icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

mariuskaa
28. nov 2014

@eva8 si zaujatá a neuznas nic druhej strane alebo si nepamätás poradne.
Nikdy som nepovedala ze rasizmus tu nie je.
Vzdy som ale tvrdila ze sa to TU berie ako SPOLOČENSKY PRESLAP, Ako nieco nepripistne, neziadane.
Vačšinou je to obrazom nižšieho vzdelania! Iných spoločenských vrstiev!
Od kolísky je deťom vstepovane ze byt iným je dobre nie zle.
Učiteľky v školách su za bilingualnost, pomáhajú deťom hovoria nam rodičom nech rozprávame co najviac jazykmi doma. Podporujú. Učia sa o sviatkoch z každého nieco - pre Afričanov, kresťanov, muslimov (mali knižku)
Pozri si mam tu album "multikultura knižky"
Proste multikultura / mier/ ine rasy/ byt ini/ je podporovana, nie utlacovana.
Ľudia s inými náboženstvami/ farbou pleti všeobecne rešpektovaní.
Kamosku dobrú co mam je z Iránu. Vypada normálne tým myslím moderne nikdy sa ma nenapadlo opýtať ci je muslimka alebo ci praktikuje. Nikdo v budove kde sme bývali by s aj to vo výťahu neopytam slebo ani nemyslel poznámky "pane bože další muslim". Teraz po tokoch uz viem ze nepraktikuje ale radi sa kultúrne k moslimom, vyrastala v tom takze jej to je blízke. Ale nezahlasuje sa ani nemodli. Ani nic.
To je príklad. Ja ju rešpektujem. Ďalšia Indka kamoska vydávala sa sko panna mala zarandzovanu svadbu.
Rešpektujem. Nebudem si tukat na čelo sono robit posmesky. Lebo nerozumiem tomu.

Mne osobne sa život multikukturou OBOHATIL. Svet vnímam inak. Otvorené.
Vyberám si to pozitívne. Ale samozrejme ze sa na to pozerám tak lebo žijem kde žijem.

mariuskaa
28. nov 2014

@ellise
Hovorím o inom a ty si to prekrútila.
Nie "nepotkam tu roma bez vzdelania ktory tu bude žiadať o prácu" ALE
na vzdelaných a/alebo huzevnatych romov sa NIKTO nebude pozerať zvysoka alebo diskriminačné pre ich inú farbu pleti. A títo sa nemusia zahlasovat po telefóne ze su romovia ako na sk!!!
Na SK je otvorený/podporovaný otvorené a povolený rasizmus kde v USA sa to berie ako nieco spoločensky neprístupné.

mariuskaa
28. nov 2014

@ellise a multikultura nie je len New York (ak ked ten je ňou najviac poznačení) ale všade.
Je uplne normálne Amerika je plna všetkého. Ľudia migrujú kvôli lepšej pracovnej ponuke zo štátu do štátu.
V byte oproti Ind Majitel- dostal prácu Seattle Washington a sa dočasne presťahovali s prenajali byt japoncom co dostali dobrú ponuku z inej firmy. Deti chodia do tej istej skoly vo môj maly, hned sa deti prispôsobili bez akýchkoľvek problémov.
Ľudia migrujú po celej Amerike. Co je jasne , ale chcela som to názorne na príklade.

Proste nezáleží na rase alebo iných charakteristiek. Závisí od kvality ľudí. To je cele.

mariuskaa
28. nov 2014

Tu mate baby:::

Na fotke je voľne prekladám:
(Cernoska, alebo miešanka) Žena na proteste sa pýta bieleho policajta,
-"Prečo nás všetci tak veľmi nenavidite?"
-"(neviem na dvojitý zapor preložiť. @dalal?
-"ja vás nenenavidǐm. ;)) Nie je pravda, ze vás nenávidim Madam"
- "ja nechcem bojovať s vami, ja vás chcem objat!"
-"tak ma obijimte!"
Objali sa.

