icon

Musí ísť každý na dovolenku?

25. júl 2023

Poznáte takých čo ešte nikdy neboli v zahraničí alebo na dovolenke? Napríklad ja som bola jediný raz na dovolenke v Chorvátsku keď som mala 18 a frajerova rodina ma pozvala. Teraz mam 36 a nebola som nikde😃 mama a otec proste nechceli ísť/nemali peniaze.. Teta mi povedala že preto nemám rozhľad.. a preto lebo nečítam knihy..😃😃

rebrambora
25. júl 2023

Ono su ludia, kt neopustia rodne miesto nikdy. Ja som presny opak, ale kazdemu vyhovuje nieco ine. Ak mas chtic, tak chod. Ak nie, tak je to takisto v poriadku.
Ano, k rozvijaniu rozhladu je to ale dobre.

mk1111111111
25. júl 2023

Ja by som vsetkym dopriala, aby mohli co najviac casu travit na dovolenke s blizkymi. Aj v lete, aj v zime, skoda, ze to vsetkym nie je dopriate

h2
25. júl 2023

Keď sa tu spomínajú rezortové dovolenky, tak ja si myslím, že ak niekto nevytiahol päty z rodnej dedinky, tak mu brutálne rozšíri obzor aj letecká rezortová all inclusive dovolenka. Najprv vycestuje do nejakého väčšieho mesta, odkiaľ odlieta lietadlo, potom samotný let je tiež zážitok. Aj keby ten človek z rezortu nevytiahol päty, tak aspoň cestou z letiska do rezortu vidí kus krajiny. Ďalší nový zážitok je samotné more a ten život v ňom (čo napríklad nepochopí človek, ktorý vidí len "ležanie na pláži"). No a napokon aj miestna kuchyňa dokáže rozšíriť obzory človeku, zvyknutému len na tú svoju domácu stravu. Určite lepšie, než sedieť doma pri telke, pozerať správy a hovoriť si, ako dobre, že sme nikam nešli, lebo všade sú požiare, medúzy, pavúky, búrky, žraloky a neviem čo všetko ešte.

sasa1310
25. júl 2023

nie, nemáš rozhľad. to je fakt

sasa1310
25. júl 2023

@walentina7 sýty hladnému neverí. Ja by som takto žiť nedokázala, nespoznávať svet a nechodiť nikde. To musí byť strašná nuda

jaroe
25. júl 2023

Dovolenky nie sú povinné. Ale píšeš, že máš 36 a vzápätí na to, že rodičia nechodili...od 18 si teoreticky mohla byť na dovolenke každý rok, čo s tým majú rodičia? Ja som v detstve tiež nebola pri mori - socík + financie. Po 18. som chodila, lebo rada cestujem.

janewithane
25. júl 2023

Autorka a ty si co myslis o svojom rozhlade?

lenka.25
25. júl 2023

Ono aj z týchto odpovedi , hneď vies , že niektoré neboli za hranicou svojho okresu . Teta má svojim spôsobom pravdu.

guudy
25. júl 2023

Ja som za to, aby si zahranicnu dovolenku/vylet vyskusal kazdy, kto ma aspon trosku moznost. V dnesnej dobe airbnb to ozaj nemusi stat tisice. A ked na zaklade par vyletov povie, ze to cestovanie pre neho nie je, tak to beriem. Ale stavat sa vopred negativne k niecomu, o com nema ani bledomodry sajn, tak to neberiem. A suhlasim s tvojou tetou. Aj s cestovanim aj citanim 🙂

o__o
25. júl 2023

A ani teraz nemas peniaze, ci to stale zvalujes na mamu a otca?

