icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

dalal
28. aug 2014

@demo nepytam sa.... rozmyslam nahlas.... ked vidim stastne manzelstva okolo mna ludi ktori mali sprostredkovane manzelstvo... to znamena ze sa videli parkrat pred svadbou... a napriek tomu ziju stastne, bez hadok, vedia sa dohodnut a dokonca cuduj sa svete sa aj lubia.... a porovnavam svoju blizku aj vzdialenu rodinu, znamych a priatelov ktorym manzelstva nevysli a ako sa k sebe po case spravaju tito vybrati a '' hrozne zalubeni'' ludia...

v ziadnom pripade nasilne manzelstva neschvalujem nemyl sa, ale vidim aj mozne pozitiva takychto manzelstiev ( samozrejme neberiem do uvahy extremy ako bratranci atd)...

ale viem si predstavit ako rodicia v snahe o dobry zivot svojho potomka vyberu vhodneho kandidata ( vzdelanie, rodinne pomery atd) a potom sa s tym clovekom stretnes a sama sa rozhodnes ci hej alebo nie... kedze takto to vacsinou funguje...

cize nesud ked nepoznas... odlisne kulturne zvyklosti funguju a zmietnut ich jednym smahom ako blbost mi pripada naivne....

a tvoju poslednu poznamku budem ignorovat ...

vevesh
autor
28. aug 2014

@eva8 no tak u nas si zena moze vybrat partnera, aj ist pracovat - v sucasnoti v mojom okoli nepracuju iba 2 zeny (lebo nemusia) - najviac ako ucitelky a uradnicky...
- toto je diskutabilne od tradicii regionu a vyspelosti samotnych ludi resp. rodin... 😒

demo
Autor odpoveď zmazal
vevesh
autor
28. aug 2014

@demo vies, nechapes to, lebo si nevidela ako ziju ine zeny....upracovanost nie je udel cloveka a clovek ma tak jednoduchy/komplikovany zivot ako si ho sam spravi a ako sa rozhodne...spolocnost v moslimksych statoch funguje na inych pravidlach - to najdolezitejsie je, by som povedala, "prerozdelovanie povinnosti" tak, aby kazdy z paru prispel rovnakym dielom k funkcnej rodine- odlahci to zenu aj muza, a mozu sa viac venovat sami sebe, navzajom, rodinne a znamym..
- nie ako u nas ze zena taha "vsetko" a chlap nosi peniaze (ak..) a sem tam vymeni ziarovku alebo vynesie kos...- a ked ma prist navsteva, tak pekne po plane, lebo treba pracovat, upratat, postarat si veci a nie na dlhsie, lebo znova ta cakaju "ulohy", ktore nemaju konca kraja.. 😒

- mat dobre karty je super ale co na tom, ze "rozdavac" ma urcene kto akolkokrat ma prednost pri tahu..cize co z toho, ze mas dve VS a si super prieborna odbornicka (ale mas 2 male deti) - no holt, prednost maju vo vacsine muzi, a zamestnavatelia su ochotni akceptovat aj trochu tej "neodbornosti" len nech nechyba v praci, resp. je to muz...(realne skusenosti s prijimanim zamestnancov vo velkych firmach, kde je aj odbornost nutna,,,)
- a co z toho ze si sikovna VS, mas dobru priebojnost a zrazu je v tvojej krajine vojna/prevrat/psychos pri moci atd - takze nezalezi len na sikovnosti, ale aj od- nech si to kazdy sam dosadi- osudu/stastia/ vyssej moci atd...

eva8
28. aug 2014

@vevesh Islam = náboženstvo moslimov
Ja som mala smolu - poznala som 40-ročné moslimky (i mladšie), kt. veru na svoj vek nevyzerali, pritom neboli zodraté prácou v zamestnaní
písala som ""tam" si žena nemôže vždy slobodne vybrať partnera, pracovať... " Ja nezovšeobecňujem, píšem alternatívy.

