icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

eva8
19. okt 2014

@erjona oprava: nie 3 výkričníky, ale 3 otázniky. Prepáč

dalal
19. okt 2014

@eva8 myslim zd nikto tu si naozaj nemysli ze vo fyzickom zmysle ( neviem to lepsie opisat) je USA vacsie zlo ( kedze tam nikto nikoho nereze atd)... co ma viac na tomto rozhovore zaujalo ze uz aj americki studenti si zacinaju uvedomovat podiel USA na terajsej situacii... a ze ten podiel je nemaly asi vsetci vieme alebo nie?

eva8
19. okt 2014

@dalal ale keď to napíšem ja, erjone sa to nepáči

erjona
19. okt 2014

@eva8 No ale na moju otazku si mi aj tak neodpovedala,,, ci mam tomu rozumiet, ze za IS a ich vznik su Kurdi na vine?

eva8
20. okt 2014

@erjona Odpovedala som: Moderný islamismus, čerpá predovšetkým z pocitov krivdy muslimov voči Západu. Keď sa to spojí s fanatizmom a túžbou po moci a ľahkou manipuláciou fakt nevinných moslimov....

erjona
22. okt 2014

@eva8 Pises velmi vseobecne... akoby len ti moslimovia boli na vine... a ten pocit krivdy vznikol na zaklade coho? Len tak sa nam tu objavil?

eva8
22. okt 2014

@erjona uchýlim sa k alibizmu. Píšem pomocou citácií z linkov vami uvádzanými, aby som nebola obvinená s rasizmu. O Kurdoch som dala link ja, ako príklad, že teroristické org. vznikajú i na záklvde iných pohnútok, ako napr. túžba osamostatniuť sa.

Tvoja reakcia: "akoby len ti moslimovia boli na vine" na môj citát: "fakt nevinných moslimov"

absiurdný príklad: Niekto z vedľajšieho bloku ublíži môjmu susedovi.Teda na oplátku najprv vyvraždím celý blok, v kt. bývam a potom celý ten vedľajší blok, proste zadosťučineniemojej rodine

Poznámka: pocit krivdy - len tak sa tu objavil, alebo "len tak sa nám tu objavil?"

erjona
23. okt 2014

@eva8 Evka velmi zly priklad.. vysvetlim preco... okupacia USA pokracuje a fanatizmus a nenavist voci Americanom sa zvysuje... podstatny rozdiel...☹ Nejedna sa o jednorazovu akciu, ale o vyvrazdenie niekolko milionov moslimov... :O

eva8
23. okt 2014

@erjona
to, že is vyvražďuje ďalších moslimov je úplne v poriadku...

napr. turecko sa ozvalo proti zhadzovniu usa zbraní pre kurdov v boji proti is (zámienka - is tie zbrane nachádza a používa). keby neposkytovali pomoc, tiež by bolo zle.len na američanov.

pretože ma neustále jemne upozorňuješ na pozorné čítanie, zaujatosť, rasizmus, provokáciu, mám sa cítiť urazená a robiť to isté, či plánovať pomstu? mám čisté svedomie

nechajme tak. nedorozumenie nastalo, lebo Ty si spokojná s obsahom článku od dalal o mienke harvardských študentov, mňa zarazil záver. . neodmietla som čiastočnú vinu usa (pravdepodobne to bolo tebou prehliadnuté), ale odmietam, že is je menšie zlo ako usa, k čomu smerujú harvardský študenti. v is by pravdepodobne nebolo študentov, študentiek už asi vôbec (prečo palestínska dievčina bojuje za právo vzdelávania žien? usa stanovuje pravidlá napr. vzdelávanie podľa talibanu?)

v poriadku, môžme akceptovať názor toho druhého? asi je to moja chyba (alebo prednosť?), že na všetko pozerám z viacerých aspektov, nerozoberám len jadro článku, ale hodnotím i záver...

