icon

Mužov kamarát nám kupuje drahé veci. Aký máte na to názor?

8. dec 2019

Ahojte, muž má kamaráta, bohatého, ktorý jemu, mne, synovi stále niečo kupuje. Aktuálne mužovi bundu zimnú za 100e to bolo minulý týždeň teraz mu zas volá s tým, že v obchode vidí parádne nohavice či mu ich kúpi. Ja mam z toho také nervy. Nechápem prečo to robí. Mužovi to nevadí je rád že niečo dostane sú kamaráti od detstva, a zas na druhej strane mu často pomáha napr, keď potrebuje niekam odviezť a pod ale aj tak sa mi to nepáči. Hovorila som s nimi o tom ale nejak si to k srdcu neberú. Tie veci sa nedajú ani odmietnuť. Ja mu ich odnesiem domov a on ich tu na druhý deň znova prinesie. Syn má od neho elektrické auto za 600e. Ja plnú skriňu drahých vecí rôznych znaciek ktoré nikdy na seba neobleciem lebo mi príde povrchne chodiť a prechádzku so synom v 50 eurovom tričku. Ja nakupujem v sekači, cez bazár aj keď núdzu netrieme a muž sa necháva zlákať na toto. Aký máte na to názor? Prečo to robí?

Strana
z4
dai
10. dec 2019

Ahoj... Preháňas - z extrému do extrému... On veci za milióny a ty za centy... Tvoj muž zas wanabe značkový... Mne príde ten váš kamoš ako najnormalnejsi z vas🙂 on ma veľa peňazí a rad vám dopraje... Aj ked sa na hlavu postavis, veľa drahších veci je aj kvalitnejších ako veci z tesca ci Kik... Co je na tom ísť von v tričku za 50 euro? Väčšina ľudí to na ňom nevidí a ty by si sa inak cítiť nemala ci máš na sebe tričko za 5 alebo za 1000 euro, ak opäť nemáš nejaký skrytý komplex... Ak máš tých veci plnú skriňu tak určite aj niečo pekné... S tvojim mužom sa treba porozprávať lebo on očividne nejaké komplexy rieši. Inak to autíčko stojí okolo 200 - 300 euro, nie 600 a ma ho kopu aj nebohatych ľudí - súhlasom s tebou, dieťa ho nepotrebuje ale keď dostanem tak zas darcu nezabijem. My mame kopu kamarátov bohatších aj chudobnejších ako sme my - dary prijímam s láskou všetky, či za 5 centou alebo 1000 euro, ak sú s láskou davane. Odplacam podľa svojich možností a preferencií obdarovaného, nad darmi sa generálne nezamyslam... Moje deti s mužom boli napr. Tento týždeň pozrieť extrémne bohatého známeho ktorý zbiera autodrahy a moj syn sa o to zaujíma - domou prišiel s dráhou za vyše 300 euro - pre toho človeka to bolo zrnko, môj syn si to veľmi vážil a ja verím ze vidieť tu decku radosť je pre kazdeho človeka obrovský dar... Mala som ho s nou poslať naspäť? Malý ju rozbalil, ja som spravila fotky ako sa s ňou hra a pána fotkami potešila ešte raz (on malé deti ani vnúčatá nemá a žije viac menej sám...)

vanilka83
10. dec 2019

@wena no ja osobne by som sa citila byt velmi zaviazana a ak nemaju tolko peňazí co on tak by som sa citila velmi blbo ze mu to nikdy nemozem vratit... Hlavne su to take dost osobne veci si myslim kupovat nohavice kamosovi? Tricka pre jeho zenu? To by som si netrufla ani bratovi ci svagrine kupit nieto kamosovi... Pochopim este elektroniku veci do domacnosti a na nejaky sviatok na narodeniny meniny vianoce....Ale toto bez dovodne? Neviem ci mu skor nejde o autorku prispevku a takto sa chce pred nou blisnut? Len aby sa nestalo raz ze sa kamosi rozhnevaju a potom bude stedry kamos chodit vyhadzovat na oci ze co im on vsetko dal... To sa stava totiz dost casto preto by mi to nebolo prijemne.

