Na dvor sa nám nasťahoval kocúr.

lucyluv
19. mar 2020

Ahojte, zakladam diskusiu, lebo dufam, ze to tu takto uvidi co najviac ludi a mozno mi niekto rychlo bude vediet dobre poradit.
Posledne dni sa u nas na dvore zabyval kocur, prisiel sem zrejme preto, lebo sa citil sam, kedze pan, co sa tu o neho v okoli najviac staral, je asi doma v karantene, lebo je velmi stary a ma kopu diagnoz a my sme tu iediny v okoli co nemame psa 🙂
Takze je to kocur zijuci vonku, inak velmi pekny, cisty, spolocensky, je kastrovany, zevraj ho minuly rok, alebo predminuly aj bol nejaky veterinar ockovat, tak mi bolo davnejsie povedane. No a mam na Vas par otazok, kedze mam male deti, je mozne, ze by nas niecim nakazil? Na co si davat pozor? Samozrejme, ruky si umyvame, ale je to kocurik velmi pritulny, aj spava na nasom gauci vonku (dnu ho nepustame) a zas nemozem kazdy den dezinfikovat, tak sa radsej pytam Vas skusenejsich. Lebo napriklad minule sme videli, se mal velkeho kliesta.
A dalsia otazka, kolko taky vacsi kocur ma zjest? Chceme mu ist nakupit dake granule a konzervy, lebo zatial mal u nas akurat tak tuniaka z konzervy, kozu z lososa a pure kuraciu sunku, kedze ine sme doma nemali 🙂 mame mu dat aj vodu?
Poradte, prosim, chceli by sme sa o neho nejak postarat, mame ho radi.
Dakujeme! 🙂

lucyluv
autor
19. mar 2020
jankaberger
19. mar 2020

@lucyluv stačí mu dať misku s čistou vodou, trochu granulí pre mačky do druhej misky a ostatné nechať na ňom - bude hladný, uloví si...deti poriadne umývať ruky po každom kontakte s ním, keď je kastrovaný dobre, nebude značkovať, v dedine len počúvať, kedy chodí veterinár a dať ho zaočkovať po roku - vyhlasuje sa väčšinou v obecnom rozhlase - len ho prosím Vás nezoberte medzi všetkých psov, ale poproste veterinára, nech príde ku vám a kocúra si odchytte predtým do nejakej prepravky 🙂 veľa šťastia

babababka
19. mar 2020

My sme mali kocúra,kým ho nezrazilo auto.Asi 1 rok.Náš nechcel granulky,len paté/niečo ako hašé pre zvieratá/,mal rád slaninku na kúsku chlebíka,šunku hydinovú,pil vodu a keď bol veľmi dobrý tak aj smotanu zmiešanú s vodou dostal.Náš bol väčšinou na dvore aj so psom,raz za pol roka sme ho odčervili raz za rok zaočkovali a mali sme ho rady.Myslím si že sa nemusíš báť nákazy,stačí len ruky si umývať a nebozkávať ho.Je krásny.

lenkakravcova
19. mar 2020

@lucyluv Kocúra treba očkovať, ocervit, dodržiavať hygienu (nechytá ho keď kaka, čo predpokladám ze nerobíte, umyť si ruky) a ak ma kliešťa - tak mu ho vybrat (môže na to zomrieť, nám tak jeden zomrel). Ak toto splníte, myslím ze sa nemáš veľmi čoho obávať.
Čo sa týka stravy, na výber je veľmi veľa mačacích granúl, konzerv, alebo ho môžete kŕmiť tým, co nezjete vy - zvyšky obedu, žilky z mäsa, to co vyrezes. Nss kocúr jedol na raňajky granule, na obed co bolo na obed (samozrejme nie kapustu m.. Ale keď bolo kurča tam zvyšky z kurčaťa) a na večeru - tu si ulovil. A mal pekných 7kg.
A áno, treba mu dat niekde i vodu.

