Myslíte, že nastanú ťažké časy?
Mama kúpila generator, benzín, kachle na drevo minula všetky peniaze z účtu na opravu domu, drevo a potraviny lebo vraj nebudú mať žiadnu hodnotu. Ja som investovala do pozemku ale iné veci nemám v pláne. Tiež sa nejak pripravujete?
Nemáme kozub, kúrime plynom, aj budeme, ako doteraz. Doprajeme si teplo, svetlo, aj vodu. Budeme žiť, ako doteraz. Budeme používať naďalej všetky spotrebiče. Ničím neplytváme, neviem, kde by som mala ubrať. Zásoby trvanlivých potravín mám tak na 1 mesiac, viac kupovať nebudem. Dokonca, ani jedno auto nepredáme, ani internet nezrušíme 😀. Keď enormne zvýšia energie, stanem sa neplatičom tak, ako tisíce ďalších domácnosti. Svoje celoživotné úspory neminiem na to, aby som zaplatila neprimeraný zisk majiteľom firiem, predávajúcich energie. Aj oni si musia uvedomiť, že majú znížiť svoje, dlhodobo nadštandardné, zisky.
Ak nebude vojna priamo u nás, tak to nebudú ozaj "ťažké časy", ale nepríjemné byť môžu, kým sa zas všetko utrasie...
Šťastie praje pripraveným😁. Veď nech sa každý zariadi ako chce. Na trvantivych potravinach, solarnych paneloch, lekárničke,napr. studni a investovaniu do pozemku nie je nič psycho....ten generator je sice no na pár dni ale je len kvôli mrazaku. Inak žijeme normálne bez strachu a paniky. Ani od huby si neodtrhame😁 a dieťa som prihlásila na predrazene krúžky tak tiež nečakám koniec sveta. Len človek nikdy nevie...
Ďalšia psychóza ako na začiatku korony a bum po dvoch rokoch tu máme ďalšiu.
Znova nás strašia v telke a o dva roky tu bude ďalšia,krásne s nami manipulujú.
@acrobaleno toto im dúfam určite vyjde 🙏
Aj moj manzel si mysli,ze tieto 3..5..rokpv bude tazkych.
Inak stále tu čítam,že aké strašne časy sú tu a prídu. A ja si pamätám,že moji prastari rodičia mali veeeeelmi nízke dôchodky, niektorí aj nič. Oblečenie sa dedilo,silo doma a nosilo do rozpadnutia. Doma nemali žiadne veci navyše. Jedlo sa len to čo sa doma dopestovali či dochovalo. Celé dni sa robilo na poliach. Ja si skôr myslím,že sme až príliš rozmaznaní a nie sme ochotní sa trochu uskromniť. Možno by to bolo práve pr naše dobro. Vrátiť sa k minimalizmu,viac využiť veci čo už máme...
Jasné, začala som sledovať prepperske weby a na záhrade stavať bunker. Vykopeme ho pod bazénom, ak spravíme dieru bude tam aj zásoba vody.
@vilma7 Tomu sa hovorí spomienkový optimizmus
Naši susedia sa už pripravujú. V každom dome vrtaju studňu🤷už je v tom šiesty sused. Takže vody bude u nás dosť😂😂😂.
Ja si myslím, že ľudia v minulosti prežili oveľa ťažšie časy ako tieto, čo sú teraz, príp.ešte prídu. Len rozdiel je v tom, že my sme až príliš navyknutí na blahobyt a pohodlie a teda akákoľvek odchýlka nám už príde tažká.
Nijako sa nepripravujem a určite nejdem vyhádzať všetky úspory. Ak bude treba, budeme žiť skromnejšie, napr. nebudú výlety, nové mobily, drahé oblečenie...netreba robiť paniku so zásobami ako pri covide, aj tak každý zistil že to bolo k ničomu.
Inac historia sa opakuje. Ked zacala korona, tak vybrakovane obchody. Lebo koniec sveta. Ked zacala vojna na Ukrajine, katastrofa na pasovom. A teraz zasa chaos panika
@anonymous87
u nás nebola panika ani v jednom prípade
@mondolina u nas tiez nie 🤷♀️ Ja pisem vseobecne
@vilma7, nie vzdy ludia prezili. Kazdych 12 tisc rokov sa pri klimatickych zmenach len cast ludi zachranila. Naposledy to bola celosvetova potopa, o ktorej sa pise aj v biblii, aj vedci to potvrdili, nakolko su vidiet na roznych gigantickych stavbach linie kam az dosiahla voda (aj sfinga ma tieto linie). Prave teraz sme v 12tisic rocnom cykle, preto je tolko prirodnych katastrof a stale sa stupnuju. Predpoveda sa napriklad zemetrasenie v Japonsku nad10st.