dai
10. dec 2019

@jana_eyre_2 im to nekupuje cudzí človek ale najlepší priateľ jej muža... Ľudia majú rôzne vzťahy, pre niektorých sú priatelia súčasťou ba niekedy aj viac ako rodina... Môj brat ma takých asi 3och kamarátov zo skoly, zhodou okolnosti 2ja sú veľmi bohatý a keby nie je ručnej brzdy môjho brata tak by mu v pohode kúpili auto ci dom... Darčeky typu pozvánka do anglická na futbal s cestou aj nocovanim dostáva bežné... Môj brat je zas bohatší ako ten posledný kamarát a tiež je pre neho normálne mu prispievať na drahšie veci ci mi ich kupovat. A nie, nie sú medzi nimi žiadne ďalšie vzťahy, len sú kamoši od 6tich rokov, spolu to ťahali v ťažkých chvíľach, žiaden ešte nemá rodinu a ti dvaja zbohatli rýchlo a cítia potrebu svoje zážitky zdieľať s ľuďmi ktorých milujú ako bratov(1 predal hru ktorú sám naprogramovl v 19tich a druhy vybudoval veľký podnik keď nemal ešte ani 25)

acrobaleno
10. dec 2019

@kohan Veď samozrejme, že je to uhol pohľadu. Ja mám skôr taký pocit, že autorka je až príliš šetrná a preto to nafukuje. Keď opomeniem všetky "značkové tričká", tak dávať deťom jedlo pred koncom záruky je trošku divné. Veď netrú biedu. Pekný deň aj tebe.

nyusika
10. dec 2019

@jana_eyre_2 nerieim toho kamarata, ale autorku prispevku.

tvrdi, ze jej absolutne nezalezi na znacke a hodnote, pritom ona na to kladie najvacsi doraz.

kebyze prijmem tricko za 50 eur nosim ho a nekupim dalsie zbytocne, hoci zo sekaca.

a su ludia, ktori naozaj kupuju drahsie veci, nie kvoli znacke, ale preto, lebo nechodia do lacnych obchodov.
a vobec to nie je o predvadzani sa, ale o dobrej skusenosti a naslednom zvyku na konkretny obchod.
ja rozhodne milionarka nie som, ale nemam dovod kupovat tricka (priklad) v GATE, pretoze by mi nenapadlo do toho obchodu vojst.
ked potrebujem tricko, idem do peeku a kupujem jednu z dvoch overenych znaciek, nie, nie je to vseobecne znama a popularna znacka oblubena o malomestiakov sedlackeho typu.

jana_eyre_2
10. dec 2019

@dai no, ľudia sú rôzni, mne je toto obdarovavanie divné a evidentne s tým nie je v pohode ani autorka - ak niekto iný, kto je obdarovavany je s tým v pohode, tak nie je problém, tu ale ten problém je, pretože jednej strane to vadí..

áno, mať veľa peňazí, tiež by som rada pomohla financne mojim blízkym ale nie štýlom, že má upozornia že nechce (autorka tak urobila) a ja napriek tomu idem kúpiť oblečenie každý týždeň a kúpim aj kamosovi.. (byť finančne za vodou, radšej sestre vyplatim hypotéku napriklad)

keby vás známy o kt.si pisala teraz každý týždeň tvojmu synovi začal kupovať 300€ (alebo aj 15€) darčeky, tiež by to bolo ok? Ak áno, jasné že to je tvoja vec, mne by to dosť prekážalo..

jana_eyre_2
10. dec 2019

@nyusika áno to súhlasím

nyusika
10. dec 2019

@jana_eyre_2 pozname len pribeh z jednej strany, mozno jej manzel by to podal inak.
autorka ma problem s muzovym kamaratom vseobecne, toto by mala mat vydiskutovane so svojim manzelom.

