icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

vevesh
autor
31. okt 2014

@eva8 debata vp lnom zneni...prijemne pozeranie.. 😉

https://www.youtube.com/watch?v=joNTLaGE0wU
eva8
1. nov 2014

@vevesh pozriem cez týždeň 🙂 ďakujem

eva8
3. nov 2014

@dalal došla knižka 🙂 Mockrát ďakujem 🙂
@vevesh @mariuskaa vypočula som, názor som nezmenila, ak treba, rozoberiem. Na tie "silné" argumenty som reagovala, môžte mi ich vymenovať, oponovať, ak som nepochopila, dajte mi konkrétne vedieť, prosím. Nie je to ironicky, som otvorená, nie zaujatá, či zarytá

dalal
5. nov 2014

@eva8 😊v zdravi uzi..

vevesh
autor
6. nov 2014

@eva8 zareagujem na jednu tvoju tezu, pretoze od toho sa odvija zvysok... "koran je nemenitelny resp. Mal by byt " - nie je to realne, neexistuje, to len duchovni sa hraju, ze je to tak..
Jazyk, takisto ako ludia, system,kultura, dejiny atd. Podlieha vyvinu, meni sa . Original- dielo ostava nemenne. A tu je kamen urazu. To, co niekto napisal pre par storociami, je v povodnej forme- lenze vyklad a aplikacia je prisposobena dnesnemu jazyku a adaptovana na dnesny svet, kt. Sa medzicasom vyvinul.
kedze vies anglicky, dam priklad beowulfa - tzv. Stredoveka aj a dnesna http://northvegr.org/sagas annd epics/epic poet...

A takto si treba predstavit aj arabcinu a koran, bibliu, toru atd. Original je nemenny, ale adaptacia/ preklad sa rozlisuje - a tak si mozu ludia, individua, vyberat z textu to, ako to oni pochopia ( co je zase predovsetkym ovplvnene vzdelanim a v nepodstatnej miere okolim) - tu je ten priestor na volnost, prekrucanie myslienok, hra so slovami atd. - nevzdelani, negramotni ludia budu verit v to, co im duchovni predostru, ze to tak je (vid napr. Jemen, sudan - kde vacsina obyvatelstva skolu" videla len z rychlika ", ak vobec.
Nevzdelanost a negramotnost ide ruka v ruke z chudobou. To je tak ako svk v 18tom storoci - to neznamena, ze ludia ziju par 100rokov za zapadnou civilizaciou, ale chudoba a socialne podmienky tam su take ake u nas pre 200r. (My sme industrializciou ziskali peniaze, peniazmi vzdelanie, vzdelanim pokrok a zaradili sa k vyvinutym krajinam- oni industrializaciu maju, modernizaciu spolocnosti a vydobytkov taktiez,ale peniaze z nej neziskali, aby si mohli dovolit mat 100 %skolsku dochadzku)
Uplne ina situacia je saudi- kde to mozne je, ale kvoli ovladaniu obyvatelstva, ten pokrok urobit nechcu...
Iny priklad je iran- kde su peniaze, aj viera, aj vzdelanost - ale zapadnou politikou je mystifikovane zlo, pretoze silou sa vyrovna usa (len ma ine "nevyhovujuce" nabozenstvo, takisto ako od 50- 60tych r. malo rusko nevyhovujuci system...)
- preto, je dolezite krajiny rozdelovat, takisto ako zapad je "katolicky"- ale je rozdiel usa,svk alebo taliansko.. to nepostrehli a nechapu diskuteri z "proti strany"

