icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

alice107
3. aug 2014

@mariuskaa ty v prvom rad asi nechapes , co kultivovanost je. je to sposob konverzacie, ke dotycna osoba nepise ´´debilko, ´´ , pouziva vhodne slova voci inym pisatelom, nesnazi sa provokovat pisatelov utokmi na ich integritu.
vyjadrenie nazoru v predmetnej debate je ina vec , ako priame napadanie pisatelov prave za ich nazory.
pochopiai a si vobec, o com som aj adminovi pisala?
takze ja som svoj nazor jasne vyjadrila a nemam k tomu co dodat. pokladam preto vec za uzatvorenu.
ak pravda nedojde znovu k podobnym udalostiam.

demo
3. aug 2014

@mariuskaa pardon, nebudem sa tu zdrzovat dlho, iba na margo toho co si napisala alici. Neviem ci existuje ina prispievatelka, ktora si na svoju adresu musela precitat tolko zlych, osobnych, dehonestujucich prispevkov ako ona. Priznam sa, ja alicu obdivujem 🙂. Vzdy a za kazdych okolnosti drzi liniu, neodbocuje, nie je osobna, striktne sa venuje iba teme a nikdy nikoho neuraza. Ak niekoho uraza iny nazor, tak potom je skor chyba v prijimatelovi ako v odosielatelovi. Chapes? Mna iny nazor neuraza, mna iny nazor mozno rozculuje, ale ako by ma mohol urazit? Toto nechapem. Ja ta @alice107 zerem 😀, caute

seraa
3. aug 2014

ja len k tomu nazvu
multikulturne spoluzitie
no funguje to vsade a da sa az na jednu vyjnimku a to islam ti nechcu multikulturne spolunazivat
ti chcu monokulturne podla svojho zit a este aj inych zmenit
to bude ten maly problem preco maju vsetci s nimi problemi aoni so vsetkymi
len nechapem jednu vec ved tam kde je kolko 20?30 ? arabskych krajin je pekne, maju more, hory
preco tam nebududju svoju mono-kulturu
preco idu niekde kde ini vybudovali nutit svoju kulturu? a menit?
nepaci sa im medzi svojmi a nepaci sa im medzi nami , tak kde sa im paci a co chcu ??
damy naco tu zakladate tieto zbytocne temy, jedini kto vychadza s moslimmi ste vy .. ich manzelky ..
a este aj s vami (nie konkretne s vami ) zle zaobhcadzaju

dalal
3. aug 2014
erjona
4. aug 2014

@seraa A preco sa ty nechces zmenit a zacat zit podla kulturnych zvyklosti moslimov? Tak preco by sa oni mali menit?,,, nic v zlom, ale taketo prispevky tu nechceme, mozes si ich pisat na tej vasej stranke ... dakujem

erjona
4. aug 2014

@demo existuje - ja osobne a aj od teba som si neraz musela precitat osobne napadanie - takze ta prava sa ozvala, co nekona podla toho, co pise ... jej nazor sme uz citali 1000 krat, nesuhlasime s nim a nechce sa nam ho citat dalsich 1000 krat,,, 😠 😠 😠

erjona
4. aug 2014

Baby, uz sa zacina menit objektivita novinarov - vcera na ORF 1 v spravach vyhlasil moderator, ze s tym vojakom, ktoreho akoze uniesol hamas opätovne izrael KLAMAL - toto som bola velmi prekvapena, ked som to pocula v statnej televizii hovorit,,,

dalal
4. aug 2014

u nas v dubline

dalal
4. aug 2014

Aktualne na radiu Litera:

V cykle Svetová čítanka vám ponúkame od utorka úryvok z románu palestínskeho literáta Gassána Kanafáního Muži na Slnku. Martýr Gassán Kanafání žil len krátko. Palestínska skutočnosť sklamania, exilu a boja sa v jeho tvorbe premieta i do problematiky všeobecne ľudskej, ktorá je iba veľmi voľne zasadená do časopriestorového rámca palestínskej tragédie. Autor nazbieral tvrdé životné skúsenosti počas svojho pedagogického pôsobenia v utečeneckých táboroch. Tie sa potom odrážajú v jeho poviedkovej tvorbe.

