Nadmerné kupovanie oblečenia deťom
Zienky su tu take maminky ako ja?Neviem co je so mnou.Stale mam za potrebu kupovat detom oblecenie,aj ked ho mozno nepotrebuju.Ja si poviem ale,ze potrebuju.Je to aj zbytocne plytvanie peniazmi.Nestacia im jedny zimne topanky,lebo predsa jedny ciste do mesta k dr.a jedny po von na ihrisko.Ine deti maju 1par a nosia ho celu zimu,tak isto aj sandalky a tenisky maju len 1par.
@simca06022011 lebo je to skolka v prirode a maju dva miesta, kde sa zdrzuju a ktore su vzdialene od seba nejakych 15 minut cesty peso. Ak dieta potrebuje prezliect, tak nemoze ucitelka utekat z jedneho miesta na druhe, aby zobrala nahradne veci, bezala spat a dieta prezliekla. Preto na kazde miesto potrebujes jeden set veci od papuc az po vrchne oblecenie.
ja som zo zaciatku nakupovala malej len na MK bazar, lebo som myslela ze to bude lacnejsie, a ono casom ma to preslo, teraz si ozaj rozmyslim a 5 x prejdem vec a hodnotenia mamicky. Ked nieco hladam ze dcerka potrebuje.
Xy x sa mi stalo ze top vec prisla s 5 flakmy a 4 dierkami, top cizmy prisli z blatom a pokazenym zipsom.(ona nevidela,, to som musela ja pokazit)..to naozaj daco doplatim a kupim v tescu lebo niesom taka bohata aby som kupila prv veci pokazene.. dakedy mi rozum zastava co su ti schopne maminky predavat..ze ja by to uz nikomu neobliekala. A i tak silou mocou to sem slahne do bazaru.co ma za vyznam tu mat veci z roku 2015-2016 to jej ani neuverim ze tam vec je este v takom stave.ak to dade tuchne vo vreci.ani sa necudujem ze si vela mam kupi radsej nove detom a potom daruje, posunie v rodine, kamaratkam. Ja tiez ked mi daco ostane po malej pekne davam malym dievcatkam v dedine, ziadna mama nepoveda ze si nevezme a povacsinou ma i tak casom caka kava, cokolada a pod pri brane ako dakujem. Ja sa zas tesim ze to tie deticky znosia este.
@acrobaleno aj ja takú poznám...samu seba 😀😀
@miirkka1 tak my máme 3chalanov, ja už som sedem rokov doma - RD, ale 1topanky každému veru nestačia. Každý má vždy 2x, jedny na dvor, odrazadlo, bicykel - ved tie aj tak vždy vyzerajú a druhe do školy, škôlky. Bundy tiež musia mať 2cez zimu, ja neviem co syn robí v druzine ale ten akú bundu nosil skoro každý deň má porazalo, casto krát som prala viac krát za týždeň takže náhradnú trebalo. Tak isto cez zimu, ved keď sme išli von napr doobeda sa sankovat, tak to nestihlo poschnut takže ja si neviem predstaviť mat že 1ks a žiadne náhradné veci. Ale teda mňa to nebaví, neznášam to, somrem a frflem že koľko zasa peňazí, no ale nedá sa inak no
@guiseppinka tiež som si to vravela... až kým syn nezačal chodiť/behať. Vtedy nastalo peklo. Čo prechádzka to bunda vyválaná v blate. Ja som to už fakt nechápala. Bundy mal podedené, tak to bolo jednoduchšie ale teda 5ks uživil akokoľvek. Ráno von- čistá, suchá bunda, poobede von- čistá, suchá bunda. Cez weekend na záhrade? suchá bunda aj 2x za doobedie. Teraz už je to lepšie, je väčší, nepadá toľko, vie si dať viac pozor ale minulá zima bola masaker. Keď som nechcela každý deň prať len bundy, tak fakt tých 5ks + 1ks "slušnej" uživil. Ale ako píšem, boli to už podedené kúsky, niektoré s menším poškodením, no na von bohate stačili. Keby nepodedil, idem do sekáča.
@jankalukasova no uvidim ako prcek, ale babam aj 1 stacila... Mam susicku, takze o 2 hodiny mali cistu a suchu bundu a nohavice...
@jankalukasova ale hlavne som myslela na tie decka v kocikoch... Takze take tie do roka... Este nechodiace
Ked toto citam si spomeniem s "laskou" na to, ako som kazdy raz nosila ku skolke igelitove vrece a "zbalila" tam syna, pretoze to, ako vyzeral, bolo nekompatibilne s interierom auta nijakovsky 😂
@guiseppinka aj ja mám sušičku ale proste potrebujem prať aj iné veci ako dookola bundy. Práčku mám na 9kg a prať v nej jednu bundu a jedny gate... ale jasné.. určite sú deti, ktorým to stačí a deti, ktorým nie. A ako píšeš, polročné dítko v kočíku fakt toľko búnd nepotrebuje. S tým plne súhlasím.