eva8
9. nov 2014

@vevesh Myslím, že diskutéri nielen z “protistrany“ postrehli a chápu omnoho viac ako my dve dokopy...
Prvá tebou kritizovaná diskutujúca mala príspevok zdôvodňujúci prečo existuje strach z Islamu: „I dont see this peacful because of evidence we live“ „What Islam is doing in real world cause fear from Islam“ Ona spomebnula violence misunderstanding v muslimských krajinách. Nebolo to len zozbierané zo správ, jednoducho sa to deje (napr. i v článku od Dalal sa píše o šoférovaní žien v Sa, prečo ťa to pohoršuje?) Druhý z „protistrany“ nemal ani chuť prísť, ale „I dont want to live in fear in free country, in our country“ „I dont want to free speech to die“ On mal pekný príspevok Treti vedec – chemik (jeho prítomnosť ťa pobúrila – neviem prečo by sa danej diskusie nemohol zúčastniť?) „This is my duty, my job is to be reflective“ ako jediný podotkol, že „there is indeed a good deal in Islam“, no to sa prehliadlo, lebo je len chemik nekopetentný v danej oblasti.. Veľmi pekná myšlienka bola prednesená: „Religion = supermarket of ideas“, vlastne I vy to prezentujete, ale to sa tiež prehliadlo, lebo bola od "odporcu"
Vystupovanie: To nebolo trpezlivé postavenie sa, ale infatilné stánie s perom v puse. To „May I “ bolo odmietnuté, lebo daný diskutujúci bude mať ešte slovo a v svojom príspevku má možnosť protiargumentovať. Čas bol limitovaný. Ano, to „I didnt stand up for you“ bolo adresované mladíkovi, kt. už mal možnosť predniesť svoj príspevok, aj keď len uvádzací, študoval históriu ako druhý „účinkujúci“ z „protistrany“, no ako sám uviedol, mal iný postoj. Nemuselo mu to byť tak podané, no posledný diskutujúci obhajujúci Islam totálne zosmiešnil pani z publika, čiže v tomto neplatia tvoje slová „aký požičaj, taký vráť“. "NO" nebol krik, ale dôraz s rešpektom, bez ponižujúcich poznámok, ako dotyčný s najlepšími argumentami (mariuškin link), ktoré ste mi doteraz nepredložili, resp. nevyvrátili moje postrehy.
Nemennosť Koránu: Jeden vzdelaný, moderný, šikovný, úspešný, ambiciózny moslim (nie ex) mi ešte dávno vysvetľoval, že Korán je jediná kniha, kt. má pôvodný význam, lebo je v pôvodnom jazyku, neprekladala sa ako Biblia, kde i zámena písmenka „i“ za „a“ robí neplechy. Neviem prečo spomenul tieto samohlásky, keď v arabčtine neexistujú ako samostatné písmená. No podľa mňa je Korán nejednoznačný, čo vlastne vyplýva i z tvojho príspevku. „Original je nemenny, ale adaptacia/ preklad sa rozlisuje - a tak si mozu ludia, individua, vyberat z textu to, ako to oni pochopia “ – arabi používajú arabčtinu (aj keď rôzne dialekty). Môj známy apeloval hlavne na to. No v Koráne sa vyskytujú protiklady.

K linku od dalal: Už je v poriadku, že Saudská sa považuje za “kolébku Islamu”? „S jiným pohledem na náboženství si setkalo i 150 tisíc mladých lidí, kteří se v posledních letech vrátili z dlouholetých studijních pobytů v zahraničí. Právě oni Saúdům vysvětlují, jak na náboženství proroka Muhammada nahlížejí v jiných zemích.“ Teda vďaka zahraničiu sa začínajú zaujímať o stav v Sa a Islamu, teda nie západ ich nútil „neštudovať“ atď.... Keď nespokojnosť vyjadrujú „vlastní“, s radosťou sa súhlasí (myslím na tomto fóre), akí su uvedomelí. Keď na to istré poukazujú nemuslimovia, už je to , pekne povedané - nedôstojné...

@dalal užívam, je naozaj "na mieru", dobre si mi poradila 🙂

demo
9. nov 2014

@eva8 👍👍👍

mariuskaa
10. nov 2014

@eva8
Mehdi Hasan je neuveriteľný "speaker" najlepši z tých ostatných v besede, udržiava pozornosť divákov od začiatku az po koniec.
Bývalý študent Oxford univerzity. Ma reláciu Head to Head! Zadaj na YouTube kde si pribolava rôznych
Hostí do diskusie ako napriklad moslimskú feministku ci bývalého britského veliteľa armády (Head of british army)
Nesúhlasím s ním vo všetkom ale určite myšlienky stoja za úvahu.
1. Toto je prezvana myšlienka od jeho amerického priateľa ktory pracuje New York times (tuším)
"Keby moslimovia "vládli" v Európe v 40 rokoch minulého storočia (1940..)
Pravdepodobne by ešte žilo 6milionov židov".
Je to viac-menej vtip a hlavná myšlienka je ta, ze boli to práve bieli, vzdelaný národ -Nemci ktorí vraždili iny biely vzdelaný národ.
2. Teroristi - je to mizive percento "takzvaných moslimov" ktorí to nerobia z náboženského presvedčenia ale och cieľom su ine politicky motivované ciele.
3. 50:35 (50 minúta a 35 sekunda) hovori: pokial atentátnici su motivovaní koranom, Tak prečo to ostatní nerobia, prečo si 99,99% ostatných moslimov nevyklada koran rovnako, prečo nikto iny sa nesamlvrazdi, nikto iny nevyhadzuje bomby ... Preco podľa 0.001 % týchto sa hovori o všetkých moslimov ako o teroristoch.
4. V 49:00 minúte videá hovori ze moslimovia odsudzujú bombardovania.
5. Ja som koran necitala takze neviem ale hovori, ze co vlastne je Šaria zákon, ze to ani v korane neexistuje.
(Je proti)

