icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

erjona
3. jan 2015

@katkabg tak ty by si sa mala v prvom rade naucit ovladat a vyjadrovat sa slusne,,,, nechcela by si si prezit to, co prezivaju takyto utecenci,,, ako trosku empatie by ti nezaskodilo,,, to nie islovia sa tlacili, ale obete isilov a utecenci,,, ty ziadas empatiu od moslimov a sama ju nemas ani za naprstok,,, toto som ti chcela uz davno povedat,,, je to vonku

erjona
3. jan 2015

@alice107 ty kde chodis na taketo domienky? sak stale viacej a viacej sa vzdalujes realite,,, ako si prisla na to, ze jeden utecenec stoji statnu zdravotnu kasu rocne 17 000 eur,,, ved my cela 4clenna rodina rocne minieme z nasich predplatkov okolo 600 eur a ty tu hadzes cisla v tisicoch eur, to co sem vsetci prisli s leprou,,, ako od reality su teda pekne daleko tie tvoje dohady,,,,

alice107
3. jan 2015

Erjona, ja som jasne napisala , kto a kde v de uviedl tieto fakty. ak uz citas, citaj pozorne.
inak, ty zijes ako utecenec ci alzylant v de? 😕 ked ihned seba asvoju rodinu prirovnavas k faktom, ktore som uviedla?
takze ako som uz v minulosti aj pisala, okamzite vsetko co napiseme vztahujes na seba. preco ?vidis sa v tom okamzite?
vies, azylant v de/a v at to nie je velmi rozdielne/ nepracuje na zaciatku azyloveho obdobia: kto myslis , ze mu plati lek. starostlivost ? mas ty predstavu, kolko stoji stat platenie zdr.vykonov tychto ludi pre ich zlom zdravotnom stave, ktory maju , ked pridu do de? mas ty predstavu vobec, akolko vde stoji takky jedne vykon lekarsky.?

inak, ak ty uvadzas cisla pre vasu rodinu, to mas s vypisu danej poistovne v at?

mas ty vobec predstavu, kolko stoji take vysetrenie o lekara v at, ktore musi stat zaüplatit za toho azylanta?
ty at voja rodina neplatite si poistenie? tiez za teba plati stat na zakl. soc. odkazanosti?
ci ako mam rozumiet tej tvojej argumentacii? ;-
ty lepsie urobis , ak nebudes hodnotit moju mieru realneho zmyslania,ale tu tvoju. 😎 pises uplne od veci.

ty by si chcela oponovat,ale nemas ani predstavu o realite ako takej v danej veci.

alice107
3. jan 2015

Dalal , to co ani kancelarka vo vioanocnom prejave hovori je pol. vyjadrenie. ale mienka obyvatelatva je ina. videla si tie demostracie co su po celom nemcku ? has ludu prehovoril
takze nemusis mi davat link na preav nasej kancelarky . ja ho poznam dobre. ale aj viem ,kde zije.a tam nie je miesto pre ziadneho zylanta. prco myslis, ze zije v stvrti , kde ´´juzanske ´´etnika nebyvaju? a preco myslis, ze byva v stvrti, kde nie je siroka-daleko ziaden azylovy dom?
takze nad tym uvazuj. nie co ona vyjadri ako politicky prejav . 😎

dalal
3. jan 2015

@alice107 zato ze ty ho poznas tak ho sem nemam davat? a ci ty si jedina diskutujuca? mozno ten clanok zaujme aj ostatne dievcata tak prosim nebud taka vztahovacna.... okrem toho v clanku bolo niekolko dalsich faktov ktore ma potesili...

mozem sa ta spytat ci ty osobne si sa zucastnila nejakeho proti- islamskeho zhromazdenia alebo manifestacie?

eva8
3. jan 2015

@erjona v tvojom zanietení si si nevšimla, že @katkabg nadávala na islamistov, nie na utečencov... a aká je tvoja empatia ku katkinmu strachu?

