Myslíte, že manželstvo je len papier?
ahojte, ja som dnes citala rozne pomylene nazory na manzelstvo, ze su to len papierovacky a ze to nie je prejav lasky atd...myslite si to i vy?ja som zastancom manzelskej lasky, ktora je pre dieta to najkrajsie co vobec moze dostat, a tiez manzelsky partner, ktory vlastne mojim suhlasom k tejto sviatosti si moze byt isty ze to snim myslim vazne...skoda ze dnes sa tolko manzelstiev rozpada koli hluposti a marnivosti mladych ludi:(........zeby uz prisaha nic neznamenala?a svedkovia pred sudom naco prisahaju ked tie iste sudy rozvadzaju od davnej prisahy manzelov?
@teada ty jdeš na to přes zákony srdce, my zase trochu racionálněji, ale to není problém.
nemyslím si, že by liberalizmus nějak nahrával nezodpovědnému chování, naopak, právě žádá od lidí mnohem větší zodpovědnost, protože jim dává větší svobodu v jednání - a logicky to s sebou přináší větší riziko, že vyvedou něco, co "se nemá".
kazdy asi mame na lasku inu poucku, ja sa tej mojej pocuky nemozem vzdat,v mojom srdci je miesto pre lasku obetavu, milujucu , neznu, empaticku...verim ze aj vy, len mozno mate na to ine meno a v podstate ide o to iste
@berenika39 poslednu polovicu vety suhlasim...a asi aj tu prvu, hoci srdce a rozum si v laske nemusia vzdy odporovat, ale navzajom sa podporovat
@teada a pak že nerostou🙂
@berenika39 prepac ale ja som nepochopila 😲 inak som blondinka, mozno je to aj tym 😀
@teada naopak laska existuje. ale v takej miere v akej ju prezivaju zucastnení. Ja zijem takisto vo "volnom" vztahu. Mam jedno manzelstvo za sebou. ked je nefunkcne tak co? budem ho drzat nasilu, lebo sme si niekde slubovali a prisahali? ked ta manzel bude mlatit kazdy vecer, tak s nim budes, lebo ste si prisahali? toto co prezentujes je chore zmyslanie ortodoxneho veriaceho. Predstav si, ze moji "skoro svokrovci" na mna nepozeraju ako na zenu co im vynosila vnúča. máme spolu fantastický vzťah, dokonca si dovolim povedat, ze aj keby mi tento vztah nevysiel, tak sa s nimi budem stretavat aj nadalej. maju radi mna, ja mam rada ich. moj partner si ma vazi, mame spolu dieta, ktore s laskou vychovavame. Ze raz odidem s holym zadkom, ked nieco nevyjde? Neodidem. Mam byt, mam vsetko to, co pre prezitie potrebujem. Som sebestacna, nezavisla od nikoho. Moj partner takisto. Sme preto materialisti? nie...
@teada ne, moje chyba, to je díky jazykové bariéře...v češtině, když se něco daří, i přesto, že se dalo čekat, že se dařit nebude, říká se taková hláška: a pak že nerostou (jako houby🙂)) )
@berenika39 , jáááj aháááá 😀 😀 😀
@bodka70 jsem ráda, že jsem tě zaměstnala...používá se to ve smyslu třeba: nemáš peníze, najdeš ve starých džínách pětikilo, nebo nemůžeš za nic na světě najít majoránku ve skříni a druhý den najdeš tři balení jinde než by mělo být...atd....
Konkrétně tady v diskusi jsem tím myslela - jako že jsme ani nedoufaly a nakonec našly společnou řeč...
@sisaha ...nie som ortodoxny veriaci...to je tvoj pohlad, nazor, neberiem ti ho, clovek sa meni, bud kk lepsiemu alebo horsiemu, bud si to uzna, alebo to poprie, bud je blizsie k pravde alebo dalej....ani ja nie som zavisla od niekoho nebojsa....a nemusim ani predmanzelsku zmluvu podpisovat aby som sa"poistila"....zivot nema nikto jednoduchy....niekomu sa stava, ze staci ked sa partner zamraci a aha konecne zamienka pre opustenie, teraz sa uz veci riesia len unikom...samozrejme, ze su individua, ktore mlatia, nicia rodiny, odisla by som k rodicom aj ja, keby nezabralo nic ine,ale verna by som mu zostala a snazila pomoct...nepaci sa ti to?nevadi...chore zmyslanie je nesnazit sa spolocnost ozdravit od choreho spravania...som preto ortodoxna veriaca?nie.....