eva8
23. okt 2014

@erjona
veď v konečnom dôsledku vlastne rozprávame o tom istom. usa má podiel viny na vzniku is (možno sa nezhodneme na "rozsahu viny"), nie sme za is. alebo sa mýlim? je to skôr na zasmiatie.
ešte sa chcem ospravedlniť za tretí odstavec, chcela som to vymazať, no mrzne mi počítač

erjona
23. okt 2014

@eva8 odhliadnuc od toho, ze is bolo vytvorene americkou tajnou sluzbou, im mozeme podakovat, ze tu vobec teroristov mame, ktori vznikli vzdy na nejaki ucel, len teraz sa im to vymklo z ruk... ozbrojeni su od hlavy az po päty, odkial maju zbrane? .... no nic.. nemam na modry konik moc casu...ked budem mat po skuskach mozeme to porozoberat dalej... momentalne mam toho vela...

dalal
23. okt 2014

@erjona vela stastia erjonka nech sa ti skusky vydaria!🍀🍀🍀

eva8
23. okt 2014

@erjona držím palce

alice107
23. okt 2014

eva8, je jasne,

ano, teroristi vznikli na isty y ucel.to to ten, ze pachaju nasilie na nevinnych obätiach v mene svojej zvratenje ideologie-islamu.
ano, usa ma podiel na tom, ze v europe sa roztahuju a pachaju na uliciach nasilie moslimovia, jezidi, kurdi.
ale len podiel. pretoze teroristi nepotrebuju ani pomoc usdana to,aby zabijali u nas v europe, ci usa.
nie kazdy moslim je terorista.ale kazdy terorista je molsimom.
a v tom to celej je. v tom, ze islam je ideologia zalozena na nasili voci ludom ineho zmyslania , ako kaze ideologia islamu.

ano, usa v mene nastolenia demokracie /ktoru tieto etnika nedokazu pochopit a absorbovat/ mali podiel na pade rezimov, co mentalitu, sposob zmyslania akonania tychto etnik drzali na uzde. ano, boli to autokrticke rezimy. ale tieto etnika potrebuju zial prave takyto sposb vladnutia cize maly dvor aj velky bic. ako hovori jedno prislovie..inak je chaos.neznasanlivost medzi tymi etnikami a nabozenskymi skupinami nie je mozne zamedzit inak,ako prave autokrastickym sposobom vladnutia .

ja ked vidim na nemeckych uliciach nasilne skupiny ´´juzanskych etnik´´ ako sa medzi sebou mlatia, nenavidia a zabijaju, tak je mi jasne, ze len trvda ruka moze toto besnenie zastavit. aochrnit obyvatelstvo ,ktore je civilozovane pred takymito ´´neandertalcami´´.
vcera davali v tv zabery z ulic jedneho mesta vde.obyvatelia/ matky s detmi / sa boja ist aj na ihrisko s detmi.lebo na uliciach vycinmaju prve tito nasilnici

takze neviem si predstavit nejakeho studenta europskeho povodu z tej spominanej uni z linku, ktory by chcel zit v trvrti s tymi etnikami a ich sposbom ,akym si riesia svoje prblemy medzi sebou. a neviem si predstavit absolventa tej uni, , ako v realnom zivote ozaj je presvedceny, ze IS je menej nebezpecny ako USA pre jeho zivot
uplny nezmysel je ten clanok z toho linku.

demo
23. okt 2014

@eva8 je nespochybnitelnym faktom, že moslimské zoskupenia (tlupy) s dobyvacnymi ambíciami, zložene z ničoho sa nestitiacich sfanatizovanych jedincov , sa v histórii objavujú so železnou pravidelnosťou. A vždy sa vedeli zoskupit aj bez USA. Táto teória, že bez USA by dzihadisti neboli je preto absolútna blbosť. K takémuto záveru príde každý, kto má seriózny záujem dopátrať sa pravdy a je schopný poučiť sa z histórie. K opacnemu záveru dospeje človek s neuplnymi informáciami. Ako tieto tlupy dopadli, to nám dáva nádej v lepšie zajtrajsky 😉

mariuskaa
24. okt 2014

Aj ked nie som moslimka
Práve som prisla k tomu príspevku na Oxford University
Kde sa rozlišuje medzi náboženstvom s politikou.
Tento člen diskusie je a jeho argumenty su neuveriteľne a ostatní oponenti kukaju s úžasom!
Dá sa vyhooglovat aj cele to ma hodinu kde su zastupiteľia ostatných
Ak Vám stačí toto, to ma 13 minút.

