Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
@eva8 nie, vobec si to neprotireci - katka zije daleko od bojov /vojny a uz teraz sa boji coby keby - vojny a Boje a ich loziska nemoze ovplyvnit a ani zastavit, takze zbytocne sa doma strachovat a takto negativne uvplyvnovat vlastny /rodinny zivot. - Tazke situacie je potrebne riesIT az ked pridu, a nie teraz pesimisticky filozofovat o vlastnom strachu na mieste vzdialenom- ale to nezmiernuje situaciu, ze ludia zomieraju a trpia kazdy den na mieste, kde sa to deje... A je to veru zle, k e. Sa pozries na osobne straty... Ludia ziskavaju este vacsiu nenavist, ked vidia, ze hodnota cloveka je niekde v....a vsetko sa toci okolo ropy a politickych machinacii... Hlavne tych americkych - ako to povedal jeden znamy - chodi bojovat - jednou rukou ti podaju chlieb, druhou ti potrasu a zaroven ta kopnu do zadku a ked sa postavis tak znova.... 😎
DALAL; co sa tyka nasej debaty zo vcera, tak presne podla smerovania otazok sme sa dostali k rieseniu problemu
ta tvoja anglicka veta inak neznamena nic. neudala ci cislo rozhodnutia ani v akej veci to je konkretne. a som na nete nasla pozhodnutia sudu v isrsku vo veciach autonomie pacienta .svcclom spisu , v ake veci to bolo, kto bol akterom sporu..
boli to veci o eutanazi, samovrazde pod
ale su to veci vzdy konkretneho pripadu. a iny sud moze na to poukazat a z toho vychdzat .nie je to ale povinnost sudu respektovat ako pravne zaväzn
takze pokil mi nedas cislo konkretneho rozhodnutia sudu vkonkretnej veci ci zakon konkretny, tak to tvoje tvrdenie je ako som uz vcera pisala len tvrdenim bez pravneho dovodu
takze tolko k veci aplikacie idelogie nejakeho nabozenstva do zdravotnej starostlivosti
teraz chem reagovat na tvoj prispevok z dnes 13.51 zaraza ma nesmierne tvoje zmyslanie ohladne nasilia . ty schvalujes nasilie hoci v podobe facky?
cize podla teba facka nie je agresia?
no, pre tvoju informomovanost, facka je nasilie, je to agresia a je to zalovatelne v podobe tr.stihania ci riesenia priestupku v kazdom demokratickom pravnom systeme. a kazdy normalny vyrovnany clovek co poznam facku za nasilie agresiu povazuje .
Akurat ukazovali tu u nas tv noviny,a sa pytal reporter tych islamistov ze i vedia ze nosia rovnake nadpisi na trickach ako nosia ty co odtinaju hlavy ludom v syrii,ze ano vedia.A sam ten hlavny tam povedal a buchal sa do hrude ze koran vravi ze islam musi a raz sa to stane ze zavladne nad celou zemou a ze ludia budu muset prejst na islamsku vieru a verit v alaha :/// tak a potom s prepacenim dopc ako sa clovek nema bat?To co ked neprejdem na islam mi odrezu hlavu??
@katkabg no, aj ked clovek prejde na islam, tak to neznamena, ze mu tu hlavu neodrezu
https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/60359/dziha...
keziah, katkabg ; vela obyvatelov eu vie, ze islam nepatri do europy. ze je nebezpecny. a stale viac protestuju . vde su demonstracie proti sarii
a nie su nebezpecni len ti slamisti. pretoze to je len politicky vymysel pre oznacenie casti islamu, co je uz neudrzatelne neprijatelny., .aby islam cely nebol oznaceny za nebezpecny. ta politicka korektnost ale nema u europanov pochopenie. cely islam je vo svojej podstate nebezpecny svojim systemom. a ti , co ho vyznavaju suhlasia s tym systemom. ci csi to uvedomuju, ci nie. ako som aj pisala, v tv v DE bola relacia o islame.a bola robena statistika , ci ludia veria , ze islam nema nic dpolcne s tymi islamistami a islamskym tzv.statom a jeho viziou. takto to totiz prrezentuju predstavitelia islamu v de.