mariuskaa
28. nov 2014

Uplne bežne sa tu robia v školách/pracoviskách/budove kde bývate/ neighbourhood/medzi priateľmi
"Potluck" na podporu multikultury.
Každý nieco navarí zo svojej krajiny a prinesie a podelí sa.
Robili sme to bežne s kamoskami doma, aj v škole aj v budove aj na pracovisku. No uz som sa s tým stretla všade! Navarili sme/porozprávali sa/ vymienali recepty a naučili sa o inej kuchyni zvykoch ...
@bronia co si dobrého navarila na potluck v robote? Mala si aj Kroj?
(Sorry ze ta tu zaťahujem do debaty ;))))
Tu su nejaké fotky z netu.

eva8
28. nov 2014

@mariuskaa "čo sa týka tých „odnôž“, ktoré sa chcú vrátiť k pôvodnej viere. Porovnaj extrémistov, kt. chcú brať do úvahy pôvodný Korán a napr. svedkov Jehovovych, kt. chcú brať do úvahy pôvodné písmo"

keziah
28. nov 2014

@eva8 evi, vsak pritvrd trosku. jehovisti su v mnohom mimo, extremisti su mozno akurat tak tym, ze su negativne vnimani okolim (transfuzie, pristavovanie ludi na ulici). za skuticneho krestanskeho extremistu mozno povazovat asi len Jezisa, my dalsi sa na neho zial nevieme dotiahnut.
za krestanskych extremistov mozeme nanajvys povazovat ludi, ktori sa vzdali bezneho, dobre zabezpeceneho fungovania a isli na misiu do romskych osad, k roznym africkym domorodym kmenom atd., za ucelom pomoci a popri tom rozpravaju evanjelium-kto chce, ten uveri, kto nechce, ten neuveri, lebo krestanom sa nikto nemoze stat nasilu.

mariuskaa
28. nov 2014

@eva8
@keziah

Každý extremizmus a ľudia su "buchnutí na hlavu"
Co chces porovnávať.
Extremizmus zvezuje a dáva klapky na oči, hovori, ze žiadna cesta ina do neba neexistuje okrem tej ich ceste.
Ak si keziah myslis že Ježiš je jediná cesta. Si extremistka aj ty. Pretože to "hlása" každé jedno náboženstvo. Pritom v každom jednom nájdeš ľudí ktorí su svätí a žijú sväté príkladným životom. Ak peklo existuje nechce sa mi veriť ze nejaký deduškovia budhista ide do pekla lebo nebol znovuzrodeny. Alebo neveril v Ježiša nevšimol pokanie.
A to neber v zlom.
Eva co uz som povedala ze moslimský extremizmus je určite nebezpečnejší. Uz som to pisala na predchádzajúcej strane. Však oni vraždia. Ale co sa týka triezvosti/nepoužívanie mozgu/manipulácie/vygumovania v tom to maju rovnaké. Stádo oviec s tým všetkým z predchafzajucej vety.

keziah
28. nov 2014

@mariuskaa neberiem to vobec v zlom. ako ateistka mozes mat tazko iny pohlad a rozumiem, ze viera napr. krestanov, ze prave oni na to "kapli" a vsetci ostatni su proste mimo, posobi na nekrestana popudzujuco.

mariuskaa
28. nov 2014

@keziah
Nie. Uplne mimo.
Prečo si myslis ze som ti podrobne do detailov opísala "odnož" v ktorej podľa všetkého si?
Vyrastala som v tom. Pomahanie v rómskych osadách satstvom výstavbou skoly je super vec. myslím si, ze vtedy je rozdiel medzi kresťanom a extrémnym kresťanom pokial to spôsobuje určitú bolesť, nešťastie, neslobodu alebo obmedzenia druhého. Vtedy je to extrém! Napriek tomu nie som ateistka. Verím v dobro možno boha určite.

keziah
28. nov 2014

@mariuskaa obavam sa, ze teraz ti skutocne nerozumiem. mna povazujes za extremistku, pretoze verim, ze Ježiš je jediná cesta.
To je ale jedna z nosnych myslienok evanjelia. Kopirujem z evanjelia Jana: 6 Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa.
Pokial zoberies z krestanstva hlavnu myslienku, zostane ti akurat charita s krestanskym naterom.
Gro krestanstva teda moze na neverieceho posobit popudzujuco, ale nie je voci nikomu agresivne.