https://www.youtube.com/watch?v=bomCMNGfs1I

Super video je :Do arab men hate women?
Ma tam aj nejakého "progresívneho imáma" ktory super hovori v
29:00 minúte a aj 29:40!!!

eva8
10. nov 2014

@mariuskaa Mariuška, ďakujem.
Máš pravdu, Mehdi Hasan je neuveriteľný speaker so svojim vlastným šarmom, teda preto mi ten prvotný príspevok pripadal ako "talkshow (či monotalkshow)", citujem sa ďalej: “Obhajoval svoju vieru, neodsudzoval iné náboženstvá, snažil sa byť objektívny, poukázať na plusy i mínusy, čo mi bolo symptické“ Nebol jediný, ktorý si udržal pozornosť od začiatku do konca a neznamená to, že príspevky ostatných boli menejvýznamné

V tvojom bode 1 sa zhodneme: (citujem seba) „Podľa Friedmana, keby moslimovia ostali pri moci, židia by neboli vyhladení v 40tych rokoch min. storočia". Možno. A možno by už ani nemali koho vyhladzovať.... Keby nebolo Hitlera, nebolo by plynových komôr. My sme pripustili Hitlera, oni IS (kt. bol podľa niekoho vytvorený usa, ale i tak nezabránili jeho vzniku) „Islam nie je pacifické náboženstvo, môže použiť zbrane, násilie v určitom kontexte“ V mene kresťanstva sa narobilo tiež mnoho zla. Ale žijeme v súčasnosti, učíme sa z minulosti"
Moja pointa bola okrem iného I v tom, že "keby bolo keby, boli by sme v nebi” On poukázal na to, čo si napísala, no IS sa tiež "rozrastá" a mnohí sa sfanatizujú ako za Hitlera...

K bodu 2. Moja citácia: “Jedine ma zaujala informácia, že všetky teror. org. majú spoločné to, že veria, že Islam je násilné náboženstvo. Pritom 93% muslimov sveta považuje Islam za mierumilovné náboženstvo. (V súvislosti s terorizmom sa objavilo slovíčko „homeland“)” To si trošku protirečí s tvojim postrehom z príspevku (oba od speakera): "Teroristi - je to mizive percento "takzvaných moslimov" ktorí to nerobia z náboženského presvedčenia ale och cieľom su ine politicky motivované ciele”

Bod 3. Plný súhlas. No v diskusii sa nerozoberal len terorizmus, ale dôvody strachu z Islamu a tie nie sú len kvôli terorizmu.

Bod 4. Tiež súhlas. No je to zlé, že bombardovanie odsudzujú aj nemoslimovia? Aj keď je to myslené v súvislosti, že (nemám rada toto slovné spojenie) „všetkých hádžeme do jedného vreca“. Práveže UK doplatilo na svoju liberálnosť (myslím si) a teraz je zle, keď sa obhajuje

Bod 5. “Book of sharia doesn exist”. Podľa wikipédie - citujem: “Šaría alebo (presnejším prepisom) šarí’a (často nesprávne šaríja; po arab. شريعة, šarí‘a) je islamské právo, islamský právny systém, resp. Bohom zjavené univerzálne platné (pre moslimov aj nemoslimov) pravidlá ľudského správania. Termín je odvodený od slovesa šara´a: začať, vstúpiť, rozviazať, predpísať, dať (zákony); pôvodný význam zrejme bol "cesta k napájadlu" (šarí´a- cesta, ulica; mašra - napájadlo, prameň). Islamská právna veda, ktorá sa zaoberá interpretáciou šaríe, sa nazýva fikh.“ Mám preštudovanú len malinkú časť Koránu, no pamätám si na zákony (konkrétne napr. o dedičstve), kt. sa snažia presadiť v UK - spominálo sa to v iných fórach, či počula som v rozhlase. Zákony pod názvom Šária vychádzajúce z Koránu. Ako sa teda volajú, čo to je? Naozaj v tom nemám jasno. V poriadku, kniha s takým názvom neexistuje, no šária áno. Poznamenala si, že "on s tým nesúhlasí". Tam V UK sa žije len virtuálny svet, lebo gró všetkých náboženstiev je láska?