@alice107 To s tým chlapčekom a dievčatkom na škole si pekne vysvetila, môj pôvodný zámer bolo ukázať, ako sa to všetko "začína" v kvždom smere.
Myslím, že som dalal zodpovedala, v čom sa nezhodneme. V tom "neprispôsobivých" bolo zahrnuté, že tí "prispôsobiví" nech si žijú kde chcú, veď zem patrí všetkým (v tom sa zas my dve asi nezhodneme 🙂
S tou pokorou to bolo myslené tak všeobecne, aby sme sa nenapádali navzájom, aby sme prijali fakty, ktoré existujú a jednoducho ich nezmeníme....., presne si napísala, že v živote treba "pohlad na svet a veci okolo neho. a pravo a guraz vediet vyjadrit svoj zivotny postoj.a podpriet ho realnymi dokazmi a argumentmi." Myslím si, že stále môžme byť lepšími aj my, nikto nie je dokonalý... Možno niekedy v niečom i zmeniť názor - to zas súvisí i s tou pokorou trošku - zistila som, že sa mýlim, fajn, priznám si to... Zas niempodľa toho, odkiaľ vietor fúka.... Viem, čo si myslelv tvojim prípevkom
Like tomu tvojmu príspevku. Niekedy sa cítim, akoby som to, čo som videla, zažila, počula, ty vysvetlíš. Ja to už nekomentujem, lebo u niekoho vyplýva len z toho opisu nenávisť (to slovo absolútne nemám rada), čo by cítili, keby to zažili (videli, počuli...)? Znova zachádzam do extrémov.....Všetko dobré v novom roku....

dalal
3. jan 2015

http://zpravy.idnes.cz/nemocnice-indonesie-iden...

....podařilo nalézt 30 těl a identifikovat 6 obětí. Nad každou z rakví se pomodlilo šest představitelů různých náboženství, protože se neví, jakého vyznání oběti byly.

tu je priklad ako islamska krajina zachadza s obetami.... v porovnani s nedavnou udalostou na ukrajine...ako si spominam tak tam sa veru s obetami nezaobchadzalo ako v rukavickach...priklad toho ze nie kazdy moslim je zastanca IS.

dalal
4. jan 2015

@eva8 pekne si to napisala... aj ja si myslim ze clovek sa uci cely zivot... a ze je dolezite stale sa ucit pokore a laskavosti lebo ta akosi sa straca medzi ludmi...👍👍👍

mariuskaa
4. jan 2015

http://www.visualnews.com/2013/07/26/grave-conn...
Manželia nemohli byt pochovaní spolu lebo jeden bol protestant druhy katolik. Neuveriteľný príbeh s foto.
Cintoríny su oddelene murom
(1880/1888)

katkabg
4. jan 2015

@erjona to co sm napisala ze im drbe to patrilo k tomu linku co som ku konci prispevku dala!Zle si ma pochopila....
@eva8 presne tak ako si napisala ty si ma pochopila,a urcite strsch budem mat vzdy

dalal
5. jan 2015

@mariuskaa to je krasny pribeh 🙂 len sa pri citani tychto veci pytam naco su nam rozni bohovia a nabozenstva.... ked sposobuju tolko zla a utrpenia.

mariuskaa
5. jan 2015

@dalal
Ale toto si Obaja kresťania len protestant a katolik.
Strašne ze nemohli byt spolu pochovaní.
Ale si predstav ze v tých časoch sa asi ani neprestupováo na inu vieru v tomto prípade minimálne rozdiely

dalal
5. jan 2015

@mariuskaa no ved prave..."minimalne rozdiely " a predsa nemohli byt spolu po smrti .... rigidne dogmy 😠

eva8
5. jan 2015

teda s pochopením podporujme robenie rovnakých chýb (možno niekde sa toho múru ani "nedožijú", t. j. ani života pred jeho ukončením)

dalal
5. jan 2015

@eva8 ako podporujme?

