icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

mariuskaa
29. nov 2014
ellise
30. nov 2014

@mariuskaa já chápu co myslíš rovnou šancí a příležitostí, ale předpokladem je "stejná vstupná hodnota" bez ní nemáš nárok na stejnou šanci. když už se o tom bavíme, na ČT 1 dávají dokument myslím že se to jmenuje 8.A

Na základní škole Brno-střed, přišli 3 noví učitelé. V dané třídě je 80 možná 90% romů. Ve vyučovacích hodinách, se jí, SMS kuje, učitel řekne : „ tady je normální když je ve třídě 12 žáků“ V osmé třídě je jedna romka ( má 16 roků) těhotná. Druhá žákyně řekne: „to je normální že cikáni mají tak brzo děti, oni milují svoje rodiny“ Samozřejmě že nedokončí základní školu, nebo s vypětím sil možná ano, ale o vyučení nemůže být ani řeč. Jakou má perspektivu? Čím se bude živit? Sociálními dávky? No nejspíš. Kdo ji zaměstná? Kde je ta houževnatost, kde je snaha kterou ty vnímáš ve velkém světě? Budou zodpovědní jako dospělí lidi, když nedokážou plnit základní úkoly ve škole? Budou pracovití?

Romové u nás nepochopili že jedině vzdělání jím může zajistit budoucnost. V současnosti kdy je nezaměstnanost kolem 8-13% těžko na práci dosáhnou romové se základním vzděláním, když je to problém i pro vyučené. To není o barvě pleti, to je o pracovitosti, o přístupu k sobě i ostatním, o zodpovědnosti, slušnosti, snaze, píli, ctižádosti, o přizpůsobení se. Dokud toto bude romům chybět, do té doby se diskriminují sami. Ano, svým chováním se diskriminují sami.A nepomůže ani setkávání u jídla, dobré muziky, u čehokoliv, protože tam kde chybí vůle, nezmůžou nic ani prostředky.

Druhý dokument se jmenuje paterčata a tam uvidíš teprve "diskriminaci". jsou to "bílí rasisti" kteří koupili kočárky pro paterčata, postýlky, platí ji pleny, vozí celou rodinu kam potřebují nebo chtějí, pomáhají kde mohou. Neuvidíš tam jediného roma, zato gádžů je tam hodně. A přesto si maminka neustále stěžuje, ona není ráda za pomoc, ona si stěžuje že pomoci je málo. A stěžuje si neustále, ale to by si musela vidět.
Chybí ji pokora.

A věřím a vím že je hodně těch co se přizpůsobili se společností, chovají se dle norem, odlišují se jen barvou pleti. A věř že s těmi nikdo problém nemá. Jako s tím klukem, skvělým klavíristou kterému lidi vybrali 1 mil. na studium v Americe.
Já nemám problém s kýmkoliv mluvit slušně a uctivě, ale když mi někdo řekne.... co ty dilino, ty blbá krávo...tak s tím se bavit nebudu vůbec a je mi jedno jestli si někdo myslí že jsem rasista. Protože takové vyjadřování jsem zažila u Romů ale ne u gádžů.

eva_evicka
30. nov 2014

😢

eva8
30. nov 2014

@mariuskaa neodpovedáš? načo sa potom pýtaš? Nechcem počuť to, čo si myslíš, že si myslím (načo by si mala reprodukovať moje myšlienky a vlastne odkiaľ by si ich mala vedieť), rada by som počula tvoj názor. Ďakujem.
a ešte napíšem, čo som chcela až po uzavretí mojej otázky - dostali sme sa v nej ďalej, teda už len prečo sú islamský extrémisti nebezpečnejší ako "odnože" kresťanstva?

Ešte reakcia na tvoj príspevok z 27.12 o 1:32
Citujem: "Kamosku dobrú co mam je z Iránu. Vypada normálne tým myslím moderne nikdy sa ma nenapadlo opýtať ci je muslimka alebo ci praktikuje....Teraz po tokoch uz viem ze nepraktikuje ale radi sa kultúrne k moslimom, vyrastala v tom takze jej to je blízke. Ale nezahlasuje sa ani nemodli. Ani nic.
To je príklad. Ja ju rešpektujem."
Nie ty ju rešpektuješ (v čom, keď je “rovnaká” ako píšeš, rešpektujú sa odlišnosti), ale ona rešpektuje krajinu, v ktorej chce ostať. Naozaj nevidíš rozdiel???

eva8
30. nov 2014

@ellise ku mne sa kedysi ako ku "cigánke" chovali "gadžovia" úctivo, dozvedela som sa až v zime, že ma považovali v lete za Rómku ich prekvapivou otázkou "ty si taká biela?

katkabg
30. nov 2014
ellise
30. nov 2014

ještě jsme zapomněla dodat, že rasizmus je v Americe SPOLEČENSKÝ PŘEŠLAP, ale kdyby u nás zastřelil policajt cikána, tak za to rozhodně dostane trest v horní sazbě, protože to bude skutek s rasistickým podtextem.