Tiež si prajem, myslím si, že väčšina z nás, aby sme boli všetci tolerantní, žili v láske v porozumení. Mám utopistické myšlienky. úprimne obdivujem ľudí, kt. idú “proti prúdu”, bojujú za očistu toho čo si myslia, že je čisté. Verím, že to robia v dobrej viere. Ale žijeme v reálnom svete, v súčasnosti, každý “bojuje” ako sa dá. Nepáči sa mi, keď je niekto utláčaný, ale ani keď sa niekto rozťahuje a pritom verím, že nikto nechce nikomu "ublížiť"

To video si ešte pozriem, teším sa naň, no obávam sa, že "reči sa hovoria a chlieb sa je"

@vevesh Ospravedlňujem sa, k linku som sa ešte nedostala, ale pozriem sa, je tam preveľa informácií. Tuším, že viem čo si príspevkom chcela povedať, veľa je to I o vzdelaní a chudobe, ale tiež by som ti v tom vedela protirečiť. Je to I o povahe a štýle života a aj o Koráne. Každé náboženstvo by malo ostať tam, kde vzniklo. Vzniklo v určitých podmienkach (prírodných,životných…), ktoré ovplyvňovali charakter ľudí. V tej diskusii sa tiež objavilo slovíčko “nations” i keď v inej súvislosti.

Prajem pekný týždeň všetkým

vevesh
autor
10. nov 2014

@eva8 na margo tej prvej - hmmm, pozrela som si dnes spravy z moslimskej krajiny (vojenske konflikty teraz vynecham, kedze sa obidve zhodneme, ze to je o inom...): zabil matku, zena utiekla s milencom a zabili svokru,vpozical si vrtulnik na odvoz domov, okradli fond majetku vystavby, pri havarii 1 mrtvy a dvaja tazko zraneni...a nase spravy rozne ekonomicke kauzy, ohrozovanie pyrotechnikou, umrtie novorodeniatka, vrazda muza, unesene dievcatko, samovrazda....v com sa odlisuju tie udalosti?? a preco pri tej prvej skupine musi byt vzdy nalepka "moslim" - ale ked tam das k tym spravam to slovo moslim, zrazu je z toho waaaa, to preto, lebo su moslimovia - dokonca predvcerom na aljazeere davali dokument z kanadskej televizie, ze kanadski vedci spolu s hrstkou americkych , zistili, ze bbc a cnn (+dalsie dcerske stanice, kt. spravy jednoducho "preberaju") vytvaraju CIELENE spravy s negativnym vyznamom islamu , maju na to specialne zamestnanych "stylistov", ktori texty upravuju (a ako jazkovedkyna ti viem povedat, nie je nic jednoduchsie ako upravit jednoduchy text stilisticky tak aby bol podla "mojho gusta"...)
Dalej mna nepohorsuje to ze, zeny nemozu soferovat (teda ano, poburuje ma to, ze to este nezrusili...) ale mna poburuje fakt, ze vsetci na zapade beru ako reprezentanta islamu Saudi, i ked samotni moslimovia saudi vobec neberu ako Vzor, ani nikdy nebudu brat - jednoducho je to krajina, kde sa nachadza rodisko proroka (ano, kazdy spravny moslim by mal navstivit jeho rodisko, no tak si saudi vybudovalo turisticke centrum na nabozenskom podklade), nic viac ,nic menej...NIE VZOR ( a ona dokonca porovnava , ze Vatikan zo Saudi 😕 - ako sidlo cirkvi, pricom je to absolutne neporovnavatelne - ako hrusky s jablkami, kde spolocny menovatel je ovocie, teda nabozenstvo...)
Preco mi vadi ten chemik? spytam sa opacne...pracujes ako ekonomka/socialna pracovnicka/ucitelka apod. a konaju sa prednasky z temy filozoficke uplatnovanie fyziky v dennom zivote na univerzitnej pode- len na zaklade toho, ze sem tam precitas clanok z fyziky v casopise, zaklady filozofie si mala na skole, denno-denny zivot zijes, ako kazdy iny.......isla by si?? a dalej, co myslis, ako by reagovali ostatni ucastnici takejto vedeckej prednasky- odbornici, vedci na danu problematiku... 😎 ti, co chodili na vysoku skolu, vedia o com je , ja to nazyvam "akademicka jesitnost"... 😉
a cosa tyka sarie, ja som koran citala - v korane stoji, poviem to volne, ze saria je pomenovanie pre moralku jednotlivca, ktory postavi tie zaklady na korane (do akej miery co uplatni je na individualnom uvazeni, kedze koran nestanovuje priame hranice....) - preto zakony sarie, ako to media zacali interpretovat, nie su a ani ich nenajdes v korane (ano, najdes tam zopar "ceresniciek" - ale aj s logickym vysvetlenim, preco to tak je, je to mozno diskutabilne, ale vobec to nie je diskriminacne)..

