Náboženstvo a krst dieťaťa
Ahojte teraz mi tak chodí hlavou téma náboženstvo 😂🙏 ste veriace? A čo si myslíte o krstení detí? Je tu aj nejaká neveriaca žienka? Ja sama za seba poviem že neverím v Boha a myslím si že krst by sa mal nechať na rozhodnutie dieťaťa keď bude staršie. Som pokrstena a nestotožňujem sa s tým. Verím však v osud 🙏 čo sa má stať to sa stane ale taktiež si myslím že osud necháva pár rozhodnutí aj na nás a môžeme to aspoň trochu ovplyvniť 🙏
@teletabinoo ja nekrstena, cely zivot proti cirkvi, kadejaka ezoterika ma zaujimala, ale vsetko to bolo nanic. Az kym ma zivot nezahnal do kuta, zdrav. problemy, vizie vlastnej rodiny sa rozplynuli, zostala som na vsetko sama. Nezostava mi len verit na zazrak. Nepoznam ziadnych veriacich. Zacala som citat Bibliu a ked sa mi podari zohnat svedkov na krst, dam sa aj pokrstit. Ci to niecomu pomoze, neviem. Ale nemam nikoho, o koho sa mozem opriet. Viera mi dava nadej, ze Boh ma snad vidi a moze sa nadomnou zlutovat a mozno zachrani moj rozbity zivot. Ale ak by som zila zivot beznej mamicky, asi by som bola nadalej ateistka.
Zaujímavé. Nechat deti nepokrstene a nechať ich nech sa same rozhodnu v dospelosti... ale hádzať foto svojich detí od prvého dňa života, pomaly zdokumentovany každodenný život na FB , Instagrame MK a kto vie akých ďalších sieťach to je OK? Na toto ich preco nenechate, aby sa rozhodli same v dospelosti , ci si želajú mat svoje foto takto zverejňované?
Krst mu nijak zivot neovplyvni.
Treba vedieť rozlíšiť, ktoré veci treba nechat drti za seba rozhodnúť same.
@sslobodnamama777 no vidis to, a ja si zasa myslim, ze Boh nic take nepotrebuje, cirkev a tieto ritualy si vymysleli ludia, je to ludska stranka a s bohom to nema nic spolocne. Je to obycajny ritual, ktory s prepacenim bezrozmyslu “zeru” ludia ako ty a este su aj pobureni, ze ini tomu nerozumeju😀
Dokonca aj Jezis bol proti kostolom a fararom, ale cirkev Tomasovo evanjelium odmietla...preco asi, ze?
@teletabinoo Som veriaca, moslimka, takže dcérku som nekrstila. Verím že každý človek sa rodí ako moslim a len výchovou sa stáva niečím iným (rodí sa z povolenia Božieho vo viere v Jedineho Stvoriteľa, avšak jeho vieru ďalej formujú rodičia, spoločnosť..)
Krst dieťaťa pre mňa nič neznamená (v zmysle závažnosti dieťaťa) - nie je to zmluva k niečomu ak je robený u malého dieťaťa, ktoré si nič same nevybralo.
Ak sa niekto rozhodne byť kresťanom, okej, ale inak je to asi zbytočná vec.
My nič také nemáme, jedine tortičku upiekla. By som aj fotku pridala len akosi mi ju nechce načítať. 🤔
Inak co sa týka viery, k viere deti vediem, ale rozhodnutie v dospelosti je a bude vždy len na nich.
@sslobodnamama777 To je taka hlúposť (to vyjadrenie že "vyzaduje"). Božie dieťa je každý človek ktorý akceptuje a nasleduje jeho zakon. Nie ten, kto je pokrstený. Pokrstený môže byť aj kadejaky kriminálnikov. Krst nie je zázračná formula. Je to len akt. Akt rodičov že chcú dieťa tak a onak vychovávať, nič iné.
To ako žije človek, sa skutočne ukáže až v jeho dospelosti.
A aj taky pralesny človek (veriaci len v existenciu niečoho vyššieho) bez obradov krstu, môže žiť bližšie k Bohu než pokrstený Slovák.
@zazvorka87 ano, je to pokrytecke. Ked sme sa o tom bavili s manzelom este na zaciatku vztahu, tak on chcel krstit(aj ked je neveriaci, ale je pokrsteny) a ja nie. A ked som sa ho pytala na dovod, tak dovod bol, ze lebo sa to tak robi...Tak som ho vyviedla z tohto zmyslania. A co mame aj kamaratov, ktori krstili, tak tiez len z dovodu, lebo sa to robi. Kostol a viera im nic nehovori ;)
@lenkakravcova no vsak vyzaduje to, vsak si precitaj katechizmus. Desat Bozich prikazaní tiez vyzaduje. Hovorime o krestanstve. Kazdy Zid bol pokrsteny aj Jezis. A krestanstvo vzniklo zo Žida, Jezisa.
@sslobodnamama777 Katechizmus nie je od Ježiša.
Desať Božích prikázaní krst neobsahuje.
Prorok Ježiš bol pokrstený v rieke ako dospelý muž, bola to jeho verejná ukážka, prihlásenie sa k viere v Boha, ktorý ho poslal.
Židia sa krstia v zmysle pokánia (popol, krst atď.)
