Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
@alice107 hovorim o znasilneni zeny v maroku ( neviem teda ci to plati aj na manzela..) - kedze maroko je sekularny stat s vyznam islamu, neplati tam Koran= zakon. Ako dokaz postacuje lekarske potvrdenie. Vrazda zo cti existuje, kedze nie vsetci ludia su vyspeli, ale je trestana zakonom ako vrazda - toto mam Od znamej pravnicky marokanky - takze kludne mozes kontaktovat a prediskutovat to.zo svojimi marokanskymi kolegami...
Kedze ja po arabsky neviem,a ani ty, tak ti vynatok zo zakona nepomoze - ale ak sa ti nepodari kontaktovat moslimskych kolegov, Google ma tiez par odkazov na tuto temu v anglictine. ..
VEVESH,ja viem ,ze si pisala o znasilneni zeny v maroku. prepac mi,ale to ako ta ta pravnicka informovala, ked nevies, ci to plati aj na znasilnene manzelky
davas info a nevies o co sa konkretne jedna?
sklamem ta, . maroko nie je ziaden sekulrarny stat. ak ta tak ta tvoja priatelka informovala, tak zle. maroko je moslimsky stat/maju to aj v ustave/, kde platia v rodinnom prave ustanovenia zo sarie <aya zial aj niektor eustanovenia tresteho prava su tym poznacene. a prave o tom clanku zo zakonnika som pisala, ze /nie vrazdy cti, ale zakonne ´´potrestanie manzelky/ na zaklade nevery nie je trestne,a k ju zabije. neodpovedala si mi na otazku, ci /ked tvrdis,ze uz ten clanok zakonika uz nepati/ a kedy bol zruseny.
takze si mi vlastne prakticky neopdpovedala na dolezitu cast mojej otazky.ak to nevies, /co chapem a beriem ako za riprodzene, kedze nie si odbrnik /, kludne si mohla napisat, ze to netusis. ze info mas len od tej priatelky .ale nic konkretne.
vynatok zo zakona pomoze, ver,mi. pisala som o marockom advokatovi. takze kludne mi daj tu novelu/ak existuje/ cislo toho zruseneho clenku a ja to kludne odkonzultujem s nim.
vies, na zaklade skusenosti sa nemozno na pravnikov v islamskych krajinach spoliehat, ze su seriozni. ako poznas isto z rabskej mentality, tak klamstvo/ak ma ju z toho prspech/ je u nich povazovane za nrmalny sposob konania aj v obchodnych vztahoch.a teda aj vp ravnej praxi. videla som to neraz. ke advakatv moslimskej krajine europskych klientov podviedol ci uvedol ich do omylu ciastocnymi ci nespravnymi info.
takze nedavaj mi odkaz na google. zaujalo ma co tvrdis, preto sa ta pytam na tu pripadnu novelu.ak to nevies, kludne mi to napis a nekluckuj odkazom na google. 😉
@alice107 Muñoz: Besonders hervorzuheben ist die Reform des Familienrechtes und damit des Stellenwertes der Frau in der marokkanischen Gesellschaft. Die Frauen haben heute mehr Rechte denn je. Marokko und Tunesien sind die fortschrittlichsten Länder in der arabischen Welt, was den Status der Frau angeht. Die Marokkanerinnen können sich endlich scheiden lassen. Sie haben mehr gesetzlichen Schutz was das Sorgerecht der Kinder nach einer Trennung angeht. Und die Frau kann endlich über sich selbst bestimmen. Vor der Reform brauchte auch eine erwachsene Frau ständig einen rechtlichen Vormund. Das war entweder der Vater oder der Bruder und nach der Heirat der Ehemann. Heute sind die Frauen endlich voll geschäftsfähig in allen Aspekten des Lebens. Es gibt immer noch einige ungelöste Punkte hinsichtlich der Gleichstellung von Mann und Frau, aber die Reform stellt einen gewaltigen Schritt nach vorn dar.
Auch in vielen anderen Aspekten ist Marokko wesentlich fortschrittlicher als die anderen arabischen Länder. Marokko hat eine pluralistische Presse- und Politiklandschaft. Sicher besteht auch hier weiterer Reformbedarf. So gibt es noch immer Tabuthemen, über die die Presse nicht ungestraft berichten kann.
http://derstandard.at/1319184001805/Maghreb-Blo...