mariuskaa
28. nov 2014

@keziah
Pozri sa na židov. Mas 2 skupiny
1. Ti co neuznávajú Nový zákon, len starý, neuznávajú Ježiša ako mesiáša lebo si mysli, ze kedže boh je boh jeho syn sa narodí ako kráľ a nie v maštali. A jeho príchod stale očakávajú.
2. Židov - územím ale uznávajú Nový zákon a Ježiša. Tzv. "Kresťanskí Zidia"

Myslis si, ze Boh "pošle" všetkých ortodoxných s iných odnozi židov neuznsvajucich Krista do pekla?

dalal
28. nov 2014

@keziah teraz... nie v minulosti.... obete su nescitatelne.

eva8
28. nov 2014

@mariuskaa prečo je moslimský extrémizmus nebezpečnejší?

keziah
28. nov 2014

@mariuskaa myslim, ze Boh ma s zidmi osobitny plan, ale je len moj nazor. Taktiez s ludmi, co zomreli pred Jezisom a tiez s ludmi, ktori nikdy nepoculi evanjelium. Je ocividne, ze ked nikdy nepocujes evanjelium, tak nemas moznost volit si, ci mu uveris.
Ale tusim sme opat odbocili, ze?

sirinka
28. nov 2014

@keziah preco si myslis, ze prave s zidmi ma osobitny plan a aky?

mariuskaa
28. nov 2014

@eva8
Ak sa nemýlim pisala si to veľa krát ty.
Takze prečo asi mas nejaku odpoved na mysli.

keziah
28. nov 2014

@sirinka pozri, zhrniem to, nechytaj ma za slovicka, ano? ak ti nieco nebude jasne, zober si Bibiliu a citaj tam.
Krestania veria, ze este nez zanikne svet, tak sa Jezis vrati na zem.
Dalej kopirujem a zostrucnujem: zo starej zmluvy:
Zacharias 12-13: A vylejem na dom Dávidov a na obyvateľa Jeruzalema Ducha milosti a pokorných prosieb, a obrátia svoj zreteľ ku mne, ku tomu, ktorého prebodli, a budú nariekať nad ním, ako niekto narieka nad svojím jediným, a budú horko žalostiť nad ním, ako niekto žalostí nad svojím prvorodeným... Toho dňa bude otvorený prameň domu Dávidovmu a obyvateľom Jeruzalema na očistenie od hriechu a od nečistoty.
A nova zmluva:
List Rimskym 11,25: Lebo nechcem, bratia, aby ste nevedeli toho tajomstva, aby ste neboli sami u seba múdrymi, že zatvrdenie z čiastky stihlo Izraela dotiaľ, dokiaľ nevojde plnosť pohanov, 26 a tak bude celý Izrael spasený, jako je napísané: Prijde zo Siona Vysloboditeľ a odvráti bezbožnosti od Jakoba. 27 A toto im bude odo mňa smluva, keď odnímem ich hriechy. 28 Tak podľa evanjelia sú nepriateľmi pre vás, ale podľa vyvolenia milovaní pre otcov.
A tak dalej. Nechce sa mi viac hladat, myslim, ze je toto je dost zrozumitelne.

mariuskaa
28. nov 2014

Píšem na telefóne. Sorry za autokorekciu co nahrádza uplne ine slova.
Ale ked to čítate, Pochopíte ze ine slovo som chcela napísať. ;)))

eva8
28. nov 2014

@mariuskaa "uz som povedala ze moslimský extremizmus je určite nebezpečnejší. Uz som to pisala na predchádzajúcej strane. Však oni vraždia.... "
tvoje slová z dnes o 12.19
Tak som sa opýtala prečo? Písala si to ty, nie ja, Nechcem, aby si mi písala, že "Takze prečo asi mas nejaku odpoved na myslii" Prosím, aby si mi napísala tvoju odpoveď.