vyse 60% opytanych neveri , ze islam. nema nic s islamistami .
takze darmo uz moslomvia budu predstavovat europanom islam ako mierumilovny. neveri v to nikto zrelo uvazujuci.a kazdy taky clovek v europe vidi to riziko nesmierne, co islam prinasa.
co sa tyka normalnosti, tak islam je postaveny na pricipoch, co nemaju s normalnym myslenim a spravanim nic vlastne spolocne podla europskych moriem prava a spravania sa.
odrezanie hlav zacina tam, kde v ludoch je predstava, ze male nasilie je ziadne nasilie. cize aj taka facka ked je prezentovana ako nenasilne konanie/u moslimov neormalny bezny jav spravania sa hlavne k zenam/, tak cele nasilie ako take je zlahcovane.
atake myslenie aj konanie fakt nepatri do europy.
@mariuskaa není to tak dlouho co si tady psala ( myšleno na MK) jaká je v Americe tolerance, že tam jsou všichni tolerantí ke všem, a že při pohovorech se zkoumá je není rasista, jak je Evropa zaostalá ( v otázce rasismu), že v Americe vlastně žádný rasismus není. Tak potom nechápu jak je možné toto?
http://zpravy.idnes.cz/ferguson-rasova-nenavist...
a nejlepší jsou první věty posledního odstavce
"Černoši mají ještě jeden problém. Když černý policista zastřelí bělocha, nevyrazí běloši do ulic. Když je to naopak, začíná ulice vřít. Berou se totiž jako kmen, a tak je Ferguson odsouzen k opakování."
@ellise v usa je Black - White (tzv. Farebny) negativisticky rasizmus ( rozumej ludia beru vsetkych ako seberovneho bez ohladu na povod alebo plet- ale ked sa hovori, ze sa nieco zle stalo, alebo nieco negativne sa spomrnie automaticky ludia si spoja s tym, ze tu bude isto "cierny"),
v europe je narodnostny rasizmus ich - ale usa si dava ovela vacsiu snahu zamedzit takemuto javu (i ked miestami neuspesne..) - no ale 40r. (Cize jedna Generacia) nestaci, aby sa lucia odtrhli od myslienok, kt. S nimi boli po 300 rokov( plati pre obe strany) ...
@ellise môj príspevok mariuške z 25.11.:
"čo sa týka tých „odnôž“, ktoré sa chcú vrátiť k pôvodnej viere. Porovnaj extrémistov, kt. chcú brať do úvahy pôvodný Korán a napr. svedkov Jehovovych, kt. chcú brať do úvahy pôvodné písmo.... Dnes vraveli v novinách o rasovej neznášanlivosti vo vyspelej multikulti amerike"
presne z tej demonštrácie boli ukážky v TV. Bez odozvy, ani k prvej poznámke, ani k druhej.
@eva8
@ellise
Co sa týka prípadu Ferguson.
Videla som interview s tým policajtom ktory ho zastrelil.
Myslím si ze len "posluchal" svojich právnikov. Ale chýbali mu city, chýbal smútok alebo zarmutenie alebo akékolvek ospravedlnenie, neuznanie si chyby. ..
Reportér sa ho pýtal viac krát ci urobil vsetko preto aby sa tomu dalo zabrániť, ci nebola ina možnosť a on opakovane bezcitne opakoval ze žiadna ina možnosť nebola.
Ved kľudne ho aj mohol streliť do nohy a dat putá nie?
Ľudia demonštrujú lebo si myslia ze je to nespravodlivé a ze keby zastrelený bol biely policajt by do väzenia išiel slebo keby chlapec bol biely ten policajt by ho ani nezastrelil.
Problematika rasizmu je uplne niekde inde.
Samozrejme ze do určitej miery tu je. Ale rozdiely su tu príklad.
