icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

eva8
19. nov 2014

@kararinka... a v ktorých moslimských krajinách je to inak? čo myslíš pod tým "to"?

eva8
19. nov 2014

@sirinka považuješ sa za agnostika? Jedno z vysvetlení agnosticizmu: "Agnosticizmus je náuka, podľa ktorej je ľudské poznanie obmedzené iba na vonkajšiu, zmyslovú podobu a hmotnú tvárnosť vecí, ktorú nemožno prekročiť." V prenesenom zmysle, by si mala veriť tomu, čo vidíš, teda písmenám. Nevravím o obsahu, ale o písmenách na papieri, teda to, čo je konkrétne napísané. Teda môžeš porovnať Nový zákon a Bibliu. Vôbec som nepísala, že musíš súhlasiť s obsahom textu, ako si pochopila, písala som o písmenách. Buď rada, že si slobodný človek, kt. má slobodnú vôľu 🙂

sirinka
19. nov 2014

@eva8 takze v podstate ide o to, ze verim ze poznam pismena a viem citat? Asi celkom nerozumies potom co znamena skutocna viera, ked k tomu nutne potrebujes nejaky text o ktorom vlastne ani nevieme, kedy a za akych okolnosti a kym bol napisani a ci skutocne v takomto zneni naorikad ked uz sme pri tom, takze opat, ked sa snazis kritizovat, ze v islamskych krajinach sa "musia" comusi podriadovat, tak mi prosim nepis, ze ja volaco musim, lebo z tvojho pohladu je to tak.

keziah
19. nov 2014

@alice107 dakujem, ja tiez nerozumiem, ako moze niekto vedome ignorovat nebezpecenstvo, ktore nam prinasa islamizacia ex-krestanskych kultur. Akoby sme stratili pud sebazachovy a obavam sa toho, co nam to moze priniest.

keziah
19. nov 2014
mariuskaa
19. nov 2014

Us to tu bolo predtým.
Aj kresťania sa delia na
-kresťan katolik
-evanielik
-letniciari
-babisti
-znovuzrodeni. Atd.
Veria v jedného boha ale všetci maju svoje detaily, pravidla a tradície ktore su ine.
Kedysi napriklad letniciari - ženy si na Sk v cirkvi zahalovali hlavu šatkou pri modleni.
Uz je to teraz voľnejšie. Katolíci sa klaňajú socham a modlia k svatym. Ini nie atd.

Moslimovia su tiez rozdelení na odnože v závislosti z ktorej krajiny pochádzajú prípade tradíciám z rodín resp. Kultúry. (Su moslimovia nabozenski/ fanatici/politicki/mierni/len radení na základe kulturi a ničoho iného)
Jedno je iste. Je ich bilión a len 0.01% idiotov (teroristi/nevzdelanci/atd)
su ti na základe čoho všetci ostatni su zovseobevnovani.

Aj Biblia (starý nový zákon väčšina starého) aj koran ma veľa spoločného
násilnosti/krvi/podceňovanié žien/ mnohozenstvo/zabíjanie zvierat/dary bohu- obetovanie deti,zvierat, nejedenie bravčového.

Samozrejme aj veľa odlišnosti.
Len ľudia bez vlastného názoru si neprispôsobia určite veci na dnešnú dobu.
A to je jedno akého náboženstva si. Treba si vybrať co sa Vám páči a nechať ostatne.

eva8
19. nov 2014

@sirinka nie, nemusíš, vôbec nemusíš 🙂 Keď porovnávaš moslimov a kresťanov, môžeš porovnať aj ich knihy.

eva8
19. nov 2014

@mariuskaa páčilo by sa ti, keby si sa v škole bála ozvať spolužiačke? To vôbec nesúvisí s terorizmom. Možno s terorom...

mariuskaa
20. nov 2014

@eva8
Nerozumiem prečo sa boji?
Tvoje deti vyrastajú na Sk nie?