Inak som mala aj niekoľko podložiek do kočíka. On sa niekde vyvalil a koniec. Túto zimu už to nebude také kritické (dúfam)
@anjelicek26 teraz si ma pobavila 🤣👍
@anjelicek26 no asi tak nejak... ja si pamätám, že raz som musela na autosedačku dať tie jednorazové prebalovacie podložky🙈 a raz šiel domov z výletu v plienke 😂 a zabalený v deke.
Top bolo, keď sme ešte nemali v záhradnom domčeku urobenú podlahu a po zime tam bolo blato. Lenže blato u nás je neskutočne ílové. Keď je mokré tak sa lepí a maže - nedá sa dať dole a keď vyschne, je ako beton... nedá sa dať dole. Proste blato v Blatnom. Malý do domčeka vbehol, zaborili sa mu do blata nožičky, vyzulo ho a skončil tak, že ležal tvarou v tom bahne. Naliať tam sadru, tak má mladý muž sochu. Jak vo Vesničko má středisková- "Přejeli Drápalíka" 😂
@jankalukasova my mame za domom rieku, presne viem, o com hovoris 😅
@anjelicek26 tak to mňa by spasil už len suchý neoprén a dobrá kotva 🤷
@jankalukasova maju wheat termo overaly teraz na jesen to je nepremocitelne neznicitelne, staci ich vonku zobrat zahradnou hadicou potom 😂 Ale obcas je to fakt smiech cez slzy 😂
@anjelicek26 viem si predstaviť. Toto moje stredne zviera je ryba. Ja teda na znamenia nedám. Ale on je fakt ryba. Určite má niekde aj žiabre. To čo on robi... Nebudem písať, že si nevieš predstaviť, lebo zjavne vieš 🤣 ale aj tak ma neprestáva prekvapovať. Jeho letný budík je taký, že vylezie do záhrady, pustí vodu zo studne (14°C) naberie si z nej do takého vedierka a vyleje ju na seba. A potom ešte asi 10x. Napasie sa nejakých bobúľ v záhrade a príde si pre kávu (Caro...)
Kedysi sme ako decka mali len jedny na všetko a tu sme 🙂 Netreba deti tak rozmaznávať 🙂 Ešte pochopím, že jedny na von na hranie a druhé také krajšie do školy alebo čo 🙂 Samozrejme na zimu topánky beriem, že je to automatika asi nebudú chodiť v teniskách.
@telusikk ano, mali sme 1, ale pamatam si, ze neraz som sla na kruzok alebo do skoly este vo vlhkych topankach. Alebo sme nemohli ist poobede von, lebo doobeda na sankovacke vsetko premoklo.
@miirkka1 tiež kupujem a veľa. A nebudem sa preto týrať ani ospravedlňovať. Má kopu veci, xy šiat, bundu snáď v každej farbe. A čo???? Dávaš predsa svoje peniaze, nekradnes na to či? Keď z toho mala vyrastie časť predám, časť darujem po rodine a časť darujem niekomu kto potrebuje. Nehodlam na Tom nič meniť
@annm81 ja som konkrétne na dedine v Nemecku. Naozaj to tu tak mamicky co ma dcerka v skolke robia.1 sandalky prsty trcia von uz ,1 botasky 1 zimne.Dokonca ziadne jesenne a to nie su chudaci ale asi skor setrnni.Ja neviem,moja dcera chodi celkovo najkrajsie a najčastejšie oblecena.Deti tam maju take veci,ktore by som flakate dietatu dala mozno len na doma.
No kocky poradte, kde nakupovat slow fashion za realtivne normalne ceny, idealne kamenny obchod Ba a okolie, lebo ja uz nemam nervy a ani cas na objednavanie a spatne posielanie ked vec nesedi. Musim priznat, ze moje nadsenie z kupovania lokalnych a slow fashion znaciek postupne znacne opadlo. Moj manzel mi vravel ze je mozne vyrobit za 2eura rifle aj za predpokladu, ze su tie rifle vyrobene za normalnych pracovnych podmienok (vyjadrenie nejakeho textilneho "bossa"), lebo ta pracovna sila v inych krajinach je prosto lacnejsia. Chapeme sa ze sa nejedna o bio oblecko, ale aj to bio oblecko moze byt vyrobna cena 6eur...(nebavime sa o vyslednej). Napr. znacka takko sa chvali ferovou vyrobou. Pricom ceny nizke...