Neviem, kedy si sa informovala, ale mylne info mas ty,,, tu mas clanok o tom, ake reformy prebehli v poslednych rokoch,,,,
@alice107 A tu mas presne cislo spominanej reformy - Zena = muz so vsetkymi pravami,,,,
In der neuen Verfassung wird den universellen Menschenrechten viel Platz
eingeräumt. In der Präambel wird zunächst das Festhalten Marokkos an den
universellen Menschenrechten bekräftigt. Auch ist ihnen ein ganzer Absatz – der
Absatz II mit 22 Artikeln – gewidmet. In der Verfassung von 1996 war dies nicht
der Fall. Dort waren sie weniger ausführlich in den Allgemeinen Bestimmungen
erwähnt. Der Artikel 19 unterstreicht insbesondere die Gleichstellung von Mann
und Frau bezüglich der bürgerlichen, politischen, wirtschaftlichen, sozialen
kulturellen und die Umwelt betreffenden Rechte und Freiheiten. Während in
diesem Artikel die Gleichstellung von Mann und Frau besonders über die Parität
verankert wird, war in Artikel 8 der Verfassung von 1996 lediglich von gleichen
politischen Rechten der Männer und Frauen die Rede. Im Übrigen soll eine
Gleichstellungsbehörde geschaffen werden, zu deren Aufgaben die Bekämpfung
jeglicher Diskriminierung gehört.Allgemein kann man feststellen, dass die grundlegenden Rechte und Freiheiten im
neuen Text breit verankert sind. So sind die Unschuldsvermutung und das Recht
auf einen fairen Prozess garantiert. Auch sind die Pressefreiheit, die
Meinungsfreiheit, die Gedankenfreiheit und die Freiheit der Meinungsäußerung in
jeder Form, die öffentliche und private Versammlungsfreiheit, die Freiheit zur
friedlichen Demonstration, die Vereinsfreiheit sowie die Freiheit der
Zugehörigkeit zu einer politischen Partei oder einer Gewerkschaft garantiert. Die
Verankerung der Menschenrechte zeigt sich auch an der dem - kürzlich mit
gestärkten Befugnissen ausgestatteten - Nationalrat für Menschenrechte
zugewiesenen Bedeutung, der zur Verfassungsinstanz erhoben wird.
Dieser neue Text wurde sowohl in Marokko, als auch auf internationaler Ebene
sehr positiv aufgenommen. Ohne Zweifel handelt es sich um einen bedeutenden
Fortschritt im Hinblick auf die Stärkung von Demokratie und Rechtsstaat, der
überdies vom echten Willen zeugt, Marokko in der Moderne zu verankern.
@alice107 No a tu mas, odkial cerpalo pri novej novele inspiraciu - od Nemcov!!!
Vor allem bei Demokratie, Rechtsstaatlichkeit und guter Regierungsführung wollen Deutschland und Marokko in Zukunft stärker kooperieren. Hierzu soll unter anderem die Zusammenarbeit zwischen zivilgesellschaftlichen Organisationen beider Länder vertieft werden. Die deutschen politischen Stiftungen spielen hier eine wichtige Rolle, da sie ihre Expertise im Bereich der Verfassungsreform und bei der Stärkung der lokalen Verwaltung einbringen können.
http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Aussenpolitik...
Takze tvoji znami, nie vzdy hovoria pravdu, alebo ty si si to ako vzdy prekrutila podla seba, lebo si neviem predstavit, ze by ti nejaky pravnik podal taketo mylne informacie,,,, 😠
@erjona super dik za info.... ani mne sa to nezdalo zeby vrazda presla bez trestu... aj teraz bolo dake znasilnenie v afganistane a sam prezident ziada trest smrti.. tak veci sa hybu aj ked pomaly aj tam..
inak co Alice pise o moslimskej rodine ako je matka nerespektovana lebo si o nej deti myslia ze je neslobodna... to je uz najvyssi stupen zavadzania a klamstva... vsetci dobre vieme ako je matka respektovana ( aj s otcom) v tychto krajinach... je to hlava rodiny... a urcite viac ako u nas... kde by si tam videla rodicov supnut do starobinca...
uz sa mi naozaj z tych jej prispevkov niekedy rozum zastavuje.
@erjona prepac mi,ale nikde v tojich prspevkoch nie je uvedeny zakon, ktory ja poznam a ktrory obsahoval clnok/ma aj cislo/, kd je uvedena stat o o pravnom zabiti manzelky, zeby bol novelizovany.
takze ten mi ak ho vies sem daj.nie nejake clanky. zakon marocky /novelizovany/ ako ty tvrdis. chapes? to je
vidis, ani vevesh viac neodpovedala /hoci ma vraj zarucene info od jej kamosky marocanky/. stale cakam na tu ´´fundovanu´´ odpoved.
