icon

Nadmerné kupovanie oblečenia deťom

miirkka1
5. okt 2021

Zienky su tu take maminky ako ja?Neviem co je so mnou.Stale mam za potrebu kupovat detom oblecenie,aj ked ho mozno nepotrebuju.Ja si poviem ale,ze potrebuju.Je to aj zbytocne plytvanie peniazmi.Nestacia im jedny zimne topanky,lebo predsa jedny ciste do mesta k dr.a jedny po von na ihrisko.Ine deti maju 1par a nosia ho celu zimu,tak isto aj sandalky a tenisky maju len 1par.

gleep1
10. okt 2021

@wayway ahoj síce si spomenula že nechceš bazár, ale ja mám super skusenost s bazárom na FB- bazár slovenských a slowfashion značiek oblecenia pre mamičky a deti. Nikdy som tam nemala zlu skusenost, keď bolo treba tak ženy aj premerali, často sa tam predáva nové a raz oblečené oblečenie. Celkovo som si všimla že ľudia kúpia drahé slowfashion oblečenie a boja sa to tomu dieťaťu obliect že to zničí a potom prakticky nové predaju za polovičnú cenu. Ak nie toto tak treba sledovať zľavy. Napríklad na jeejdesign ma oblečenie ktoré ma akciu a k tomu často pri rôznych príležitostiach (deň matiek, narodeniny jeejdesign…)dáva 15% akciu na všetko- takze oblečenie z kategórie “zľava” vieš kúpiť úplne nové za 50-60% cenu. Takto majú tie akcie úplne všade. Ja s číslovanim nemám žiadny problém, moc tomu nerozumiem ako sa ti môže stat že to nesedí.
V susicke suš na programe vlna a nebude sa ti scvrkávat nič 🙂 ja sušičku nemám ale toto som poradila sestre a fungovalo jej to úplne skvele 🙂
Kamenný obchod oblecenia je podľa mna super slow.sk a etikbutik, najdi si adresy a navštív. Mám super skusenost s obomi❤️

mircalla
10. okt 2021

@miirkka1 Nie, netrpim tymto syndromom. Okrem plytvania peniazmi, v dnesnej dobe konzumnej dobe sa snazim zit trochu ekologicky, recyklovat, a nemat plne skrine veci, ktore si dieta oblecie 1-2 krat. Cize oblecenia aj topanok mame tak akurat a kludne nieco kupim, ak ma to zaujme, aj tu v bazari.

lolitka25
10. okt 2021

@miirkka1 pozri aj ja som v Nemecku, neviem v akej stvrti ci meste byvas no ja fakt nepoznam nikoho kto by tu kupil pre dieta jeden par topanok a 4 svetre iba… skor sa cm mi toci hlava z tych cien co tu ludia daju za zimne topanky aj detom (80€ a viac)

bluka2
10. okt 2021

Vidíš, v Nemecku to veľa ľudí nerobí, lebo nás zaujíma aj dopad našich akcií na planétu, klimatická zmena. Radšej idú na Fridays for future a raz sa pridajú snáď všetci ľudia a skoncuje sa s týmto nezmyselným konzumom

mircalla
10. okt 2021

@bluka2 Moja rec.

bluka2
10. okt 2021

@lolitka25 ja bývam v jednom z najbohatších miest Nemecka na kraji diplomatickej štvrte a lokálny sekáč pri ihrisku je vždy plný susedov. Snažia sa zodpovedne. Za tých pár kusov veci, áno, radi zaplatia aj viac, lebo napríklad všetko vyrobené v EU je drahšie než bežná fashion z Ázie

mircalla
10. okt 2021

@anjelicek26 Pre mna nepochopitelne. Tiez mam slusny plat, ale mat zbytocne vela veci ma vyslovene irituje. Su mi skor sympaticki ludia, ktori tento nechutny konzum uz brzdia, zacali zit ekologickejsie. Pomaly sa to deje. Tiez fotenie oblecenia, pre mna totalne nepochopitelna strata casu a energie a pride mi to uz komicke, ze sa tym niekto zaobera, taka povrchna zabavka.... Mame napriklad jedny sandale, jedny crocsy, zimne topanky, 2 papuce jedny skolka a jedny doma, 2 tenisky, platenky, 2 prechodne topanky. Uz to sa mi zda fakt dost. Nepotrebujem mat 20 parov topanok, naco?

mircalla
10. okt 2021

A to chalanovi stacia zimne, 2 tenisky, kroksy, platene tenisky, papuce, prezuvky do skoly a konec....Vyssie som pisala babu, tam je to trochu narocnejsie.

mmoni89
10. okt 2021

@mircalla na zimu mu fakt stačia jedny? Lebo ja mam 3chalanov x2jo topánok, neznášam zimu 😬😆

mircalla
10. okt 2021

@mmoni89 ano, pokial su kvalitne, stacia.