jana_eyre_2
10. dec 2019

@nyusika tu vždy poznáme príbeh len z jednej strany 😉

dai
10. dec 2019

@jana_eyre_2 my máme dosť peňazí, s tým známym sme susedia, pochybujem ze by ho napadlo ze nás syn má potrebu také darčeky dostávať stále...
Evidentne ma ten problém len autorka, jej muž vyzerá ze je z darčekov nadšený. Autor je kamarát muža nie autorkin, čiže si to ony musia hlavne s mužom vyriešiť, ak muž povie kamarátovi že si to nepraje tak s tým podľa mňa prestane. Ten kamarát s autorkou nič nema, je to len manzelka jeho kamaráta a keď vidí pozitívny ohlas u človeka na ktorom mu záleží (a autorka to nie je tak pre priateľa ako žiaľ jej nazor nezaujima ani jej muža) tak nemá dôvod prestať. Ten príbeh o mojom bratovi som tu dávala práve preto ze fakt niektorí ľudia vnímajú priateľstva ako rodinné vzťahy a tak ako pokiaľ svokre nevysvetlil veci jej milovaný synacik tak aj takýmto kamarátom to musí vysvetliť ich kamarat - nevesta/žena su v týchto vzťahoch nič... Čiže ja problém nevidím v kamarátovi ako skôr v extrémnom šetrení autorky (možno sa nato jej muž sťažuje tomu kamarátovi)a vo vzťahu autorky a jej muza.

jana_eyre_2
10. dec 2019

@dai no ale napadnúť by ho to mohlo, začať kupovať stále - bolo by to ok? Autorka píše, že tiež netru biedu, len ma proste iný pohľad na svet ako ich kamarat.. ja mám ten iný pohľad na svet tiež a áno, mám šťastie, že môj muž ten pohľad somnou zdieľa..

súhlasím, že je tu problém skôr medzi komunikáciou medzi autorkou a jej mužom - to som písala už v svojom prvom príspevku, že by som to tiez riešila s mužom.. to ale neznamená, že sa teraz musí s nechceným obdarovavanim zmieriť, pretože toľkým sa to zdá v pohode..

dai
10. dec 2019

@jana_eyre_2 my máme s mužom na výchovu rovnaký pohľad a vadilo by to už môjmu mužovi, iste ze aj mne... Tento dar prijal lebo videl ze to spravilo radosť tak darcovi ako aj obdarovanemu a nie je to blbost ale kvalitná vec ktorú sme aj my plánovali malému kúpiť, keďže si ju dlho prial

jana_eyre_2
10. dec 2019

@dai tak vidis.. tom predsa vravím - je rozdiel byt obdarovaný občas a rozdiel byt obdarovaný stále a nechcene, tak nechápem prečo toľki tu autorku považujú za nevdacnicu..

jana_eyre_2
10. dec 2019

A ešte jedna vec ma napadla v súvislosti s touto témou - tie ktoré si radi kupujete drahé veci - predstavte si, že máte kamarátku, ktorá rada nakupuje ale v KIK, pepco, či Tesco a začne vás pravidelne zásobovať vecami, ktoré sa vám defacto nepáčia a nedali by ste si na seba, ale skriňa by sa vám plnila.. možno by ste to darovali dalej, ale aj to by ste boli nútené robit.. tiež by ste s tým boli ok? Lebo to je tá istá situacia, len obrátene.. nejde o hodnotu tých veci, ale o tu zbytočnosť..

lenkakravcova
10. dec 2019

Mne osobne by na tom vadilo len to, ak by šlo o "kupovanie" si tvojho manžela. Sú aj takí ľudia ktorí dajú, a neskôr to vyhadzujú na oči.
Ak je to ale naozaj kamarát, ktorý má veľa peňazí a nič za to nečaká, tak kašli na predsudky a darčeky v kľude užívajte. ☺️

dai
10. dec 2019

@jana_eyre_2 tam asi skôr ide o ten extrém a odsudzovanie... Ja aj nakupovanie v sekacoch pokladám za extrém ak ide o jedinú formu kúpy.. A detto apriori odsudzovanie drahších veci.
Ú nich ale ide o jasný komunikačný problém - ona 1 extrém, muž druhý... O jej kamaráta tu podľa mňa vôbec neide a myslím ze takýto ľudia musia mať problémov omnoho viac, nielen darčeky.

luciferkax
10. dec 2019

Keby som mala kopu peňazí a nevedela, co s nimi, tiez by som kupovala darčeky blízkym 😀😀😀

jana_eyre_2
10. dec 2019

@dai neviem preco pokladas za odsudzovanie konštatovanie že by si neobliekla na prechádzku do parku drahšiu vec, nechápem preco ste sa toho tak chytili.. veď ona nerieši nikoho kto si nakupuje drahé veci, ona to predpokladám spomenula preto, aby opísala čomu dáva ona sama prednosť a napriek tomu je dotovaná drahými vecami..

