icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

erjona
29. aug 2014

@alice107 Vies mi tu rodovu nerovnost aj podlozit versami a zakonmi, ci to su len tvoje uzavery?

mariuskaa
29. aug 2014

@alice107
Nn ktory presne moj prispevok si reagovala Vcera Včera o 17:10.
Lebo o rodovej rovnosti poznamocku som napísala až na druhý deň. Je ešte skoro ráno a som prepracovana nevidím súvislosť a predtým som si písala s Evou o niečom inom. Kľudne má cituj a potom naspäť seba na vo reaguješ.

mariuskaa
29. aug 2014

@dalal samozrejme. Treba si uvedomiť že USA
Už som to veľa krát písala ako vždy v prijímaní do zamestnania to tam majú krásne napísané:
Takéto a podobne:
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Equal_opportunity

Ale aká je pravda? Vidíme naozaj na postoch CEO, CFO rovnaké množstvo mužov a žien alebo len 10% žien v porovnani s 90% mužov. Toto je realita. To nepustí!!!!
To akože ženy su o toľko menej "múdre" nestudovane alebo majú menej skúsenosti ako muži?
Môj manžel má 5 bosov (manažéri, TOs, CEO, CFO) všetko muži. Ani jedna žena !!
Z mojich známych su jeden CFO dvaja CEO všetci traja muži! Vyspelá Amerika prosím pekne kde všade píšu o rovnosti.
Ja som mala jednu nadriadenu ženu inak muži.

Je niečo iné čo hovoria a ako všetko robia proti tomu aby to nebolo.
Takze ak je naozaj rodový rovnosť v USA ako sa o nej všade hovorí to znamená ze ženy v USA su hlúpejšie, menej kvalifikovane, a majú menej skúsenosti lebo inak si to vysvetlit neviem. 😕

https://www.youtube.com/watch?v=efVFQwWZ_Os
mariuskaa
29. aug 2014

Sorry ten posledný link mal byt tento.
Ako HR chcú aby si pri prijímaní rozprávala o deťoch a potom tá neprijmú

https://www.youtube.com/watch?v=quHyQNsAMuw
mariuskaa
29. aug 2014

@demo ja tu niečo riešim?
Napísala som jeden príspevok o Tom pred týmto tvojim.
Pacil sa mi dalal príspevok a napísala som ze má pravdu.

A BTW zdalo sa mi veľmi podle ako si napísala nejaký komentár ktorý znel na ňu až moc osobne! Na ktorý napísala aj ona ze nebude reagovať. Ak to nebolo osobne mala by si to napraviť. Sme tu všetky rozumne ženy nie? A aj napriek iným názorom sa nebudeme urážať. Či?

dalal
29. aug 2014

@alice107 tvoj problem je ze sa na ich zivot pozeras svojimi ocami... akoby si sa citila ty v ich kozi... ale v skutocnosti o ich pocitoch nic nevies.... myslis si ze oni nie su stastne alebo slobodne a pritom si si nedala ani najmensiu namahu ich vypocut alebo sa s nimi doverne pozhovarat... sama si tu povedala ze ta nikdy do ich domovov nepozvali atd...

ja naopak s mnohymi moslimami/ moslimkami mam velmi priatelsky vztah... rozpravame sa otvorene o pozitivach aj negativach ich vierovyznania, kultury atd... a poviem uprimne ani jeden jediny moslim si nevedel predstavit nebyt nemoslimom... to platilo o liberalnych aj viac striktnych... su hrdi na svoju vieru a odsudzuju ciny ktore sa deju...

viem a poznam pocity mnohych o tom co ty nazyvas sloboda, konvencie atd...

lenze kto nechce spoznavat tomu sa darmo bude opisovat... tvoje oci aj srdce su zatvorene.

demo
30. aug 2014

@mariuskaa nemám čo napraviť. Naozaj som presvedčená, že európska žena (myslené vo všeobecnosti) , ktorá je schopná čo i len naznačiť, že slobodná voľba partnera môže byt nevýhodou ( alebo môže mať diskutovatelne výhody) je skrátka v neporiadku. A tie, ktore ste v tom mojom popise spoznali dalal, by ste sa jej mali ospravedlniť. Podľa mňa ste ju urazili.

