icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

dalal
26. sep 2014

@eva8 bohate gulfske staty su zaneprazdnene nakupovanim a ani ich nenapadne rozmyslat o terorizme... trochu nadnesene ale v podstate pravda.... tam kde nie je chudoba nie je priestor pre radikalny islam a terorizmus... to som chcela tym povedat neslo o blizsi komentar spravania obyvatelov gulfu...

ja poznam viacerych kuwajtanov osobne a su to dobri ludia takze kydat na nich nemozem.

eva8
26. sep 2014

@dalal v poriadku

kararinka
26. sep 2014

@eva8 Ake vidis riesenie, ked sa budeme nenavidiet navzajom?Dame mu skutocny dovod nenavidiet Slovakov? Alebo ich postupne bude Slovakov nenavidiet este viac?
Moji rodicia maju dom v susedstve takzvanych olasskych Romov, s neomietnutym dvojdomom. Pozemok patril este mojej prababke, takze ked rodicia stavali dom, Romovia tam uz byvali. Presli si roznymi fazami. Za socika si zili pomerne dobre, potom bola faza, ze zili bez elektriky, plynu. Maju svoju hlucnu kulturu. Bolo obdobie, ked boli taki chudobni, ze si nemohli objednat smetiaky. Zacali zhromazdovat smeti vo svojom dvore. To sa rodicia obratili na starostu, ten im pristavil kontajner a dal im ho zaplatit. Nikdy viac nezhromazdovali smeti vo dvore. To som chcela len vykreslit, ze maju daleko od idealnych susedov. Na kavicku ich rodicia nevolaju, ale maju normalne susedske vztahy, prehodia slovo, dve cez plot. Rodicia miesto aby vyhodili nepotrebnu chladnicku, im ho za symbolicku sumu predaju. Otec im aj niekedy dohovara. Oni ked rozpravaju o nejakom neromovi, tak vravia gazdo. Teoreticky bolo x prilezitosti, aby sa susedsky vztah mohol zvrtnut na nenavist. Keby sa navzajom nenavideli, mozno by rodicia s nimi skoncili ako Oskar Dobrovodsky so svojimi susedmi. Je vsak aj stastie, ze aj samosprava bola napomocna, ked od nich vyzadovala, aby si udrziavali dvor v cistote.

eva8
26. sep 2014

@katarinka
Reagovala som na teba - citujem : "Ak budem niekoho nenavidiet, tak co asi mozem ocakavat na oplatku"
Moja reakcia: "ak niekto napr. nenávidí slovákov, čo teda môže čakať za odplatu?"

Ty: "Ake vidis riesenie, ked sa budeme nenavidiet navzajom?Dame mu skutocny dovod nenavidiet Slovakov? Alebo ich postupne bude Slovakov nenavidiet este viac?"
Riešenie: nenávisť rozhodne nie je riešením. ak nenávidím krajinu, v kt. som sa dobrovoľne (to je dôležité - dobrovoľne) rozhodla žiť, nemám v nej čo hľadať.

kararinka
26. sep 2014

@eva8 kazdy by si mal zamiest pred svojim prahom
predpokladala som, ze narazas na svojho manzela...poznam ludi, ktori nadavaju na krajinu v ktorej ziju, lebo maju v povahe nadavat a zvalovat svoje neuspechy na krajinu, ludi
potom su veci, ktore ta v krajine mozu konkretne stvat, dokonca aj mne sa sa to obcas podari, taky spomienkovy optimizmus, ale potom staci ist na chvilu domov na vytriezvenie
potom su ludia, ktorych viaze v krajine len ekonomicka stranka, rodinna a naozaj pre tych riesenie nemam

mame susedu, ktore sa rozhodla odist zo Slovenska, aby jej syn, mulat nebol objektom rasizmu na Slovensku, takze niekedy tie priciny, preco niekto nema rad krajinu mozu byt aj objektivne

S tymi romami to bol len priklad, ze ani oni nas neromov vo vseobecnosti nemaju nejak extra v laske, ale tym, ze to ani jedna strana nestupnuje a organy zakrocia, ked je treba, tak sa da spolu nazivat.