korra
19. mar 2020

@lucyluv na granulach, konzervach byva odporucena davka, ale z vlastnych skusenosti, grancle maju nase micuchy k dispozicii nonstop, ujedaju postupne (macky su v tomto ine ako psy), maso/konzervu/kapsicku dostavaju 1x denne, vacsinou vecer. Ochoreni ako takych by som sa neobavala, parazity je vec ina, vnutorne/vonkajsie. Este zvykne byt u vonkajsich miciek svrab (v usiach), na ludi by ale "ist" nemal. Ideal kupit u veta pipetku (funguje na vnutorne aj vonkajsie parazity), tu nakvapkat na kozu, umyvat ruky po hre urcite, inak problem nevidim. Jedost mozne, ze ked bude mat u vas full servis, aj ostane 😁

lucyluv
autor
19. mar 2020

@jankaberger no len my sme v Bratislave, tak asi toho veterinara budem musiet zabezpecit nejak ja, vsak?

@babababka dakujem 🙂

@lenkakravcova no len u nas je to s tymi zvyskami bieda pre kocura, manzel je vegetarian, takze toto mal celkom stastie, ze sme mali dake zasoby masove :D
Inak teraz pozeram, ze zas ma kliesta ako svet, ja sa toho hrozne bojim, ako to vybrat? Asi radsej poslem muza kupit pinzetu na to? Ja to nezvladnem rukou to chytit, uz teraz mi je zle ked to vidim.
@korra dakujem velmi pekne, no veru zatial sa od nas uz 3 dni nepohol :D este aj v noci ked som si isla po vodu na mna vykukal spoza terasy, tak som sa ho zlakla :D

lenkakravcova
19. mar 2020

@lucyluv Aha. 😀 No to by sa veľmi nenajedol.
Skus pozrieť videa na YouTube, je tam celkom dosť návodov. Hlavne treba vybrať celého. Aj s hlavičkou. Nie je to tak ťažké len treba nabrať odvahu. A pinzetou ti bude treba určite. Radšej vaic druhov - pozri tie videa, nikeotre pinzety sú vhodnejšie než iné. Rukou to nechytaj. Nevytiahla by si ho celého. Musíš ho pinzetou za hlavičku uchopiť, nie za telo (odtrhla by si ho a hlavička by ostala) a pomaly vyťahovať. Nie rýchlo, mohol by sa pretrhnut. A potom keď ho vyberieš vydenzifikovat (stačí trochu Alpy na gáze). Kliešťa hod na zem a rozpuc.
Ročne mal náš kocúr tak 20-30 kliešťov. Sezóna ešte len začína, tak veľa šťastia s vyťahovanim..😂
+ ak máš peniaze navyše existuje aj vakcína, taka modrá kvapka sa na srsť za krk, - potom sa kocúr tri dni nehladka, a ono ho to nejaké obdobie chráni (odpudzuje kliešte). Niekedy to zaberá aj mesiac, niekedy iba týždeň dva. Jedna dávka stojí okolo 3-10€, veterinár bude vedieť.

duracellko
19. mar 2020

@lucyluv ďakujem za láskavý prístup k zvieratku, ak je kliešť už taký veľký je už na kocúrovi dlhšie, už je poriadne nacicaný a odpadne sám. ak kliešťa nájdeš, zober ho opatrne v servítke a hoď do ohňa, s kliešťami je kríž, no ale musíme sa prekonať. pozri aj stránky ifauna.cz, je tam aj skupina mačky, aj na youtube su videjka o vyberani kliestov.

korra
19. mar 2020

@lucyluv na klieste (vyberanie) sa mi viac ako pinzeta osvedcil taky hacik O'Tom, kukni na googli, ale su aj ine, princip rovnaky, podberies, zvrtnes raz a je vonku, funguje efektivnejsie aj pri nespolupracujucom zvierati 😉 pipetu len u veterinara, myslim, ze ked zavolas do nejakej ambosky, ti to len podaju, nemusis kocura brat so sebou. A mas na par tyzdnov vystarane. Ja mam dobru skusenost na klieste/blchy aj s obojkami, tie dostanes v obchodoch, len ich este zvyknem ponarezavat na viacerych miestach, ze ak by sa dakde cica sprajcla za ten obojok, sa lahko roztrhne a cica sa jednoducho vyslobodi