alice107
30. aug 2014

@dalal ja nemam prblem poziet sa na zivot tych zien ich ocami. prave preto, ze viem v realite ake maju podmienky na zivot v moslimskom spolocenstve, tak viem ,ako sa citia rozne zenyv postaveni rodovej nerovnosti, podriadenosti .
su zeny, ktore dokonca konanie svojich muzov klanu a rodiny an svojich dcerach/utlak a vyzadovanie slepej poslusnosti / schvaluju.a chladnokrve s aaj cinu tyrania ci vrazdy pozeraju.a zakryvaju ju. poznam to dobre, ver mi
a su ale aj zeny , ktore okovy islamkeho jarma nesu len z nemohucnosti si pomoct.
neviem presne, ako ty nazyvas pocit slobody. ale ja len alen sloboda.a myslim tym sloboda. je to len jeden pocit.
ty si co pod tym slovom predstavujes? nie svoju/aj inych/ slobodu osobnosti? ake ine pocity mozes mat pr tom slove,ak nie len vyznam ktory ho urcuje? cize sloboda
a co s atyka islamu, tu nejde len o vierovyznanie. ale sposb zmyslania, zivotnych hodnot akonania vrealnom kazdodennom zivote.a ozaj nevidim na zaklad edlhococnych skusenosti ziadne pozitivum v tejto idseologii, ktora potaca osobnost jedinca, dava prednost jednym pre d druhymi, je plna nasiliaa nasilneho sposbu riesenia problemov
nazorny priklad ideologie islamu vpraxije konanie moslimov v jednom obchdomom dome a na parkovisku prednim v nemecku vmeste wolfsburg. jedna zakaznicka/nemka/ sdcerou nakupovala anasledne platila pr pokladni. sdcerou sa medzitym rozpravala o izraleli. nasledne bola takovana jednou moslimkou/ta ju oplula/ a skupina moslimov z jej spolocnosti ju obkucila na parkovisku ,kd emala autozaparkovane. vykrkovali na nu, zelali smert jej rodineaj jej avyhrazali sa jej.
az musela privolat na svoju ochranu policiu.
takze tu mas nazorny priklad islamu achovania moslimov v praxi v dennom zivote nemecka.
a verim ti, ze ani jedne jediny moslim si nevedel predstavit, ze by nebol moslimom. pretoze ta ideologia tak vymyva mozog tych ludi a zasahuje do ich zivota od narodenia, ze len malo z nich /zvycajne po nejakej tragickej udalosati, co poznam nejakyych muzov aj zeny v de/sa od islamu odvratilo. ale zaplatili za to krutu dan. strazi ich policia a maju zmenene mena.
pretoze prve islsm a isdlamske pravo kruto tresta odpodlictvo od islamu. aktokrticka ideologia potlacajuca ludske prva nedokaze poskytnut ludom moznost volby .
akde wsom povedala, ze ma dos vojich domovov nepozvali? presne cituj , kde som to napisala
nie, zeby ma oni nepozvali. ja nemam zaujem o priatelstva snimi ani o navystevy tym padom. pretoze si nemame co povedat okrem zdvorileho pozdravu,ak to moslim muz vobec dokaze, podat ruku zene.
ja som v domoch moslimov zial bola. prave kvolöi takym naivnym europankam , co sa za moslimov vydali. a potom potrebovali pomoct ,ked ich ten ich moslim zamkol .
vies, my dve sa v tejto debate nezhodneme v postoji k islamu ani v postoji ku konaniu moslimov a ich mentalite.
avies preco? pretoze bud snimi nemas skutocne realne skusenosti v realnom kazdodenom zivote, , alebo sa ti ich mentalita a sposob zivotnych hodnot paci.

alice107
30. aug 2014

@erjona jasom uz aj vtom minulom fore neraz citovala verse hovoriace o rodovej nerovnosti
pohladaj a precitaj si.
ale tak namatkovo napriklad sura.2:228, 24:31 ....
inak, chela by< som teba vidiet suhasit, aby v rakuskom ci sk pravnom poriadku bolo uvedene, ze ako zena nemozes svedcit, ze ako zena nemozes dedit rovnku ciatku ako tvoj brat /lebo je to muz/ , ze muz ta ma prvo vychovanat aj bytkou a moze ta za istych okolnosti aj zabit . ze mas cudne klopit zrak , aby si neprovokovala sexualny chtic ineho muza naa tak isto sa mas zahalit/vlasy, telo a pod/.
takze mozeme podebatovat o rozdieloch v rodovej rovnosti medzi europskou a tou islamkou kulturou ak chces na zaklade praktickych prikladov ak mas zaujem. uvidime, ako obstoji ktora kultura v dodrziavani osobnostnych prav. 😉

dalal
31. aug 2014

@demo zasa ako vzdy si moje slova prekrutila... ja som tu davala vysvetlenia ktore mi osobne boli prezentovane tymi ktori taketo sobase uzatvorili a su v nich stastni a spokojni... a nemenili by... to ze ty si dedukovala ze ja taketo sobase podporujem a nedajboze by som sama na taketo pristupila je zasa len tvoja nespravna domnienka... podobna tym v ktorych ma upodozrievas z podpory radikalneho islamu a islamofile.

ja sa tu snazim o rozlisenie medzi moslimami na tych slusnych a pracovitych ( s takymi mam osobne skusenosti) a na tych druhych ( poznam aj tych ale kontakty nevyhladavam)....