Jeho román Muži na slnku tvorí, podľa súčasnej literárnej kritiky, jeden zo základných kameňov modernej palestínskej a do značnej miery i arabskej literatúry. Hrdinovia románu chcú uniknúť hrôzam utečeneckých táborov a vydávajú sa na cestu do „zelenej oázy“, v románe ju predstavuje Kuvajt. Cesta sa končí tragicky, smrťou troch mužov v rozpálenej cisterne auta, v ktorej sa pokúšajú ilegálne prekročiť hranice. Svojou politickou i literárnou činnosťou sa Gassán Kanafání zaradil na popredné miesto medzi bojovníkov za Palestínu. Život tohto nekompromisného bojovníka a veľkého literáta ukončila bomba vpašovaná do jeho auta.

dalal
4. aug 2014

On July 8, 1972, Kanafani was killed by a bomb planted in his car in Beirut; his seventeen-year-old niece Lamees Najim was also killed.[5] The New York Times reported the following day, "Beirut Blast Kills Guerrilla Leader". The assassination is thought to be the work of the Israeli Mossad, and according to one source, later claimed responsibility for his death. One obituary wrote of him that he was 'the commando who never fired a gun'.[6] He was 36 years old at the time.

vevesh
autor
4. aug 2014

@seraa
nesuhlasim - multi -kulti funguje aj v moslimskych krajinach - ale to by si tam musela aj zit, aby si to videla aj na vlastne oci..
a nesuhlasim ani s vyrokom, ze chcu monokulturu - pre mna je pochopitelne, ze nesuhlasia s francuzmi alebo anglicanmi, kedze ti ich kolonizovali v niektorych pripadoch aj storocia, a to "svoje" si ponechali (takisto ako my slovaci sme sa nenechali "zmadarizovat" a v dnesnej dobe uz vela krat ci uz z principu alebo "vrodenej" po starocia budovanej averzie proti madarom nesuhlasime so vsetkym ohladom madarov...)
a takisto, ked idu do cudzej krajiny a ponechaju si to svoje, tak hned su oznaceni za neprisposobivych alebo asocialnych (kedze ich zvyky nie su zhodne s nasimi...) a ked sa prisposobia, tak mame problem, ze su tu pristahovalci, ktori beru lasnejsiu pracu a su "ini" - tak to sa tiez nepaci...
..a poviem to takto na rovinu...keby tajne sluzby usa, gb, fj, de a isr. im dali pokoj - videla by si iba velmi malu ciastku tychto ludi v inych krajinach ako tych svojich - ale to uz by tieto krajiny nezarabali a boli by pekne povedane v minuse so svojou politikou a penaznymi nakladami na stat ... 😎 - pokial TOTO neprestane, utecencov bude len pribudat...kedze tych ekonomickych je ovela ovela menej ako tych politickych v dosledku vojen...a ti ekonomicki sa daju lahko domov poslat, kdezto tych politickych nemas kde poslat.. 😎

demo
4. aug 2014

@vevesh pises, ze nesuhlasia s angl a fr, lebo maju nejake zle skusenosti (kolonie). a ako vysvetlis ich vztah k holandsku? pretoze ak si pisala, ze slovaci su ... nespominam si na ten vyraz... ušlápnutí (inak suhlasim), tak holandania detto. cize? cim si holandsko zarobilo na problemy s moslimskymi imigrantami?

vevesh
autor
4. aug 2014

@demo holandsko ma tiez problemy - Ale kvoli ich byvalej politike ( tak ako belgicko) - v minulosti totizto ludia z Byvalych kolonii mali prednostne prava (aj pred obcanmi eu) - holandsko malo 5 kolonii ( sa mi mari) , belgicko tri - ludia mohli normalne prist do krajiny, pri vstupe dostavali "vtacie viza"- a ked si zohnali do 2 mesiacov pracu, mohli ostat, po 2 rokoch ako prislusnici byvalych kolonizovanych krajin mali narok na obcianstvo - a bohuzial tuto politiku neustriehli a zastavili to neskoro - az okolo r. 2007/8- a prave teraz maju najvacsie problemy s moslimskym obyvatelstvom prave s juhoafrickych krajin a nie zo stredneho vychodu ( cest vynimkam - neprisposobivych a lenivych najdes vsade...)