mikadooo
10. okt 2021

@miirkka1 u nás má túto mániu babka. Trvalo mi desať rokov kým som ju presvedčila že fakt mi nemusí kupovať veci, koľkokrát to skončilo v charite, úplne nové... 😟😟😟. A to je prosím pekne dôchodkyňa. O tých haldách vecí pre deti radšej pomlčím, mužovi tiež kadejaké tielko,slipky, lebo to je jeho obľúbená značka a to mu ona vždy kupovala 😄, tak ja už na to nereagujem. Ona si tým niečo kompenzuje, takže beriem to tak, že pre ňu je nakupovanie terapia a raz jej to snáď vrátim v starostlivosti o ňu alebo čo (myslím tie minuté peniaze).

janulik2008
10. okt 2021

Toto je kopa detských veci od narodenia do cca 3 rokov 🤣🤣🤣 tiež nám sibalo 🤣🤣🤣 trz to má tak bábika 🤣

anjelicek26
10. okt 2021

@mircalla ale veď každý má také veci, čo sú mu u iných nepochopiteľné.. To je normálny život a stretáva sa s tým človek denne vo všetkých sférach.

mircalla
10. okt 2021

@anjelicek26 skor kazdy ma ine priority

anjelicek26
10. okt 2021

@mircalla ale toto nie je o prioritach... toto je o tom, v akej miere sa clovek citi komfortne...mna by vypinalo, keby nemaju deti oblecenie kvalitne a doladene, je to moja "uchylka"... to neznamena, ze som horsi clovek, nestaram sa o ludi okolo seba, prirodu, zdroje a boh vie co este je tu v tejto diskusii spominane...drvivu vacsinu veci po mojich detoch nosim sestre detom, co je privela (a moje veci) ide do azylaku pre matky s detmi... nikto nic nevyhadzuje, tie veci ziju a su pouzite dalej

mircalla
10. okt 2021

@anjelicek26 Cize opat priority. Ci ma dieta ku kazdym topankam ladiacu ciapku a bez top outfitu ani nevyjde z bytu, pre mna priorita nie je. Nechcem tym nic povedat, ze je niekto horsi clovek.

anjelicek26
10. okt 2021

@mircalla ano pre mna je to priorita 😂 Mam to tak rada, ukludnuje to moje vnutorne ja 😂 Ze niekto na ukludnenie a dobry vnutorny pocit okopava zahradu, strikuje ponozky, cestuje, cita ci vari, kde je tam rozdiel? Kazdy ma to svoje kludne ja niekde inde...

mircalla
10. okt 2021

@anjelicek26 Len pre mna je to opat len konzum. Konzum ma pomerne dost irituje, najma ak vidim, kam to speje.... Myslim, ze deti mozu byt slusne a pekne oblecene aj bez dizajnerskych kuskov a preplnenych skrin. Uci ich to moze trosku viac skromnosti a pokore. Nie raz vidis to porovnanie sa u deti, jednoducho si nemyslim, ze to je uplne zdrave byt zvyknuty mat vsetko.

anjelicek26
10. okt 2021

@mircalla paradoxne deti, co su zvyknute "mat vsetko" su velmi rozne...su take, ktore su na to zvyknute a uplne to neriesia a potom take - kde rodicia na to vlastne nemaju a mama nosi rifle 20 rokov tie iste a dieta ako s katalogu, proste si odopiera - tam tomu dietatu jasne naznacuje, ze je nieco extra, ze to, co ma na sebe je "luxus" ktory ona mu chce dopriat navyse, ano tam deti zaujimaju znacky, velmi rychlo si uvedomi, ze ma na sebe nieco "drahe"... moji to vobec nevedia... vyhladavam extra znacky, kde nevyzeraju ako onalepkovana reklama, vsetko pekne skryte, mne ide hlavne o kvalitu...

bluka2
10. okt 2021

@anjelicek26 je veľký rozdiel v dopade na Zem, či človek má záľubu v nakupovaní verzus okopavani. Ta spojitosť, čo píšeš, že staranie sa o zdroje a to nakupovanie v štýle aký opisujes je čistý oxymoron. Zrejme ide o utisenie si svedomia, lebo logické to nie je. Myslím, že naše deti alebo najneskôr vnuci budú v environmentálnom zmýšľaní úplne inde a že si budú pozerať tie zladené fotky s milión rôznymi outfitmi a budú z nich mať dojmy ako my z jazdy na trabante

mmoni89
10. okt 2021

@mircalla tak to závidím, u nás jedny nehrozí. Neviem co myslíš kvalitné, ale este sa mi nestalo ze by sme mali topánky ktoré za celú ani raz nepremoknu, respektíve keď sa sankujeme napríklad ten sneh nalezie aj zhora kľudne do topánky, takže ja by som proste nemohla nechať deti s jednými topánkami celú zimu

mircalla
10. okt 2021

@mmoni89 Sankovali sme sa 2 krat minuly rok (to bola skor rarita). Byvam v Bratislave a moc snehu tu teda nie je za posledne roky, sneh bol minuly rok a bol to ozaj sok, ze hura sneh. Lyzovat nechodime, len korculovat, takze v pohode. Mame este take polozimne na chladnejsiu jesen. Zimu celkovo dost pretrpim. Isteze kebyze chodime na zimne dovolenky a lyzovacky, je to ine, vacsinu aktivit mame mimo zimy, v zime maximalne chodime na vylety do okolia alebo na korcule a je to skutocne skoro vzdy tu dole bez snehu.