@berenika39 v tom pripade:"a pak ze neporostou"🙂
mnohi si myslia, ze manzelstvo je papier, nie je to papier.. je to sviatost, je to sviatost,ktoru nam dal pan ako dar. Dar obdaruvat laskou cloveka, ktoreho milujeme. Ze na manzelstvo nepotrebuju papier ti, ktori chcu byt stastni a nie ti , ktori chcu urobit stastneho toho druheho.. Je to pre mna dar aj zavazok starat sa o toho druheho..urobit ho stastnym.. vychovat rodinu a viest deti k dobru laske zodpovednosti slusnosti atd .. Neviem to inak pomenovat. Manzelstvo ma splnat zakladny ucel, lasku.. lasku voci druhej osobe ´.. lasku voci detom.. otazky, ze co ak???? nie su namieste, pretoze ak milujem toho cloveka, tak je to o laske k nemu, nie sebeckej laske.. o zodpovednosti aj za deti... priklad: milujem ho a po case velke hadky a deti trpia,rozvedme sa, rozidme sa.. a co deti, nepotrebuju oboch rodicov? hmm, najem si druheho lepsieho.. ano? ok..tak druheho otca mamu ..mozno bude lepsi ..hmm, a co ten moj tzv. biologicky otec? bude mat rad radsej cudzie deti ako mna? hmm.. nikto sa nezamysla nad tym ako trpia aj deti aj pred aj po rozchodoch a to je najvacsia bolest. Nehovorim o tom, ked je druhy" tiran" a je to nevyhnutnost.. Necudujme sa potom kam speje dalsia generacia a ani sa necudujme, ze ked my budeme "stari" pichnu nam injekciu , aby sme neotravovali. Sme tu preto na tomto svete? To je podla mna princip manzelstva lasky, milovat.. nielen byt milovani a ziadat si lasku ale hlavne ju rozdavat ... Je pre mna neskutocni dar byt rodicmi, som stastna, ze mam oboch "bio" rodicov, ze mam manzela a ze moje deti maju rodicov , zdravu (spolocensky) rodinu a verim, ze to tak zostane.. Pan Boh nam pomahaj!
@viera27 no tak moje dlouholetá kamarádka se vdala tento rok a borec už jí stihnul podvést, dokonce to vypadalo na rozvod ☹ a to má on dítě z předešlého vztahu (jj nebyl ženatý, ale měli "spolu jen dítě"), já vdaná nejsem, některé kamarádky ano - jedna se vdávala těhotná, protože na něj celá rodina tlačila, že si ji musí vzít (borec odejde v pátek a třeba se vrátí až v neděli), druhá se vdala až potom, co první dítě potratila (takže svatba z milosti - úháněla ho 6let a až po takové tragédii,si ji vzal, její rodina ho stejně úplně nepřijala...), můj přítel podniká a stará se o naše dvojčata tak, že mi to holky závidí (přebaluje, krmí, vaří kaši atd.), ne všech pojistkách jsem obmyšlenou osobou já (ne protože jsem to chtěla, udělal to tak sám), neříkám, že manželství je na nic a jen papír, ale spousta lidí, také zůstává jen na hromádce, protože na poprvé se spálili a podruhé už do manželství jít nechtějí - to sice není náš případ a možná jednou k tomu slibu lásky dospějeme...jenže to není jen o šatech a slibu, ale o každodenní práci na vztahu a to je ono - nemáte papír, můžete lehce odejít - možná a možná je to o to větší zkouška lásky pro oba...prošli jsem si hodně (mů porod v 32.tt, jeho těžké začátky v podnikání a náročná nemoc atd.) a pořád jsme tady pro sebe a já o něm neříkám, že je to debil jako moje kamrádky o svých manželích ( a pak taky ty kecy: Proč jsem se vlastně vdávala?). Třeba až se vdám budu taky přemýšlet o jen výhodách manželstí a mém postavení ve společnosti (zatím jsem jen svobodná coura s dvojčaty,, kterou ty vdané mohou "šikanovat" 🙂 ...zatím jen vidím, že každý vztah je jiný a lidé jsou různí....a nejde o to jestli nosím prsten na ruce,ale nějakého člověka v srdi 😉
@teada tak potom ako pises ide v tvojom ponimani o zarucenie bezpecia ..takze je za tym materialisticka tuzba ..a uz to ma daleko od lasky 🙂 predsa v dnesnej dobe mozu mat svoje byty obaja partneri, pripadne si kupia spolu byt s podielovym vlastnictvom ...praveze v tomto pripade vidim, ze manzelstvo je z vypocitavosti a vlastnej neschopnosti nieco vlastne mat a tak uspokojit tuto potrebu aspon manzelstvom 🙂
je fajn ked si niekto manzelstvo vazi a uzavrie ho ako akt cistej lasky a oddanosti...to sa uz ale dnes asi velmi nenosi 🙂
Dřív jsem si myslela, že je to jen papír... Ale pro mého manžela je to důležité, proto jsem to přehodnotila a asi i pochopila, jak to myslí. Takže pro nás to není jen papír, i když to žádné jistoty nezaručí 😉
pre mna manzelstvo nie je len papier, je to pre mna prejav lasky, ked mi moj drahy slubil lasku v dobrom aj v zlom, ze budeme pri sebe stat, ze mi slubil tuto lasku pred celym svetom a nosi obrucku na znak toho ze k sebe patrime. A to ze mame spolocne meno vyjadruje ze sme rodina, patrime k sebe a nas syn nosi take iste meno ako my dvaja.