eva8
20. nov 2014

@mariuskaa moje deti vyrastajú na sk. Dávnejšie som bola svedkom rozhovorov (parafrázujem, skracujem):
- Mami, pomohol som prváčke s dú 🙂 , ale už viac nemôžem :(
-Prečo?
- Nesmie sa rozprávať s chlapcami, ani sedieť, či ísť v dvojici, pani učiteľka nás poprosila
- Tak to rešpektuj...

o pár mesiacov po pozdravení dievčatka:
- Už sa rozprávate 🙂 ?
- Nie, lebo sa bojíme
- Bojíte???! Koho, pani učiteľky?
- Nie
Nevedel definovať koho, či čoho. Strach na ZŠ z rozhovoru s dievčaťom????!!!!!! Strach???!!!!!!!! V množnom čísle? Nehovoril len za seba.
- Prišiel nový chlapec, oni sa rozprávajú cez prestávku svojim jazykom.

Som zvedavá, ako to pokračovalo/uje

Rešpektujeme inú kultúru, učíme sa multikulti, v poriadku.
Keď chcem byť nepríjemná - kde je diskriminácia? S chlapcom z krajiny sa dievčatko môže rozprávať, ale ostatní chlapci zo školy to privilégium nemajú. Pritom kamarátky má, ani chlapček nie je osamotený.

ak moje deti vyrastajú na sk, to znamená, že sa to môže diať, resp. podľa tvojej otázky je bežné, či prirodzené, že sa to deje v iných krajinách?

Píšete, že samotné krajiny sú si na vine, že majú toľko prisťahovalcov. ak niekto je proti prisťahovalectvu, je rasista, islamofób, atď... ak prisťahovalcov krajina prijme, tá si je sama na vine, že tak dopadla... Neprotirečíte si? Hľadáte zlatú strednú cestu - prijímať len tých, kt. majú prínos. Prečo neurobia prínos vlastnej krajine? Ona to možno potrebuje vivc.

I na tých školách. Vychádzame v ústrety (bolo tu toľko sťažností napr. i od canerko, dokonca aj ohľadom ne/podávania bravčovej šťavičky na zemiaky - tie kuchárky z nevedomosti nechceli podať suché zemiaky dieťaťu) Ústupky sa robia, podľa mňa je prirodzené druhým vychádzať v ústrety, rešpektovať požiadavky, no ako mohli dopadnúť/dopadli niektoré školy v anglicku (priznám, prvotné info mám z fóra)? Dievčatá na fóre sa zhodli na tom, že to sú zmanipulovateľné správy. Ozaj, už dávno som sa chcela opýtať - objektívnosť správ mám posudzovať podľa subjektívneho pohľadu tej-ktorej pisateľky?

....a počas 12 rokov v školstve, čo sa týka mojich detí, stretla som sa len z definovaným strachom - z učiteľa, z písomky, zo šikanovania, známok, rodičovskej reakcie..... niekdy nie "neviem" Je tiež možné, že daný starší spolužiak bol neobjektívny....

dalal
20. nov 2014

@eva8 vacsina pristahovalcov ide na zapad s vidinou lepsieho zarobku ci uz legalneho alebo ilegalneho.... pristahovalci z afriky alebo teraz syrie a iraqu ziju v takych podmienkach ze nam sa to ani nesnivalo... cize aj keby chceli prispiet doma asi nemozu- obmedzenie pracovneho trhu, nizke zarobky atd... podla mna kazdy chce pre svoju rodinu to najlepsie...preco by europa ak je miesto neponukla prilezitost tym ktori chcu prispiet a pravovat? A naoplatku ale vyzadovat urcite povinnosti a zaruky ktore ak nebudu splnene ma pravo danych jedincov supom poslat domov??? co je zle na tomto principe? chce to iba lepsiu organizaciu...

u nas v nemocnici napr vzdy ponukaju 1 halal jedlo ( zvacsa indicka kuchyna) a 1 vegetarianske tak aby to vyhovovalo kazdemu...