gazpalm
25. júl 2023

No neviem si predstavit byt cely zivot zavreta niekde vo svojej bubline , dovolenka sa da urobit aj celkom lacno a ten rozhlad ludi ,ktori nieco videli a precestovali je ocividny 😊

majka99999
25. júl 2023

@iwesska no v ociach mojej matky uplna spodina, lebo ved vsetci chodia na 10 dovoleniek rocne a maju 2 domy. 🙄 Sesternica bola s polrocnym lyzovat v Taliansku a jej muz lieta do Azie na sluzobky, kamatkine dcery su v Turecku, len my nikam... 🙈
Ja to beriem tak, ze kto chce, nech cestuje. Ja som si pocestovala do svadby dost, tak uz ma to nikam nelaka, do lietadla uz vobec nie, len ze aby deti sa troska otukali.

missviolet
25. júl 2023

@walentina7 preco je podla teba dovolenka valanie na plazi? moja tento rok bolo tyzdnove turistikovanie a idem este poznavat Madrid, muzea atd. ziadne valanie, dovolenky mozu byt aj aktivne

alexandra383
25. júl 2023

Ja suhlasim s tetou. Je naozaj velky rozdiel vo vnimani sveta u cloveka, ktory nikdy nebol mimo svojej domoviny a u takeho, co ma precestovane rozne kultury. Ja mam precestovany svet krizom krazom a to som nikdy nebola na rezortnej dovolenke. Ta ti ani tolko neotvori tie obzory. Tiez som nikdy dlhsie ako jeden den nelezala na plazi, ako si tu niektori mylne predstavuju prototyp dovolenky. Ja by som veru nedala tisicky eur za prezieraciu dovolenku, kde sa rano bijes o lehatka a tyzden-dva sa paris na plazi.

zuzanaete
25. júl 2023

Dovolenka nie je povinna. Ale cestovanie je nieco uzasne. Ten pocit sadnut do nejakeho dopravneho prostriedku a vyrazit, spoznavat svet. Proste parada. Ale ja som sa asi uz narodila s tulavymi topankami a nie a nie ich vyzut. Uz pocas strednej som si kupovala cestopisy, snivala o krajinach, ktore chcem vidiet. Teraz aj s detmi mame plany na vela rokov, co vsetko chceme vidiet. 9 rocny syn uz sam povie, ktoru krajinu by chcel vidiet. Detom stale hovorime, nech sa ucia jazyky, aby mali slobodu pri spoznavani sveta, lepsie moznosti. A clovek nemusi byt milionar, aby cestoval.

avicii18
25. júl 2023

Ako deti sme boli raz v Tatrách a to len vďaka tomu, že strýko bol železničiar a mal zajednanú nejakú podnikovú chatu. Pas mi prepadol v 2007, more som videl iba "z rýchlika". Mne stačí aj L.Mara alebo Váh. A nemám rád cestovanie.

mironka
25. júl 2023

@motylikova presne toto iste sa stalo nam minuly rok...kedze este som nikdy neletela a ani nebola pri mori (rovnako ako moja 67rocna mama) aj kvoli mojim 8 rokom na MD a inym okolnostiam,rozhodol sa moj muz pre nasu prvu spolocnu dovolenku. Moja mama zila cely zivot v tom istom stereotype a v predsudku,ze do lietadla nikdy nesadne a ze uz ma svoj vek...skoncilo to tym,ze sme minule leto prežili krasny tyzden na Korfu. Letecky...ja,moj muz,nase 4 male deti,moja mama a dedo. Bolo nam uzasne. Ako sme tak s mamou lezali na nafukovacke a sledovali lietadla nad nami,mama vyslovila vetu:,,Tak tu by som sa chcela este raz vratit!"....tak mužovi sa pacilo tiez...objednal uz v januari to iste miesto a hotel...tesili sme sa,kym v aprili nezrusili lety na Korfu z Ke. To by sme uz zajtra sedeli v lietadle. Tak sme narýchlo zmenili destinaciu. V tej istej zostave. Ideme na Cyprus. V sobotu. Ak bude vsetko ok. Mamu odradil dlhsi let...aaale ideme. Mama zcestovatnela. Hoci tvrdila,ze nech na Cyprus uz ideme s vacsimi detmi a bez nej. Len ja som jej chcela dopriat...este v tomto jej aktivnom veku.
Este takyto zazitok. Tak snad to bude ok.