@dalal nerozumiem presne na čo sa pýtaš v súvislosti s alžírom.
súhlasím s "sloboda je pojem relativny a co vyhovuje nam nemusi vyhovovat inym!"
S tým výberom partnera a neskoršej zaľúbenosti - majú svoje pravidlá, dodržiavajú ich a sú spokojní.
O výberoch partnera mám tiež viac "poznatkov", skúseností, i o tých "pravidlách", dokonca sa to vzdialene dotklo i mňa. Netvrdím, že nie sú šťastní.

mám otázku - aký máte názor na "Kto má právo kričať, nadriadený na podriadeného, alebo podriadený na nadriadeného?"

vevesh
autor
28. aug 2014

@eva8 v sucasnosti sa robi rozdiel medzi moslimom a islamistom a takisto je rozdiel stat moslimsky, islamsky a islamisticky...takze nie je to len o samotnom nabozenstve, islam je len urcity podklad... 😎

a na druhu otazku - zalezi od situacie, ale obaja by MALI mat pravo kricat na druheho, ale z praxe viem, ze je to nerealne 😀 😀 resp. dlho si ten job neponechas.. 😎

eva8
28. aug 2014

@vevesh moslimská rodina funguje - muži si žijú svoj život, ženy svoj. Takmer žiadna spoločná aktivita, možno sem - tam spoločná návšteva. Žena má na starosti vyhovieť v prvom rade mužovi. Sú spokojní, šťastní, sú to ich pravidlá. Muž je "boh", ak ho žena uctieva, tak sa stane kráľovnou.

eva8
28. aug 2014

@vevesh ale keď som napísala Islam je zlo, bola som nazvaná rasistkou, kt. odsudzuje moslimov 🙂

vevesh
autor
28. aug 2014

@eva8 no ja to poznam inak...- zeny a muzi su spolocne, ale su aj sem tam oddeleni - byt spolu sme vkuse, len osamote niekedy pomenej... 😀 😝 a zena a muz su si v rodine rovni - stastie rodiny stoji a pada na usili OBOCH - rozhodovanie je vsak rozdelene, veci sa prediskutuju spolocne, aby clovek vedel partnerov nazor, ALE o niecom rozhoduje vysostne zena (a chlap jej nema co kecat do toho, aj ked je proti), a naopak niektore veci su kompletne na chlapovych pleciach... - takto funguje normalna rodina, mas samozrejme tak ako na svk aj medzi moslimami inych, ktori sa "prizivuju" na svojej neschopnosti na ukor zeny.. 😎 ja co som odpozorovala moslimski muzi su taki isti ako vsetci ostatni, len ak sa niektore individua radia k neschopnejsim, vtedy su jasitnejsi, kedze mozu nadobudnut viac moci nad zenou (ale to zavisi aj od zeny a aj jej rodiny- v sucasnosti mam vela novych rodin okolo mna, a chlapi su ,cuduj sa svete, pod papucou a akou velikaanskou ...😅

vevesh
autor
28. aug 2014

@eva8 lenze s tym napr. nesuhlasmi, islam nie je zlo - skor to vnimam ako situaciu, kde islam je urcita podlozka, zaklady na ktorych stavas dom - ak su zaklady spravne, dom funguje a je oblubeny a ludia radi v nom byvaju, dom pretrva..(=moslimsky stat)
ak vsak vysunies niektore vybezky dopredu, statika domu bude neporusena, dom bude stat, len urcitym ludom v nom sa bude zle byvat a casom ho znenavidia...(islamsky stat)

dalal
28. aug 2014

@demo upracovane zeny su... v nasich koncinach viac ako na zapade... a tam viac ako v gulfe.... a ak hovorime o slobode ako moznosti volby... zena v krajinach gulfu ma vela moznosti: zvolit si ci pracovat alebo nie, ci robit sama domace prace alebo nie... ci si kupit kabelu od hermesa alebo ineho slaka...ci ma alebo nema nosit hidzab ...( v drvivej vacsine pripadov ak nosi tak chce)...ci ist v lete do francuzka alebo usa alebo londyna... cize volieb je vela... neviem preco si ludia dogmaticki myslia ze vsetky moslimky su hrozne utlacane pod papucou a neschopne nevzdelane chudery ktore sa musia doma triast pred manzelom...

