne, ake zvyky a videnie sveta ma ta rodina. neviem,ake cudzinecke rodiny ty spominas konkretne/ake itnika a z akych povodnych krajin, ale tie skusenosti a poznatky coi som napisala o pritohovacoch z ´´juzanskymi ´´korenmi´´ platia v drvivej väcine pripadov.
poznam europanky/aj slovenky a cesky / co maju manzela z kultury moslimskej/ , a hlavne ak byvaju v krajine manzela, tak ta vychova deti je taka, ze casto aj keby chceli nastolit rezim pre tie deti podla norme ake poznali v europe/cize spat v urcitu hodinu vecer/ tak sa to neda. aj ten muz ma rovnake zvyky.aj rodina siroka ci uzsia tiez casto pride na navstevu, prespava, deti behaju do noci. samy tym zena to vadi cely ten sposob zivota, ked ho spoznaju v realite.
a ked ziju v europe, tak ten ich manzel si prinasa ten vychovny prvok/aj mentalitui/ so sebou . teda v noci hore, aktivny s kamosmi ci rodinou,ak ta tam zije tizr, rano vyspavania. aa k chodi do pracve, tak casto zmeska.
erjona, toto je fakt , co som videla yx vrodinach aj vmiesanych aj nemiesanych ak jedne alebo obaja partneri su z ´´juzanskymi ´´korenmi.
uz ked ides na juh europy vidis taketo spravanie sa casto. spon vnaznakoch v moslimskych krjinach je to uplne bezny sposob zivota .
takze ja pisem o svojich poznatkoch. jasne, ze existuju aj vynimky`` , ked mentalitusa podarilo z castzi potlacit a sposob ziviota sa podarilo prisposobit tej europskej velmi vzacne je to. a nie v uplnosti. ja som videla skor zmes viac -menej toho neprisposbovania sa a nedokzania sa potlacit tu mentalitu , co ako chceli. .ty ozaj poznas len tie vynimky? alebo poznas aj rodiny , co sa spravaju ,ako som opisala.?
ja pisem o drvivej väcine,tak ako som ju videla v reale na vzorke spravania sa danej populacie. cize nie jednu, dve rodiny.
takze tolko k tomu mojmu pohladu na vec na zaklade praktickych skusenosti.
@ellise trosku odveci ale niekedy davno sme spomenuli sr zdravotnictvo a tebe sa zdalo ze ho sudim prilis prisne.. akurat som citala toto a zda sa ze je to este horsie..
@zuzitko74 presne ako pises. vies preco to robia? z casti preto, ze nevedia jazyk danej krjiny. alebo vedi azle.a potom to je u nich sposb nazerania na zivit. ze ziju vkomunitach. zomknu sa, maju vlastny svet. a tam hovori len svojim jazykom. ked take didta prde pozom do veku predskolskeho, tak nevie bud vobec, alebo len z casti /azle/ jazyk krajiny kde prezil od natodenia a bude asi zit nadalej.
tiew rodiny su v drvivej väcine nevzdelane , ci len malo vzdelane. a tak detom jasne ze neponuknu cestu von z marazmu, kde su sami. apotom nariekaju, ze nemaju pracu. vo fr som videla maldez, kde tie deti sa narodili vo francuzku. su to fr.obcania. alekorene aranske.skor zaden znich nema zalkady dobrej francuztiny. tak ako by mohli studovat? videla som navastne oci,ako riaditelka sa snazila presvedcit rodiciv, aby s aviac zaujimali o tie deti.casto tam spia na laviciach aylebo vyrusuju, neposedi avlavici.a to su uz aj 14 ci 15 roidni pubertiaci. ale urven jazyka ako u pristahovalca.ak jeddna ci jedne zo sto je schopny urbit maturitu, je to uspech. ale ti rodicia nemali zaujem. anio o vzdelanie deti,ani o urven jazyka
takze vies , co stych deti bude.kuzri.ako si upln epresne vyjadrila
ale potom sa budu stazovat, ze ostatni su rasisti.lebo im nedopriali vzdelania apracu
no a views co je smutne? ze aj slovenky co maju tychto muzov takto konaju? ze sdetmi len po slovemsky a reco ich muza? ci uz vde , ci inde v europe, stale rovnaky scenar.apotom tie deti idu dos koly a casto tierodiny migruju. raz tam ,raz sem. deti nemaju pocit istoty .. a ptom do skoly casto tie deti idu s tym, ze nemecky nevedia . ale nevidia ani perfektne arabsky ci perzky .ale s dialektom toho otca. takze neopuzitelne pre dalsie vzdelavanie potom tiez.