@lenkakravcova presne tak, katechizmus je vymysel ludi, presnejsie predstavitelov katolickej cirkvi a je uplatnovany len v RKC, v inych krestanskych cirkvach sa uplatnuje miestny katechizmus alebo sa riadia iba Bibliou. A ti, ktori sa riadia iba Bibliou krstia v dospelosti, tak ako bol pokrsteny Jezis
@hederamonstera je viacero evanjelii a knih, ktore sa nedostali do katolickeho prekladu Biblie. Biblia dokonca obsahuje knihy, ktore su uplne zakazane pre niektore cirkvi. Ak chce clovek vidiet a pochopit krestansku vieru ako celok, mal by ist viac do hlbky a citat Bibliu minimalne v ekumenickom preklade, idealne v preklade z povodnych jazykov, velmi vela veci totiz nadobuda uplne iny zmysel, ako je to napisanej v katolickej Biblii, ktora bola prekladana z povodnych jazykov do grectiny, potom do latinciny a neskor do vsetkych jazykov sveta. Tolkymi prekladmi sa pozmenil ci dokonca uplne a signifikantne zmenil vyznam textu na mnohych miestach. A dalsia vec je manipulacia Biblie stredovekou Cirkvou. Co jej nesedelo do jej autoritarianskej demgogie, to sa vyciarklo. Biblia ma omnoho viac knih ako len to, co bezne pozname z vydania Biblie od Spolku sv.Vojtecha. ale tam, kde sa ubralo (z Biblie), tam sa pridalo nieco ine- katechizmus vymysleny stredovekou cirkvou ako nastroj manipulacie, liturgicke knihy, z ktorych sa vedu bohozluzby dodnes, no pisali ich mnisi v 11./12. storoci, staroveke modlitby a obrady, ktore nemaju so sucasnostou nic spolocne a modernemu cloveku ani nic nedavaju....a namiesto toho, aby kat.cirkev povzbudzovala ludi k uprimnemu vztahu s Bohom a k uprimnej, spontannej modlitbe, tak ich zvazuju starovekymi modlitbami, litaniami, ruzencami a inymi "zaklinadlami", ktore ludia ako v tranze davovo opakuju bez akehokolvek premyslania. Ciste sektarstvo. Nastastie, jedna cirkev nedefinuje cele nabozenstvo
@elementissa suhlasim. Preto vravim, ze k viere ludsku stranku clovek nepotrebuje - tym myslim cirkev, nielen krestansku.
@hederamonstera toto je trochu mimo temu, ale reagovala si na moj prispevok, tak ma zaujalo hlavne to, ze si deti dala do skoly preto, lebo ta stat k tomu prinitil.. Ja to zas mam tak, ze vzdelanie povazujem za absolutny zaklad, ktory ho rozvyja a posuva dopredu a ktory je nevyhnutny pre cely jeho dalsi zivot a nechat to nanho, aby sa rozhodlo az v dospelosti by mohlo byt uz bolo velmi neskoro...Prave naopak, povazujem za dolezite dieta podporovat uz od malicka, pomahat mu aj vdaka vzdelavaniu rast a prekonavat castokrat aj nechut a lenivost, pretoze ono nemusi este vidiet dolezitost a vyznam tohto usilia.. Pisem to preto, lebo to vnimam podobne aj s krstom, povazujem ho ako krestanla za zaklad, za zaciatok cesty na ktorej ho chcem v duchu krestanskych hodnot sprevadzat a pomahat mu vdaka tymto hodnotam rast uz od malicka.
@alessia443 ale to ze som proti povinnej skolskej dochadzke neznamena, ze som proti vzdelavaniu. ;) ja povazujem vzdelavanie za najdolezitejsiu vec v zivote cloveka, ktora trva do konca zivota. A prave preto, ze statne skoly skor demotivuju ako motivuju k uceniu, som proti nim. Lebo len vnutorna motivacia cloveka k vzdelavaniu (ktora je velmi silna - vid deti do 6 rokov ;)) dokaze cloveka nieco naucit. Nutenie do ucenia sposobi, ze dieta sa neuci pre seba, ale pre druhych a aby dostalo dobru znamku - po tomto “uspechu” ucivo zabudne. Ale kto sa uci, ked chce - ten to nestrati. A ludia, hlavne deti sa chcu ucit. Toho sa vobec nebojim.
Ja mam 30 a objavujem krasu kvantovej fyziky, co v skole som neznasala. Objavujem krasu literatury, ktoru som neznasala, citam knihy o matematike a historii, filozofii a psychologie. V skole som chcela dostat len 1, aby ma rodicia nezbili ;)
Dobrý deň, ja som toho názoru ze dieťa by rodičia pred 18rokom života nemali zoznamoval s vierou vôbec. To ze niekto veri v boha nie je základ toho ze jeho dieťa bude tiež. Viere je voľba nie štandard (práve naopak). Tazko ma potom dieťa moznost voľby keď v tom žije od mala? Prepacte ale porovnávanie viery so vzdelaním ktoré je zákonom dane a platí pre vsetkych je scestne. Ja v tom vidím obrovsky problém keď vidím male deti v kostole je to nezodpovedne. Ale inač som tolerantný voči viere ako takej a tisíckam náboženstiev ktoré na svete sú vrátane stovkám bohov.

@sslobodnamama777 preco by neslo?