otazocka pre teba: ak si nieco take pozorovala v skole a nepaci sa ti to preco sa neozves a veci sa neprediskutuju? teba predsa nikto nemoze obvinit z rasizmu a mozno by takato diskusia bola prospesna nie?

a k tomu ze deti sa medzi sebou bavia a vyhladavaju spolocnost... nie je to normalne ? aj napr sa s kolegynou zo sr bavim po slovensky a vyhladavam jej spolocnost pred spolocnostou irov... ako sa vravi vrana k vrane sada ... 🙂

canerko
20. nov 2014

@eva8 Evicka a je spravne ze moj syn dostaval stavu z bravcoveho masa ked mal doktorom nariadene ze ziadne bravcove ani vyrobky z bravcoveho masa,a dietatu ktore je vegetarian ci vegan davali to co jedol a nemal to od dr.nariadene len to ze mamicka prisla do skoly a nariadila ze dieta nebude jest,vajcia,maso atd...co vegetarianci nejedia lebo je to ich zivotny styl.Ako je to mozne ze v niektorych okresoch Slovenska s tym problem nemaju a mna prehanali do Trnavy abi som im doniesla papier z hygieni a neviem este co.A vlastne jedlo nemohol nosit lebo je proti predpisom.Teraz momentalne v Tr.ziadny problem nemaju.Dala som ho do zmiesanej skoly aj s katolikmi.Stravu maju sposobom svedskich stolov a kazdy si vyberie co chce a neplatim ovela viac ako na Sk a strava je olalaaaa naspram Slovenskej.Vsetko je to o pristupe cloveka danej problematike.Aj tak si mislim ze to bolo u nas narocky lebo kamaratka vydata za Turka moslima v Ba nikdy problem nemala co sa tyka jedla a dokonca nemusela ani papier nosit.

keziah
20. nov 2014

@canerko ty mas dieta alergicke na bravcovinu?
ja som so svojim synom, ktory ma tazke potravinove alergie, musela zostat doma-lebo v skolke mi odmietli akokolvek vyjst v ustrety. ja neviem, mam sa citit diskriminovana? ty sa tak citis?

dalal
20. nov 2014

@keziah to fakt? a z domu vam nedovolili nosit a ohriat? Tu si deti prinesu na obed lunch box so sendvicom, ovocim, jogurtom a malou cokoladkou a je to... no teda to je neskutocne.

keziah
20. nov 2014

@dalal nie. na slovensku si do skolky nemozes doniest ani vlastnu desiatu (vratane ovocia), nieto este obed. je s tym problem kvoli hygiene vraj. ochotne su len skoly, kde maju pre alergicke deti extra vlastnu chladnicku. pokial tvoja spadova skolka teda nie je vybavena extra chladnicku, mas smolu, tak ako sme ju mali my.

vika35
20. nov 2014

@keziah sice je to mimo temy ale zaujimave a to kde? lebo moje dieta si moze doniest vlastnu desiatu. aj v prvej skole aj v tejto kde momentalne chodi. akurat v skolke nie, ale zas mali sekciu pre deti s alergiami.

keziah
20. nov 2014

@vika35 hovorila som o skolke. v skole uz s vlastnou desiatou nie je problem.

vika35
20. nov 2014

@keziah ano potom som si vsimla. tak to hej. v nasej MS bola speci trieda, no beriem, ze to bolo v Ba a tiez asi ich nieje vela so specialnymi triedami.

kararinka
20. nov 2014

V istom zmysle je toto zacyklena diskusia, a v istych obmenach vsetky opakujeme svoje argumenty, niekedy sa da uz dopredu odhadovat kto s akymi argumentami pride, diskusia o zemanovi, ktoru sem teraz citala bola az osviezenim.