alice107
30. nov 2014

ellise, ako vidim, nasla si aj v cz mediach vyjadrenia o vyrokoch merkelovej 🙂 . no myslim, ze dotycnej pisatelke neslo o pragmaticku debatu. nezije na marse.tak pravdu by bola vedela,keby chcela. boli toho plne nemecke aj rakuske media tiez .

mariuskaa
30. nov 2014

@ellise
Zda sa mi ze ty sama si extremistka.
;( smutne.
Píšeš najhoršiu možnú alternatívu.

alice107
30. nov 2014

katkabg, je to bezne pre chovanie moslimov. pre nas nepochopitelne, pre nich sposob zmyslania.

alice107
30. nov 2014

eva8, ta zena mala viac stastia ako rozumu.urobila viac pravnych chyb. ten otec mal na dieta pravo. alen to rychle predbezne opatrenie o zvereni zabranilo legalnemu vziatiu dietata otcom. oni boli stale manzelia. takze mal na dieta stale pravny narok rovnaky ako matka.
aleto tak slovenky casto nezorumne konaju.najdu si v cudzine muza s inou mentalitou/ti greci su miesanim s arabmi viac uz arabi ako povodni greci/a ked je zle, vezmu dieta a utekaju k rodicom na sk. ako male decka sa chovaju nezodpovedne
to dieta podla vsetkeho zilo v grecku.tak mala stastie, ze ten grek neziadal grecky sud o navratenie dietata
takze netreba lutovat tu zenu vobec. len odsudit jej lahkomyselnost.

ellise
30. nov 2014

@mariuskaa nerozumím, vysvětli

erjona
30. nov 2014

@alice107 Keby som mala na teba cas, ako ho momentalne nemam, tak by som ti aj nieco napisala,,, ale neukazem sa tu dalsi mesiac, takze je zbytocne ti aj protirecit,,, pekny vecer

ellise
1. dec 2014

@mariuskaa je zajímavé, že když ty napíšeš svůj názor a zkušenosti tak je to v pohodě., když to udělám já, tak jsem extrémistka. OK.

kararinka
1. dec 2014

@alice107 Teraz som docitala niekolko stran diskusie a ty tu castokrat "varis z vody" vid. ci je plnohodnotny jedalnicek bez bravcoveho masa, dokonca, ze niekoho budu za to postihovat, dalej jasne ti tu bolo vysvetlene, ze je mozne odmietnut transfuziu na zaklade nabozenskeho presvedcenia, aj tak si tvrdis svoje. Citam, ze tebe nevadi len islam a moslimovia, ale uz aj arabski krestania, cernosi, greci. Pisat tebe o spoluziti s inymi narodmi, je ako sa pokusit vysvetlit slepemu ako vyzera napriklad cervena. Pravdepodobne je to vychovou ako ta vychovavali rodicia a pravdepodobne podobny postoj ma tvoja sucasna rodina.
Ako som citala tvoje prispevky, napadol ma jeden stary vtip:

Na mostě stojí na zábradlí sebevrah a odhodlává se ke skoku. Přiběhne k němu jakýsi člověk a snaží se mu to rozmluvit.
- Počkej, neskákej!
- Proč ne? Už nemám pro co žít.
- Jak to? Je přece tolik věcí, které dávají životu smysl.
- Například?
- No, třeba... Jsi věřící, nebo ateista?
- Věřící.
- Já taky! A jsi křesťan, žid, muslim, nebo něco jiného?
- Křesťan.
- Já taky! A jsi katolík, nebo protestant?
- Protestant.
- Já taky! A jsi presbyterián, nebo baptista?
- Baptista.
- Já taky! A jsi z Původní baptistické církve, nebo z Reformované baptistické církve?
- Z Reformované.
- Já taky! A jsi z Reformované baptistické církve našeho Pána Ježíše Krista, nebo z Reformované baptistické církve našeho Spasitele Ježíše Krista?
- Z Reformované baptistické církve našeho Pána Ježíše Krista.
- Já taky! A jsi z Reformované baptistické církve našeho Pána Ježíše Krista založené roku 1875, nebo z Reformované baptistické církve našeho Pána Ježíše Krista založené roku 1884?
- Z Reformované baptistické církve našeho Pána Ježíše Krista založené roku 1875.
- Hm. Já jsem z Reformované baptistické církve našeho Pána Ježíše Krista založené roku 1884... Tak skoč, ty mizernej heretiku!

eva8
1. dec 2014

@mariuskaa prečo sú islamskí extrémisti horší ako "odnože" kresťanstva, kt. sa vracajú k pôvodnému "písmu"?

dalal
1. dec 2014

@kararinka hahahaaaa dobre som sa zasmiala...ale inak od nej sa clovek nauci... najnovsie zevraj greci uz nie su skutocni greci ale viac arabi ... asi to bude tym krizenim ras... 😀 😀 😀 😀
keby to nebolo take smiesne bolo by to do placu.