A viem presne ako bola ta poznamka myslena.. pochopila to mariuska aj ini... ja som sa tomu chcela vyhnut ale bud si ista ze som presne pochopila ten vyznam. Ako napokon vsetky tvoje urazky na mna.

vevesh
autor
31. aug 2014

@demo ale nikto tu nie je proti slobodnej voli vyberu Partnera!!! To neviem, kde si zobrala.. 😕
Dohodnuty sobas nie je sobas proti voli v 80 % ( a @dalal pisala o takomto pripade, kedy zenich AJ nevesta suhlasili so sobasom). Vzdy to funguje tak, ze chlap a zena sa pred svadbou stretnu,porozpravaju, dohodnu, pripadne napadnika odmietnut, pokial sa nepaci..
A nanutene sobase- tych 20%- sa medializuju vsade( aj v moslimskych krajinach) prave z toho dovodu, ze to NIE JE normalne ani u nich - prave preto sa to tak diametralne lisi od regionov a "vyspelosti " ludi..a proti tomu sa protestuje..

dalal
31. aug 2014

@vevesh presne si to vystihla👏👏👏👍.... arranged marriage vo vacsine pripadov nie je nanuteny...

demo
31. aug 2014

@vevesh vieš čo, pozri sa na históriu a súčasnosť kultúr, v ktorých sa praktizujú dohodnuté sobáše. Nielen islamské. Zo slávnych vyspelych kultúr zostala iba hrdosť na minulosť a nepochopiteľný úpadok. A môže za to amatérske genetické inžinierstvo.Neprirodzené a proti prírode. Takže nútené-nenutene, výsledok je rovnaký.

mariuskaa
31. aug 2014

Ale však viem z prvej ruky (prvej alebo druhej ked ju poznám osobne ale je kamoska??👻)
Jedna z Kuwaitu (indka) on americký Ind narodený v USA ich tetusky susedky v Indii! Rovnaké pomery sociálne, vzdelaní, myslím že aj odtieň pokožky (ano vačšinou chcú rovnaku farbu aj mat)
A stretli sa sprostredkovane, ale padli si do oka a aj dokonca spolu chodili pól roka. Boli zamilovaní ked sa zobrali. (Teraz nie su zamilovaní ale maju sa fantasticky takze zamilovanost sa vyrovná, resp ked je taka neuveriteľná finančná istota ako maju oni, aj menej hadok je... A menej dôvodu na rozbroje ak ten základ maju rovnaký s stretli sa na zsklade lásky) - ale to už filozufujem

Ďalšia z Iránu on z Iránu ale vyrastal v francúzsku žijú tu. On mi povedal (jej som to nepovedala že viem tu story) rodičia mu nútili stale iracanku. Aspon 6 krát išiel 🙂) a ani jedna sa mu nepáčila. Konečne povedal posledný krát idem, ak ani táto ožením sa s ǎmericankou.
No a táto je teda super! Kamoska. Vyšlo to prebehla iskra a samozrejme súhlasili obidve strany. Obidvaja su veľmi príťažliví a Výpadaju veľmi dobre spolu.

Nie vzdy to vyjde, ale tie indické manželstva tu ich poznám veľa a väčšina vypadaju spokojní a na cely život.
Poznám aspon 15 párov z parku, a z okolia. , dost sa groupuju len spolu ale mna maju celkom radi s pozývajú na oslavy deti atd ;) a vo poznám Výpadaju šťastne. Ja s nimi nežijem nevidím vsetko. Lenže toto su sami vzdelaní ľudia. Neviem ako je to s inými pomermi. Aj ked videla som ich niektoré babysitterky z iných tried ale ich manželstva nepoznám.

dalal
31. aug 2014

@mariuskaa pravdaze... aj my tu mame kopu indickych sestier/ lekarov... a ziju v stastnych dohodnutych manzelstvach...lenze oni maju aj inu povahu nerozvadzaju sa za kazdu hlupost... jeden druheho respektuju a neobzeraju sa po inych... to o tych genoch je teda dobra hlupost.. pozri na irsko uzavrety ostrov mihli by sa povedat to iste...