@eva8 Priklady zlocinov pod zastitou krestanstva som nedavala kvoli statistikam (inak, by som napriklad napisala, ze KKK mal vyse 5 mil. clenov), ale kvoli principu posudzovania, ci to, ze niekto kto vyhlasi, ze kona pod nejakou ideologiou sa skutocne aj rovna tej ideologii. Ked sme pri statistike, ak nou chce niekto manipulovat staci ak napriklad ohranici casovy interval, vyberie urcitu skupinu, komunitu a potom to zovseobecni na celu populaciu.

Necitala som diskusiu ohladom, videi, lebo som si ich este nemala moznost pozriet. Reagovala som vyslovene na text o Mosule, lebo si ho sem dala akoby to bolo standardom v kazdej islamskej krajine (to: hodiny dzihadu, zakaz farebnych ceruziek, ale mohla by si pokracovat dalej, lebo tam zavadzali ovela horsie veci), ale je to co sa tam deje je vyslovene extrem. Extrem, ktoreho nejhorlivejsimi fanusikmi boli zahranicni moslimovia, ktori arabsky vedia slabo, Koran dovtedy poriadne ani nevideli.

Co sa prikazov tyka aj bozie prikazania sa volaju prikazania a nie odporucania. Nabozenstvo ako take diskusiu nepripusta a vyzaduje poslusnost. Ja suhlasim s tym, ze na demokraciu nasho typu a zvlast krajiny kde je zavedena saria, nedozreli a su zvyknuti na prikazy a zakazy. Ved ked sme my z nasej totality prestupovali na demokraciu, ake boli u nas 90te roky? A to sme nezrusili vsetky zakony, akoby sa to mohli stat v statoch kde maju zavedenu sariu. Dala som sem link na blog z Iranu, kde cestovatel tvrdi, ze ludia v Irane, ktori nikdy neboli v zahranici kritizuju svoju vladu. Keby boli vsetci v islamskych krajinach spokojni, neprebehli by revolucie. To, ze nedopadli najstastnejsie, je uz druha vec.

kararinka
20. nov 2014

@ellise Podla mna neziska. Ako som napisala, NC sa casto vybera na zaklade aktualnych udalosti, casto ako podpora ludi, ktori su len niekde uprostred svojej "prace" v oblasti mieru. Tusim vlani bol medzi nominovanymi aj Putin, za zasluhy v jednaniach so Syriou. Neviem ci taketo nominacie nedevalvuju tuto cenu.

canerko
20. nov 2014

@keziah Nije.Necitila som sa diskriminovana na Sk aj ked prilezitosti bolo viacej ale to z jedlom bolo beh na dlhe trate.No co uz,teraz som spokojna,vsetko je tak ako ma bit a konecne sa citim volna ako vtacik 😀 .

eva8
20. nov 2014

@kararinka Citujem ťa " Reagovala som vyslovene na text o Mosule, lebo si ho sem dala akoby to bolo standardom v kazdej islamskej krajine" Moja prvotná kompletná správa o Mósule, na ktorú si reagovala: "včera v rozhlase som počula, že podľa miestnych správ v mósule miesto telesnej budú mať školáci hodiny džihádu, dokonca majú v školách zakázané i používanie farebných ceruziek. (no všetky správy sú len nesprávne preložené a prekrútené) chúďa deti, čo z nich vyrastie?!!" Kde je tu na čo si reagovala? Všetci vieme, že Mósul dobil IS, napísala som to preto, lebo som naozaj bola zhrozená. Či len vy môžete vlastne s tým istým čo ja nesúhlasiť?
náboženstvo si vyžaduje poslušnosť - v kresťanstve sa spomína aj slobodná vôľa