Ak slušní cigani (pripadne ine farby pleti) z Sk (iných národov) ak sa uchádzajú o zamestnanie TU, ma rovnaké šance ako každý iny.
Ľudia sa viac pozerajú na to ako sa chováś, co si dokázal, ake mas vzdelanie a nie na to akú farbu pleti mas.
Ja bývam v premiesanom neighborhood. (Susedstvo/oblasť)
Inak sa ano v New york City a blízkom okoli neda. Dobrí/nekomflikni ľudia dobre skoly, mala skoro žiadna kriminalita, určite bezpečie. Ľudia z celého sveta. Kamosky mam to všetkých kútov. Rôzne náboženstva každý sa rešpektuje s ja NEPOZNÁM žiadneho kto nerešpektuje druhého alebo ho diskriminuje.
Kebyze žijem v "zlej štvrti" sko jedna tu posatelka tuším v anglicku zije medzi moslimami same problémy jasne ze budem negatívne ovplyvnená. Ale možno ani nie. V cetre Bratislavy som bývala v budove kde boli problémovi cigani uz som to spomínala. Viac ciganov ako bielych, a nemalo to na mna dopad aby som ich dikriminovala a mame aj rodinných známych aj jednu z naj kamosiek romku ciganku. To zase závisí hlavne od rodiny a ako vyrastate k čomu vás rodičia vedu.
Je pravda ze veľa "African Američan" pochádzajú z nižších pomerov, Väčšina z nich (z tých zo sociálne zlých pomerov) vyrastá len s jedným z rodičov alebo u starých rodičov, rodičia su v base, nemajú lásku, vzdelanie vidia na uliciach violence! Dôležité su ti rodičia slebo to co vidia doma. Drogy, násilie, zloba, rodič v base, zle okolie kde bývajú, zlí kamaráti a vzor.
A takito ľudia to ze ich niekto nezamestná alebo dá málokedy šancu títo "radi ukazujú rasovu kartu"
Bohužiaľ z týchto pomerov sa je veľmi ťažko dostat hore. Títo nepoznajú nic ine. Ale je to možné vzdelaním a extra snahou.
Veľa známych úspešných afroamerivanov su práve z týchto pomerov a su dobrým vzorom pre ostatných.
@vevesh špatně si pochopila můj příspěvek, nechtěla jsem vysvětlení rasizmu, ale to jak je možné že v Americe je vůbec rasizmus, protože jsme tady od mariusky několikrát slyšely, že tam nic takového neexistuje, všichni jsou multi-kulti, nikdo neřekne slovo černoch ale afroameričan..... a evropa je v jejich očích zaostalá
tím jsme chtěla říct, že rasizmus je všude, v každé krajině, a nejsou vyjímky, ani amerika není vyjímkou
@ellise aj ja si myslim ze rasizmus je v kazdej krajine: teraz som citala ze znama ( profesorka psychiatrie) zo slovenska zije v nemecku spolu so svojim manzelom... ziju bez deti, bez tv a radia su obaja tiche povahy.. raz v nedelu poobede sa on rozhodol pokosit zahradu... vysiel sused z domu a upozornil ho ze v nedelu plati klud naco tento okamzite s kosenim prestal.. a teraz dostali vyhrazny list od spravcu domu ze su hlucni a ak sa to nezmeni budu z komplexu vystahovani...
v nemeckej nature zrejme stale pretrvava pocit nadradenosti z onych cias... a tu sa podla mna prejavuje inteligencia jednotlivca... ten menej inteligentny hadze vsetkych slovakov do jedneho vreca ... slovakov... moslimov... ciernych.... zltych...
@ellise ja som ho pochopila - ide o to, ze oni sa snazia na 100% odstranit (zatial sa musi nechat, ze prevazne uspesne) a preto si dovoluju kritizovat ine staty, ktore taky stav zapieraju resp. nerobia nic pre jeho odstranenie... (ci uz na to pravo maju alebo nie je uz ina otazka..)