ked niekto nieco osobne nepozna a diskutuje len za zaklade precitaneho je tazko nieco rozumne vysvetlovat.

vevesh
autor
31. aug 2014

@demo v nasich krajoch sa tiez do 1-2 svetovej uplatnovali dohodnute sobase - a ich zanikom sme sa urcite nezaradili medzi moderne krajiny.... 😕 😕 😕 ( aj jeden znamy sucasny slovenskypar ma dohodnute manzelstvo - ak sa nemylim su to feldekovci - takze tento fenomen nevymizol ani na sk uplne.. 😎
Tie krajiny nie su vyspele kvoli zaostalemu technickemu pokroku ( i ked tento.sa v sucasnosti zmensuje) a vzdelanostnej urovne celkoveho obyvatelstva a nie kvoli "vydajovej politike ".... 😕

mariuskaa
31. aug 2014

@vevesh nejeden ani o zaostalosť krajiny.
Pozri na ameriku mormonsku sektu (jedna z nich je ich viacej, jedna z nich je tá kde si muž a žena slobodne dohodnú a muž má viac žien) tak v tejto "odnozi" si ženy proti vlastnej volí brali starých a hocijakych chlapov. Chlapi v tej sekte kukli na mladú babu a ona sa za jeho vydala. Minuly rok som sa o to dosť zaujímala. Kvôli inej reality show čo má tiež zaujíma chcela som vedieť rozdiely v tých sektach.
Na prvej fotke je syn Warrena Jeff s jeho niektorými ženami dalších 25 či koľko zdedil po svojom otcovi (na druhej fotke) keď zomrel.

mariuskaa
1. sep 2014

To som postla len na "odlahcenie"
Aby sa niekto na tom nepohorsoval. Táto family bola veľmi známa zo správ.

erjona
1. sep 2014

@alice107 A ja som ti uz neraz vysvetlovala dovody, preco to tak je, respektive v tej dobe bolo, necitala si moje vysvetlenia?

erjona
1. sep 2014

@dalal Ono je to tak, keby som robila na sude a rozvadzala len krestanske pary a ine nepoznala osobne, tak by som si tiez myslela, ze ziadne krestanske manzelstvo nemoze vydrzat, co je samozrejme blbost,,, takze trosku preorientovat myslenie by nikomu nezaskodilo, no nie?

dalal
1. sep 2014

@erjona presne tak.... lenze ak nie je snaha.... vitaj spat btw uz som si myslela ze si na nas zabudla 😀 😀 😀

eva8
1. sep 2014

Indický pár. Vysoko postavený manžel, ona dobré miesto. Vzdelaní. Naoko ukážkový pár. Šťastní, usmievaví, bohatí. Zvonka - ukážkový pár, deti vzdelané, mnoho krúžkov, veselé. Skutočnosť? Deti s au-pair, (mama nie je so žiadnou spokojnáí žena si hľadá spoločnosť ženatých mužov (aby nedošlo k nevere), muž "rozlietaný. Navonok naozaj všetko v poriadku, reprezentatívny život, skutočný súkromný život málokto pozná. Je to ok, keď večere a dni trávi pijú drinky oddelene a chodia po kávičkách s priateľmi opačného pohlavia, nie spoločne, pritom to nemá s prácou alebo niečim podobným nič spoločné? Len pre zábavu. aranžované manželstvo, "preletela iskra", o zvyšku sa nehovorí. Pritom netvrdím, že dohodnuté manželstvá nie sú šťastné, každý má inú predstavu.

eva8
1. sep 2014

o "politike" šťastných aranžovaných arabských manželstiev viem tiež svoje. Tam ide skôr o prestíž ako o lásku. I tu platí "čím viac viem, zisťujem, že vlastne nič neviem". Nakoniec možno nevedomosť je šťastie.

erjona
1. sep 2014

@dalal Neeee moja, kdeze by som na vas zabudla,,, 😀 Citala som vas pravidelne, len odpovede ste dali take vystizne, ze som nemala co k tomu dodat 😀

alice107
1. sep 2014

@erjona preco co je v akej dobe? zial, necitala som tvoje ziadne vysvetlenie, preto neviem, k comu sa vztahuje . ale ak na razas na koran, tak ten je platny stale, zakony moslimskych krajin su take, ako som naznacila v mojom pripsevku. ich zakladnym stavebnym kamenom je saria, vychadzajuca z koranu. takze v tychto zakonoch je zakotvena rodova nerovnost v neprospech zien.
ale mozeme t o tom ako som pislal podebatovat na konkretnych prikladoch z praktickeho zivota moslimov, ktori ked ziju v moslimskej krajine samozrejme sa na nich tie zakony priamo vztahuju. cize tie zeny v moslimskych krajinach zazivaju v relnom praktickom zivote rodovu nerovnost .
aked ziju v europe, tak tu rodovu nerovnost v drvivej väcine uplatnuju moslimske rodiny sukromne v ramci rodu a tej rodiny. cize nerespektuju rodovu rovnost v zakonoch europskych krajin.
ale samozrejme,ak by si chcela, rada si to tvoje vysvetlenie precitam,ak by si mi povedala, kde si ho pisala presne.alebo ak budes taka laskava, mozes ho napisat znovu.? rada si ho precitam.