@dalal citujem ťa: "a k tomu ze deti sa medzi sebou bavia a vyhladavaju spolocnost... nie je to normalne ? aj napr sa s kolegynou zo sr bavim po slovensky a vyhladavam jej spolocnost pred spolocnostou irov... ako sa vravi vrana k vrane sada" Plne s tebou súhlasím. a prečo ten zákaz akéhokoľvek kontaktu muslimského dievčatka s "bielymi" chlapcami? odpoveď na tvoju otázočku: Odkiaľ berieš ako samozrejmosť, že si veci "nevydiskutujem"? aj tu na fóre sa pýtam, hoci to vyzerá ako naivita, možno pre niekoho provokácia. . Je to na žiadosť jej otca. No on podľa mňa diskriminuje našich chlapcov, lebo výnimku majú chlapci z ich krajiny. Pravda, vrana k vrane sadá. Máš zákaz rozprávať sa s neslovákmi?

@canerko tá šťavička mi utkvela v pamäti, lebo sa rozprúdila debata v zmysle "ako to, že keď nemajú podávať bravčové výrobky, nevedia, že je v nej vývar z br. mäsa" Niečo sa mi marí, že ako alternatívu ti ponúkli pre dieťa vegetariánsku stravu, ty si odmietla. S tým si nie som stopercentne istá, musela by som to vyhľadať. U nás v škôlke ani v škole neboli a nie sú problémy. Varí sa jednotne, len sa určité jedlá nepodávajú. Samozrejme, platím rovnako. Miesto chlebíka so šunkou, mali chlebík s maslom. V škôlke som to kompenzovala tým, že som vedela akú stravu podávajú a chýbajúce "suroviny" som pripravila na večeru. Nerozčuľovala som sa v škôlke nad tým, že nemajú náhradnú stravu, že im nemôžem doniesť domácu so žiadosťou, aby ju prihriali. Bola som rada, že mi vyšli aspoň tak v ústrety. U nás nie sme na tom tak dobre, ako v krajinách, kde sú švédske stoly. Tí prváčikovia tam musia byť veľmi šikovní a uvedomelí, keď vedia tak stolovať. V našich školách je dokonca zavedený zákaz výdaja jedál do obedára, keď dieťa nemôže prísť na obed a nie je odhlásené. Po vyzdvihnutí obeda na tanieri, si ho už môžme preložiť podľa vlastného uváženia. áno, všetko je o prístupe, no aj o tom, že nie sme v Turecku. Pochybujem, že keby sa v ktorejkoľvek priemernej škole či škôlke objavil jeden žiak, kt. by mal iné stravovacie návyky, tak by sa kvôli nemu okamžite zmenil celý zaužívaný systém. Zo začiatku ti vyšli v ústrety, nepodávali bravčové výrobky. S tou šťavičkou sa pomýlili a až vtedy nastali problémy. Prečo? V konflikte sú vždy najmenej dvaja....Teraz budem veľmi osobná - má alergiu na br. výrobky? Moje dieťa má intoleranciu k mliečnym výrobkom, tak na lyžiarskom spojili deti s celiakiou a všetky "problémové" deti mali jednotnú nebravčovú, nemliečnu, nemúčnu stravu. a priali to športovo, smiali sa na tom, tajne "závideli" tej druhej skupine, niekedy opačne 🙂 Všetko je o prístupe 🙂

samo_blaho
20. nov 2014

Teraz na ČT1: Máte slovo s M. Jílkovou -Tváří v tvář problému. Spor o islámské šátky ve školách a zdravotnických zařízeních.

canerko
20. nov 2014

@eva8 nije neponukli mi ziadnu alternativu,keby ponukli tak to prijmem.

canerko
20. nov 2014

@eva8 Nije nema alergiju na bravcove vyrobky ale my dodrziavame prikazanie ktore mame vo svojej viery,takze nebudem jest bravcove maso len preto ze zijem na Sk.Bravcove maso nije nutne jest a clovek ked ho nekonzumuje nezomrie kvoly tomu.Na Sk som ziadala pre svoje dieta len to aby v dani den ked varia bravcove dostal len prilohu.Predsa neslo o kazdy stravovaci den v skole,islo len o jeden alebo dva dni v tyzdni.Ja som neziadala ziadny iny menu pre svoje dieta len to dodrzat.Co som pisala ze tu deti maju stravu formou svedskych stolov aby niekto zle nepochopil,spravnejsie bude ked napisem ze dieta si na vstupe do jedalne zoberie tacku a pribor a pristupuje k obsluhe kde ponukaju zo tri stiri druhy jedal a dieta si vyberie co bude jest.