Mne je napr.tiez uplne jedno kto si na seba čo oblečie (ako totálny analfabet módy to ani nerozoznam, mám kamarátku, ktorá na seba a syn neoblečie nič pod 100€, a ja netuším čo sú to za znacky, jednoducho sa tomu nevenujem, kamarátka ale ceny tých veci často spomenie) ale je proste fakt, že keby mi niekto dal drahé tricko, neobliekla by som si ho len tak bežne na to, aby mi ho deti ocapkali blatom, ak niekto iný áno - je to jeho vec, ale ja som proste taka.. to je odsudzovanie?

belbel
10. dec 2019

@jana_eyre_2 súhlasím s tebou tuším vo všetkých príspevkoch a hlavne tiež si myslím, že tu ide o princíp. Drahé darčeky, áno, to je v poriadku, obdarovať... ale obdarovávať trikrát do týždňa? Je to čudné...

dai
10. dec 2019

@jana_eyre_2 odsudzovanie je to co píšeš aj ty🙂 na jednej strane píšeš ze ti je jedno koľko vec stojí a nerozoznas to, na druhej že by si si neobliekla 50eurove tricko... Mne osobne je to napr. Jedno, keďže mnohé drahé veci som kúpila lacnejšie ako veci v tescu... V lete v Amerike deťom značky co u nás pod 100 euro za kus nejdu za 5-6 dolarov vo výpredajoch, lebo minuloročná kolekcia.. Je mi jasné že ľudia čo často cestujú takto nakupujú, takže potom ta hodnota je pre nich ina ako pre človeka co najďalej dôjde do najbližšieho nákupného centra a značky kupuje v predrazenom peeku...
Vrátila by som sa ale k autorkinmu problému... Osobne tam stále vnímam ako najväčší problém jej komunikáciu s manželom, kde pravdepodobne manžel správanie svojho kamaráta povzbudzuje, či dokonca vyvoláva (ak pred ním nadáva na lakomu ženu co by len v sekacoch nakupovala... Možno ma kamarát výčitky svedomia že on ma tak veľa tak preto nakupuje, ale to sa asi od autorky nedozvieme...) čiže ten kamarát by asi aj prestal s tými nákupmi ak je normálny, ale povedať by mu to musel manžel, ktorý zároveň autorkin pohľad na vec nezdiela. Čiže my tu môžme mliet dokoliecka, čo je a čo nie je pre koho normálne ale to autorke asi nepomôže pokiaľ si nepozameta doma...

marion09
10. dec 2019

Aj ja bym chcela takého kamoša 😆

nyusika
10. dec 2019

@belbel
ja ked vidim v obchode nieco, co viem, ze by sa mojej mame pacilo, hned to kupim.
alebo nieco, co viem, ze ineho, velmi blizkeho potesi.
v zivote by mi nenapadlo, ze to niekoho moze urazit.
a nie, nie je to urcite 300 eur tyzdenne, pochybujem, ze tolko dostava autorka od kamarata jej manzela.

teda...jedine toho to podla mna trapi, kto trpi tym, ze ma menej, ako ini.
mne je uuuple jedno, kto a kolko ma, ludi posudzujem podla spravania a intelektu.

mmch., aj v tejto diskusii sa ukazalo, ze ludia nevedia s vdakou prijat dar.
vzdy si budu mysliet, ze su potom zaviazani a musia sa rovnakou mierou revansovat.
aj ja som si to niekedy myslela.
teraz som uz starsia koza a rozhodne nebudem nikomu branit, aby ma obdaruval drahymi vecami, prave naopak 😀

Ja milujem, ked mozem ludi obdarovat...a rovnako zboznujem ked nieco dostanem.

jana_eyre_2
10. dec 2019

@dai odsudzovať: kritizovať názory niekoho; len pre úplnosť pridávam čo znamená odsudzovať..