eva8
26. sep 2014

@kararinka nenarážam na ex
čo sa týka rómov, - viackrát si ma s nimi pomýlili, aj moju dcéru. Záleží od toho, ako sa správame, nie vždy od farby pleti. Úsmev a vystupovanie veľa spraví

dalal
1. okt 2014

http://margitavernerova.blog.sme.sk/c/365989/ne...

pribeh dohodnuteho manzelstva na slovensku...

erjona
9. okt 2014

Takze vo Viedni sa chysta krasna akcia,,, pride 10 deticiek zranenych z Gazy na preliecenie do viedenskych nemocnic a popri rehabilacii sa mozu ludia zapojit a deti si vziat k sebe najest sa a mozu sa pohrat,,, kedze mam sama deti, tak som sa rozhodla tejto akcii zucastnit,,, ja len dufam, ze mi neprirastu velmi k srdcu a budem ich chciet vratit,,, uz sa velmi na ne tesim,,,, 🙂

dalal
9. okt 2014

@erjona 👍👍👍1000x like 😀

erjona
13. okt 2014

@dalal Uz sa zacinaju otvarat oci aj Americanom,,,, konecne 😀

eva8
13. okt 2014

@dalal
@erjona
jasné, IS je blaho pre ľudstvo... najme pre študentov...

alice107
13. okt 2014

eva8, vystizna odpoved.ja len tak, rozmyslam, ci niekto z tych debatujucich tu pozna nejakeho studenta tej uni.a ci ozaj mu povedal rovnaky nazor, ako je v r tom bulvari uvedeny.
no ja poznam. je to americana mienka elity americkej ma ako on tvrdi inu mienku. nie su spokojni s obamom, ale je jasne kazdemu sudnemu cloveku,/nieto absolventovi uni/, ze is je hrozba pre kazdeho europana i americana
ten clanok nemoze brat ziaden len trosku sudny clovek vazne
ale hrozbu is , chovanie prredstavitelov abojovnikov takeho statu ano. aako to vidime aj my v de. keby si to videla, to sprvanie tach moslimov.ako opice behaju, hadzu kamene, /hmaburg min,tyzden/, krv, boj tlup medzi medzi sebou//kurdi a privrzenci is/.....policia keby nepolivala, tak je z mesta druhy bejrut....a vies ako ziju ti bojovnici is? zo soc davok v de v rdvivej väcine
no, mozno ten autor clanku sa s takymi ´´studentami ´´rozpraval
neuveritelne, co bulvar popise a niekto aj sem vyvesi ako serioznu mienku niekoho.....

dalal
13. okt 2014

@eva8 ved tu nie je absolutne nikto kto by podporoval IS... ale treba si vsimnut aj ulohu USA a spojencov pri vzniku tohto ´´ statu ´´... to je vsetko na co uvedeny clanok poukazoval... neslo predsa o podporu alebo obhajobu IS. 😠 😠 😠

eva8
13. okt 2014

@dalal "Ostatní potvrdili túto myšlienku. IS by neexistoval, keby Američania robili lepšiu politiku na Blízkom východe."
ani Harvard by neexistoval, keby.........

erjona
16. okt 2014

@eva8 Evicka,,,, nechapem preco provokujes,,, pointa je uplne v niecom inom ... poriadne precitaj clanok a uvidis, co tym chcel basnik povedat,,, Tam neslo o zastavanie Isakov,,, ale o podiel viny USA ... Ale to by si musela byt menej zaujata,, aby si to pochopila z prispevku.... 😠

eva8
17. okt 2014

@erjona
"My ako súčasť Západnej civilizácie, sme zodpovední za problémy, ktorým práve teraz čelíme,"
sčasti súhlasím
".... mladí intelektuáli sa snažia filozofovať a tým dospieť k zvláštnemu názoru, že IS budujúci kalifát je menšia hrozba ako USA"
nesúhlasím

je správne upozorňovať na problémy, ale zachádzať do extrémov je nebezpečné

...a o poriadnom čítaní by som práve s tebou nerada polemizovala, možno som krok pred tebou?....