A @mariuskaa uz predtym spominala negativisticky Black - White rasizmus, ze to nie je este podpalcom, ale v ostatnom ma 100%pravdu(taky rasizmus ako v europe neexistuje) ...kto nezazil, nepochopi...
@vevesh Dakujem.
Ano @ellise. Je tu rasizmus ak odtiaľ potiaľ.
USA je krajina prisťahovalcov. Ak sa snažis si pracovitý. A/alebo vzdelaný a/alebo prniáze mas Mas rovnaké šance vypracovať sa bez ohľadu na farbe pleti.
Mam kolegu z Moraka, Paĺkistsnu... Úspešní. Chápeš? Mas rovnaku šancu!!!
Tu manželka roma na fóre (uz neviem ktory nick) povedala, ze ked ide na pracovný pohovor, ze po telefóne im povie ze je cigan, nech o tom vedia aby sa neprehnali.
Wow!!!!! "Prepáčte ale ja som cigan, chcete stale aby som prišiel na pohovor?"""
Amerika kedže je krsjinou prisťahovalcov a robi vsetko na podporu multikultury.
Učením deti v škôlke, o rôznych rasach, zvykoch, sviatkoch. Zvyraznovanie a podporované "inakosti"!
@ellise presne to isté som tým myslela i ja. Mariuška viackrát spomenula, že rasizmus v amerike nie je, tak som jej napísala tú vetu.
@mariuskaa teraz budem malicherná. Môj ríspevok 25.11. bol o 13.35. nasledovala tvoja odpoveď mne a 14.22h a ďalšie dve. Vetu o porovnávaní "extrémistov" som dala do fóra ešte raz, no nikto nezareagoval.
Tu nejde o porovnávanie extrémistov, ale o porovnávanie "pôvodného písma"
@mariuskaa rasizmus není tam kde se pohybuješ ty, na wall street žijí a pracují jen ti co chtějí něco dosáhnout, tam mají stejné šance, protože chtějí, ale New York není celá amerika, takže sice ty se pohybuješ mezi multi-kulti, ale ani v celých státech to tak není. Těžko potkáš tam, kde ty žiješ a pracuješ, roma z Kokšov Bakši, který má základní vzdělání a ukončil to v 7.třídě. a přijde žádat o práci. tam by asi úspěšný nebyl, ale aby dodal tomu všemu správnou váhu, tak by hned mohl říct že to bylo kvůli jeho rase.
Amerika dělá vše na podporu multi-kulti a přesto se dějí věci jako ve Fergusonu. A takových Fergusonů může být několik. Takže mi přijde pokrytecké tady vychvalovat ameriku za její přístup k rasám a hanobení evropy.
kdepak, Amerika je stejně rasistická jako evropa, japonsko nebo JAR, a to že tvoji kolegové jsou úspěšní lidé z Maroka na tom nic nezmění.
no damy, v usa bol este v 60 rokoch apartheid. a mysleni ludi/nazaklade poznania chovannia ciernych obyvatelov /stale pretrvava. to, ze miesanec je prezidentom usa neznamena, ze v istej casti usa spolocnosti by bol napriklad ako manzel ich dcery neprjatelny.moze byt aj 100 krat prezidentom usa.
v juznych statoch usa je spolocenska bariera taky vysoka, ze tiez manzelstva miesane su tam spolocesnsky neprjatelne. t
a nezalezi na to, ci ten afroamerican ci hispanec na vzdelanie ci nie. toto je reallita.
co sa tyka toho, ze kazdy ma v usa sancu pracovne aa ´´vysvihnut ´´ je pavda . do istej miery. z dna kde su cierni obyvatelia caasto sa tazko splha hore. ale to, ze sa to da s casti, je to dane zakonmi v usa, kde nie su bariery pravne take velke,ako v europe. myslim tym pracovne-pravne vztahy, zakony vpod. prave apod
ale ine je to v spolocenskej oblasti. tam je to podstatne ine. tam splhat sa po rebricku spolocenskom je tazke.