alice107
28. nov 2014

dalal, biela rasa zortrocovala ine rasy prave tak,ako tie rasy zotrrocovali zase dalsie. cize prepac mi .lale nepokladam tvoj argumet za dostatocny vies preco maju taki cernosi odpor j arabom a nechu v ziadnom pripade ziadne sobase medzi sebou? prezoze arabi v minulosti chytali cernochov apredavali ich blielym ludom do otroctva.a sami mali otrokov.
a co sa tyka odporu inych ras voci tej bielej, tak farebni ludia maju take pocity menejcenosti voci bilej rase, ze ich nenavist aj odpor je znacny.
nejde o farbu pleti ako taku.hoci take arabky ci cernosky chu byt biele a mnohe robia vsetko preto,a by farbu zmenili. ide o pocit, ze bieli su viac uspesnejsi. co ej aj pravda.
pozri na JAR. cele afrika patriaca cernochom a arabom je nevyspela. v JAR, kde mac hospodarsku a politicui mali bieli obyvatelia, stat prekvital. akonahle nastali zmeny systemu, znarodnili farmy belochov adali podu cernochom, isla ekonomika dolu vodou. zlociny, spina zacali prekvitat tam,kd ebola europska kultura bielych.
toto su proste fakty.
a v europe kde ziju ´´nebieli ´´obyvatelia, je to podobne. spina na uliciach, stvrte , ktore boli predtym europsky standard, su dnes ako v oriente.
a co sa tyka tvojho vyroku, ci suhlasim , ze policajt pouzil zbran proti tomu, kto mal zbran /nebolo jasne, ze je to napodobenina, pisala som o tom, ze nemala znacku vystraznu oranzovej farby/ je bezny postup . policajt postupoval standardnym sposbom, kedze pachatel ani na 3 vyzvy zbran neodhodil.policajt podla spravy vydanej statnym zastupitelstvom nevedel, o akeho pachatela sa jedna. teda vekovo.
vies, tvoja demagogia je smiesna. nemas predsatavu, ako to chodi v cernoskych stvrtiach. ze tam t 12 rocni chapci /akoa rabi v europe/ pachaju od detstva nasilne tr. ciny/.

ten chlapec bol vychovany tak,ako vela inych cernosskych deti v getach. pobehuju po uliciach si zbranami v ruke a ohrozuju obyvatelstvo. a niekedy nie je mozne poznat, o aku zbran sa jedna. tak na to sluzila ta vyzva policieodhodit zbran.akukolvek.to nalolety pachatel neurobil
vniektorych statoch usa je limit na trestnu zospovednost uz od 12 rokov.
je vzdy tragedia,m ked zomrie clovek.a dieta dvojnasobne.ak jed je to pachapel so zbranou v ruke. ale na zachovanie bezpecnosti obyvatelatva je nutne pouzit aj zbran.. a havne v getach ako je tnen, kde s anachadzal ten 12 rocny pubertiak. tam je to nebezpecne aj pre policiu. presdne ako vgetach v DE aj tzap.eu .
policia podla zakona nepochybila.
.
pre tvoju informaciu. ked niekto pacha nasilie hoci aj so zbranou napodebeninou, je rovnako vinny,ako by bola skutocna. pretoze v okamihu utoku obet nemusi poznat, o aku zbran sa jedna .a ani policia.
ty by si poznala,akou zbranou na teba mieri taky chlapec? ty by si poznala, ci po ulici ide niekto s napodobeninou ci skutocnou zbranou?
je smutne, ze ulice usa su take nebezpecne, ze policia musi pouzivat aj zbrane na ochranu bezpecnosti obyvatelstva. aj seba.co myslis, ak by ta zbran bola skutocna.ten policajt co by sa priblizil k nemu by mozno bol mrtvy.staci strelit do hlavy. ani bezpecnostna vesta nepomoze.
a odpusat si take nevhodne poznamky.
prave tali vyratkovia co su podone vychovavani, ze facka je normalna behaju po usa uliciach so zbranamni v ruke. ten dvanastrocny pachatel nemal behat s neoznacenou napodbenimou po uliciach. co je male decko 4 rocne, co sa hra na vojakov? naco myslis, ze mu bola ta zbran? a mal ju odhodit povyzve policie.12 rocny uz vie, co znamena v takej stvrti vyzva policie.
Takze aby ti tpo bolo jasne a polopaticticky ti to napisem.podla zakona je vsetko v poriadku.
ktor je viny su rodicia tekeho decka. co ho vychovali sposbom, ze zbrane a nasilie su normalne .
ty mas co najmenej posudzovat mienku niekho ineho. ja posudzujem na rozdiel od teba vec na zaklade pravneho poznania aj reality poznania skutocneho zivota .
pravom som boloa vuzase nad tvojim priznanim sa tomu. to kde si videla ,takyto sposob komunikacie ci riesenia situacii.
vidis, mozno ten chlapec mal podobne vzory doma mozno facky boli v rodine normalny jav.na riesenie problemov - casto som videla takychto podobnych mladistvych pachatelov prave z rodin, kde facka bola bezne pozivana a tolerovana.