https://www.youtube.com/watch?v=2i6fuzdWmf4

Niektoré z komentov od nemuslimov po zhliadnutí diskusie vo fotke

erjona
24. okt 2014

@dalal
@eva8
dakujem dievcence 😀

eva8
24. okt 2014

@alice107 s tým autokratickým režimom si to úplne vystihla
@demo plný súhlas

ďakujem vám

canerko
24. okt 2014

Minule tu niekto daval koment o fudbalovom zapase medzi Srbskom a Albanskom. A cuduj sa svete vcera boli vytrznosti aj na Sk. http://www.cas.sk/clanok/297369/vojna-na-tribun... Takze co s toho dedukujeme???!!!!

dalal
24. okt 2014

@canerko 😀 😀 😀 ze fanusikovia bez rozdielu nabozenstva su fanatici a futbal by sa mal zakazat.

ellise
25. okt 2014

@canerko s tím rozdílem že na SK se poprali fanoušci, a na tom prvním po provokaci samotní fotbalisti

eva8
25. okt 2014

@dalal vezmi loptu, nie drogy 🙂
@canerko , tvoja otázka (spôsobom ako bola uložená) mi pripomenula otázku z mariuškinho linku: „Modern antisemitizmus in the Middle East was imported from? Finish the sentence...“ s krásnou melódiou reči.
Tých výtržností medzi národmi bolo viac -fifa 2010 alžír-egypt.(útok na autobus alžírske reprezentácie, štátny smútok v egypte po výtržnostiach...) aj u nás na slovensku medzi slovákmi, dokonca i v priateľskom zápase medzi nerómami a rómami... ☹

@mariuskaa
Neuraz sa, mne to pripadalo ako talkshow (či monotalkshow). Akoby chcel zosmiešniť „opozíciu“.. Ospravedlňujem sa za angličtinu, už ju dlho aktívne absolútne nepoužívam, priznám sa, ani som nerozumela úplne všetkému, použíjem „zmes“ aj+sj

1. Astonishing hra so slovíčkami::
Islam was born in Saudská arábia: r.610 = datovanie vzniku Islamu vs. r.1932 = vznik Saudskej arábie – veľký smiech publika kvôli podielu rokov…
pre porovnanie, napr.: „Kelti boli prvý historicky doložený národ na území Slovenska” pritom Slovensko ako prvý samostatný štát Slovákov v moderných dejinách bol v r. 1939 (dvojnásobný rozdiel rokov).
„not bad“, však? Bežne sa takéto slovné spojenia používajú. Prezentujúci význam vety pozná. Keď už začiatok vystúpenia je taký, čo môžme očakávať ďalej?
Na úvod sa úprimne ospravedlnil za všetko násilie, to mu kvitujem, nie je to jednoduché.

2. „Talking about maths by the way...“: O danom matematikovi sa píše vo wikipédii, nezabudlo sa naň.
http://en.wikipedia.org/wiki/Muḥammad_ibn_Mūsā_...
Nebyť rozvíjania jeho algoritmu, by ani muslimovia nepoužívali laptop v súčasnej podobe.... a nebyť vedomostí Grékov, by možno nevznikol ani algoritmus daného Peržana v danom znení. Tento prejav mi pripadal ako nejaká reklamná kampaň. Moment prekvapenia, gradácia, vyvolanie úplného súhlasu s prezentovaným „výrobkom“, uveličenie Opätovne vyslúžený obrovský potlesk. Ak niekto bude argumentovať tým, že som nezachytila pointu - spomenul prínos moslimských učencov, to, že mnoho informácií bolo zachránených vďaka nim. No nielen im môžme ďakovať za to, kde sme. Nespochybňujeme ich prínos tým, že ich dávame na rovnakú úroveň ako ostatných významných nemoslimov. Ak takým spôsobom dotyčný reagoval na predchádzajúci neadekvátny príspevok v danej diskusii, kt. nie je v tomto linku, sa ospravedlňujem...
Inak, koncept prejavu podľa mňa veľmi dobre usporiadaný.