dalal
28. aug 2014

@eva8 podla mna by nemal kricat nikto co sme v materskej skole? Niekedy sa stane ze niekomu povolia nervy a v takom pripade ak sa osravedlni by som prizmurila oko... ale bezdovodne nie.... ani jeden a ani druhy... preco sa pytas? nieco v suvislosti s moslimami?

eva8
28. aug 2014

@vevesh tedaaké náboženstvo prevláda napr. v alžírskej ľudovodemokratickej republike?
O moslimskej rodine pekne píšeš, ty to máš zo skúseností, ja som o tom vedela z počutia, verím, že to funguje, ja som videla iné, no tie rodiny boli spokojné.
...Zato mať muža pod papučou tiež nie je žiadna výhra 😉

eva8
28. aug 2014

@dalal s tým "krikom" sa plne zhodujem s tebou. áno, pýtala som sa v súvislosti s moslimami. Tu je ren kameň úrazu, stretla som sa s tým, že podľa nich má nadradený právo na všetko... a odtiaľ sa rozvíjali rôzne nezhody i v triviálnych veciach

eva8
28. aug 2014

už idem, prajem pekný deň 🙂

alice107
28. aug 2014

Mariuskaa, prepac mi,ale kde ty zijes, ak nepoznas zakony a spolocneske myslenie jednak europskych krajin a jednak severoamerickych?
v kazdom jednom zakone tychto krajin a ich spoloceneskom meritku je rodova rovnost.
dokonca to ide tak daleko, ze sa neuvadzaju v dokumentoch pohlavia. aby nedoslo k nerovnopravnemu postaveniu jedneho z nich.