erjona
5. jan 2015

@alice107 Mám predstavu kolko stojí stat jeden obyvatel, prave som ti pisala, ze 4 clenna rodina, z realneho zivota - moja osobna skusenost stoji 600 eur zdravotnu kasu,, chodi mi totizto domov vyuctovanie raz do roka a aj mojmu manzelovi, nemyslim si, ze lekary davaju extra percenta azylantom a osetruju ich s 1000 percentným navysením.... 😝
@eva8
@katkabg
Clanky necitam, pretoze stale vstrebavat len negativitu a strach nie je moj zivotny styl a nevstahuje sa moja vypoved len na tento jeden prispevok,,,ale aj na vela dalsich, ktore napisala,,,, A vobec som sa nevyjadrila v zapaleni, v zapaleni sa vyjadrujem ovela ostrejsie,,,,

alice107
5. jan 2015

dalal, vzdy ,ked je to mozne, tak podporim aj zhormazdenie obcanov proti islamizacii nasej europy.
a na tvoj dalsi orgumet odpovedam, ze prave ten spominany link si tam dala spolu s oslovenim prave mna.
samozrejme, ze mozes a mas pravo davat linky sem pre kazdeho ako sa ti paci. 😉 nikto to tvoje pravo nespochybnuje. takze voci comu s ato vlastne ohradzujes
ale konkretne tym oslovovat mna nemusis. pretoze ja v denej realite co sa tyka zivota v de zijem. to som ja mala na mysli.
vies, ale prave tym, ze oslovis konkretneho pisatela s tym linkom, vytvaras dojem , ze ho davas pre toho konkretneho pisatela. pochopila si ma? 🙂
evka 8, pochopila som tvoje vysvetlenie .my si rozumieme v debate. pretoze chapeme a hlavne chceme chapat problematiku predebatovavaneho.a mame s danou problematikou aj priame zivotne skusenosti. :- ak by sa ja nase nazory niekedy odlisovali v odtienkoch, stale zijeme v realite daneho poznaneho problemu. co nie je zial dalal pripad.ako to napisali ostatne aj ine pisatelky tu.
MAMINUSKA , ellise velky LIKe pre vase prispevky.
mate pravdu, je ozaj tazke debatovat s niekym, kto nechce vidiet realne fakty. je to proste. zeny co ziju v multi-.kulti prostredi v praci, ci v rod. prostredi nedokazu prekrocit subjektine vnimanie veci o danej problematike. argumenty pouzuvaju ako ohajca v procese s nasilnikom. kedze chybaju jasne realne protiargumety ospravedlnenia spravania sa klienta,/kedze skutok je jasny, podlozeny dokazmi anie je pochyb o zmysle konania pachatela/ tak je dobry akykolvek argument aj ten najmenej logicky. taky obhajca nema velku plochu na manevravanie v obhajobe. tak sapouziju vzufalstve aj argunety uplne nelogicke, si si odporujuce. ci uplne nedostacujuce.
takze takato argumetacia tazko potom moze byt zakladom nejakej plodnej debaty ani na fore.

alice107
5. jan 2015

erjona, vidis, preve si svojou odpovedou dokazala, ze absolutne nevies o danej problematike o krorej som pisla ani ponatia.
takze este raz. zijes v de? si mas status azylanta?
pretozew ty argumetujes serbou asvojou situaciou predpokladam v at. takze neodpovedla si mi na otazku, ci priamo ty platis si poistenie zdravotne, ci si pripoistena , ci si priamy platca zdravotneho vykonu
takze o com vlastne pises? pretoze nepises k veci
ale kedze sa prirovnavas k azylantovi, tak to znanena, ze ty sama neprispievas svojim percentom do zdr. poistenia. je to tak
no ale akokolvek, v de azalanti suostrovani tak, ze obec v mieste kde oni byvaju palti konkretnemu lekarovi ci zdrav. zariadeniu za konkretne ukony zdravotne. cize za operaciu, osewtrenie zubov ci ine ostreniia. ato ver mi nie je tvojich ubohych 600 eur, to stoji jedne vykon viac .uz len lieky stoja viac na beznu chripku. nieto este vykony lekarske
takze pises ako som uviedla uplne od veci ked porovnavas svoje vypisy z posutovne v platbou spatbou za vykony na jedneho azylanta v de
to si poistena na sk? ak postovna plati take male ciastky uz len za evidenciu pacienta tvojmu lekarovi? ato nehovoriac este o vykonch, co musi uhradit za teba
inak, gratulujem, ze si zdrava. pretoze tie platby za vikony u lekara poiistovnou hoci aj na sk keby to bolo svedcia o tom, ze di zdrava. nie ako ti bezenci v de.