3. Rozpráva o astonishing mix of fact, figures, missinterpretation...., okrem iného. Súhlasím aj vzhľadom na interpretáciu daného pána v mojom bode 1. (uznávam, presne by malo byť na „území DNEŠNEJ SA“ „na územi dnešného Sk“- ale on pointu ovládal, potreboval vyzdvihnúť jedinečnosť a neomylnosť "faktov" a tým poukázať na "absurdné" prezentovanie daných skutočností) Čo sa týka Islamu, súhlasím, moslimovia i nemoslimovia si vyberajú, čo sa im hodí. ale je to potom v rozpore s tým, čo sa hovorí o Koráne. Je nemenný. Teda by mal byť i jednoznačný, aby si nemohol vyberať každý podľa svojej vôle a podľa situácie, vývinu udalostí....

4. „Moderný antisemitizmus do našich krajín vniesol kto? Doplňte vetu 🙂 : kresťania.“ Zvýšený tón hlasu, dramatický výťazoslávny výdych, lusknutie prstom. A poslucháči sú šťastní, užasnutí. Moja poznámka: Krásna propaganda. Môže sa niekto ozvať, že všetko je kvôli Izraelu, či Hitlerovi, teda západu. Mám iný názor, pritom akceptujem ľudí s iným názorom.
Napr. Niečo iné pre úplnosť (rýchlo mnou vygúglené): http://www.gotquestions.org/Slovencina/Zidia-Ar... : Náboženstvo Islamu, ku ktorému patrí väčšina Arabov urobila toto nepriateľstvo ešte hlbšie. Korán sa rozchádza nad tým, ako sa majú Moslimovia správať ku Židom. Na jednom mieste prikazuje Moslimom, aby sa ku Židom správali ako ku bratom a na inom mieste im prikazuje, aby zaútočili na Židov, ktorí odmietnu konvertovať na Islam. Korán tak isto vytvára konflikt.

5. „Podľa Friedmana, keby moslimovia ostali pri moci, židia by neboli vyhladení v 40tych rokoch min. storočia". Možno. A možno by už ani nemali koho vyhladzovať.... Keby nebolo Hitlera, nebolo by plynových komôr. My sme pripustili Hitlera, oni IS (kt. bol podľa niekoho vytvorený usa, ale i tak nezabránili jeho vzniku)
„Islam nie je pacifické náboženstvo, môže použiť zbrane, násilie v určitom kontexte“ V mene kresťanstva sa narobilo tiež mnoho zla. Ale žijeme v súčasnosti, učíme sa z minulosti.

6. Jedine ma zaujala informácia, že všetky teror. org. majú spoločné to, že veria, že Islam je násilné náboženstvo. Pritom 93% muslimov sveta považuje Islam za mierumilovné náboženstvo. (V súvislosti s terorizmom sa objavilo slovíčko „homeland“)
Ďalej, že neexistuje „book of sharia“ Ako svoje zákony pomenúvajú samotní moslimovia? Napr. v UK sa hovorí o schválení šárie ohľadom dedičstva. Ako sa to má pomenovať? Fakt ma to zaujíma, ja naozaj neviem: Prečo v ich štvrtiach v zahraničí sa vyskytuje zvýšené násilie? Netvrdím, že násilie sa nevyskytuje medzi nemoslimami.