no, damy, tak ja mam jednu skusenost/ priamo ocitu na ulici videnu s jednym zmiesanym manzelstvom.ona nemka, postarsia, on ´´juzanskych crt/arab /. priamo na chodniku v meste sa vadili, a napadali aj fyzicky.najskor on je strelil facku, ona nelenila a sotila ho. no apotom tie gesta a hulakanie havne z jeho stany bolo ozaj divadlo. zial stale castejsie v europe.
tiez jedno take ´´stastne manzelstvo´´ teda predvadzali.
eva8, no, mas pravdu, ze v arabskeych moslimskych krajinach zeny vedia, kd eje ich miesto.su s nim mohe uzrozumene. ati ,co nie, si neporadia
aak aj vedia, co je to rodova rovnost, tato tema je tabu. prekvapilo by ma,ak by stebou o tom debatovali. ak, tak len velmi vzdelane zenyz ich radov.
ale stastne zeby boli? zakony a spoloceneske vedomie ich krajin z nich robi druhotriedne bytosti. ak maju len kusok vzdelania ,tak to vnimaju racionlne a nemoze sa im to pacit a citit sa stastnymi.ak su ´´jednoduche´´, instinktivne citia , ze to tak nema byt.ale su odovzdane .ine im nezostava. ale stastne nie su. lebo aj tie vnimaju chobaie spolocnosti azakonov aj konanie svojho muza. a vidia, ze ten muz to ma lahsie, je slobodnejsi
takze nemozem suhlasit stebou, ze v poddstate su stastne. no ako spominas tych ciganov, tak preve taku istu mentalitu maju aj arabi. ti nekladu ohnik,ale sedia na zemi a´´stoluju´´.. co si budeme pisat, dobre poznas ich sposoby.mala si to do ma.
vevesh, ak zijes v de tak hadam vies, ze rovnost pohlavi nie je postavena na krestanskych zasadach.ale na ponimani ludskych prav a slobod jednotlivca take su aj zakony. cize muz azeny maju rovnake prava podla zakona, spolocneskych pravidiel aj moralky.
tak ako mozes tvrdit to, co pises? a to, ze islam nir je ´´zlo´´ ako si na toto prisla? nie je zla ideologia, ktora
dava prednost av zakonoch aj spoloceneskej mienke prednost muzom, dava im do ruk pravo bit a zabit zeny aj beztrestne, v oblasti zivota im urcuje podradne postavenie v dedeni, svedceni, brani im uplatnit svoje ludske prava pred sudmi /su rozne obmedzenia , ked yzeny nemaju pravo sa obratit na suda ak ano, tak len okliestene/. tato ideologia v mene alllaha zabija inych ludi/co nie su moslimovia a nemaju rovnaky nazor na sposob zivotnych hodnot / a takto by sa dalo pokracovat dalej.
to ozaj nevidis realitu , ci nechces vidiet
no amam dalsi priklad ´´stastneho ´´zmiesaneho manzelstva.d avali to v tv ako dokumet. zena menka/zbyv.vych krajin de/ si vzala studenta z emiratov. mali 3 deti. nieze musela mosit nihabona, a zila uzatvorena vdome v jeho krjine,ale aj ich dcra musela nosit nihab.a v 12 ju ´´vzdelany´´ cko vydal. takze nebolo to je vlastne rozhodnutie, ci sa zahalit. ani ci opustit ci neopustit dom. ked niekde cestovali, tak ked to len muz dovolil samozrejme.take su tam aj zakony. cize v tom parizi bola tiez len ked on dovolil. ako tu uz niekto pisal, ze tam zeny su menej ´´upracovane´´ako vzap.eu.onanepracovala. to je rpavda.ale bola veznom veznom ako zeny, matka, ako osbnost .a to podla zakona islamu/sarie/ ktoru tu niekto obhajuje
mala dostatok,len nie slobody.vo svojom ´´vezeni ´´ pisala denik.ako ju muz bil oblubenou to pomockou moslimov..- gumennou tycou napriklad.
ked sa jej podarilo spojit s de ambasadou, tak pre nu meohli nic urbit. pomohl jej jedna organizacia,/ktora pomaha nemckym obcanom v tiesni v zahranici/ujist aj sdetmi do de
tam ssa skryvala pre pomstou muza.chabou systemu dostal viza a piecetoval do de. tak sa skryvali znovu. policia ju nemohla ochrnit pred nim .teda ,nemohla jej poskytnut stalu ochranu .az nakoniec po 2 apol roku od je uteku sa podarilo polici ho chytit a postavit pred sud.za tyranie, bitie jej aj deti. ten dennik dala k dispozicii policii.

takze t v gulfe nie ze tie zeny stastne, lebo su neobmedzovane same sa rozhoduju ako obliect, ci mozu slobodne cestovat.
kazda krajina z tych emiratov ma zakon, ked zena je podriadena muzovi.on o nej rozhoduje. ma jej doklady, dava jej suhasi na vycestovanie . zena jej jeho majetok, s ktorym moze naklada tako samu paci. ked dokaze/adokaze lahko/ ze zena prekrocila hranicu poslusnosti.
takze sa pytym, myyslisi niekto z debatujucich, ze taka zena co i arabka moze byt stastna v takomto postaveni nerovnopravnosti
poznam nejake zeny z gulfu z majetnych rodin. su vzdelane, niektore aj pracuju v eu / staze/.ale vedia , ze ich miesto v ich krajine ked sa tam vratia je nerovnocene muzom . nech su akokolvek bohate ci vzdelane, su to ´´len ´´ menejcenne zeny´´ pre muzov ich kultury.