t

eva8
5. jan 2015

príklad na sk: https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...
len čisto teoreticky, nie je to moja parketa: ak vezmeme 14% z min mzdy 380 eur, t.j. 53,2 mesačne, činí to 638,4 eur ročne - zdrav. poistné na jednu samoplatiacu osobu na Sk + za zubné ošetrenia sa platí i na mieste, plus lieky....
V Rakúsku je to pravdepodobne drahšie. Tteda @erjona, vy máte skutočne jedinečnú rodinnú zdravotnú poisťovňu 🙂
a čo sa týka katky, i bez linku (tiež nečítam všetko) je jasné o čom píše. Citujem ťa: "A vobec som sa nevyjadrila v zapaleni, v zapaleni sa vyjadrujem ovela ostrejsie,,,," Ty sa môžeš vyjadrovať ostrejšie v zapálení, ale Katka, ktorá má strach, z toho, že by - znova ťa citujem "nechcela by si si prezit to, co prezivaju takyto utecenci" musí byť ticho.... Práve ty píšeš o empatii? Robím osobné narážky, ako reakciu na tvoje osobné narážky (na adresované na mňa som sa zozačiatku len pousmiuala, pousmejem sa znova, no hnevám sa na seba, že sa začínam správať ako ty....)

katkabg
6. jan 2015

@erjona to som rada lebo a sa nechcem haddat 🙂 ja neznasam konkretne tych co urezavaju hlavy tot vsjo,a strach budem mat!Lebo to co uz oni robia je neskutocneeeeee

sirinka
6. jan 2015

@katkabg rovnako neskutocne ako to vrazdenie co prebieha na ukrajine.

erjona
7. jan 2015

@eva8 no hadam nechces odomna, aby som ti tu to vyuctovanie odfotila, chces mi naznacit, ze klamem, ci co? presne tolko sme stali poistovnu a my platime trosku vyssie dane ako vy na slovensku, kedze zarabame ovela viacej,,, ja davam detom homeopatika, takze berem deti len prehliadnut,,, z coho mame mat akoze vysoke pladby za osetrenie,,, ?

erjona
7. jan 2015

@alice107 je uplne jedno ako som poistena,,, ide tu o pladby za zdravotne osetrenie, nemiesaj hrusky s jablkami, nechapem, naco by som ti mala pisat ake poisetenie my mame,,,

erjona
7. jan 2015

@eva8 inak ja som pisala o pladbe za lekarske osetrenie a nie odvodu dani,,,, vidim, ze si moj prispevok zle pochopila, ten pochopila alice, kedze ona vie co pisala,,,,

katkabg
7. jan 2015

@sirinka no tak ked vrazdenie v syrii dokazete porovnat s ukrajinou tak to mi padla sanka.V ukrajine ti neodreze hlavu nikto!

katkabg
7. jan 2015

A je normalne ak niekto povie zeodrezeme hlavu lhlavu kazdemu kto sa neprida k alahovy,a budeme zabyjat dovtedy do kym na celej plaanete nebude vladnut alah!Taketo som z ust ukrajinca este nepcula teda,no ale mne je jeno fakt

katkabg
7. jan 2015

To je jedno ja sa fakt nechcem hadat,ja nemam oroti nikmi nic kazdy nech veri v co chce,len nech ma kazdy pravo verit v co chce.Pekny den 😉

sirinka
7. jan 2015

@katkabg to snad nemyslis vazne? Na ukrajine su ludia vrazdeni, muceni a znasilnovani a tebe sa to zda malo??? Tak si pohladaj na internete nejake tie fotky, clanky a pripadne si pozri aj nieco o banderovcoch, ake mali sposoby mucenia a vrazdenia a dnes sa tam opat aktivuju. musim povedat, ze teraz padla sanka mne a mozes si byt ista, ze ti tam hlavu odrezu na pockanie, ked bude treba. Toto je naozaj naivny postoj.

eva8
7. jan 2015

@erjona Ďakujem za objasnenie, vravela som, že to nie je moja parketa 🙂 a som rada, že si uznala, že alica vie o čom píše

eva8
7. jan 2015

@sirinka ....a mučenie z ukrajiny sa bude rozširovať po zemi, kým celý svet im nepadne k nohám....