tie deti su obetami zmyslania ci nezopdpovednosti svojich rodicov . a casto potom aj ti rodicia hadaju zamneku povedat, ze to system je zly. ze su dikriminovani, jena nich pachany rasizmus a pod.no atie deti vtych komunitach zijucich ten vzorec spravania opakuju.a kruh s auzatvara.a europa m stupajuci pocet luzerov za obyvatelov.
@alice107 nepoznam ziadne dieta imigrantskych rodicov tu v irsku ktore by malo problemy zaclenit sa do detskeho kolektivu alebo problemy s angl. jazykom... naopak spolupracovnici mi ukazuju fotky zo skolskych slavnosti kde tieto deti vyhravaju rozne medaile v skolach za vzorny prospech atd ( deti sudanske, filipinske atd)... v prvom rade zavisi od vzdelania a urovne rodicov takze takto zovseobecnovat nema vyznam...
a celkom chapem preco ty s tymito '' juzanskymi'' tvormi nemozes nadviazat blizsi kontakt... mozem sa spytat aj v osobnom kontakte s nimi ich nazyvas juzanskou rasou a prezentujes k nim taky postoj ako nam tu popisujes? to by ma napr zaujimalo velmi...
@dalal ty chapes? to je dobre. lebo potom vies, ze ich mentalita je na hony vzdialena tej europskej.ak sa teda chovas a myslis ako europanka .dam ti otazku ak dovolis? tvoj amatka ma priatelku arabskej mentality?
takze podton istej narazky od teba smerom ku mne je uplne zbytocny.
precitaj si nemecku tlac niekedy.ako vseobecne oznacuju ludi s tmavou platou, ked nepisu konkretnu narodnosat. a aj oznamenia policie v de. tam sa dozvies, ako media a spolocnost nazyva pachatelov delitov , ktori su ´´tmavsi´´ juzanske typy´´takze odtial mam tu terminologiu.
pochppila si? ano, ak niekto vyzera juzan. a neviem odkial pochadza, tak ho oznacim za ´´juzansky typ´´ pri opise. ak niekoho prmo osvujem, tak menom apriezviskom , ktorym sa predstavi
takze odpovedala som dostatocne na tvoju otazku?
ano, vela zalezi na vzdelanostnej urovnierdicov, ale nie je to hlavny znak. vela zalezi i hlavne na mentalitea sposobe nazerania na zivot.a vmohom sa u tych etnik prelina , ci su vzdelani ci nie. cize vplyv prostredia a imoslimov komkretne ideologie islamu.
no ja poznam filipinky sluzky.a tie teda maju mentalitu presne ako som opisala aj u tych studentiek na uni.
@alice107 nechapem co s tym ma spolocne moja matka? zije na slovensku a teda preco by mala mat za priatelku arabku??? ja osobne mam mnohych priatelov arabov a ine narodnosti... a aj ked maju inu mentalitu ( a preco by nemali mat? ved su z ineho prostredia, a co je na tom zle mat inu mentalitu? ina neznamena horsia) tak sa navzajom vieme respektovat a dobre vychadzat..
ja ich vopred neodsudzujem na zaklade povodu atd rovnako ako oni mna (vzhladom na povest vychodnej eu vo svete)...
moji juzanski priatelia nemaju tendenciu sa stlupovat. .. zit v noci... vyspavat cez den... neucit deti jazyk krajiny v ktorej ziju... su to normalni ludia ktori chodia do roboty, vychovavaju deti atd...