eva8
21. nov 2014

@canerko ani moje deti nejedli bravčové, . Tebe sa snažili na začiatku vyjsť v ústrety, lebo podali zemiaky bez mäsa (aj keď so šťavičkou - aj nám sa to stalo). S tou vegetariánskou alternatívou sa ospravedlňujem, nebola som si s tým istá. Som skutočne rada, že sa máte dobre, hodne ste si toho počas života prežili, už je čas byť spokojní. V Tureckých školských jedálňach to majú dobre vymyslené, v UK som sa za "mojich čias" so šk. jedálňami ani nestretla, kde som bola, nemali - iný kraj, iný mrav. U nás som spokojná, že šk. jedálne ešte vôbec existujú, malý chodí aj na desiatu. Teraz, keď je už tých "nebrvačových konzumentov" viac, v prípade podávania br. výrobkov majú inú desiatu. S obedom zmeny ešte nie sú, to iba dajú väčšiu prílohu (niekedy je problém s polievkami). No i my musíme pochopiť, že Slovensko je známe slaninou, šunkou a br. výrobkami, nie sme v krajinách, kde sa bežne konzumuje jahňacina. Tí nekonzumenti boli raritou, o kt. sa ani nevedelo. Napr. moja dcéra bola v tomto "priekopníčkou" v škôlke i v škole, "učili" sme sa navzájom. V súčasnosti je tých detí na škole viac, z toho vyplýva napr. i zmena desiaty (u dcéry nebola) Čiže pochopenie z každej strany. Obávam sa, že keď je rovnaké riešenie konfliktu medzi dvoma slovákmi a medzi slovákom a neslovákom v neprospech jedného (zhodou okolnosí neslováka), v tom druhom prípade je to už diskriminácia a rasizmus, ako mi vysvetľoval ex. Tí neslováci majú totiž iné, vyššie kritériá založené na "dignity" , t.j., žiadna pokora, či porozumenie, totiž, my sme len slováci.... Nevravím, že sa to týka teba, napísala som názor ex, no nestretla som sa s tým len u neho.

eva8
21. nov 2014

nevravím, že cudzinci to majú u nás, či všeobecne v každej novej krajine ľahké. Všetko je pre nich úplne nové, nezvyklé a tiež potrebujú čas, aby si zvykli na úplne iné, niekedy diametrálne odlišné podmienky.

alice107
21. nov 2014

KEZIAH suhlas s tebou. ako vidis na mienke manzeliek moslimov, tak aj vponimani jedneho z prikazov islamu vobec nerespektuju a nedokazu pochopit zakonodarstvo eu krajin. na sk plati zakon a hygiene.a nejake prikazy co s atyka stravy moslimov su neaskceptovatelne.
to, ze v zap. eu krajinach isli s ponatim respektovanie ideologie islamu az ha hranicu zakonov v danych krajinach snesie so sebou riziko, ze ta ideologia bude stale rozpinavejsia
vidis na prkladoch tychto niektorych zien,namiesto respektovania danych zakonov krajiny kde ziju ci zili este sa im nepaci , ze bci nim nie je uplatnavana pozitivna diskriminacia na sk.
to, ze niekto neje bravcove mäso je v dem, ponati spolcnosti jeho vec. ale musi pochopit, ze v tom prpade musi pocitat stym, ze sa musi stravovat doma. a neziadat ziadne vynimky . je to casto tazke ziadat aj v pripade presnej diety zo zdr. dovodov. co je jediny dovod platny zakonne, ktory moze opravnovat ziadatela ziadat o vynimku.
to, ze svojeZDRAVE deti nejaki rodicia ochudobnuju o istu zlozku stravy je na nich.aleNEMaJU PRAVO to ziadat naplnit v statom riadenych zaraideniach. ba naopak. este mozu v eu mat problem so zakonom, ze odopreiraju detom plnohodnotnu stravu bez patricneho dovodu/zdravotneho
eva 8, to preco si deti poslala na stravu do jedalne skoly, ak potom si im odprela porciu, ktora bola v dany den? cize museli im stacit zemiaky so stavou?
vies, pytam sa , pretoze toto nikdy nepochopim. ke deti nemaju.