bluka2
10. okt 2021

@mmoni89 keď prídeš s trochu namoknutymi topánkami domov, musíte ísť rovno niekam znovu? Dám k radiátoru a do rána vyschnu. Popravde sa mi nestalo minulu zimu ani raz, že by sme potrebovali druhý pár a to sme ani nemali nejaké snehule, ale obyčajne 1 protetika cizmy. Ak by som teoreticky raz za tu zimu potrebovala urgentne von vyraziť s dieťaťom znova a topánky mokré. asi by som ich radšej ofenovala, než stratila čas s 2 pármi - kúpa, údržba, posunutie ich potom niekomu. Neviem, možno na dedine na severe kde je bežne meter snehu je to inak a má zmysel mať 2, v meste sa mi nezdá

mircalla
10. okt 2021

@bluka2 Mne sa to nestalo tiez a to sme tu mali po x rokoch aj sneh konecne a isli sme po lese v zavejoch

bluka2
10. okt 2021

@mircalla presne, akurát som kopírovala po skoro roku fotky a aj také ako chytali sneh tam boli 🙂

jana_eyre_2
10. okt 2021

@bluka2 neviem ako iní, my sme mali minulu zimu takmer stále blato.. boli zablateni od hlavy po päty.. najstarší syn je taký, že skočí do každej mláky a s kamošom sa macali fakt v čomkoľvek.. nebolo dňa keď neboli úplne blatovi.. nevravím že si zakladam na tom, aby boli ako cukrík, ale potrebujú dvojo topánok preto lebo keď im zhora nateka voda dovnútra smrdí to lebo im kupujem nepremokavé, dlho to schne aj na radiatoriku co sme kúpili na topanky a tak to tocim.. žijem ekologicky, nakupujem ozaj malo, veľa recyklujem, daruvavam, príjmam a kupujem len to čo chýba.. ale mať dvoje zimné topánky a vrchné oblečenie, je premna základ.. jediný kto ich nepotrebuje je moja dcéra, lebo tá je princezná čo sa zašpini 10x do zimy.. ja som zase taká, že deti nikdy nedrzim že sa nemôžu namočiť a zašpiniť,keď sú vonku sú vonku.. radšej im zabezpecim viacero veci..

Ako sme sa minule bavili, každé dieťa je iné..

bluka2
10. okt 2021

@jana_eyre_2 jasne, keď treba tak treba. Tiež by som v takom prípade mala viac než 1 ks. Môj potrebuje zas dosť gatí, tej časti oblečenia dáva zabrať... Pokiaľ môžem zoženiem zo swapu, humany a pod., veľakrat ako nové, ale beriem aj trochu, čo vidno, že nosené - lebo u neho za 2 týždne už vyzerajú noseno fakt všetky. My sme stále vonku...

wayway
10. okt 2021

@gleep1 dakujem pekne za rady ❤.
S tym programom na vlnu je to dobry napad, len asi budem musiet susicku spustit aj na trikrat, aby mi vysusilo pozadovany objem pradla 😀.

mmoni89
10. okt 2021

@mircalla
@bluka2 no nehovorím ze hneď ale tak keď bol sneh a chceli sme využiť, tak sme chodili aj viac krát denne. A radiátory nemáme, na podlahovke to schne dlho. A neviem teda ze ci naši sú proste nemozni ale u nás topánky teda dostávajú zabrať takže proste jedny mame vždy slušnejsie že škola a podobne a druhe na dvor a aktivity okolo. Moje deti vylezu na strom v novej topánke a mňa ide poraziť keď ju potom vidím takže radšej kúpim aj druhé, lacnejšie, nech sa nemusím hanbiť keď ideme do školy alebo lekárovi. Ale tak ja nakupujem asi tak 50%veci nové a ostatné sekac, bazár a podobne. Ja neznášam nakupovanie takže fakt len čo potrebujú nutne no ale jedny topánky to fakt, to by mi vadilo

mircalla
10. okt 2021

@mmoni89 Mne jedny topanky na 3 zimne mesiace nevadia, najma ak o rok uz treba dalsie, pretoze su male. Nemam sa preco hanbit, pretoze ich neznici, zijeme v byte v centre a po stromoch v zime nelozime. Cize na konci zimy vypadaju uplne v pohode