eva8
1. dec 2014

@mariuskaa ešte sa chcem ospravedlniť za tie "odnože", tiež to neviem inak pomenovať, i keď to znie dehonestujúco.... :( a úprimne obdivujem tvoju slovenčinu na to, že ju tak málo používaš, moja poklona

dalal
1. dec 2014

nedavno precitane pekne slova...
y. Vymazávanie z mapy sveta každého, kto má iné náboženské vyznanie, ako je to "naše". Dve janusovské tváre neznášanlivosti, ktorá si dala krásnu masku viery. Stretla som sa v krátkom živote so všeličím, utečencami z Indie, Afganistanu, Čečenska, prostitútkou, ktorú pasák prešiel autom, keď ochorela a stala sa neužitočnou. Väzňom z bieloruských väzníc, v ktorých sa nakazil HIV aj hepatitídou B. Nakazenými AIDS aj tuberkulózou, ktorým potravu dávali v Prahe v nemocnici ako zvieratám ku dverám. Chorých s rakovinou aj s duševnou chorobou, o ktorých sa síce okolie zaujímalo, ale neprišlo navštíviť. Dosť na to, aby jeden pochopil, že všetci ľudia majú rovnakú anatómiu aj túžby. Všetci tí vyhnanci z miest, v ktorých žili, mali kedysi domov, tak ako my, čo sa hrdo označujeme za kresťanov. A tiež ma život naučil, že nepriateľa treba hľadať vyššie. Až tam, kde svet nosí vyžehlené goliere a vozí sa v limuzínach. Dnešní panovníci nebojujú o svoje územia na koňoch, v jednom šíku a statočne so svojimi vojakmi. Bojujú zákerne, posielajú pred sebou deti, ženy, mladých a naivných. Zneužívajú médiá na klamstvá, ktoré im pomáhajú manipulovať dav vo svoj prospech. Keď Richard III pri križiackej výprave stratil koňa, Salahedin prikázal vojakom, aby prestali bojovať a poslal anglickému kráľovi tri arabské kone, aby si vybral. Až potom mohla bitka pokračovať. Dnešné vojny sú zákerné. A zbabelé. Bodajú zozadu.

ellise
1. dec 2014

@kararinka tomu nevěřím že si si tak složitý vtip zapamatovala 🙂 🙂 to si někde opsala 🙂 přiznej se 🙂 🙂

mariuskaa
1. dec 2014

Toto je Domáca úloha co mi prinieslo moje 5 ročne dieta domov.
Vola sa to:
"Sviatky Zimy"
1. Obrázok hore.
Je cas oślavovat Sviatky zimy (zakruzkujte zimné sviatky ktore doma oslavujete)
2. Doplňte: Oslavujem tieto sviatky s ostatnými. Ich mena su: _____
Toto je fotka niečoho špeciálneho ci robíme cez tento sviatok
3. Na tomto obrázku je jedlo, ktore papanie cez tento sviatok
Moje obľúbené jedla su___ Sviatky su špeciálne lebo ____

mariuskaa
1. dec 2014

@ellise
Je veľký rozdiel napísať nieco pozitívne alebo vlastnú skúsenosť
A tým co píšeš ty; "najhoršiu možnú variantu tvojej fantázie".
Najhoršia možno varianta - extrém/krajnost/neštandardne správanie sa! To je definícia Extremizmus. Len tak na okraj.
Co keby sme písali na to co nás spája, alebo nieco pekne nieco co nás posunie niekam, a nieco na zamyslenie.
Myslis si ze keby "nebiely" kriminalnik bol "zneskodneny" pri konaní trestného skutku, ze by sa pozeralo na rasovy problem? Ťažko.

kararinka
2. dec 2014

@dalal 😀 priala by som jej nejaky kusok tureckeho genofondu, po Turkoch co sa prehnali slovenskym uzemim 🙂

kararinka
2. dec 2014

@ellise mala som mensi problem ci ten posledny datum je spravny a aj mi trosku trvalo po jednom nakopirovat pismena s diakritikou, lebo ju nemam klavesnici . Dufam, ze cesky preklad som dodrzala spravne 🙂

eva8
2. dec 2014

@mariuskaa - tvoja správa z 27.11:
@eva8 ja naozaj neviem co chces vediet. Neviem o com hovoríš. Opytaj sa otázku. Priamo co chces.

Načo sa ma pýtaš, keď potom ignoruješ 🙂 ?

eva8
2. dec 2014

aj napriek tureckému genofondu, kt. v niektorých Slovákoch sa nachádza, u nás prebehla nežná revolúcia

eva8
2. dec 2014

@mariuskaa to nie je citujem "najhoršia varianta fantázie", čo písala elisse . Elisse je podľa teba extrémistka, ja zas zaujatá so slabou pamäťou 🙂 Fajn, tvoj postoj 🙂 Prečo sa osobné "konštatovania" na našu (ellise, ja) adresu objavujú len z vašej strany (erjona, ty) ?