7. Komunikácia: Prednášajúci nedovolí dokončiť diskutujúcej príspevok, skočí jej do reči, nepripustí diskutujúcu k slovu, zakončí to ponížením danej participantky („I don“t believe you in any way..., you should stay there for the moment“ krásnou melódiou reči - neviem či som to správne zachytila), kt. si vyslúži potlesk a smiech publika. Takto sa správa k rovnocennému partnerovi? Zosmiešnením, pretože nesúhlasí s jeho názorom, resp. si chce niečo vyjasniť? A pokračuje vo svojom astonishing prejave so svojim šarmom. So samotného jeho prejavu vyplýva: „Ja som boss“. Napr. tiež ľahko prehliadnuteľný moment: „Water, I need some water“, ja som sa, nielen pri verejných prejavoch na úrovni, stretla s minimálne: „Water, please“ ....Ten pán si povedal svoje, nepripustil k slovu nikoho iného, ani iného diskutujúceho, kt. umlčal vetou „úplne s vami súhlasím“, ani nevypočul, čo chce povedať, nepotrebuje to, vie o čom bude reč.... Naozaj nemám z tohto vystúpenia dobrý dojem, aj keď by bola jeho reč úprimná, a s niečim súhlasím, pripadalo mi to ako čosi také diktátorské (len ja mám pravdu, iný názor sa nepripúšťa), priam arogantné, vyzdvihoval svoj názor zosmiešnením protistrany. To nebol humor.. Obhajoval svoju vieru, neodsudzoval iné náboženstvá, snažil sa byť objektívny, poukázať na plusy i mínusy, čo mi bolo symptické. No nie so všetkými argumentvmi sa stotožňujem, s jeho vystupovaním už vôbec, možno nemám dostatočný prehľad a vedomosti..... Nemám nič proti ľuďom (moslimovia, či nemoslimovia), kt. chcú žiť pokojným životom, Týmto si môže získať fanatikov, či užasnutých ľudí, kt. len prikyvujú, ďalších odporcov, alebo takých ako ja, kt. sa snažia vidieť to dobré.
Nakoniec, podporovala by som také stretnutia, treba otvárať ľuďom oči, nie je všetko bielo-čierne, treba "bojovať" proti predsudkom.

Pre porovnanie - silné slová vyslovené pokorou. http://www.sme.sk/c/7431022/nobelovu-cenu-za-mi...
Možno to rozdielne vystupovanie súvisí s postavením žien a mužov v Islame. Keby mali ženy väčšiu moc, Islam v praxi by možno vyzeral inak....

vevesh
autor
30. okt 2014

@eva8 @mariuskaa
ahojte, tak musim priznat az teraz som sa dostala k tomu, pozriet si to video (aj vdaka @eva8 analyze) - ale bolo by lepsie keby ste si pozreli celu diskusiu...pretoze to cele vyznieva uplne inac...
...
povodne to malo byt ako beseda v BP - su dve strany (pre a proti) a je dana tema, jeden prednesie prispevok (do toho mu mozu byt kladene otazky), potom nanho reaguje druha strana ( takisto otazka-odpoved povolene), nanho reaguje znova 3 prednasajicu takym istym stylom atd. az kym nie je koniec...
k tvojmu 7 bodu...tie urazky -to bolo naschval podane s charizmou dotycneho, kedze bol predposledny a musim povedat, ze on bol este slusny, ked mu oni skocili oni do prejavu!, pricom on, ked chcel dat predtym otazky na ich prejav, sa iba taktne postavil a pri dlhsej ignoracii prednasajuceho ,sa spytal "may I.." - oni naopak predniesli celu skalu najvyssej arogancie pri ich prejavoch - od ignoracie, cez krik NO, po vety typu NO interest taking point of you/ of your new information, no answering of questions "nebudem odpovedat, pretoze viem, ze ma budete kiritzovat, pretoze som proti" 😕 😕 🙄 🙄 - celkovo strana Proti neodpovedala ani na jednu otazku (ani nebolo povolene vobec nejaku povedat 😕 😕 ), na strane Pre sa pytal az jeden, aj to mu bolo odpovedane....hmmm... 😎 - preto to zosmiesnenie, aky pozicaj, taky vrat... 😝