eva8
10. nov 2014

@vevesh reagovala som na "silné" argumenty daného diskutujúceho, nad ktorými máme jasať. Podľa mňa totiž až také silné nie sú, na obhajobu muslimov by som vedela dať iné, kt. jednoducho zmýšľajúcich ľudí môžu chytiť za srdce. No i proti mojim argumentom by som mala protiargumamenty 🙂
Vo vedeckých kruhoch práve názory laikov niekedy evokujú sa zamyslieť nad tým, čo si vedci myslia, že je jednoznačné.
Napr. delenie majetku je v koráne dané, má to i vysvetlenie, ale žijeme v úplne v inom storočí, v inom svete, kde ženy majú iné možnosti
Myslím, že podľa seba súdim teba. Stále sa hľadá v príspevkoch len to negatívne, niekedy sa obávam, že uniká podstata diskusie - jednoducho som sčasti protiargumentovala speakerovi.

a áno, išla by som, ak by som sa o to zaujímala

eva8
10. nov 2014

@vevesh áno, išlv by som 🙂

vevesh
autor
10. nov 2014

@eva8 tak to ta obdivujem, uprimne... Ja som to videla a zazila takeho adepta.... Urobil profesionalnu samovrazdu.. .. 😒 niektore veci stoja za to spachat to, ale laicka filozofia ohladom nabozenstva pre mna nie... 😎

mariuskaa
10. nov 2014

@eva8
Som rada, ze sme sa vo vsetkzch bodoch zhodli.

V Tom druhom videu (Do Arab men hate women)

https://www.youtube.com/watch?v=bomCMNGfs1I

to je práve to, kde s Mehdi hasanom vačšinou nesúhlasím ale viac som na strane "moslimskej feministky" a "progresívneho imáma" ich názory sa mi viac páčia aj keď nie všetko. (30%mehdi, 70% feministka, Imám)
Treba pozrieť.

eva8
10. nov 2014

@vevesh podľa mňa u toho chemika to nebola samovražda. Záleží i o rozhľadu, rozsahu vedomosti, logiky, skúseností, prehľadu, vystupovania....
inak to prvé video - klobúk dole 🙂
druhé pozriem

eva8
10. nov 2014

@mariuskaa teda s tým videom, to patrilo tebe, Mariuška, nie vevesh

vevesh
autor
10. nov 2014

@mariuskaa ja by som to otocila 70% imam, 30% ta feministka... Najviac sa mi pacila otazka co je pre feministku priatelnejsie- zensky diktator alebo demokraticky zvolena islamisticka vlada.. 🙂

alice107
10. nov 2014

eva 8, pacia sami tvoje podpovede. snazis sa na veci pozerat realisticky. aj ked nepoznamulti.kulti v zap.europe, poznala si ju doma svojej rodine.
vies, nejde len o prenos viery. ale o to, ze islam je aj ideologia. a v tom je prave problem najväcsi. ze pristahovalci moslimovia tu ideologiu islamu prenasaju a snazia sa infiltrovat do europy. a tam je ina ideologia v platnosti. nie ta autokraticka islamska ale demokraticka.

no damy , debatujuce, ja som si zbezne pozrela video s tej debaty na tej uni a aj komentare k tomu. . ale mna by viac ako nazor toho araba zaujimali nazory studentov ci absolventov europskeho povodu.
tie komnetare pod tym videom hovria o porovnavani nacizmu s islamom. cize chapu islam ako ideologiu predovsetkym.
mozete mi niektory prelozit komentar v rabcine vedeny? zaujimalo by ma, co tam uvadzaju.