@zuzanka.zuzu nevieš, možno brali niekomu pre známych, rodinu ....
@stanulienkat neboj, ja si žijem krásne aj teraz. Neriešim katastrofy vo svete, veď zajtra ma môže aj doma sľahnút, mŕtvica alebo tak. Takže je podľa .na úplne zbytočne tu panikáriť, tak ako to robia ľudia, strašia jeden druhého.co sa má stať, sa aj tak stane. Treba žiť tu a teraz.
@janka1011 vyschnuté studne im budú na dve veci..😏
@miskakyska Pokial maju studne navrtane v rovnakej hlbke, tak si budu vzajomne "kradnut" vodu, resp. sused, ktory bude mat o meter hlbsiu ju "ukradne" vsetkym. Zalezi od zdroja podzemnej vody. Inac ciste blaznovstvo mat dostatok uzitkovej a doma pouzivat pitnu aj na splachovanie wc. Tomu sa hovori slovensky luxus.
@kornelies veď to chápem..len keď budú také úpeky každý rok,ako toto a bývalé letá,že nejednej rodine vyschla studňa,aj pramene riek..tak si nebudú mať čo kradnúť
@vilma7
Ani dnes nemusia ludia a deti cumiet do mobilov, do tabletov, ale vies, generacia, ktora vyrastala v tej tvojej ospevovanej dobe, ich nato naucila aby mala pokoj 😉
Kazda doba prinasa svoje plusy aj minusy, ale teraz jednoznacne sa mame najlepsie. Jedine co je ine je to, ze sme extremne rozmaznani a uz sa nevieme vmestit do koze.
A tie psychicke ochorenia - realita je taka, ze nikto, nikto sa nimi nezaoberal v minulosti. Ludi nechali proste spolocensky, mentalne a neviem ako "scipnut", vratane deti - rozne diagnozy boli aj predtym, aj autizmus, tieto deti boli ignorovane a povazovane za "zle" a neraz spolocnostou tyrane a koncili velmi zle, castokrat na alkohole.
@autorka
Netreba panikarit!
Stale platia zakladne pravidla:
- pravidlo Biblie - Neboj sa, len ver!
- neminat na hovadiny (idealne celozivotne) a snazit sa vytvarat si financnu rezervu
- nepodliehat strasidelnym spravam, co by bolo keby bolo... pretoze 95 % naseho strachu ma iracionalny zaklad
- vzdy plati: mam problem - riesim ho. Nie - nemam problem, ale uz sa trocha potyram 😉
- obklopuj sa pozitivnymi, laskavymi ludmi
- pomahat, kde vidis, ze je pomoc potrebna
- venuj sa sebe, svojim konickom a sportu
Podla mna,autorka nerobi paniku,ale chce byt jednoducho pripravena,keby nieco..Aj ja som taky typ.Myslim,ze dokazem celkom triezvo a rozumne uvazovat,ale mam proste lepsi pocit a som spokojnejsia,ak som na niektore situacie pripravena vopred aspon ciastocne..Nechcem byt nejaky prepnuty americky prepper,ale mat zasoby a plan B keby nieco,mi nepride uplne odveci…
@zmrzlinka2021 UPS...asi som sa zle vyjadrila. Ja som nemala na myslí diagnózy ako mentálne postihnutých atď ale skôr psychiatrické dg. Určite nie autizmus, Down atď.
A teda moja generácia na mobiloch nelipne, moja generácia má už veľké a samostatné deti, možno pomaly vnúčatá 🤣🤣🤣
@roja01 Odkial cerpas data prosim?
@drahomirrra, napriklad:
alebo
alebo
A je ich plno dalsich
Normálne treba zit ďalej tenti strach len zvysuje ceny to ze ludia nakupuju ako divi

@vilma7 nie, ľudia vždy neprežili. Prežilo ľudstvo, mnohí ľudia to v časoch kríz, vojen, epidémii neprežili.