seraa
4. aug 2014

@erjona

lebo nezijem v maroku ale na slovensku
ked budem mat zaujem zit podla moslimskej kultury mam vela statov kde mozem ist
ale ja som nidke netrvdila ze sa oni maju menit ked tak
vidis ako hned radi utocite
ja som pisalla ze oni pridu do napriklad krestanskych krajin a chcu menit
miesto toho aby si zili po svojom a svet nechali na pokoji
ved nikomu nevadi satka ani ich jedlo ci mesity pokial sa tam nedeju teororsiitkce plany ....
ani vrazdi pre cest by nemali byt v eu, zijes v eu respektuj europakse zakony
chces islamske zakoni ok chod do islamskych krajin..
ako vy
zijete v rakusku ci nemecku ci isrku musite respektovat ich zakony inak by vas hnali v putach spat na slovensko

seraa
4. aug 2014

@vevesh

zvyky a "svoje" nikomu nevadi
to ze nerespektuju zakon a zabit neveriacihc je u nich gol je trosku problem
nikomu nevadi ako som uz pisala ich kultura nikomu, ludia radi chdoa na dovolnky do egyptna ci turecka
problem je ze nerespektuju zakony a robia terorsiticke utoky
a teraz nehovorim o vasich muzoch co su sekularni
hovorim o psuchopatoch z afganistanu ci iranu
teraz bolo v spravach ze zastrelili zenu na ulici lebo nebola zahalena.
nehc sa strielaju ale nie v eu
to co ti pises su uplne rozlisne veci co tu splietas

dalal
4. aug 2014

@seraa a preco v tomto fore vytahujes na nas psychopatov z afganistanu, teroristov a neprisposobivych z maroka alebo neviem odkial??? nechapes ze nikto z tu prispievajucich nema v rodine ani okoli podobne zivly, nikdy tu na ich obranu nepadlo ani slovicko tak fakt nechapem preco nam ich ty a ostatne otrepavate neustale o hlavu? preco niekto skopiruje link na tuto temu a niekde inde to pohodi ako priklad podpory nevzdelanych chudobnych a lenivych ( v prvom rade, az v druhom rade moslimov)...

preco nechces pochopit ty a ostatne ze my nikdy nikde nepodporujeme tieto skupiny????? Ja sa s posobnymi individuami nestykam tak neviem preco uch mame denne na tanieri... od teba, alice a ostatnych.. 🙄 🙄 🙄

vevesh
autor
4. aug 2014

@seraa a ty keby si zila v tych krajinach by si vedela, ze za takymi "utokmi" stoja tajne sluzby, ktore to robia v zaujme vyvolania nepokojov - pretoze oni profituju prave z vojen a nicenia ... - Ale Propaganda v zapadnej casti zemegule je uspesna ( mna sa ludia vzdy pytaju ci to ti ludia v EU nevidia, co robia ich staty, preco nic nepodniknu resp. Nevyjadria nesuhlas a pod.... Hmmm, nie nevidia, nepocuju a vlastne ich to nezaujima - europania su daleko a v "teplucku "... .. 😒)

seraa
4. aug 2014

@dalal

lebo tu bojujes za arabov ze aky su chudaci a ako sa maju zle v europe a zabudas ze asi nejaky dovod na to je

seraa
4. aug 2014

@vevesh
jasne ... 🙄

a to ze sa zabijaju aj medzi sebou aj to je eu a usa?

seraa
4. aug 2014

dva teroristicke utoky v izraeli dnes
preto
arabi aj nie terosisti sa rychlo chytia aby mohli zabijat a nicit to je ich
je protest hura zabijat a nicit a pallit
preto ..

vevesh
autor
4. aug 2014

@seraa ak mas superiace 2 strany - zabijes par z jednej strany a par ludi z druhej strany, vinu zvalis na tretieho ->vzajomne obvinovanie sa tych dvoch a vojnovy konflikt je na svete, kde profituje ten treti,ktory to vlastne "navaril a upiekol".. .. Vid gaza, Vid islamsky stat, Vid syria, Vid libia atd atd ...a vsade v tychto konfliktoch je uz dokazane pozadie tajnych sluzieb... 😎 Ale kedze My sme vojnu nezazili, tak daleko nerozmyslame...