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal
vevesh
autor
28. aug 2014

@demo nevkladaj mi do ust, co som nikdy nepovedala...
- taku predstavu mas mozno ty(?) - ja som len povedala, ze ulohy a rozhodnutia v rodine su organizovane v pare ( nie ze vsetko spociva na zene ako v zapadnych krajinach ..) a tymto si zivot (manzelsky a rodinny) aj "uzijes " a nielen prepracujes a "odbijes a padla"...
Kedze ine nepoznas ako ten organizovany zapadny styl zivota, nevies zhodnotit, aky je ten ich ( priznavam,tak ako ludia su rozni, aj chute su rozne - niekomu ta zapadniarska "organizovanost " chyba - ale zo skusenosti 99% zapadnych zien ostava a ostalo v kurdistane ( nie preto, zeby nemohli odcestovat, aby si niekto nedomyslal) - ale pre tu zivotnu pohodu, ktora im na zapade chyba...

mariuskaa
28. aug 2014

@vevesh
Vies co, ja som vyrastala v extremne krestnaskej rodine. to znamena: Len Boh a Jezis a ina cesta do neba neexistuje, kazdy iny ide do pekla/byt gay = peklo...
Uz ako teenagerke, dospievanim, sa mi "oci otvorili"... vnimam nabozenstva rovnopravne, mam kamaratov gayov, neverim tomu, ze by nejaky budhista dedusko cely zivot zil ako dobry clovek isiel do pekla. (ak nejake existuje).
K akejkolvek diskriminacii mam ODPOR a ked vidim/citam/pocujem nedokazem byt ticho.
Myslim si, ze aj ti ultraortodoxni (dopln hociake nabozenstvo)... ked spoznaju iny kraj/iny mrav/nieco ine/lepsie vzdelanie/zmena prostredia/zivota... zmena = "otvorenie oci" moze nastat. (ako u mna) 😉

mariuskaa
28. aug 2014

@dalal
@demo
ako si dalal napisala o tom, ze vyssie posty/platy atd.. su viac orientovane na muzov.. Staci uz aj prezidentov krajin porovnat.. kolko je momentalne zien v politike? A kolko muzov? A kolko prezidentov a prezidentiek mala aj rozvojova/rozvinuta krajina..? Minimum...
Tu teraz mame polocernocha presidenta prvy krat!... v zivote tu ziadna zena nebola.. a zaujem bol

mariuskaa
28. aug 2014

A Alica, nepochopila som tvoju poznamku na mna! Co som napisala aby si "questioned" kde zijem, alebo ci neviem ake su zakony. Co som pisala take o nerovnosti?

alice107
29. aug 2014

mariuskaa precitaj si este raz svoj prispevok o rodovej rovnosti co si mi pisala a potom sa zamysli. mozno p pochopis, , preco som sa pytala, kde zijes.
odpovedala som ti jasne a presne na tvoje tvrdenie, ze rodova rovnost v eu tiez nie je.

dalal
29. aug 2014

@alice107
@mariuskaa

samozrejme ze rodova nerovnost v EU aj USA je.... v skandinavii menej ako inde ale je... tvrdit nieco ine je neznalost alebo klamstvo...
Ty Alice mas teoreticke vedomosti o moslimoch... so ziadnym si sa nikdy neskamaratila alebo neprisla do blizsieho kontaktu... Ty vsetkych 1.6 miliardy moslimov povazujes za rovnako sa spravajucich irespektivne od narodnosti, vychovy atd.... nevies ako to chodi v bohatsich islamskych krajinach napr gulfu a preto len teoretizujes... tvoje sebaiste prehlasenia nemaju akykolvek objektivny podklad.... pouzivat argument ze nejaky tmavsi(!!!) clovek o ktorom ani nevies ci bol arab/ moslim bijuci na ulici zenu je typicky predstavitel moslimov ktori to vsetci robia je smiesny... cize ak chces diskutovat bud pouzivaj referencie na tych arabov ktorych osobne poznas alebo sa do diskusii nepustaj kedze len prezentujes nazory inych ( tv, blogu nearabov atd).

demo
Autor odpoveď zmazal
dalal
29. aug 2014

@demo riesime rozne veci.... o IS sme sa opakovane vyjadrili... ak chces specificky diskutovat len o Islamskom State a jeho zverstvach je mozne zalozit novu temu. Inak nam prosim nechaj priestor aj na ine temy.