mne je smiesna len predstava o debate medzi imamom a zenou , presadzujucou svoje zenske prava. kedze imam ako duchovny vodca ideologie islamu nemoze v ziadnom priapade priznavat zenam rovnake prava ako maju muzi ci sa jedna o prava spolocenske ci pravneho charakteru
a otazka o demokratickom zvolenej islamskej vlade je uplne smiesna. v autokratickom rezime islamskeho statu nemozno hovorit o demokraticky zvolenej vlade.
a u sa dostavame k tomu, ze islam je predovsetkym ideologia a to zalozena na autokratickych principoch.
ako sa pise v korane v sure2.228´´----------------- ale aj tak su muzi o stupen vyssie ako zeny......... no a prave z islamu cerpa saria/islamske pravo/ a pri tvorbe zakonov v moslimskych statoch je apikovana do zakonov statu.koran je ten zaklad, ktory urcuje podklad pre sariu.a to aj v podbe nerovnopravneho postavenia zien v islamskych krajinacha v islame vobec.

mariuskaa
10. nov 2014

@vevesh ja som dala ze z 30% súhlasím s Mehdim
A 70% (feministka a Imám dobromady)
;)))

@eva08

Obe,
Práve pozerám ďalšie z cyklu Head to Head.
"Whats wrong with Islam?"

https://www.youtube.com/watch?v=xn837DdZFP8

A Musím povedať, ze súhlasím vačšinou s tou ženou.
Je super. Zdalo sa mi ze to ze povedal nahlas ze je "GAY" akože tým si u mna dosť poškodil, akoby sexualita mala čo do činenia s jej názormi. Ženská je úžasná. A napriek všetkému sa stále radi za muslimku.

domak2
10. nov 2014

http://www.channel4.com/programmes/make-leicest...

Neviem ci vas to bude zaujimat - make leicester british, program o multikulturnom spoluziti. Najviac sa mi pacila myslienka tej Polky na konci, ze ludia sa delia na dobrych a zlych, vsetko ostatne su len zbytocne nalepky 🙂

mariuskaa
10. nov 2014

@alice107
Nech ti nie je smiešne niečo čo si si ani nepozrela.
Imám je proti zahalovaniu žien. Porovnáva lyžiarske masky.
A Mehdi ja som si myslela ze je arab ale niekde som našla ze je Ind. (Neviem či je)

alice107
10. nov 2014

mariuska,ja som nazory toho imama neciitala ani nepozerala. ale ak si si vsimla, tak som napisla, ze ako predstavitel islamu /ideologie, ktora uz vkorane sura 24:31 uvadza, ze zeny sa maju zahalovat/ je proti tomu, tak ma tiezvy naroz normalneho cloveka.ale rozhodne jeho nazor je potom v rozpore s ucenim islamu.
.a preto uz len taketo tvrdenie imama mi je smiesne. lebo to akoby popieral zakladne stavebne prvky islamu cize . cize ak je proti amam, tak popiera islam.ako taky.
a co sa tyka toho A Mehdi v kontexte tejto debaty , je jedno , ci je arab , ci ind. zalezi na tom, aku ideologiu vyznava. cize ci je moslim, ci nie.

alice107
10. nov 2014
https://www.youtube.com/watch?v=nSUEx1cKUlg

tu na tomto videu je vidiet, ako dve ideologie-nacizmus a islam vedia najist spocne vztycne body....... obe ideologie su atokraticke obe maju nenavist k zidom....

vevesh
autor
10. nov 2014

@mariuskaa 🙂 ja som to pochopila... Co je na nej pozitivne, ze dokaze otvorenych ludi motivovat ku kritickemu mysleniu, negativne, ze staci ked povie,ze vsetci arabski muzi su "tyrani zavisli na sexe ", v tom ju prestane polka veriacich pocuvat...

vevesh
autor
10. nov 2014

@alice107 vitaj 🙂 inac tu suru 24 31 by si si mala precitat este raz - ludovo povedane zena nema cumiet na kazdeho chlapa v okoli ako hladny na vyklad, ma si zakryt vystrih a sperky...nie je rec o ziadnom zahalovani tvare ci vlasov, takze si to imam dobre vysvetlil a defacto je proti zauzivanej tradicii nastolenej klerusom ale nie proti koranu a islamu..