alice107
28. nov 2014

KAZIAH, davam LIKE za prispevok z dnes 9.50. aj inak pises realisticky avecne
EVA8, je uplne zbytocne sa snazit napisat mienku nevhodnosti multi.kulti niekomu, kto ma pocit, ze muslti-kulti ho obohatilo
dva rozdielne nazory na zivotny styl sposob myslenia nikdy nedojdu k zhode ani tej najmensej.
preto aj je multi -kulti neuspecne ako v medziludskych vztahoch, tak aj v manzelstvach.

erjona
28. nov 2014

@alice107 Multikulti je neuspesne u ludi, co si myslia, ze su viacej hodni a povysenecki ako nejaki s inou pletou a tu sme u korena problemu,,, nevrazivost medzi roznymi kulturami by sme tu nemuseli mat, keby sme si my bieli o sebe nemysleli, ze nad nas neni a my sme jedina a cista rasa - si pripadam, akoby som kone opisovala, ked to pisem,,,,

V tomto je problem - zamiest si pri vlastnych dverach a potom ukazovat prstom na druhych - rasizmus tento svet este k nicomu dobremu nepriviedol - len k boju a vojnam,,,, ze ano - NEMCI su super prikladom nasej historie,,,

alice107
28. nov 2014

ked uz piseme tu o tej kriminalite anasili na uliciach, prave dnes odpojili od pristojov jedno mlade dievca/turecekeho povodu/. smrtelne ju zranil/islo o zabitie/ jedne muz so srbskm pasom s sbosnianskymi korenmi. cize moslim. brutalne ju napdol tak, ze upadla dokomy. stalo s ato pre dpar dnami.
zial, tot je bezne v de. ale nepachajuu teke nasilie etnicki nemci. ale prave obyvatelia s ´´juzanskymi korenmi´´

ak by policia v De mala podobne opravnenia ako ta v usa, mozno by takych nasilnych cinov v DE bolo menej.

erjona
28. nov 2014

@mariuskaa Moja, pacia sa mi tvoje nazory, ako vzdy som ta olajkovala 😀 Mesiac som tu nebola a vidim, ze ma caka dost citania 😀

alice107
28. nov 2014

erjona, ja na rozdiel od teba slovo rasizmus vnimam ako politicky fenomen/. multi .-kulti nie je uspesne nikde. uz to uznala oficialne aj kancelarka. merkelova
na usvite toho, co sa nazyva rasizmus je rozdielnost mentalit roznych ras, ich odlisny vyvoj hospodarsky aj civilizacny.
multi kulti nemoze mat uspech nikdy. nemoze spolu uspesne koexistovat tak rozdielne mentalne spravanie sa ludi,ako aj vyhjovne vplyvy ci civilizacne.
v tom je povedane vsetko.

erjona
28. nov 2014

@alice107 No pokial si jedna rasa o sebe mysli, ze je viacej ako druha a vy budete na mna robit a ked nie, tak chodte odkial ste prisli, tak v takom pripade nemoze, to mas pravdu,,, A Merkel kedy vyhlasila, ze multikulti nemoze fungovat? Sak ta to plne podporuje,, daj mi link,, tak na toto sa rada pozriem,,,,

Zaujimave,,, ja nemam ziadne problemy so ziadnou rasou v AT... nebude to nahodou mojim tolerantnym spravanim? Ze som ku kazdemu mila, ci je zlty, cierny, zeleny???