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
29. aug 2014

dalal,

prepac mi, ale tvoje tvrdenie, ze mam smoslimami teoreticke skusenosti je smiene trvdenie o niekom, kto zije vza.europe a chovanie tych moslimov ma priamo na ulici este k tomu ma profesne skusenosti prave s nimi co sa tyka ich chovania v manzelskom zivote, spolocnostia ich zivotnych postojov.
je pravda, ze ja nezijem snimi v strvtiach kde ziju.ani snimi nepracujem priamo na pracovisku ako ty.
ale priamo v praktickom zivote mam skusenosti /podla toho,ako naivne pises o nich ty/mam snimi mnohorocne neporovnatelne väcie skusenosti ako prave ty. poznam ich kulturu, sposob myslenia aj konania v beznych zivotnych situaciach . ale co ty si predstavujes, je jedno,
z toho tvojho posledneho prispevku ku mne vidiet, ze ty nema sni ponatia o krajinach eu, o ich zakonoch, sposobe zmysania spolocnosti.
to ,co ty tvrdis je klamstvo, ci skor snaha akosi obhajit islkm amoslmov, poukazom na to, ze aj eu akrajiny severnej afrky maju rodovu nerovnost, nielen tiemoslimske
jer to marna snaha, ver mi.nikto realne uvazujuci ani nepomysli na to, porvnavat zakony, myslenie nie spolcnosti europy asevernej ameriky s moslmkymi statmi aj co s arodovej rovnosti tyka
to je to tiz jedne zo zakladnych pilierov slobody osobnosti , rovnosti , dodrziavania ludkych prav, ktore v islamskych krjinach uplne absentuju a su aj zakonmi nepriajatelne.
rodova rovnost je zakladny pilier slobody osobnosti ako takej.
ale tebe to asi nic nehovori. lebo ju mas uplne prrodzene v europe .ak by si zila s moslimov ci vmoslimskej krjine ako zena aj sam, potom by si az poznala, aky je rozdiel v tom, ak zijes ako zena v europe alebo vydata za europana ,ako v moslimskej krajine a pripadne vydata za moslima.
tam by si poznala, co v praxi znamena nemat rodovu rovnost.a aky by to bol zrazu pre teba dolezity faktor zivota.

alice107
29. aug 2014

DEMO, ja neviem, kde niektore tie zeny chodia na to meritko beznej moslimskej rodiny/ teda vponati, ze je to majetna rodina, kde zena len chodi po zahranici a nakupuje/.a este je slobodna v rozhodovani, v cestovani, muz nema pravo je zabranit v tom. to hadam ani nie je mozne, taky nazor ,ak rozmyslaju realisticky
ved mohe maju muzov , ked ich rodina dokazuje presny opak toho, co pisu
cize ony su potom netypicka moslimska rodina?

erjona
29. aug 2014

@demo Kedze Putin mal obchodne rokovania s Erdoganom, co sa samozrejme nepaci USA a EU - Merkelova beha po vsetkych krajinach, aby s Putinom neobchodovali,,, aby tie ich nezmyselne sankcie mali aj nejaky ucinok a odkedy sa Erdogan oficialne postavil a pohrozil ofenzivou proti Izraelu, odvtedy nic dobre nevidis a nepocujes v spravach o Turecku,,, velmi zaujimava zhoda nahod ... takze si myslim, ze takychto clankov sa v najblizsej dobe nacitas az, az,,,,