a viete z coho prameni to, comu sa hovori ´´rasizmus´´? z toho, ze rozne etnika kultury maju inu mentalitu a aj roznu kulturu. a pohla toho sa spravaju.a cernosi, arabi a europania nenasli a nemaju vela vztycnych bodov , na zaklade ktorych by dosiahli nejaky konsenzus spolocny.
bieli obyvatelia ameriky maju iny temperament, inu historiu svojho rozvoja, ine zvyky .ako afroamericania ci aj h spanci ci arabi. a to ich rozdeluje. ta farba pleti nie je dolezita sama o sebe. ale ta mentalita a sposob zmyslania akonania, co sa za nou skryva.
takze toto sa vola ´´rasizmus´´.
tieto rozne etnika a rasy navzajom sa nemaju rady a nechcu saa normalne krizit spolu. arabi s cernochmi ,a z aziatmi tiez nie.ani s europanmi .ale ide im o benefit, tak je pre nich vyhodne niekedy takyto sobas z rozumu. ale rasizmus z ich strany oproti bielym obyvatelom tu velky.
a le vy tu stale spominate len ´´rasizmus´´ bieleho cloveka. co rasizmus cernochov, arabov, aziatov?
pozrite sa na to vycinanie v o fergusone. to je mentalita , koru europania teda nidy nepochopia. take nepokoje a su to ako ked arabi napriklad vycinali vo francuzku.
a to sa niektore cudujete, ze bieli obyvatelia nemaju cernochov a arabov radi? a to site slovaci a europania hoci romov. nejde o to,ako vyzeraju. ale ako konaju
aj keby boli ruzovi, tak mienka bieleho obyvetelstva je rovnake na nich.
@ellise pravdu ti poviem prečítala som si narýchlo ten po český.
Je to nafúknuté jasne. Žiadna veľká panika sa nekonala.
Jasne očakával sa iny rozsudok. Teda očakával sa taky ako sa stal ale dufalo sa ze pôjde do väzenia.
Toto nie je čierni proti bielym. Aj bieli a ine rady pochodovali a aj bieli chceli spravodlivosť.
ja by som sa chela spytat, ci niekto , kto zije v usa ma informaciezo seriozneho zdroja/vyjadrenie prkuratury, policie / o udalostiach okolo zastrelenia toho chlapca
co som ja citala v tlaci, tak ten clapec mal v ruke zbran, co nebola oznacena bezpecnostnou znackou aranzovej farby, ze je to napodobnenina. policajt 3 krat dotycneho vyzval,.aby odhodil zbran. neurbil to. tak policajt strielal.
podla zakona mal na to pravo, ak pachatel ma zbran a neuposluchne vyzvu/nebolo vidiet , aky vek na pachatel/ pouzit zbran.
takze podla tohoto opisu policajt postupoval spravne
takze by som chela vediet, ci tento zdroj je totozny s tym, ci oficialne vydali usa policia a statne zastupitelstvo.
MARIUSKA,A mas nejake seriozne poznaky o tomto? videla si konferenciu, ci citala nejake komunikum o tom to pripade?
@alice107
....tieto rozne etnika a rasy navzajom sa nemaju rady a nechcu saa normalne krizit spolu. arabi s cernochmi...
aj ty sa krizis alebo tento termin pouzivas len v suvislosti s inou ako bielou rasou?
ak by aj ine rasy ´´ nemali radí´´ bielych to je celkom pochopitelne kedze boli vystavovani zotrocovaniu a neludskym pomerom zo strany bielej rasy... avsak osobne si myslim ze rasizmus zo strany inych ras voci bielej je dakeko mensi priblem ako opacne.
a ze ty suhlasis s tym ze policajti zastrelili decko ktore malo hracku v tvare pistole ma taktiez vobec neprekvapuje. Najma u niekoho kto nedavno odsudzoval facku ako vychovny prostriedok.

@dalal o čom píšeš-facka za potľapkanie? nerozumiem