Tolerantnost je to co tu mnohym chyba - ja by som sa nemohla nazyvat krestankou a na druhej strane odcudzovat inych ludi,,, to predsa nejde dokopy,,,

erjona
28. nov 2014

@alice107 Je jedna vec, ako ty slovo rasizmus vnimas a druha vec je, co slovo rasizmus znamena,,, neraz som tu hadzala definiciu tohoto slova - no a najviac zmanipulovani ludia rasizmom su ludia bez vzdelania - nie je to z mojej hlavy, ale z tej definicii,, len samozrejme, nie je vylucene, ze aj ludia s vyssim vzdelanim su rasisti, ale ti zvyknu byt tolerantnejsi,,, lebo sa nenachaju tak lahko zmanipulovat davom,,,,

erjona
28. nov 2014

@alice107 Ako by podla teba hospodarsky prezilo Nemecko, keby sa zrazu vsetci cudzinci vystahovali? Kolko cistych Nemcov by tam ostalo? Kto by na nich robil? Z coho by mal stat peniaze? Odvody dani atd,,, ? Ako si to predstavujes,, hlavne DE a AT, kde je malo domacich,,, hlavne na nizsich pracovych poziciach,, fabriky, cistiace prace atd? Kto by toto robil vsetko? Vies jedna vec je povedat, ze multikoulti nemoze fungovat (ak to teda Merkel vobec povedala) a druha vec je byt taky pokrytecky a nechat cudzincov robit a vyuzivat ich a skoro nic neplatit,,, nemyslis, ze je tam trosku aj vypocitavost od Nemcov a Rakusakov,,, keby tych cudzincov tak nepotrebovali, uz davno by v krajine neboli,,, len ako som vravela - ked uz sa miesas do politiky,, tak si trosku prestuduj aspekty s tym suvisiace,,, a dovody preco je nieco tak ako je,,,, 😝 😝 😝 😝

alice107
28. nov 2014

erjona, ja som ti uz svoje stanovisko k pojmu rasizmus vysvetlila.neviem, ci si to pochopila
co satyka nemecka, tak nie je sudzinec ako cudzinec. ak by sa vystahovali ti cudzinci s inou mentalitou , inou kulturou , tak by ekonomika na tom bola lepsie. ma sty vobec predstavu, kolko stoji nemecko taka azylova polytika? alewbo soc politika, ked soc.davky vyuzivaju rpavetito sudzinci z inej kultury? maju deti vela, su bez vzdelania ci smalym vzdelanim, alebo nedostatocnym pre to,aby v de mohli vykonavat pracu , na ktoru naju vich vlaswti kvalifikaciu. ti neprnasaju ziadnu prdanu hodnotu, neplatia dane, su postenii na ukor statu.. cize nic znich, lern vydavky, kriminalita
no a ty sledujes podrobne pol.sutiaciu vde? ja tam zijem roky asom priamo vdnani.a merkelova to povedala. ze kulti-kulti zlyhala.tak doslova sa vyjadrila uz pred nejakym rokom
no, vies, tvoje lavicove predtavy o vyuzivani cudzincov su ozaj prkadna prpaganda lavicovej politiky. 😀
kto ich vyuziva? mas ty vobec predatvu o pravnom syseme v de
vies, dam ti radu, fakt by bolo dobre savyjadrovat len k veciam, ktoym ozaj rozumies#v de ako v at je uzakonena minimalna szdba na hodinu. chapes, co to je?
cize ci nemec, ci rakusan ci turek musia na hodinu sostat istu minimalnu mzdu. rovnaku
takze co pises, je holy nezmysel. fakt radsej nastuduj zakony, a potom pis
nebudem tu rozoberat eko. pravnu situaciu v de. pretoze ako vidim, nevies o tom nic.
😀
co povies, nebude lepsie, ak budes hovorit o mode ci pocasi? tam hadam take faux pa neurobis.
takzze trosku som napodbila tvoj styl debaty. nastavilasom ti tvoje vlastne zrkadlo.ako malemu decku .inak asi nepochopis, co znamena debatovat bez naznaku podryvania.
poucila si sa, ci potrebujes este jeden prikald podobny?