moja otazka k tebe bola viac v tom zmysle ci sa aj osobne k tychto imigrantom spravas s takym despektom aky tu prezentujes? ( znova nic osobne proti lebe len uznas aj sama ze k tymto ludom ako celku nemas respekt na zaklade osobnych skusenosti)... mozno to je pricina nemoznosti nadviazania blizsieho osobneho kontaktu ( aj ked chapem ze ani nemas snahu ho vyhladavat))..
toto su otazky na teba bez nejakeho podtextu a pod... len ma zaujima tvoj osobny postoj a skusenost .. kedze si tu spomenula tieto fakty
@dalal ,, ze tvoja matka zije na sk a ja v de je uplne jdno , pokal ide o druh priatelstva. na sk aj minulosti/na uni ci v kupeloch ci na vyletoch/ako aj v suzcasnosti je dost ludi juzanskeho typu.tvoja matka nestudovala na uni? no moja ano, ak by bolachcela, tak tam si najde tiez priatelky juzanske .
neviem, kde si vzla ten nazor, ze sa spravam s despektom k migrantom? to ako si na to prisla? ja podavam osobne informacie ake vidim co sa tyka migrantov.ja nepouzivam politicku korektonst . to je vsetko.
a vyjadrujem nazor hlasne a uplne verejne, zjuzanska´´ mentalita mi nie je blizka. to je fakt, nie despekt . prave preto, ze ju poznam, vidim, ze nema vzycne body s mojou europskou . preto nemozem mat priatelov, ktorych sposoby co satyka aj mentalneho chovania,ale aj myslenia su ine,ako moje.
ta mozes mat priatelov, ktori maju ine zivotne postoje a sposob konania aj po tej mentalnej stanke, ako ty`?
@alice107 ano ja mozem mat priatelov z inych krajin... ineho vierovyznania a inych povahovych charakteristik... vratane juzanskych ako ich ty titulujes... q velmi lahko... dokonca ma tieto priatelstva obohacuju a ziskavam nove poznatky a nahlad na svet... a myslim ze by som bola dost ochudobnena nebyt mojich juzanskych priatelov..
co sa tyka mojej mamky VS ma... vtedy nemali u nich vela zahranicnych studentov takze kamaratky zahranicne nemala ( a teraz sorry ale nechce sa mi verit ze tvoja matka sa aktivne vyhybala juzanom ked studovala)
teraz studuje Univerzitu 3 veku a cuduj sa svete usilovne sa uci anglictinu aby sa mohla dohovorit v cudzine...
a kedze ma vela precestovaneho moze porovnavat... a najviac sa jej pacilo v Syrii... priatelski ludia ktori by jej zniesli modre z neba lebo pre hosti urobia prve posledne...
@alice107 O com to rozpravas? Co myslis, s akymi rodinami sa stretavam, ked mam albanca? Prave som ti napisala, ako sa veci maju,,,, co ma chodenie spania nacas spolocne s mentalitou? Ja som inak zo Z SVK, takze asi matky na Z SVK su potom co? Ani mentalitu nemusia mat odlisnu od teba a decka im chodia o pol noci spat... 😉
@zuzitko74 Na toto ti viem odpovedat, aj ked sme SVK rodina na madarskej dedine, ziadne dieta nemalo problem mi porozumiet,,, ked ide do skolky, tak sa nauci, kedze ucitelky nevedeli madarsky,,, medzi sebou sa rozpravali madarsky, to som sa zasa ja od nich dost naucila a maju vystudovane SVK VS a vela z nich ma titul, takze to mas to iste, ako ked sa dieta v DE nauci nemecky az v skolke,,nevidim v tom problem,,, hovorim tiez z vlastnej skusenosti 😉