michaella24
19. mar 2020

Aký zlatúšik 😍 Inak nám tie pipety proti kliešťom nezabrali, až obojky. To sú také gumové tmavo šedé obojky, vydržia asi tri mesiace. Ale nemám ich rada, ja mám šesť pacúchov a odvážim sa dať obojok iba dvom, predsa len, chodia kade-tade po susedoch aj záhrade (aj keď sú kastrovaní), ale raz som našla jedného, že si nejakým spôsobom prevliekol prednú pacu cez obojok a nevedel čo s tým 🤦 Tak radšej šiel dole. Ale jednému kocúrovi, ktorý sa k nám tiež takto nasťahoval a zostal, sme ho dali, inak som mu aj napriek pipete vybrala denne aj 15 kliešťov, no hrôza 🤦 A potom už bolo dobre. Ako žienky radia, aj vodičku aj papať. Moji majú tiež granule nonstop, nie na prídel. Akurát ráno dostávajú kapsičku a večer, ale nejako už nepýtajú, stačia im granule, veľmi im chutí Purine One, v takom zelenom obale. O odčervení dievčatá písali, sú pipety na široké spektrum rôznych parazitov. Tiež sme toho nášho prisťahovalca dali aj očkovať.

@korra háčik je super vec, to máme aj my. Inak u nás kliešte už od konca februára. Čo bude jar/leto 🤦

korra
19. mar 2020

@michaella24 ja mam pocit ze klieste maju sezonu furt v kuse 😔 tu u nas zima ani nebola...

kiwi3
19. mar 2020

to mate super, ze ste si teraz nasli noveho kamosa, co vas nemoze nakazit koronavirusom 🙂

michaella24
19. mar 2020

@korra na veď, aj my sme viac na juh, ja ani neviem, či tu vôbec snežilo. Už tí moji chodia taký obsypaní, stále donesú nejakého pasažiera. Koľkokrát im nájdem ešte len lezúceho. Celé zle toto. Našli sme ešte nejaké pipety, tak dostali už, no neviem, neverím im, vidím to zase na obojky.

0silvia0
19. mar 2020

@lucyluv ked pojdete najblizsie do lekarne, kupte pinzetu na klieste, so specialnou pinzetou to ide super.

lagata
19. mar 2020

Aj v chovproduktoch dostat kupit take pipety, co sa kvapnu za kozu na zatylok. Nie je to draha zalezitost. Ak by ste mu ju dali, tak klieste odpadnu aj same plus ho to bude par mesiacov chranit. A urcite by som ho preventivne odcervila. Pri vonkajsich mackach by sa to malo robit castejsie - raz za stvrt roka

acer11
19. mar 2020

Na kliešte existuje mraziaci sprej-je tam aj pinzeta-majú v lekárni

akvi
19. mar 2020

Macke kup tuto pipetu - https://antiparazitika-pre-macky.heureka.sk/bro...

Je na vacsinu najcastejsich parazitov - vnutornych (pasomnice, škrkavky), aj vonkajsich (blchy, klieste) je na prvy pohlad drahsia, ako ine pipety, ale tym, ze je na vsetko, tak sa to ozaj oplati..S tabletkami a pastami proti parazitom to byva u maciek obcas komplikovane, ja napr. nasej macke neviem dat tabletku, lebo ona ju vyseparuje aj s taveneho syra a do krku jej ju neviem zaviest, tak, ako to veterinar robieva..Cize tato pipeta je super vec..

Zradlo - urcite kvalitnejsie granule, nie z hypermarketov najlacnejsie.. V Mountfielde maju napr. vyborne granule za dobru cenu - kup tie vyssej rady, nie tie najlacnejsie.. Samozrejmy je pristup k vode, ziadne mlieko!!!, to macka nevie stravit. A netreba zabudat, ze macka je masozravec a idealna strava je prave surove maso. Nie je pravda, ze macka sa o seba postara sama a ze jej nic davat netreba..Ano, chyti si obcas mys, ci vtaka, ale bacha na to, moze na to, ze bude hladna a mys zozerie aj doplatit, kedze dnes sa vo velkom dava mysiam otrava a macka to potom zje tiez.. Ona lovit bude, aj ked je nazrata, ale nebude ich zrat, to je podstatne..