@teada nesouhlasím...někdy jen lidi nemají dost peněz na vše a rozhodnou se 100.000,- utratit za něco jiného než za svatbu. prostě je to i prioritách. ne jen o lásce a důvěře. někdo se nemusí brát a vydrží mu to a je šťastný a jiní se vezmou a do roka se rozvádí. já vím...svatba může být i levnější a obyčejnější, ale holky upřímně...když už tak už, ne? žádná netoužíme vzpomínat na obyč hadříky a podpis na radnici...chceme vzpomínat na princeznovskou vizáž, oslavu lásky, zábavu a pospolitost rodiny...být ta nej pro všechny alespoň jeden den. začít to manželství prostě pořádným startem 😀
@teada rodina nerovná se manželství, ale muž+žena+dítě
to, že lidi nejsou vzití neznamená, že se berou jako cizí a že myslí jen na sebe, spousta lidí má vše společné jako v manželství, jen před zákonem na to nemají ten papír, no. ale brát si někoho jen proto, abych měla případně vdovský důchod nebo dědictví je přece hrozný uvažování
@verbalinka no promiň, ale nerozvést se a žít ve vztahu, který nefunguje a trápit tím denně děti, jen proto, že se to manželovi nevyplatí...proboha! to fakt ženský myslíte vážně? přece nejde o to, že si víc bude rozmýšlet rozvod, když bude chtít začít pít, mlátit nebo zahýbat, tak stejně bude a je jedno jestli se mu rozvod vyplatí a požádá o něj on a nebo nevyplatí a rády o něj požádáte vy.
@blahova_andrea Tak já jsem zrovna typ, který má z velké svatby hrůzu a nikdy jsem o ní nesnila.Svatba je pro mě intimní záležitost, slib věrnosti a u toho nepotřebuji mít kdekoho.
K otázce z úvodního příspěvku-manželství pro mě rozhodně není jen papír, vnímám to jako závazek svému muži v tom smyslu, že při první krizi to nezabalíme, chceme být rodina, chceme mít stejné jméno...jé toho by bylo 😀 .
Prostě jsme se vzít chtěli, ne z žádného pragmatického důvodu, ale protože se máme rádi.Nijak složitě jsme o důvodech pro sňatek neuvažovali, bylo to naprosto přirozené vyústění velké lásky.
@filipal my žijeme v nájmu a smlouva je na mě, stejně jako energie, společný majetek? my můžeme řešit tak leda pračku a televizi a tak...a to jsem vlastně vše taky platila zatím já 😀
Myslím si, že manželství je jen papír. Nic víc, nic míň.
@teada láska rozhodně existuje. jen má mnoho podob a hlavně...není věčná, jako v pohádkách 😉
@blahova_andrea laska vsak nesie aj prijatie urciteho zavazku. Kto nie je ochotny alebo odmieta zavazok, tak z jeho strany ide skor o "sebelasku".
@laurital mě děsí jen to zařizování a ty věci okolo. jinak já jsem z pěti dětí a přítel ze čtyř, takže i nejbližší rodinný okruh by bylo cca 50 lidí 😀
@mima4 na lásku jako závazek ale nemusím mít oddací list. pro mě je závazek naší lásky právě naše dítě. manželství zruším u soudu, ale společné dítě je na celý život 😉 a to je ta největší zodpovědnost, darování lásky druhým...

@teada , ale o tom predsa diskusia je - vysvetľovanie toho, čo kto svojími slovami myslel. A i keď používame rovnaké slová, myslím v zmysle slovenského jazyka a gramatiky, zjavne im nepripisujeme rovnaký význam.
už len to aký význam pripisuješ tejto diskusii - ty máš pocit že je to "boj" ja zase, že je to "výmena názorov", pričom sa obe zúčastňujeme toho istého procesu 😉 .
Ty liberalizmus chápeš určitým spôsobom, či je správny a nesprávny, to je otázka ďalšej diskusie 😉 a s tým, ako ho chápeš, nesúhlasíš. Ak však niekto obhajuje "liberalizmus" neznamená to automaticky, že má až natoľko iné názory ako ty - len si proste pod týmto pojmom predstavuje niečo iné.
Pripomína mi to trošku scénu z filmu "Kolja" , neviem či si ho videla. Hlavný predstaviteľ - Čech sa tam prie s malý ruským chlapcom Koljou o tom, aká je vlastne zástava, ktorú vidia. Chlapec tvrdí, že je "krasivaja" , po rusky to znamená červená. A muž sa s ním prie, nie , nie je krasivaja - krásna, je červená. 😉. Obaja majú pravdu, len hovoria každý iným jazykom.