a prave taketo zmyslanie aj europaniek vydatych za moslimov zijucich v eu je nebezpecne pre europu.preco nepovedia svojim muzom , ze ked sa im nepaci system zakonv aspol. pravidiel v eu , nech sa zbalia a ideu do jeho krajiny aj sdetmi a tam si mozu uzit zakazu jest bravcoveho naplno. nemusi jest dieta´´stavicky´
tato debata by bola smiesna, nebyt zavazneho faktu, ze kvoli moslimskej ideologii niekto by chel zmenit zakony krajin v europe.
takze je ozaj dobre, ze taketo zeny potom ziju v krajinach , kde takato ideologia zalozena na prikazoch azakazoch.cize v moslimskych krajinach.

CANCERkO; ze citam , ze ty si v moslimskej krajine stastna.a stastnejsia ako tych 11 rokov v demokratickej krajine. zelam ti samozrejme stastny a spokojny zivot tam.

tento priklad tejto pisatelky je ozaj dokazom, ze je nemozne poluzitie dvoch kultur. tej europskej a tej moslimskej spolocne.
mozu zit vedla seba v odelenych uzemiach. ale nie v jednej krajine dve rozdielne kultury. pretoze jedna z nich, ta europska by bola rozpinavostou jej prislusnikov uplne udupavana.
eva 8, sice ma prekvapuje , ze sideologickych dovodov si odopierala detom isatu cast obeda/hoci si ich na ten obed posielala/le ty chapes, ze o com ta ideologia je zla.

eva8
21. nov 2014

@alice107 Alica ja som deťom nepodávala br.výrobky na základe sľubu otcovi detí, nie ideológie, no je pravda, že ten sľub bol vyžiadaný na základe náboženstva. Na stravu som ich dávala, aby v škole/škôlke nehladovali. Ja som sa nesťažovala, bola som rada, že mi vyšli učiteľky v ústrety. Na "kauze šťavička" som chcela poukázať, že podobne ako mne vyšli v ústrety aj neslovenke, no ona "omyl" nepriala ako omyl. Dcéru som od druhého stupňa na škole nechávala rozhodovať sama, u syna budem postupovať podobne. Deti vedia, že br. výrobky nemajú konzumovať na základe žiadosti otca, lebo moslimovia br. nejedia a oni by mali byť/sú po otcovi moslimovia. Raz cez prázdniny som našla v dcérinom zošite dú z dejepisu – učili sa o náboženstvách, o tolerancii. Ona napísala (ako dieťa), že islam je zlý (protirečila akceptácii), lebo je povolené biť ženy. Názor dieťaťa....
Posledný tvoj príspevok kvitujem 🙂

eva8
21. nov 2014

@alice107 i tak si myslím, že za určitých okolností by bola možná koexistencia dvoch kultúr, ale jedine ak by sa akceptovali nie odlišnosti, ale to, čo je v celkovej situácii rozumnejšie, zdravšie, čo sa týka spôsobu života, rozmýšľania. Ten kto príde, mala by akceptovať a nie rozčulovať nad odlišnosťou zvykov, kde prišiel. Zas hosťujúca krajina by mala byť dobrým hostiteľom, ale nie na úkor zdravého rozumu