elistek13
19. mar 2020

Ak je sterilizovany tak mu treba kupovat zradlo pre sterilizovane macky a treba si umyvat ruky, nebozkavat ho, ked je len vonku chodi kade tade, inak sa netreba moc bat

lucyluv
autor
19. mar 2020

Dakujem Vam vsetkym, nestiham teraz velmi odpisovat, ale velmi ste mi pomohli, aj super tipy dali 🙂 zozeniem aj tu pipetu, aj ten hacik na klieste, aj dake dobre granulky poslem muza kupit, no vsetko postupne poriesime, tak keby mam este dake otazky, napisem Vam, vidim, ze mate ozaj skusenosti 🙂

lagata
19. mar 2020

@lucyluv inak tu na MK mame aj skupinu mackomilov "We love cats - Milujeme mačky". Je tam kopec skusenych chovatelov, co vedia super poradit. Mozem len odporucit 🙂

lagata
19. mar 2020

A velmi dakujem za kocurika, ze ste sa ho ujali! 👏 🐱 ❤

monkabohdalova
19. mar 2020

@lucyluv existuju obojky proti parazitom a kliešťom , treba to kúpiť, kocurik bude chránený a aj keď sa náhodou nejaky kliešť pricucne po nejakom dni odpadne

deti95060810
19. mar 2020

našim mačkám sme nikdy vodu nedávali...napili sa samé niekde v chlieve. Mačka sa vie o seba aj sama postarať...U nás granulky moc nie, ale konzervy z Jednoty zožrali...

ketrin
19. mar 2020

@lucyluv inak zvieratá vírus (koronu), ak sa pýtaš aj na to, neprenášajú. To len tak do pléna... možno to zaujme aj iných zveromilov 🙂 informuje o tom veterina na ofic. stránkach

macekovam
19. mar 2020

@lucyluv mohla by si sním zájsť k veterinár ovi.. Odcervi ho.. Lebo mačku nie je také jednoduché odcervi.. Keď vám bude dôverovať samozrejme zvládneš to aj ty... Deťom vysvetli že si nemôžu dávať ruky na tvár keď sa s ním hrajú. A inak asi dobre.

lula313
19. mar 2020

Odcervit a dat macaciu pipetu voči vonkajším parazitom(nie psaciu, jedna pani si tak zabila macku, čo nám veterinarka vravela). Granule treba pozriet zlozenie, aby obsahovali dosť masa, čiže nie farebne, ale nejaké brity, alebo iné podľa finančných možnosti. Ste super, že mu pomahate😊.ja som sa účastníla kastracnych akcii feralnych mačiek, aj sme mali nejaké v docaske a nemam ani pozitívnu toxoplazmozu, takze je to len o hygiene a umývaní rúk.

simca06022011
19. mar 2020

Bože aky krásny 🥰 na kliešte je špeciálny pinzeta, ja to prstami nevládzem vytiahnut. Alebo obojok proti kliešťom😊 ale to sú zase investície... Ja keď sme psa kúpili tak som tie kliešte najhoršie znášala 🤢 už sila zvyku, ale radšej mu kupujem tablety proti kliešťom 😎 určite niečo aj pre mačky je 🙂

lucyluv
autor
1. apr 2020

@akvi ahoj, uz som kupila ten broadline, ale ani za svet sa neviem docitat, ci treba aplikovat len jednu pipetu, aj ked to tak vyzera, ale nie je to tam jasne napisane, tak ci mas skusenost. Kocur patri do tej kategorie 2,5-7,5kg

ckatka
1. apr 2020

My sme sa tiež tak ujali kocúra..,už je u nás asi 5 rokov.
Vonku ma misku kde mu OBČAS nasypeme granule a občas dáme nejaký zvyšok jogurtu a podobne. Ináč je to lovec. Furt donesie nejakú myš či potkana. Nikto na okolo nič nechova... Ktovie kde sa berú...
Odcervujeme tak ze rozdrvim tabletku na prášok a zamiešam do pastety.

akvi
1. apr 2020

@lucyluv ano, jednu pipetu