@dalal Alžírsko… nikdy som nevidela na takom krátkom úseku (cca 2-3h autom) tak rozmanitú krajinu, prírodu, prostredie. Hlavné mesto – klasické, kamenné, betónové (?), s palmami hlavne okolo mešít. Obrovské, priam historické budovy, na prízemí obchody, obchodíky, poprípade , nie často “kaviarničky“, na poschodiach byty. Bývali sme pri trojprúdovke v oboch smeroch. Preplnená cesta, autá stojace i jazdiace, akoby žiadne pravidlá cestnej premávky, nepamätám sa už , či bolo trúbenie časté alebo hlasné, no nezažila som dopravnú nehodu. Ľudia používali prechody pre chodcov, no nie vždy, niekedy “strážnik” urobil cestu pre peších, niekedy vodiči zakričali. Z balkóna ďalej bolo vidno školu, navštevovali ju zahalené dievčatá, neviem posúdiť vek. V diaľke naľavo sa črtalo more, pekný obraz, napravo pokračovanie rušnej cesty. Na každom balkóne boli na šnúrach zavesené deky, myslela som, že len kvôli slnku, no zdá sa, že I kvôli “súkromiu”. Na uliciach zmes ľudí oblečených tradične I klasicky – nohavice + tričko. Ženy väčšinou oblečené v plášťoch, či šatách, so šatkami na hlavách, čo kontrastovalo s dievčinami v priesvitných blúzkach, skôr vyzlečenými ako oblečenými, s mužským doprovodom boli i patrične vymaľované. Také bolo vidieť zriedka, no I klasicky oblečené dievčatá bez mužského doprovodu sa dalo zhliadnuť. Nemôžem objektívne posúdiť, “na prechádzke”, kt. trvala cca 20 max 30 min som bola len 2x – s malou a jej otcom. Trh tradičný, mnoho korenín, veľa ľudí, predávajúci muži, zahalené ženy, niekedy i s deťmi, nakupujúce potraviny, či topánky, šaty, veci do domácnosti, rôzne medené ručne robené výrobky ako zrkadielka a pod. Ďatle sa dali kúpiť skoro všade. Na uliciach smrad po moči, špina, odpadky, všetko akoby neudržiavané, zdevastované, rozbité... S akýmsi smútkom v hlase mi bolo povedané, že po odchode Francúzov nastalo rabovanie, krásne sochy boli ukradnuté, z domov rôzne ozdoby “odtrhnuté”, atď… Pred príchodom. Francúzov vraj bola určitá vzdelanostná úroveň národa, po ich odchode ostalo veľmi veľa analfabetov v krajine. Zanedbávalo sa vyučovanie arabského jazyka. Bola som v obchode s typickými arabskými suvenírmi a obrazmi, krásne veci. Predavač bol milý, trpezlivý. To bol môj jediný verbálny kontakt s “cudzou” osobou. V obyčajných obchodoch ako potraviny a pod. som vôbec “nenavštívila”. Ale nazrela som I do čistej oblasti mesta, dokonca s vôňou kvetov. Bolo to akési veľké sídlo na kopci, krásne udržiavané, čisté, s trávnatou plochou, s kvetmi, myslím, že nielen jedná moderná budova, nepamätám sa presne čo to bolo. Impozantný výhľad na časť naozaj zdiaľky pekného, hoci akéhosi chladného mesta so svojim výnimočným čarom.
Presun autom. Taxík pre nás vybrali z tých lepších. Pri nakladaní našej batožiny som čakala, kedy sa to auto rozpadne. Vydržalo. Dokonca I dvere sa dali na druhýkrát bez problémov zatvoriť. A nastala cesta. Spočiatku mne už známa “uličisko” popri pobreží, obklopená tými “obrovskými” budovami, v žiadnom prípade mrakodrapy, alebo klasické bloky, skôr mi to pripomínalo zväčšené pražské budovy starého mesta, no s iným nádychom…. Prímorská klíma sa strácala, postupne sme sa dostávali do vnútrozemia … A zrazu to začalo. Najprv klasické zelené kopce podobné tým na Slovensku, čo ma prekvapilo, ani v UK som na tak Slovensku podobné kopce nenatrafila. Ani neviem ako, ocitli sme sa v kamennom priesmyku, skoro ako slovenský Zádiel, no omnoho vyššie, rozsiahlejšie kopce, ani k Tatrám, či k Dolomitám sa to nedá prirovnať, možno monumentálny Slovenský nie vápencový kras. Jednoducho krása. Z výšky v skale vyvieral pramienok vody, kt. padal po skalách, nebol to vodopádik, ale take niečo milučké, úzke … Zastavili sme tam, vzduch čerstvý, medzi skalami príjemný chládok. Normálne som očakávala spev vtákov , hoci neúspešne.