alice107
11. nov 2014

vevesh dakujem za privitanie. 🙂 ty vies dobre perzky ci arabsky? lebo ak vies dobre, tak uz tie verse /ano , je to aj o sklopeni zraku/ su o tom, ze zena je ponimana menejcene a nie rovnopravne. to hadma je jasne, ci nie?
mimochodom len uplny hlupak moze zene ako volnej a slobodnej bytosti zakazovat priamo pozerat ci uz na svet okolo/okoloiduceho, ci na pattnera v debate.
takze neviem ako ty,ale ja pozeram priamo na toho , s kym hovorim. nediskiminujem ziaden rod . podla teba je priamy kontak ocny medzi ludmi a teda aj medzi muzom a zenou cumenie na chlapa? 😕
to nemysis vazne? tato sura je samozrejme ako vysity priklad nadradenosti muza nad zenou. ci toto ches popierat?
a dalej ale pokracuje ta sura dalej.
a maju si strazit svoje pohlavie, maju strazit svoje ozdoby/nemyslia sa tym sperky ale nadra, vlasy , usi apod.. nech spustia svoj ´´chimar´´ /znamena pokryvku hlavy// aj na prsia. teda aby aj prsia zahaloval, nielen vlasy. takze nepise spravdu, ze to nie je o zahalovani zien. .
nemaju dupat nohami/ 😀/
cize ozdobami sa nemyslia sperky, kedze je povolene mat sperky na nikabe, ci chimare zvonku/, ale ozdoby v podbe znakov zenskosti.

eva8
11. nov 2014

@vevesh tu ide o cudné sklopenie zraku, nie o čumenie na chlapa.....
...keď zájdeme do extrémov - keď ide o nepokrvných mužských v rodine, u nich sa nemôže ani neúmyselne vyskytnúť "túžba"? Či ostatný chlapi mimo rodiny ju (túžbu) majú právo využiťúzneužiť, chlapi z rodiny nie, lebo to je neetické?
to je ten "výklad koránu". Chemik pekne povedal "dobrý človek vidí dobré veci, zlý vidí zlé" ale potom tí chlapi o ktorých hovorí feministka sú naozaj "zlí", lebo vidia korán "prekrútene"...

eva8
11. nov 2014

@domak2 nedá sa mi otvoriť
@mariuskaa presne toto druhé video som už uverejnila na uzamknutých fórach, je to snaha ženy o "reformu" islamu, veľmi odvážna žena.
Tieto ženy majú omnoho lepšie argumenty, ako tie "silné" argumenty, kt. mal v debate o strachu z Islamu. No naozaj klobúk dole danému moderátorovi, že pozýva daných diskutujúcich.

vevesh
autor
11. nov 2014

@alice107 o jednu suru vyssie maju muzi taky isty prikaz... Takze ked rovnaky prikaz maju aj muzi, aj zeny - to nie je diskriminacne, vsakze...
Dalsie - tu nejde o pohlad samy(to by som zaradila do kulturnej inakosti..) zena aj muz sa mozu normalne slobodne pozerat kam chcu a na koho chcu a kedy chcu.... Tu ide o uprety pohlad ( u nas je to ziranie /cumenie/zazeranie ), pretoze tymto vyjadrujes zaujem o konkretnu osobu =chces mat pomer s nim - a dostojny muz/zena by sa mali vyvarovat takemu spravaniu ak su uz v zvazku...
A naozaj v tom versi ide o sperky (zlato konkr.) - takisto to vyplyva z kultury - zena pri svadbe dostane zlato od rodiny, to je aj v korane priamo dane (od muzovej dohodnute veno + naviac od svojej), ktore jej sluzi ako osobna financna zabezpeka, ked sa muzovi nieco stane, ako aj na ukazovanie pred ostatnymi (kto bol v moslimskych krajinach, vie o com hovorim) - tie Verse su o tom, ze zena nema okato ukazovat sperky vsetkym na okolo a tym ukazovat spolocensky ekonomicky status - tot povodny text
Kedze Koran za svojho casu sluzil aj ako zbierka zakonov, vsetko bolo napisane jasne polopatisticky- Cize ziadne inotaje, ktore niektori ucenci stihli analyzami textu vytiahnut. A co z povodneho textu povytahovali pruderni muzi, vidno na tom, aky vyklad si podala... A v tom spociva aj dnesna revolucia islamu - dodrziavat to, co je v korane, nie to co si imamovia pocas casov minulych podomysleli, ze Mohammed mohol mysliet..