k tomu misinterpretation atd....no bola to tema o islame a zle - boli pozvani za pre stranu - student dejin specializujuci sa na blizky vychod (anglican), teolog - s rozsirenym studiom islamu, a vykonny riaditel UK post office (ten uz kritizovany chrizmatik) - ako clovek s rozhladom veriaci v islam, ale aj otvoreny pre kritiku.....na strane Pro bola clenka BP za labour party (ktora je osobne proti sarii), vysokoskolsky profesor zaobyvajuci sa stredovekymi dejinami a chemik 😕 😕 😕 😕 😕 (pritom pozvanky boli urcene vseobecne pre BP, katedru dejepisu a filozofie...- tak musim povedat az som ziiirala , co to tam poposielali do tej diskusie...)
Proti strana - clenka BP dala prejav typu utrzok vecernych sprav 🙄 a zakoncila to ze je proti sariii, kedze je to napr. aj zakaz soferovania v Saudi 😕 😕
ten dejepisec - opisal, ze vsetci kamarati maju strach, ze su anglicania a moslimovia ich nemaju radi - tak preto je proti...
v skratke - obidvaja nemali potuchu co je saria, rozdiel v usporiadani statov ,v zakonoch v danych statoch, miesali piate cez deviate, nevedeli ziadne politicke/historicke suvislosti - cize absolutne na diskusiu nepripraveni ludia, arogantni a neustupcivi.. (ja nemam proti, ked niekto ma iny nazor, ak ho vie zdovodnit, ale u mna neobstoji typ "som proti, lebo sa mi to nepaci" - ak mi doda preco, okej..ale takato hola veta je o nicom a svedci o zarytej presvedcenosti o vlastnej nadradenosti... 😎 )

a k tomu nacizmu - v predchadzajucich prispevkoch totiz odznelo, ze Anglicko je koliska demokracie a nadradenosti nad ostatnymi, a tym aj ostane, a ostatni sa maju co ucit (a hlavne moslimovia) od anglicka a ze tato krajina ako taka svoju medzinarodnu poziciu "ucitela" musi zastavat tym, ze nedovoli cudzim zivlom miesat v danej krajine kartami... 🤐

vazne odporucam pozriet celu diskusiu - potom dostane dane vystupenie tohot muza iny rozmer... 😎

erjona
30. okt 2014

@vevesh No skoda, ze nerozumiem, ale to je teda uroven, ti poviem,,, 😀

vevesh
autor
30. okt 2014

@erjona myslim, ze najviac ma pohorsila a znechutila ta druha, ta zena z labour Party- ju budes rozumiet (je pomala,s nekonecnymi Ehhhhh vsuvkami a nenarocna na slovnu zasobu😀) - ale pri nej staci, ked si vyberies titulky medzinarodnych sprav za poslednych 6 mesiacov a mas jej prejav... 😎a sklamala ma tym, ze rozhoduje o rozsirovani zakonoch v uk o moslimske prvky a ani nema predstavu o com vlastne rozhoduje... 😎

eva8
30. okt 2014

@vevesh to nebola analýza, ale poukázanie na slabosť jeho argumentov.
Prosím, daj mi link na celú diskusiu, po prázdninách si rada pozriem príspevky ostatných

vevesh
autor
30. okt 2014

@eva8 slabe argumenty nemal - boli naopak velmi silne, len on reagoval na 2 predchadzajuce prispevky resp prispevatelov, preto ten Kontext bude iny...vznik koranu a saudi bola ironicka reakcia na neznalost suvislosti u pani poslankyne a jej snahy prirovnat Vatikan ku saudi...
Ked budem na kompe, hodim celu diskusiu - ma 66minut.. 🙂

dalal
30. okt 2014

http://zpravy.idnes.cz/kanadane-se-zastali-musl...

velmi velmi zaujimavy socialny experiment v Kanade... to su ludia ktori su mi blizki.. nesudia podla obalu...

eva8
31. okt 2014

@vevesh Ďakujem, naozaj som zvedavá.
Nechcem sa hádať (teraz som si uvedomila dôležitosť očného kontaktu), ale aké aké silné argumenty? Možno som ich nepostrehla, angličtinu neovládam dostatočne, už ju dlho nepoužívam.

eva8
31. okt 2014

@dalal ...zaujímvvý by bol podobný experiment v moslimských krajinách s vymenenými rolami....
aj podľa mnňa je dôležitejšie, čo sa skrýva vnútri