Vela som skusala sashe, ale jednoducho mi pride hrozne vyhodit 60-70 eur za kus oblecenia, ktory mi nemusi sadnut (70%veci mi nesadlo hoci na mieru...!), ktpry ani nevyzera nejak kvalitne a ktory sa casto neda poriadne vratit... skusala som eshopy ako japitex najbaby a pod ale tiez som nebola vzdy spokojna, jednoducho kupit x teplakov po 20eur a viac ktore sa na jeden sup pri nestastnom pade roztrhnu nie je nic moc. Hoci celkovo tie obchody chvalim. Skusala som aj tzv neznicitelne teplaky od istej slovenskej znacky (60eur cca), pevne su ale tak sa mi zmensili z prania alebo susicky ze koniec,hoci som kupovala vacsie. Ja viem, susicka... a moj druhy problem... susenie v susicke. Ako to robite ze vam susicka veci po desat opraniach nezmensi detske ci dospelacke oblecko o tri velkosti... som xs kupim s, v ktorom sa topim a zachvilu mam vec pre dievcatko. Dietatu kupim o cislo vacsie, po prvom oprati a suseni je tak akurat a po par razoch koniec. Este pred tym ako som kupila susicku, som si vsimla tento efekt hoci nie tak vyrazny aj s pranim. Neperiem na 60, vzdy idem podla odporucania. Zeby vysoke otacky? Poradte pls.diky moc 😊
Mozno poradite bazar ale s tym nemam dobru skusenost. Kde tu nieco kupim. No nemusi sadnut, zodpovedat popisu a potrebujem obliect tri deti, cas su peniaze...
Z frustracie som si kupila aj sijaci stroj, ale som na urovni nakrcnikov.😀
Budem fakt vdacna za rady 🙏.
Ja mám tri deti, väčšinu oblečenia dedia z viacerých zdrojov (ja zase daruvavam ďalej) majú veľa veci.. kupujem len nutné, ALE chcem podotknúť že si myslím že mať dvojo topánok.na sezónu a dvojo búnd a oteplovakov je úplne normálne.. neviem teda ako iné deti, ale moje sú veľa vonku, stále sú zablateni, ak nesneží a ak je sneh su stále mokri po návrate z vonku.. a keďže máme podlahové kúrenie, nemám kde rýchlo bundy vysušiť, proste to tocim - alebo to musím oprať..
Ja si myslím že plytvanie je skutočne nerozumne,neekologicke, nevychovne. Ako mala som nosila všetko po starších súrodencoch a nemám z toho traumu. Deti majú čo potrebujú. Poteším sa ak po niekom podedime, dokúpiť v sezóne čo aktuálne treba. Jasne - nejaké šaty pre radosť navyše,. Ale aktuálne oblečenie so všetkym sa zmestí každému do jednej komody ..a je to až až. Čo sa týka topánok - 2 páry su ale samozrejmost + jedny gumáky.
mna zas mania na nakupovanie oblecenia pre male dieta obchadza hlavne kvoli tomu, ako rychlo deti rastu a ako neznasam to oblecenie triedit, skladovat a hromadit. Nie som na predavanie na bazaroch, tak som stastna, ze vyuzijem oblecenie od kamosky a potom jej ho planujem pekne vratit naspat alebo posunut niekomu inemu. Viem, ze pride obdobie, ked bude chciet aj pekne aj nove, tak teraz si celkom uzivam, ze neriesi, ze ma na sebe aj 100x vyprate, ale pohodlne a na ohrisko najlepsie.
Podla mna kazde dieta potrebuje minimalne dva pary topanok na sezonu, zvlast na zimu, ked si jedny premoci v snehu…Deti rastu, tak stale im treba dokupovat nejake oblecko. Ja tiez stale nieco kupujem 🙈 Je to otravne, zrut penazi, ale co s tym? Oblecenie a obuv potrebuju…
@miirkka1 stanov si finančný limit koľko môžeš max. minúť mesačne na oblečenie pre deti tak aby to nezaťažilo váš finančný rozpočet a drž sa ho. Malé zachovalé veci popredaj a zisk z nich si môžeš pripočítať k rozpočtu. Takto si čosi finančne prilepšíš k tvojej nákupnej mánii a zariadiš aby sa ti nehromadili zbytočne veci.
@seahorse27 presne nechapem ako mize mat dieta jedny topanky? Vcera doobeda vonku rosa tak mokri domov a poobede druhe tenisky. Ked velmi prsi tak skaceme po kaluziach a aj cez to gumene oblecenie obcas natecie do ciziem. Odrazadlo bolo likvidator topanok.. to 3 tyzdne jeden par, kym sa nerozpadli 🙈. My sme minimalne 5h denne vonku,ked nie je fakt uplne hnusne.

@vevesh a na co potrebujes dva sety pauc a neviem coho?