@erjona a ja som sa nepytala na nemecko.marocku spolupracu . naco davas linky od veci? a ten dalsi link nie je od nejakej pracovnicky spaniesko- marockeho kulturneho centra
preco nedas link priamo marockeho nejakeho ministerstva, ci pravnika, kde su uvedene novely zakonov? jA
ja tio napisem preco ich nenajdes. pretoze v autokrtickom moslimskom state toto nenajdes na nete. na toto musis mat ozaj len informacie od advokata z maroka.
a to ti poviem rovno, to nezozenies len tak. v autokratickej moslimskej krjine nie su na nete taketo zakony len tak pristupne
aj ked sabudes informovat na amabasade v niektorej eu krajine v maroku, tak ta odkazu na advokata marockeho. ani oni nemaju prstup k marockym zakonom.
takze mas nejake relevante info od marockeho advokata? hlavne tie novely sem daj. apotom uz ozaj mozem konzultovat nie spriatelom/marocky pravnik nie je moj pratel/ ale kolega. pretoze podla jeho tvrdenia marocky kral upustil/z obavy o nepokoje/ od mohych zmien co planoval v zakonoch.hlavne , co sa tykaju toho, aby ozaj boli posilnene prava zien .a mohli sa opriet o zakony aj v praxi.
@alice107 mohla by si ty dat konkretne novely zakony atd nielen vseobecne klise ktore ti poskytol nejaky marocky kolega... od kedy ti veris moslimovi? pokial viem podla teba vsetci pocerni su klamari a nedoverihodne osoby a zrazu z nicoho nic nejakemu veris..., cize pokial sem neuvedies konkretne odkazy a znenia zakona ktory umoznuje marocanovi beztrestne zabit zenu tak ti neverim ... pochopila si ma? bez dokazov je tvoje tvrdenie bez akejkolvek pravnej hodnoty... teda cakam konkretne info.
@alice107 treba poriadne citat alice... ide o vseobecne zlepsenie podmienok pre zeny, jasne sa tam pise o zrovnopravneni zeny a muza... a krajina je tam uvedena... maroko... prehliadla si a kazdy jeden clanok spolu suvisi... daj teraz ty ten zakon, ako ho poznas ty... to som teda velmi zvedava a hlavne po roku 2011... lebo tam nastala novelizacia...dakujem
Changing Tracks Mario Joseph, Muslim Imam convert
zaujimave pocuvat preco niekto konvertuje z islamu
@erjona aj po novele plati maudawana. cod rodinneho prava vychadzajuci zo skoly maliki sunitskeho islamskeho prava.
plati stale polygamia, novelou sa sice zmenilo nieco kozmeticky,ale len malo to zmenilo na zivite zien.
cize naprklad moze sudca nepovolit polygamiu, ale len ak by presukazane bolo, ze ten muz ozaj neuzivi viac zien.a ta latka je ozaj nizka . takze podla pravnikov praxi toto sa nepraktizuje vlastne. tiez nova zena ma byt informovana , ze muz ma inu zenu.ale kedze nie je stanovena forma, akou to ma byt uorbene, tak v paxi ju nikdy neinformuje. prva zena by mala suhlasit s manzelstvom svojho muza. ale ked ze to nema zvycajne osetrene v manzelskej zmuve, tak s anic nestane,ak nesuhasi. a osetrene to mena, lebo muz ma stanovene podmienky v zmluve tak, ze su vyhodne pre neho.inak by /zena moze uz sama aj ziadat podmienky/ by zmuvu nepodpisal. zena moze sama tiez podpisat szo zametnavatelom zmuvu,ale sama nikdy v praxi nema ucet, azamestnavatel bez suhlasu mouza aj tak snou neuzatvori zmluvu. nema tu povinnost.
takze zakon, co to stanovuje, je jej na nic.
moho inych istanoveni podbnych kozmtickych by sa naslo
inak, ako sa ti paciia taketo prava zien? vyborne novely, ze? to zena ozaj ma v maroku krasne prava. dokonca by mala dat aj suhlas na dalsiemanzelstvo. uz len ta predstava, ze vobec existuje moznos t, ze muz moze mat viac zien.ale zena nie..... krasne tie prva jej priznali..len co je pravda..... chela by si zit podla takehoto zakonika?
ale napriklad dedicske pravo nepatri pod rodinne pravo, tak zostava v platnosti stare znenie v neprospech zien.
no a ten zakonik, co som ti hovorila, ze ma zaujima a ani ty ani ina pisatelka mi nevie dat info, ci zmena je/hoci tvrdite obe , ze to neplalti ci nie je/, tak nepatri pod rodinne pravo. takze podla mojich info plati dalej.
takze ja ciitam pozorne.,ale zakony, ci vyjadrenie pravnikov z danej krjiny, , nie nejake linky co ty das z roku 2012 o marocko.nemeckej spolupraci napriklad v energetike. 😉 vi o vyjadreni nejakej spanielky v kulturnom stredisku. to my prepac.
a aj to som opatrna ,lebo poznam moslimsky sposob myslenia a konania aj co sa tyka klamstva aj v pracovnej oblasti.
takze tolko k zakonom, zmene a praxi v aplikacii zakonov v moslimskom maroku ako som ich ja mohla zistit od pravnikov z maroka.