Onedlho, akoby čarovným prútikom – suchá kamenistá, nehostinná prašná pôda. A auto statočne šlo, z motora sa nedymilo, jeho časti neodpadávali. Videli sme odbočky ciest, kt. viedli k mestám, v diaľke sa črtalo nejaké mestečko, slnko pálilo, no kupodivu sme sa nepotili, bol október. Taký suchý,nehostinný kraj. Došli sme do cieľového “mesta” - ako v historických filmoch. Uličky = suchá pôda, kamenné domy s malými oknami (veľmi dobre udržujú vnútri chlad), veľkými vchodmi, drevené dvere, niekde nedostavané druhé poschodie z tehál slúži ako veľká terasa, balkón… Jediná zeleň – krásne palmy pri krásnej mešite. "Treba prísť v máji všetko kvitne", s nadšením v tvári sme dostali pozvanie. Bolo tam naozaj pár, veľmi málo, vyschnutých malých stromov, možno I tráva niekde na jar vykúka. Nehostinné prostredie, ktoré napriek všetkému láka. Smrad žiadny, odpadkov pri našom dome nebolo, no v okolí áno, najmä v určitých častiach, kde sa sem-tam medzi nimi pohybovali vychudnuté kozy, či zriedkavo ovce, a hľadali niečo pod zub. V tomto cieľovom meste sme “na prechádzky” nechodili. Bolo tam I menej rušno, ako v hlavnom meste, teda omnoho menej rušno. Hlasy bolo počuť len v dobe, keď deti šli do/zo školy. Rozdiel – všetky dievčatá a ženy zahalené, mladé v tých splývavých plášťoch z látok, kt.sem-tam ladne vykreslia postavu. Žiačky oblečené v takých dlhých blúzkach, či šatových zásterách, rifle, alebo iné nohavice, každá šatku na hlave. Už som viackrát písala, že ich používajú aj ako “dekoráciu”, kt, zakrýva nedostatky a odhaľuje prednosti. Šatky si vedia uviazať na viacero spôsobov, sú rôznych farieb, vzorov, nie krikľavých. Záleží od striktnosti rodiny. Vydaté ženy nosili na verejnosti I zásterku, bola to samozrejmosť, nikto sa nad tým nepohoršoval. Je to vec zvyku. Bez šatky by sa cítili možno ako neodeté. Mne chceli urobiť radosť a vo vedľajšom mestečku (boli sme len ženy), kde pár žien chodilo bez pokrývky hlavy, mi “dali dole” šatku. S úsmevom, s radosťou, mi chceli vyjsť v ústrety. Priznám sa, že v tom prostredí som sa so šatkou cítila príjemnejšie… Zásterku som nenosila nikdy, ani mi nenaznačili “povinnosť” nosenia. V ich mestečku, v modernejšej časti boli vybudované podobné viacpodlažné bloky ako na Slovensku, okolo ktorých boli prázdne detské ihriská. Dcéra s nadšením ukazovala na preliezky, hojdačky. Žiadne deti tam... Iná časť mestečka: dlhé biele budovy, vchod schodíkmi za múrikom (Stretla som sa s tým v Grécku, no tam boli domčeky oddelené) Pred nimi hrali chlapci futbal. Jediný raz sme šli “do prírody” - skamenelá, vysušená pôda, akoby suché bagrovisko pred domom. Našli sme tam ulity zo slimákov. Vraj I nejaké fosílie tam boli nájdené…Videla som, že to miesto má dotyčná osoba tak rada, ako ja lesy, kt. vidím doma na Sk z okna. Po návrate sme dostali krik. Vraj sa tam poneviera veľa potulných nebezpečných psov, no to bola len výhovorka, pravý dôvod bol, že sme šli bez mužského sprievodcu… ale tento minivýletik mi prirástol k srdcu - celou cestou som čakala, kým sa dostaneme “von”, no ten výlet bol vlastne len to okolie, kt. sme videli z opačnej časti domu…
Úplne iné mesto - kedysi tam vraj pracovalo hodne českých lekárov a sestričiek - boli sme len pred jedným domom v jednom byte – pripomínalo mi to úplne slovenský byt zariadený ako v období socializmu. Akoby som sa vrátila do môjho detstva, normálne by som sa neprekvapila, keby sa domáci ozvali ku mne Slovensky…
Dalal, snáď som ti aspoň sčasti priblížila prírodu a miesta v mestečkách, kt. som videla “zvonka”. O živote “zvnútra” je toho hodne, zažila som mnoho úsmevných, vážnejších i absurdných príhod. Napriek všetkému som sa tam cítila dobre.