dalal
4. aug 2014

@seraa chod si agitovat do inej temy... este raz ti vravim ak nevies slusne normalne rozpravat tak ma neoslovuj... ja s teroristami nemam nic spolocne... pohybujem sa v slusnej spolocnosti a stretavam sa so slusnymi ludmi a takych nehadzem do jedneho vreca s teroristami... ak nechces pochopit ze nebojujem za priliv chudobnych nevzdelanych moslimov do europy ale som za poskytnutie miesta tym ktori to potrebuju lebo chcu normalne pracovat a zit a v ich krajine to nie je mozne...

ak tento rozdiel nevies alebo nechces pochopit tak potom nie je dalsia diskusia nutna... pozri vy mate temu s jasne proti moslimskou retorikou.. my vam uz do nej neskaceme takze ak nemas chut normalne diskutovat a potrebujes niekomu neustale podsuvat teroristov a podobne temy nie si tu na spravnej adrese.

seraa
4. aug 2014

@vevesh

cely problem je ze islam-arabi nenavida a nevazia si zivot , su nevzdelani a tak lahko zmanipulovani
to je problem

roky a roky sa tam vrazdia a nie len pre ppolitiku aj tie ich vrazdi pre cest a cely ich zakon
tak to vidno ze si nevazia zivot a ak neni po ich je zle ...

takze zhadzovat t teraz na inych je tazkouveritelne ...

dalal
4. aug 2014

@seraa a posledna vec nic v zlom ale miesto sledovania zahranicnej politiky by som ti odporucala si sadnut a dostudovat si slovencinu. Je to utrpenie po tebe citat.

seraa
4. aug 2014

@dalal
co ta urazilo z mojho posledneho kometu ??
co nebolo na tom ako si napislaa "slusne" ?

seraa
4. aug 2014

@dalal

ako som pislaal nepotrebujem slovncinu a hovorimi inymi 5 jazykmi ...
co mam studovat a nemam je moja vec
ja nemma dobru slovnecinu lebo mam na to dovod 🙂 a vobec mi to nevadi a vzivote nepekaza
vidim tu milion zien co je to ich jeidna rec co ovladaju a ani ta im nejde tak sa netrap pre moju slovencinu

vevesh
autor
4. aug 2014

@seraa moj posledny prispevok k tejto teme s tebou - vysvetlim to na priklade kirkuku ( ja to mesto, ktore ma v sucasnosti najvacsie zasobiska ropy - 60% obyvatelstva su kurdi, 38% arabi, zvysok zmeska) - Toto mesto lezi na uzemi kurdidstanu, vacsina obyvatelstva su kurdi, Avsak v 20tych rokoch 19 storocia Briti rozhodli, ze mesto daju arabom, aby mali vytvoreny "staly konflikt", a tym padom aj vkuse lacnu ropu (existuju o tom pisomne zaznamy) - bitka je doteraz, a ked sa maju ceny ropy dat na "normal", zrazu mas atentaty v kirkuku a vlada je donutena ist pod cenu...
dalsou perlickou v tomto je, ze v iraku mas na kazdych dolezitych miestach tzv. "Checkpoint "- kde ta kontroluju, snimaju cez kamerovy System a identifikuju "atentatnikov"...pri araboch kontroluju s prepacenim aj "srubky v zadnici"+ skenery na odhalovanie vybusnin.. A v tomto meste sa nachadza cca. 200 kontrolnych miest na mieste velkosti mesta Martin, cize vacsia mensia dedina -Cize nemas sancu previest ani zbrane, ani bomby...... jedine, ktore auta nesmies zastavit, kontrolovat a skumat na zbrane a vybusniny su auta americkych komand, dokonca maju zatmavene aj predne skla, aby nebolo mozne identifikovat kamerovym systemom...a ako som povedala cez chceckpointy vybusniny ani vo sie neprepasujes a napriek tomu je vzdy s pravidelnostou jeden atentat v meste a potom sarvatka medzi kurdmi a arabmi, komuze patri ropa a kto moze viac ziskat...
A vdaka tomu ze Toto mesto je najbohatsie na svete, ludia su tu vdaka tomu najchudobmejsi, dokonca este ani kanalizaciu nemaju zavedenu...!!!!!a najbohatsie mesto na svete..

dalal
4. aug 2014

@seraa toto je slovenske forum a diskutuje sa po slovensky... je to smutne ze teba tak strasne stve aki su arabi hlupi, nestudovani a neviem co a pritom ty sama sa prezentujes neznalostou materinskeho jazyka...takze zamietnutie pred vlastnym prahom by ti nebolo naskodu....