@dalal zaujimave, ze na vevesh sa nepytas na dokazy.ani predtym ta nezaujimali dokazy co sa tyka toho clanku zakona. ona nieco tvrdila, co ani i netusila o com pise. to iste s erjona. vies ty vobec po nemecky? ak by si vedela, tak hned vy si jej musela napisat, ze ten link nema nic spolocne s nejakou novelou.
je to podla mojich info clanok /104 ci 140/ ak sa nemylim/naspamat neviem cisla presne. /. takze presne cislo toho clanku si zisti. ved sa spytaj vevesh. ta ma info od svojej priatelky pravnicky. ta ti ma moznost aj prekopirovat tie clanky zakona. ved predpokladam, ze je to advokatka v maroku.,ci nie?
mna by naviac zaujimalo, ci ten clanok bol novelizovany/cize nieco zmenene/ ci vypusteny.
takze ked sa to dozvies, daj vediet. 😉
@alice107 tak nechapem preco do toho neustale pleties vevesh.... ty si zacala o tom ze vrazda v maroku moze ostat nepotrestana... ako svoj zdroj informacie si uviedla kolegu z maroka (! sic pochybujem ze by sa s tebou vobec bavil kedze z teba nenavist k pocernym citit z daleka)... teraz nevies argumentovat 104 alebo 140... das mi sem nejake cislo z hlavy.... bez linku alebo skopirovaneho zakona...
takze ty nie si pre mna doveryhodny partner na diskusiu chapes ma? chapes ten rozdiel ked niekto pise z vlastnej skusenosti, opisuje to co zazil osobne a ked niekto napise to co niekde na ulici zacul alebo videl v TV...
rozumies co ti chcem povedat????
PS okrem aktivnej znalosti jazyka anglickeho, nemeckeho, ruskeho ovladam aj jazyk arabsky takze nebudem mat problem si ten zakon precitat ak ho niekde zozenies... pochopili sme sa?
The Moroccan Government has taken positive steps to raise awareness about violence against women and set up cells for receiving women victims of violence in courts across the country. Additional efforts are necessary, however, for Morocco to fulfill its obligation to address domestic violence under the Convention. This report analyzes those efforts and remaining challenges and provides recommendations for further reform.
III. Morocco’s Obligations under the Convention
Morocco ratified the Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment in June 21, 1993.10 The Convention defines torture in Article 1 as severe mental or physical pain or suffering that is intentionally inflicted either by a State actor or with the consent or acquiescence of a State actor for an unlawful purpose. The Convention also obligates Morocco to protect victims from domestic violence and hold perpetrators accountable in: Article 2 (non-derogable requirement of effective legislative, administrative, judicial or other measures to prevent acts of torture, including acts by private actors; Article 4 (acts of torture must be identified as offenses under criminal law and receive the appropriate penalty); Article 7 (criminalized cases of torture should be submitted to authorities for prosecution); Article 12 (prompt investigation by impartial and competent authorities); Article 13 (victim’s right to complain and to have their complaint examined by competent authorities, State’s obligation to protect victim and witnesses); and Article 14 (victims’ right to redress and compensation, including rehabilitation).
@dalal @alice107
- Tak som si pozerala trestny zakonik maroka ( kedze s tou znamou som sa rozpravala pred 3 mesiacmi, a kvoli tomu jej urcite nebudem volat...) - tak 104 sa zaoberali stratou rodicovskych prav a 140 postihom mladistvych delikventov... Takze si poprosim ten zakon, kt. Dovoluje beztrestne zabijat.. 😎
Bdw. Ja som sa opierala o zakon 475... A ten je vo vsetkych jazykoch na Internete..