alison11
25. júl 2023

Ahoj tak na výlety chodím z deťmi každý rok kým som bola bez detna z muźom pi Sk a v madarsku.Počas Rd z deťmi už keď mladší mal 2roky a od kedy pracujem chodíme s nimi po Sk vlani 3dni v Brarislave tento rok Košice 3dni a na rok možno Orava alebo Tatry.A dovolenkovať sa dá aj po múzeách,zoo a pamiatky či jaskyne nie len more a bazén.Mňa more voda a slnko horúčavt nikdy nelákali...každého čo zaujíma a baví dá sa všeliako stráviť čas na dovolenke aj welnesom.Je nato aby si načerpala silu a energiu do prace.

saxana000
25. júl 2023

@mirage ved pisem ze.pre.mna je dovolenka aj opekacka na priehrade

medea2003
25. júl 2023

@morgane1975 Tiež si myslím, že tetine argumenty to vystihli 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nepic
25. júl 2023

Áno poznám pár takých ľudí z okolia,čo si zobrali hypo,mysleli iba na seba,aby si splnili sen o vlastnom bývaní a majú vysnívaný domček a nejako zabudli,že majú aj deti,ktorým je jedno kde bývajú a zaslúžili by si aj iné detstvo,čo sa týka výletov a zážitkov. Ale samozrejme že to nie je povinné ísť na dovolenku, samozrejme že nemusíš. Nie je povinné mať ani auto,ani vysoká škola nie je povinnosť a veľa veľa ďalších vecí ktoré tak nejako patria k životu nie je povinnosť. Naopak aj keď ľudia nemusia,veľa krát fajčia,pijú alkohol,niekto skúsi v sexe trojku a niekto marihuanu.
Vždy je to len o tom,ako chce ten dotyčný žiť,aké má v živote hodnoty a ciele a hlavne čo si v živote váži a má na prvom mieste a čo tu chce po sebe zanechať.

mirage
26. júl 2023

@saxana000 hej, ale ja som ti napisala, ze dovolenka v zahranici neznamena byt v rezorte za vela penazi, aj ine druhy spoznavania su.

hendikep
26. júl 2023

a aky rozhlad ziskas ked pojdes do dovolenkovych rezortov kde je sam nemec rus slovak a poliak ? z kultury krajiny tam neuvidis nic… Pozri ja som s rodicmi presla skoro vsetky talianske velke mesta, bola som v Prahe viac x , v nemecku, madarsku , Rakusku, Bosne a Chorvatsku a najviac ma zaujal workshop na vysokej skole ktory bol na ukrajine… ked som videla len Uzhorod aky je dodrbany a ako tam ludia ziju … ked si zasla do dediny nemali tam ani lampy ani cesty spevnene, len blato a do mesta chodili na kococh ! a tie vlaky ako pre dobytok, len drevene lavice miesto sedaciek… vtedy som sa citila ze naco sa my slovaci furt stazujeme?! A podla mna toto je zmysel “ cestovania “ nemusis ist vobec daleko … staci ze na ukrajine miesto Kyjeva pojdes na dedinu a budes v obraze 🙂. Vtedy som pochopila ze take tie “cestovatelky” co nonstop cestuju lebo chcu byt “ rozhladene “ a fotky len od mora, tak to je utopia. Pozri dolezite pre Teba je co chces Ty .. moj manzel tiez nikde nebol a my sme take domasedy ja neznasam cestovanie ani tu po SK nie ze “ neznasam “ ale vadi mi sa presuvat, spat inde ako doma.. nemat svoj klud… hold som taka povaha a ak by ma rodicia a skola nevytiahli do roznych krajin tak by som asi tiez nikde nebola :D nie je to povinnost … ide o to ci to chces alebo nie … moji rodicia tiez nikde neboli asi tak do mojich 13 rokov kedy sa otcovi zacalo darit a az potom zacali cestovat … a mamka po rozvode uz uplne.. otec bol minuly rok na kostarike a chce tam zit :D neskoro nie je nikdy !