Ďakujem za link 🙂 prečítam si, teraz cez prázdniny je u nás "rušno"
http://zpravy.idnes.cz/pasmo-gazy-bomba-munice-...
zaujimave citanie
@erjona Bola som zopárkrát cez prázdniny na juhu Slovenska - Tešedíkovo, Kollárovo, Komárno - tiež som nikde nemala problém. Ale tie maďarské detičky na Kramároch mi fakt trhali srdce - bez porozumenia boli úplne stratené. Naša slovenčinárka na výške nám hovorila dosť úsmevnú story, ako sa snažila motivovať prváčikov za to, koľko vymenujú zvieratiek po slovensky. Jeden chlapček už dostal nálepku za mačku a strašne chcel ešte jednu, tak povedal ,,druhý mačka", lebo iné už nevedel, ale nálepku ešte chcel. 😀
@zuzitko74 Toto napriklad nepochopim, to dieta asi nebolo v skolke a ked bolo, tak len s madarsky hovoriacim personalom,,, pretoze ist do prvej triedy a nevediet slovensky je uz chyba rodicov, toto sa napriklad u nas stat nemohlo, lebo kazde dieta slo do skolky, kde ucitelky vylucne len a len po slovensky rozpravali, darmo 80% obyvatelov je madarskej narodnosti,,, takze toto neschvalujem, lebo to dieta nema sancu potom na vzdelanie a podobne, ako, ked ma intenzivne komunikovat v slovencine a nevie to? Na toto sme my davali pozor, aby tie nase rozpravali super nemecky, co nam aj potvrdili testy, ze su na urovni materinskeho jazyka.
Ukazovala som v zamknutej teme, ako moja dcera pise slohy, schova hocijake rakuske dieta do vacku, takze zavisi to aj od rodicov, ked uz sami nevedia tu rec, musia sa postarat o to, aby tomu dietatu bolo umoznene sa rec krajiny naucit, v AT to maju ukotvene uz v legislative a to, ze dieta bez znalosti jazyka nemoze nastupit do prvej triedy a posledny rok skolky je povinny pre kazde dieta,,,, 😉
@zuzitko74
@erjona tak toto tiez nepochopim - som zastanca toho, ake obcianstvo dieta ma, ten jazyk musi ovladat (ked uz nie na urovni materinskeho jazyka tak aspon B1 uroven)... Tiez mam skusenosti z vysky, kde spoluziaci mali sk obcianstvo, narodeny na sk a na VS vedeli povedat iba dobry den, a 20deka sunky... 😕 🙄 🙄 - od ms az po vs boli na madarskych skolach, kde sj bola akurat ako cudzi jazyk a do poctu.... 🙄 🙄 ja nemam nic, ked su rodicia madarskej narodnosti, ale ked oni aj deti maju napr. Sk obcianstvo, tak nepochopim, ze nevedia ceknut ani makke fn po slovensky - vsak z obcianstva plynu aj povinnosti, nielen ze "ho mam"... 😎

@kararinka haha dobre s tou vonavkou...zastrajam sa lebo nemam rada irganizovanost... napr ideme niekde na vystavu alebo trh a mame sa stretnut o 45 min... ha za 45 akurat sa dostanem do najlepsieho... a potom sne vzdy posledni a vsetci na nas cakaju 😀 😀 😀
a tiez rano sa mi nechce vstavat a zijem v noci... ( btw nepripomina ti to nieco?)
takze nie som vhodny typ na skupinove zajazdy... akurat rozmyslam o irane tak uvidime ci znova cestovkou ...a ty si uz cestovala do nejakych moslimskych krajin a co sa ti po(ne) zdavalo?