erjona
1. sep 2014

@alice107 Nuz pisala som to najmenej uz 5 razy,,, skoda, ze si to necitala, skus nakuknut do zamknutej temy, tam to najdes... 😉

erjona
1. sep 2014

@dalal No prosim,,, a je to tu zas,,,, Izrael zhabal 400 hektarov pody na West Bank,,, oni nechcu mier,,, palestincania maju cas 45 dni sa odvolat proti tomuto rozhodnutiu,,, a potom budu media vypisovat, ze na vine je Hamas,,, z tohoto bude dalsi konflikt,,, pane boze,,, ako mozu byt ludia takyto chamtivi a bezocivi,,,

http://www.tt.com/politik/weltpolitik/8901512-9...

alice107
1. sep 2014

@erjona ja som ti uz pisala, ze nemam tusenia o com vobec pises. takze co mam akoze hladat vteme smohymi satranami? vsetky tvoje prspevky? prepac mi.ale mnohe som ozaj necitala uz dlhie, kvoli tvojmu nevhodnemu spravaniu sa aj voci mne aj celkovo v tej teme.
takze ak ches debatovat k danej teraz teme rodovej nerovnosti vilsme, kludne mozeme,ako som napisla. na konkretnych praktickych prikladoch .
takze odpovedala som ti vakych surach to je,ako to chodi v praxi medzi moslimami co s astyka rodovej rovnosti
takze ak chces reagovat, prosim konkretne teraz.ak nemas zaujem napisat to znova, nic sa nedeje. hladat to ozaj nebudem.
prave pozewram ddokument de tv o zene , co sa vydala za moslima -araba a ako ju mlatil, ich dceru,ako sa musela zahalovat, aj ich dcera. ako muslea mat od neho povoilenie ist navsticvit rodinu.aj ona, nielen ich 4 deti. ako dceru vydal v 12 rokoch. je to pokracovanie z minuleho tyzdna. typicky priklad rodovej nerovnosti v islamev praxi. takze o takychto pripadoch v praxi, o zakonoch v islamskych krjinach vychadzajucich z koranu, nie o tom, co si kto mysli o vyklade koranu, mozeme podebatovat , ak mas zaujem naozaj debatovat.

sirinka
1. sep 2014

Aby sme si nahodou nemysleli, ze tyranie sa tyka vylucne moslimskych rodin.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/310559-pr...

alice107
1. sep 2014

@sirinka rozdiel ktory ty asi nechces pochopit je ten, ze v europskom pravnom poriadku aj zmyslani spolocnosti je tyranie a bitie a celkovo nasilie odsudzovane a su paky nato,ako potrestat takeho pachatela. zeny v eu/ty toto nevies?/ maju rozne pravne moznosti ochrany voci takemu pachatelovi nasilia na nich. napriklad take znasilnenie v europe je trestne ,aj ked sa jedna o manzela obete.
ale v zakonoch moslimskych krajin, v spolocenskom povedomi tych krajin je priamo dovolene , akceptovane bitie zien, aj zabitie.a nie je to ojedinele chovanie sa naruseneho jedinca. napriklad v moslimskom pravnom poriadku tychto krajin nie je mozne postihnut znasilnenie zeny manzelom. lebo manzel ma pravo mat aj sex so svojou manzelkou bez jej suhlasu.ona sa musi podriadit .lebo je majetkom muza.
ja mam dojem, ze ty za kazdu cenu/ako som citala tvoj nazor v teme podobnej o soferovani zien/sa snazis obhajit islamsku kulturu, jej pravny system a zmyslanie spolocnosti s poukazom na to, ze ved aj v tej europskej sa to deje.
co sa tyka toho soferovaia , tak tiez si akoby nepochopila rozdiel medzi moznostou si vybrat riadit auto, ci neriadit dobrovolne .
mozem sa ty spytat, preco sa tak velmi snazis obhajovat islam ci jeho ideologiu a konanie moslimov a to aj za cenu neadekvatnych prikladov porovnavania neporovnatelneho?