icon

Myslím, že susedia týrajú dieťa.

22. dec 2019

Ahojte, už dlhší čas mám pocit, že susedia nad nami tyraju dieťa. Bývame tu relatívne krátko, ani nikoho nepoznáme z vchodu, takže ani neviem ako sa volajú, nakoľko sú asi v podnajme. Myslím si aj ze fetuju, no najviac ma trápi to dieťa. Každý deň počuť ako vresti, doslova, stále kričí že au au, preto si myslím ze je to týranie. Co by ste robili na mojom mieste? Ďakujem

macekovam
22. dec 2019

@amelia000 presne.. radsej raz zbytocne...

pribinak
22. dec 2019

@kopytko03 niektori deti maju a seru na to.

macekovam
22. dec 2019

zavolaj na linku dovery a porad sa...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
blankaj
22. dec 2019

Určite to treba nahlásiť. My máme susedu, ktorá každé prázdniny nahlási celý blok a sociálka kontroluje, či nie sú deti doma samé. Nie je to príjemné, ale ak nič neskrývam, nemám problém.
Mám rovnako dve susedy, ktorým deti totálne vreštia a matere, ktoré to nezvládajú vreštia na tie deti. Ale človek vie odhadnúť, že je to ok (výkriky ako "zastav tú teplú vodu, nedoplatím sa", nevystrájaj, aj tak ti iné nedám jesť, nechaJ to bratovi, daj mi tú hračku...) a že to nie je ok.
Bezdetnosť neznamená dementnosť. Určite to ohlás ! Deti treba chrániť.
Ženy veď to je ako v aute, keď Vás zastavia, keď máte všetko ok, ste pripútaní a dodržiavate predpisy, tak aký problém ?
To nie je argument, že aj ja vreštím na deti aj deti na seba, to čo je ? Veď keď je to Váš zvyk, tak to len vysvetlíte sociálke a pohoda...

autor
22. dec 2019

@zazvorka87 ďakujem ti, pre mňa je to samozrejmosť, ešte keď sme to aj s manželom poculi raz, dva krát, vravíme si dobre, nemusí to nič znamenať, ale už je to pravidelne na dennej báze. Sama pochádzam z rodiny, kde otec pil, hulákal a bil matku, malý vchod, tenke steny, susedia o tom vedeli, no bud sa na mňa škaredo pozerali, alebo sa tvárili ze nic. Takže taketo prípady sa ma osobne dotýkajú. Oni nech si pre mňa za mňa fetuju koľko chcú, ak okrem hluku iné nerobia, ale týranie deti nenávidím a nechcem to nechať len tak a problém zlahcovat

autor
22. dec 2019

Vidím to tak, že pôjdem o poschodie vyššie, aspoň zistiť číslo bytu, ďakujem vám za rady

sara07
22. dec 2019

takto kolko má rokov , ak chodí do škôlky/ školy tam by si týranie zaručene všimli, podla spravania, gest, atd
vieš napr u nás je tie krik ale ked niečo povieš že sa má obliect najstarší 10 ročny - ako nič tažké normálne si obliect teplaky ,tričko ano - a on po pol hodine si stále čita, a ty si tam bola už 15x od poprosenia, normálneho povedania, s trestom, s vyhražkou a už ako fakt ti dojd trpezlivost vedz že ti tie nervy občas prasknu a nakričíš, občas mám pocit že niektoré deti funguju len vtedy ked si naštvany ked maju tlak inak veget
a vedz že ked najmladšiemu umyvam hlavu tak to vyzerá že ho tyram doslova, ale tak ako musí mat vlasy umyte, strednému kvapky do nosa, lieky cha takt to je fakt na socialku by si niekto myslel a čo mám dieta mi kriči reve má teplotu, zápal a nedám mu lieky predpisané mudr lebo kriči a plače ako o ratu ????
vieš lahko sa sudi ked to nevidíš
a socialka čo myslíš čo porieši , skontroluje ale nemusí nič nájst , najskôr sa spytat vo vchode a uvidíš , napr u nás vedia že dieta má adhd čiže tam je vychova tažšia tiež ma odsudzovali ale ked vidia mladšie vyhcované, pozdravia sa , podržia dvere pomôžu chápu že to až tak nie je o vychove a rodičoch lebo najstarší ma vojnu ako remen
asi tak