@dalal to čo píše аlicа o moslimskej rodine je vo veľkej čаsti prаvdа. аle prečo nereаguješ nа to v tej téme, kde sа o tom píše? Poznám synа, kt. rešpektuje mаtku po smrti svojho otcа, no len čo sа týkа domácnosti а sobášov. Poznám synа, kt. po dosiаhnutí určitého veku "prevzаl velenie", i nаd sestrou, kt. ho spolu s mаmou vychovаlа. Nepoznám rodinu, kde by výhrаdné právo mаlа ženа, poznám rodiny, kde výhrаdné právo má muž. Poznám ľudí nа Slovensku, kt. si stаrobinec vybrаli dobrovoľne sаmi. Poznám moslimа, kt. sа príklаdne stаrаl o otcа, poznám moslimа, kt. neprišiel аni k smrteľnej posteli otcа. Ľudiа а možnosti sú rôzne, tаk аko аj príčiny а dôsledky správаniа sа.
@vevesh no ked mas zakonik maroka, mozes ten clanok se prekopirovat? pretoze strata rodicovskych prav nepatri do trestneho zakonika. 😀 no, ked si sa rozpraval pred 3 mesiacmi so znamou z maroka, tak to ste preberali trestny zakonik? ved ty si ani tusenia ked si prvy prispevok pisala nemal. ze trestny cin znasilnenia manzelky v tr. prave maroka nie je .
ty mi chces nahovorit, ze trestny zakonik moslimskeho statu je na nete v roznych jazykoch?
prosim ta , ked uz nieco pises, tak ozaj nieco, co je realne. ja som na forachh uz neraz pisala o tom clanku zakonika. vtedy som aj vedela presny clanok uviest. niekde v archive to mam .ked to najdem, presny clanok ti uvediem.
bolo tam uvedene, ze manzelku, ktoru muz pristihner pri nevere,mozej zabit aj spolu s tym milencom. maximalne bude platit rodine manzelky odskodne.
takze tolko k tomu. vsetkemu. ja ma na zaklade spoluprce s marockym advokatom tieto informacie.ako ale iste dobre vies, /mas muza araba a pohybujes sa casto v moslimskej komunite/ . ze oni ani pravdou nedychnu. hlavne nemoslimovi klamnu upln pne presne.takze som opatrna samozrejme.ale ani jedena klientka s anestazovala, zeby nim doterz uvadzane info boli nepresne. mohe europanky boli na zaklad ejehgo odporucani uchranene od toho,a by padli do pasce moslimskeho zakonodarstva .
no este k tomu zakonu co si dala cislo. a rok si zabudla? takze ked uz davas dokazy, jasne ze budem rada, ak si to precitam aj ja. takze prosim ta , daj mi samozrrejme uplne info. cize cislo zakona , presny nazov toho zakona. ve si ho citala.
pretoze ak ma ten advokat klamal, tak ho budem zalovat, az bude ´´modry´´.mame totiz zmuvu, ze ked uvedie akekolvek nepravdive udaje , tak ruci za sposobenu skodu. 😎
, nebude problem ho zalovat. a ty mi v tom vlastne dokazmi pomozes., tak ti buderm vdacna. cize poprosim ta ten presny nazov toho zakona , aj rok, cilso mame , ako uvadzas.
dakujem za spolupracu. 😉
@alice107 nechapem preco vevesh neustale atakujes s tvojimi poziadavkami ... ty si prva uviedla ze vrazda v maroku prejde bez trestneho postihnutia a teraz od nej chces aby ti uviedla toto a hento... ak ty nie si schopna uviest tieto skutocnosti sama budem ta musiet poprosit aby si svoje tvrdenie odvolala inak ta budem musiet povazovat za niekoho kto vedome hovori nepravdu... a asi vies ako sa taky clovek vola... chapeme sa????
@dalal je moja vec, o com denatujeme s danou pisatelkou. mas nejaky problem s tym? a ked uz p tom piseme, tak ako to, ze ty ked tvrdis, ze si podla jej udajov nasla ten zakon si si nevsimla, /ci nevies/ ze to nie je cislo zakona.ale articel penal code?
tak ked uz chces debatovat o odbornych veciach pravnych, tak najskor musis mat aspon predstavu, co znamena clanok, co cislo zakona. 😉
@alice107 Ak vies po francuzsky, tak by si mala vediet, ze pénal Code je trestny poriadok... A tiez, ze oficialnom jazykom je arabctina a francuzstinua....A ten marocky kolega ti mohol tiez vysvetlit,ze tento zakon existuje u saudi, ale nie v maroku - ako potom vysvetluje on/ ty 30% oficialnu prostituciu domacich zien+ existujuce nemanzelske deti,neexistujuce vrazdy zo cti a podobnych.veci by bolo...

@vevesh viem, ze tam prebehla reforma, kedy sa postavenie zien zrovnopravnilo, takze neverim, ze by nechali v zakone pravo na vrazdu... No ale ved nam alica zatial ani toto svoje tvrdenie nijako nedolozila faktami.