keby som písala o tebe a tvojom rozhodnutí obliecť si von čokoľvek, tak áno to by som odsudzovala.. ale nehnevaj sa - kde vidíš odsudzovanie v tom, že ja rozlisujem čo si oblečiem na SEBA? Mne je sumafuk čo si kto vonku zničí, mne by bolo jednoducho ľúto, že mi napríklad kamarátka kúpi 200€ tričko (ak si si všimla, písala som že o tom rada hovorí a zase ja počúvam čo mi kto hovorí, takže áno aj o cene sa dokážem.dozvediet aj keď značky nepoznam) a ja si ho dám len tak na zničenie..

opakujem - ak to tak robíš ty, je mi jedno , považujem to za cisto tvoju vec.. a je mi aj jedno kde si co človek dokáže kúpiť, ja mám proste svoju filozofiu (ako napríklad neminat na oblečenie veľa a často, páči sa mi minimalizmus a mojím cieľom je ho raz dosiahnuť)

to je akoby som si kúpila červené topánky na opätku a chcela ich používať na výnimočné príležitosti, zatiaľ čo ty si si ich kúpila do práce - čiže akože zato, že ja som sa rozhodla inak ako ty, tak odsudzujem? Eeeee... 🤔

Súhlasím, že je uplne zbytočne sa točiť dokola v tejto nezmyselnej debate, myslím že ty aj ja máme dôležitejšiu prácu ako sa dohadovať o týchto malichernostiach..

dai
10. dec 2019

@jana_eyre_2 pekný deň... Hádam si to autorka doma s mužom vyrozpráva... Podľa mňa stačí malý kompromis z oboch stran

jana_eyre_2
10. dec 2019

@dai aj tebe pekný deň 😊

dai
10. dec 2019

@nyusika súhlasím s tebou...

matildasj
11. dec 2019

Úplne ťa chápem, ja tiež milujem nakupovat v sekacoch. Ten pocit dať niečomu 2 šancu a má to aj inú vyhodu...vies že sa to už nesperie keďže bolo už prane. A to že vám nakupuje takto veľa je divné, no tu musí prísť impulz od tvojho muža. A ak sa ti veci nepáčia od neho, isto by som ich predala tu alebo zaniesla do znackoveho sekaca a za peniaze šla na dovolenku. A synovi by som veľmi rychlo zriedila hračky. Ale nechala na ňom nech si vyberie cca 12 ktore chce. Ostatné by som spolu s nim zaniesla napr. detsky domov alebo charita, aby začal čím skôr chápať hodnotu vecí.
Ja sa síce snažím nakupovat z 2 ruky alebo výhodné, no sem tam keď sa nám veci nakopia posuvame ďalej a súčasťou rozhodovania sú aj synovia ( 3a5 rocni). Vysvetlim preco sa treba bodelit ( nemaju deti rodicov, alebo rodičia stratili pracu atd.) budete prekvapena ako to deti chapu. A lepšie sa zahraju v poloprazdnej izbe.
Na vianoce napr. každý môže kúpiť len jeden darcek , to znamena že dokopy max 4. Aj tak je to veľa.

bolavyzub
12. dec 2019

Rozhodne mi to príde veľmi zvláštne. Aby si muži - hoc aj kamaráti - kupovali oblečenie, zahŕňali sa darčekmi bez toho, aby mal niektorý z nich sviatok, v tak častom intervale...? Nuž ja som asi tiež divná - nerozumiem tomu, ako sa to niekomu môže zdať v poriadku. Ešte do toho zamiešať aj 5 jazykov lásky a zakomponovať info o tom, že ja si kúpim tričko, čo stojí ešte viac, ako 50 eur. 🙂
Úplne chápem, ak to autorke vadí, tiež mám pocit, akoby šlo o kupovanie pozornosti, resp. o niečo, čo nie je celkom ok. Ešte by som pochopila, ak by obdarúval len dieťa (hoc ani to by sa mi v takejto podobe nepáčilo). V tejto situácii by som sa snažila prísť veci na koreň, niekedy keď bude doma pokoj, hodila s mužom reč o kamarátovi, s kamarátom o mužovi..
Čo sa týka muža - asi mu tie finančnej náročné dary stúpajú do hlavy, správa sa ako puberťák v najhoršej fáze. Držím palce.

blontimka
3. okt 2022

Tipujem že nemá priateľov a nevie ako sa ich udrzat

Strana
z4