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
autor
22. dec 2019

@sara07 a aj tvoje deti pritom aukaju? Radšej sa budem mýliť, ale budem mat dušu na mieste, že som niečo urobila, ako to nechať tak

pribinak
22. dec 2019

@sara07 v skolke sa zas spoľahnú na susedov, susedia na inych susedov, ti zas na pediatra, ten zas na starých rodicov....
A nakoniec decku nikto nepomoze

macekovam
22. dec 2019

ano.. mas pravdu..🙂suhlasim

sara07
22. dec 2019

ano pri umyvaní hlavy a tých kvapkách a liekoch ano , a rev ako keby som ho tyrala
ano aj ja som mala soc. doma , ukazala som papiere od mudr, a pochopila baba naštastie bola normálna
ja by som sa spytala vo vchode, ked stretneš to dieta vonku pozrie sa na teba, je utiahnuté, bojí sa, je ustrachané to su také malé znaky že nie je všetko ok
ja ked vidim že su tam určité znaky tak nahlasujem , prípadne sa snažím pediatra kontaktovat ten skorej cez otazky a chovanie zistí ako ked tam pride cudzia teta
prípadne skus zavolat na linku dôvery , a od susedov sa spytaj na meno, nemaju zvonček označeny, schránku alebo poštárky sa spytaj na mená

blankaj
22. dec 2019

@ptmt1011 skúste žiť tak, aby ste nemuseli vrieskať po vlastných deťoch a nemusíte mať problém z návštevy sociálky. Keď dotyčné dietko vynesú zbite, tak si autorka povie, že veď aj na konovi vreštia bežne na deti...
Je bezdetná, nie dementná a ako žena má aj šiesty zmysel. Nehovoriac o tom, že má vlastnú skúsenosť.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
777januska777
22. dec 2019

@ptmt1011 no mne by to nevadilo, ak by prišli policajti alebo sociálka sa informovať či náhodou netýrame deti. Veď ak nemám čo skrývať, tak sa nemám prečo báť. A vôbec sa susedia nemusia u mňa informovať, keďže susedia nie sú psychológovia a rodičia môžu normálne klamať o týraní. Ja by som práveže bolo rada, že sú ľudia všímaví a že im nie je ľahostajné dobro môjho dieťaťa.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
abeata
22. dec 2019

Ano...pomôcť dieťaťu je naša povinnosť...ale... čo tak zaklopať najskôr k susedom a opýtať sa, či je všetko v poriadku ? Niekedy v snahe pomôcť, môžeme v dôsledku nedostatočnej znalosti situácie veľmi uškodiť, ani nevieme ako. Skutočný prípad - susedia nahlásili týranie dieťaťa. Rodina bývala v bytovom dome už pár rokov, no žili skôr izolovane... a z ich bytu sa pravidelne ozýval krik dieťaťa, plač, búchanie a krik rodičov... Dieťa, chlapec, 5 rokov... mĺkvy, často s viditeľnými modrinami... Všetky znaky týrania, však ? Tiež by som zasiahla. Sociálna pracovníčka prišla rovno s hliadkou. Matka sa skoro zrútila...svojho syna milovala nadovšetko...napriek tomu, že bol ťažko mentálne postihnutý , autista.
Záchvaty agresie a sebapoškodzovania trvajúce aj niekoľko desiatok minút mával viackrát denne... Kto pozná prejavy autizmu, vie a chápe. Sociálna pracovníčka nepoznala...nevedela a nechcela chápať. Rodičia boli vláčení po súdoch, dieťaťu bol pridelený kurátor...lebo susedia nahlásili...
Viem, je to veľmi ťažké urobiť to, čo je správne. práve preto si myslím, že by bolo vhodné osloviť najskôr rodičov dieťaťa. Spoznať ich. Hoci "akože náhodou" . Pri priamom kontakte lepšie odhadnete situáciu a rozhodnete sa správne.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
sara07
22. dec 2019

@blankaj dobre a ked ti dieta na jednoduchy prikaz obliect si teplaky + tričko , prezliect sa z pyžama neraguje
ideš postup, povieš, poprosíš, pozhrozíš, povieš trest napr zákaz tv, zase poprosíš, zvyšiš hlas, povieš že ta hneva, vysvetlíš že nemôže behat v pyžame poxy krát, a dieta nič, reaguej len ked sa zvyši hlas,
ano aj ja som mala kázanie od matky, tak som jej ho dala , myslíš že jej nerupli nervy ale rupli a to mi tvridla že to dá
niekedy sa to lahko kecá , pokial maju vzor v triede že deti nemaju rešpekt pred rodičom , uč velmi tažko sa cez toto luska , pripadne prideš pre dieta a to nadáva do k..tov otcovi
to sa velmi tažko potom niečo rieši, nekrič , kričanie je fakt posledná možnost, si ako myslíš že sa mi chce nie nechce , vôbec ani trošičku, si myslíš že mi to robí radost, nie nerobí tiež by som bola radšej keby to urobilo dieta a je klud

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
jeliz59
22. dec 2019

No ja by som volala anonymne nech to prídu preveriť,chudiatko dieťa ....
Autorka nieje hlúpa vidí a počuje....každý normálny človek dokáže rozlíšiť normálnych rodičov od pochybných/, neschopných.....to vidieť jednoducho, treba konať....