pleja
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
26. júl 2023

Takto...radšej ušetrím na dennej spotrebe, ako by som mala seba a našich 5 detí pripraviť o cestovanie.
O čom je život? Dookola platiť účty a hypo?
Oh, come on..
Ale rozumiem aj tomu, že nie vždy to finančne vychádza.
Ono asi 0-6 ročnému je ozaj jedno, čo sa kúpe v mori, alebo v bazéne na dvore.

lucilaines
26. júl 2023

Ja s tvojou tetou absolutne suhlasim. Milujem cestovanie, ako mala som chodila s rodicmi low costovo po slovensku, k moru asi dvakrat pod stan autobusom. Ked som sa osamostatnila, cestovala som vela po celom svete, aj som v zahranici zila. Vrazalamsom do toho doslova vsetky svoje peniaze a povazujem to za najlepsiu investiciu do svojho zivota. Tak velmi ako ma zmenilo cestovanie a zocelili pobyty v zahranici sa na mne nepodpisalo nic ine. Potom som cestovala s muzom a odkedy mame deti je to pomenej, ale stale sa snazime cestovat kolko sa da. Absolvovali sme aj rezortnu dovolenku s detmi, aj mestske pobyty po Europe, co pride. Mame na to vyslovene sporiaci ucet, kedze je to pre mna velmi dolezite, viest deti k cestovaniu. Odkladame tam nejaku sumu kazdy mesiac a ked je tam dost, nieco vymyslime. A ver ci nie, uz na mojom 4 rocnom synovi je extremne vidiet, ako nanho to cestovanie vplyva. Akurat mame za sebou dvojtyzdnovy vylet v Londyne. Ako to dieta vnima ine deti na ihrisku, roznej farby a kultury, ako sa s nimi snazi komunikovat, ako sa uci akceptovat pravidla ci dlhe cakanie na letisku, cestovanie metrom, orientacia, zvladnut dav ludi, kopec muzei, ktore sme navstivili, v kazdom mal snad milion otazok o roznych temach, rozne restauracie, ktore sme navstivili a najcil sa vybrat si z menu napriklad thajskej restauracie a rozmslal, co by mu mohlo chutit..no mohla by som pokracovat. Na nom je to krasne vidno, kolko mu to cestovanie dava a ako mu rozsiruje obzory.

kiwi3
26. júl 2023

@mironka nakoniec dobre, ze vam podmienky nedovolili ist na to iste miesto. nie je nic lepsie, ako vidiet vzdy nieco nove, spoznavat nove miesta. upnut na na to iste a chodit tam potom kazdy rok, tomu celkom nerozumiem, niektori to tak "provozuju", pride mi to ako strach z niecoho noveho. prajem prijemnu dovolenku, necho to vyjde este lepsie ako minule.

ja som inak dost setrny clovek, ale cestovanie si odpustit neviem. stale pozeram nejake letenky... europu a usa uz mame prelezenu krizom krazom. teraz to sice zdrazelo tak o 100%, ale pred koronou sa dali letenky aj ubytko zohnat doslova za par eur. ak niekto tvrdi, ze to financne nevie zvladnut, tak nieco robi zle (s vynimkou naozaj chudobnych ludi, ktori predpokladam, ze nemaju zavedeny ani net). skor je to potom ich neschopnostou nieco poriesit alebo lenivostou (pripadne konbinaciou oboch).

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
kiwi3
26. júl 2023

@slniecko5 presne, letenky do zahrebu 15 eur jeden smer, pridas dalsich 5 a si flixbusom pri mori v rijeke, hned mas dve mesta, co mozes pozriet. a ked chce niekto fakt usetrit, tak neverim, ze sa tam nenajde nejaky camp... ale tak to je, ze ked niekto chce, tak hlada riesienie a ked nie tak len dovody... minule tu bola taka tema, ako sa mamicka stazovala, ze jej syn chudak nic v lete neuvidi a nic nebude ani robit. ked jej zeny pisali, kam vsade mozu ist (prakticky zadarmo), tak na vsetko boli len same vyhovorky.