maca_p
17. okt 2014

@dalal nic nezvycajne v katolickom slovensku. tiez mam kamosku, ktorej bol po strednej skole "predstaveny" mlady muz spoza rieky. slovo dalo slovo, sobas v kostole sa konal do polroka. urobil jej 4 kusky peknych, zdravych deti a po 18 rokoch tyranie, ponizovania, opovrhovania, neludskeho zaobchadzania a zitia v zmysle co boh spojil, clovek nerozdeli, kamoska nasla odvahu, zohnala podnajom a rozviedla sa...
ziadny happy end ze blind date sa vydaril a zili spolu az kym nepomreli 😠

dalal
17. okt 2014

@maca_p smutne stava sa... rovnako ako v mamzelstvach ktore si zorganizujeme sami... 50% rozvodovost na SR hovori za vsetko. Horsie je ze niekto to moze tak dlho trpiet... aj moja kamaratka sa teraz trapi v zmiesanom manzelstve s velmi zanietenym katolikom z jednej africke krajiny a co si ona musi doma vytrpiet.. 😠 😠

erjona
17. okt 2014

@eva8 o com to prosim ta zasa pises? Ja som jednu vetu k tomu napisala a stojim si za svojim... nebyt USA politiky, nebolo by ani ISilov... nezabudaj, ze prave kurdsky moslimovia zomieraju za chyby Americanov v ich krasnej politike a prave moslimovia su to co bojuju proti teroru ..... len tolko k tomu... a o tom citani s porozumenim by sa naozaj dalo diskutovat... ty vnimas clanok inak lebo si zaujata... tolko k tomu...

karpina
17. okt 2014

@erjona muslimovia bojuju proti teroru? ty si asi spadla z čerešne 😅

eva8
17. okt 2014

@erjona ešte raz: http://davidov.blog.sme.sk/c/367036/kobani-kurd...
iný pohad na vec
zaujatá nie som

dalal
17. okt 2014

@karpina preco by spadla z ceresne? kurdi su moslimovia ? su... a bojuju proti IS ktory je teroristickym ´´statom´´? bojuju ... ako aj iraq/ saudska atd... cize erjona ma uplnu pravdu ze moslimovia bojuju proti terorizmu...
nechapem co s tym ma ceresna 😀 😀

erjona
18. okt 2014

@karpina Abasta, welcome back!!! Ja, ze ti konto uz zrusili,,, ???? 😉

erjona
18. okt 2014

@dalal Super si to vystihla moja 😀

@eva8 No tak som potom zvedava na tvoj pohlad veci, ako podla teba vznikli teroristicke organizacie ako IS, Taliban & Co ???

erjona
18. okt 2014

@karpina Praveze najviac moslimov poumieralo pod rukami ISilov,,, ale o tom by si musela nieco aj vediet,,, 🙄

eva8
19. okt 2014

@erjona
aby si nebola zhrozená, o čom to zasa píšem, tak upozorňujem (platilo to i na príspevok, na kt. si tak reagovala), že text v uvodzovkách je citácia z linkov, kt. sú uvedené a na kt. reagujeme.
Teda odpoveď na tvoje 3 výkričníky: "Moderní islamismus, který čerpá především z pocitů křivdy muslimů vůči Západu, se dostal do popředí dlouho po pádu posledního chalífy."
Kameň úrazu je, že oni majú vždy prehnané pocity krivdy, kt. vyplývajú z ich neslobody, tým pádom neistoty, a aby som sa ich zastala, opakujem citáciu študentov z harvardu:, s kt. častočne súhlasím: "My ako súčasť Západnej civilizácie, sme zodpovední za problémy, ktorým práve teraz čelíme," Tie "organizácie", ako si ich nazvala, zabíjajú aj svojich a majú rôzne dôvody na vznik, napr. aj: "Kurdi, ktorých žije podľa odhadov zhruba 30 miliónov, a ktorí si v minulosti zažili viacero násilia a snáh o ich vyhladenie (napríklad pokus Saddámovho bratranca - „Chemického ´Alího“), tak v dnešných dňoch pozerajú na vývoj v Sýrii a Iraku ako na ohromnú šancu. Počiatočná fáza Arabskej jari, ktorá sa najdesivejšie prejavila na občianskej vojne v Sýrii a v ktorej mladí Kurdi participovali, často na strane novovznikajúcich teroristických skupín (ISIL, fronta an-Nasr) v boji proti al-Asadovmu režimu, pomaly prešla do nového boja – boja za vlastný Kurdský štát."
Úplne odmietam záver, že usa je väčšie zlo, ako IS, aj keď tým podľa teba provokujem.