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
sara07
22. dec 2019

@abeata to máš uplne pravdu, ale uprimne keby im zobrali toho chalana urobili by im službu, to ja neskutočne obdivujem týchto rodičov, to je uplne absolutne obetovanie všetkého pre dieta
a myslím že na sude sa to určite neriešilo , lebo pokial mali správy od mudr je to uplne jasné, agresia, sebapoškodzovanie je normálne pri pas detoch a tam stačí aj maličkost že hračka nie je na tom správnom mieste v správnej polohe doslova
kuratela mohla max poslat k ich psychologovi , liečenie ale tak tam zase max rok môžu byt, zobrat by im ho do decaku nezobrali lebo nie je na sk nejak volné miesta pre tieto deti a do pestunskej starostlivosti tiež nie lebo tam je kopu zdravych deti a o tie sa treba starat
aj keby im sud rozhodol že ho odoberu nemaju ho kde dat umiestnit, ver že poznám rodičov čo čakaju na nejaké umiestnenie roky a nemaju kde tie deti dat, nemaju, je problém aj s dennym stacionarom nie to kompletnym

777januska777
22. dec 2019

@ptmt1011 no tak to ste vy, ja si zas tak nepotrpim na to aby som pred susedmi vyzerala. Chápem že deti sú svojské a že niekedy s nimi ťažko, ale keď už to je tak, že susedia majú pocit, že deti sú týrané asi treba niečo zmeniť. Možno stačí keď si tá deprimovana a ukričaná mama oddýchne. A ako sa tu tým ohanate, pravdepodobne aj vy by ste si mali oddychnuť, lebo z vašich písaných slov mám pocit, že by vám oddych veľmi prospel 🙂

yvanielka
22. dec 2019

Keď máš podozrenie určite to daj radšej preveriť..
Ja mám niekedy pocit, že na nás raz niekto zavolá 😁😁 lebo keď češeme dcéru alebo jej umývame vlasy tak to je neskutočné aké komédie pri tom dokáže robiť....a keď jej čo i len trošku potiahnem vlasy, aj keď ju češeme len s tangle teezerom kde je to ťahanie ozaj minimálne, tak neskutočne kričí a plače aaaau mami nechaj ma aaaaau, no ja mám po jej očesaní či umývaní vlasov tlak 300na 500 😀

dbs2014
22. dec 2019

Viete rozlíšiť fetákov a pritom tvrdite že ste ich nikdy nevidela ...
Aj môj syn reve skoro každý večer lebo musí íst spať do svojej postele a reve ako keby som ho išla zabiť niekedy mu poviem nech okamžite prestane lebo dostane na zadok a keď pridem k jeho posteli začne tie au au a pritom som sa ho ani nedotkla ciže deti vedia byt tiež pekný herci ale každopádne drzim palce v správnom rozhodnuti

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
natalia_1
22. dec 2019

No ja neviem,ale mne ked sa nieco nezda,tak zdvihnem rit a idem zaklopat na dvere,zistit co sa deje.
Nad nami byvala jedna pani s dvomi detmi,boli uz sice take starsie asi 10 a 15 rokov. No ale take vreskoty co tam boli,by clovek povedal ze ich tam remenom mlati od rana do vecera. Parkrat som tam bola zazvonit,aby sa ukludnili lebo rusia spiace dieta. A zistila som ze oni su povacsinou same doma,lebo pani maka od rana do noci aby ich uzivila a oni si tam jednoducho robia zle,skacu,mlatia sa. Vecer po nich kricala lebo nemali spravene ulohy. No proste decka-pubertaci.
Ked sa bojis,posli muza. Preco to hned hrotit socialkou ked ich nepoznas,ani si ich nevidela. Myslis ze ked su standardna rodina ,mozno iba s narocnym dietatom,pripadne chorym,ze stoja o problemy so socialkou? Najprv zisti co sa deje,ako vyzeraju, ako sa spravaju... potom ries socialku/policiu.
Btw,tiez mam narocne dieta,ktore uz 10mesiacov reve za vsetko. Zle spi,ked je chora prereve aj celu noc aj cely den. Nastastie mame chapavych susedov,ktori uz par deti vychovali a teda nikto na nas nevolal socialku. Starsia je nastastie normalna 🤣🤣🤣 vychovana,vie pozdravit,podakovat a povacsinou kludna a vesela.
Nechcem to zlahcovat lebo tiez neznasam tyranie deti,tiez som si to zazila. Len si najprv zisti co a ako kym zacnes robit zavery 🙏
Drzim palce 🍀✊